wczorajszy wpis, przedstawię kolejny przepis, który stanowi element wspomnianego, prasowego debiutu;) Schab w wiosennym sosie Składniki ilość porcji:6 1 kg schabu bez kości sól i pieprz sok z 1 cytryny 3 łyżki suszonej bazylii czosnek cebula 500 ml bulionu po 3 gałązki natki, koperku, bazylii 5 łyżek bardzo gęstej śmietany po 3 dag mąki i masła(...)Mięso opłukać i osuszyć. Natrzeć sokiem z cytryny, pieprzem, solą, wyciśniętym czosnkiem i suszoną bazylią, zawinąć w folię spożywczą i zostawić na noc w lodówce. Następnego dnia włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około godziny. Przygotować sos: cebulę obrać, posiekać. Zmiksować razem z zieleniną i śmietaną. Na patelni rozgrzać masło, oprószyć mąką, zasmażyć
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaokoło 135 kcal, B: 21,1g, T: 3,6g, W: 4,6g. Składniki na 3-5 porcji: – 500g zielonych szparagów (15 sztuk) – 360g schabu wieprzowego (5 plastrów) – 1/2 łyżki oleju – 5 łyżeczek musztardy czeskiej – 1 łyżeczka suszonego oregano – 2 ząbki czosnku – sól, pieprz Dodatkowo polecam: ugotowane młode ziemniaczki z jogurtem i koperkiem, domowe ogórki małosolne Piekarnik rozgrzewamy(...)stopni. W miseczce mieszamy musztardę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i oregano. Szparagi myjemy i odłamujemy im zdrewniałe końcówki. Jeżeli mamy schab w całości – kroimy go na 5 równych plastrów. Z plastrów usuwamy ewentualne białe błonki i rozklepujemy je jak najcieniej. Każdy smarujemy musztardą, doprawiamy solą i pieprzem. Na każdym kładziemy po 3 szparagi i ciasno zawijamy (możemy spiąć wykałaczką
Be Fit Be StrongSkładniki na 3-5 porcji: – 500g zielonych szparagów (15 sztuk) – 360g schabu wieprzowego (5 plastrów) – 1/2 łyżki oleju – 5 łyżeczek musztardy czeskiej – 1 łyżeczka suszonego oregano – 2 ząbki czosnku – sól, pieprz Dodatkowo polecam: ugotowane młode ziemniaczki z jogurtem i koperkiem, domowe ogórki małosolne Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. W miseczce mieszamy musztardę(...)przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i oregano. Szparagi myjemy i odłamujemy im zdrewniałe końcówki. Jeżeli mamy schab w całości – kroimy go na 5 równych plastrów. Z plastrów usuwamy ewentualne białe błonki i rozklepujemy je jak najcieniej. Każdy smarujemy musztardą, doprawiamy solą i pieprzem. Na każdym kładziemy po 3 szparagi i ciasno zawijamy (możemy spiąć wykałaczką). Roladki smażymy na rozgrzanym
Be Fit Be Strongulubiona jego postać. Bardzo sprawdza się w wersji z różnego rodzaju kaszami i surówkami. Mój dzisiejszy niedzielny obiad. Składniki: kg schabu bez kości 200ml śmietany 12% 300ml bulionu pieprz, sól 10dag pomidorów suszonych 2 ząbki czosnku suszona chilli duża cebula oliwa kasza kuskus Przygotowanie: Mięso myje, oczyszczam i kroję w plastry. Delikatnie sole i pieprzę(...)cebulę z czosnkiem. Po ok minucie dodaję plastry mięsa, Obsmażam z obu stron. Jeżeli mięso nie mieści się w całości na patelni to robię to partiami. Kiecy cały schab jest delikatnie podsmażony, zalewam go bulionem i duszę ok 5 minut. W tym czasie kroję w drobną kostkę pomidory i ścieram na tarce papryczkę chilli. Dodaję do bulionu. Do miski wlewam
ChilliJemySkładniki: Schab 1 kg Sól łyżka Jałowiec 3 kulki Majeranek łyżka Papryka słodka łyżeczka Pieprz czarny mielony łyżeczka śliwki suszone 200 g Przygotowanie: Kulki jałowca rozgnieść w moździerzu lub za pomocą noża. Wmieszać z pozostałymi przyprawami przygotowując marynatę. Przygotowaną mieszanką przypraw nacieramy schab z każdej strony. Za pomocą długiego wąskiego noża robimy nacięcie
Kulinarne przygodyniż ze świeżym, ale równie pyszny. Polecam! SCHAB PO INDYJSKU łatwe ponad 1 h dla 4-5 osób Składniki: * 50 dag schabu bez kości * 2-3 łyżki sklarowanego masła * 4 średniej wielkości pomidory/2 puszki pomidorów bez skórki * 2 nieduże cebule * 3 ząbki czosnku * kawałek świeżego kłącza imbiru drobno pokrojony lub 1/2 łyżeczki suszonego sproszkowanego * natka pietruszki * 1/2 szklanki bulionu
sierotka maRysia w kuchnipomidorów 150ml czerwonego, wytrawnego wina – można zastąpić wodą sól i pieprz do smaku słodka czerwona papryka do doprawienia mięsa pół łyżeczki suszonego oregano olej do smażenia Dodatkowo do podania: świeże oregano kwaśna śmietana chleb Schab myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy w centymetrową kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i na gorący, wrzucamy schab. Doprawiamy go odrobiną
Smaczna StronaBardzo lubię mięso indycze. Dzisiaj zrobiłam na obiad roladki z piersi indyka z serem i suszonymi pomidorami. Wcześniej na moim blogu pojawiły się równie pyszne roladki z orzechami ze schabu (przepis) . Do tego miałam buraczki , które lubię tylko na zimno i ziemniaczki. Prawda, że smaczny obiadek? Jeśli macie ochotę na takie danie to zapraszam po przepis. Składniki
O kuchni z uczuciemZobacz jak zrobić tradycyjny bigos z kiszonej kapusty krok po kroku. Sprawdź jak smakuje prawdziwy, domowy bigos z kiszonej i białej kapusty, suszonych grzybów, śliwek, czerwonego wina i różnych gatunków mięs. Bigos długo gotuję i odgrzewam. Z pewnością tu tkwi tajemnica smaku i aromatu polskiego bigosu. Poznaj moje porady oraz wskazówki i przygotuj pyszny bigos krok po kroku. Danie(...)wody 500 g łopatki wołowej 300 g surowego boczku bez skóry 500 g łopatki wieprzowej 500 g schabu wieprzowego 200 g dobrej kiełbasy (wędzona, myśliwska, krakowska) 50 g smalcu gęsiego lub wieprzowego 500 g cebuli 60 g suszonych śliwek bez pestek 1 jabłko 250 ml wytrawnego, czerwonego wina Do smaku zioła i przyprawy: 6 ziaren ziela angielskiego 6 liści
Ania gotujezapachów! Cudowny soczysty i kruchy schab nadziewany śliwkami nasączonymi w półsłodkim winie, z purée selerowym. No to zaczynamy! Do przygotowania dania potrzeba nam: schab w całości - oczywiście bez kości (około 0,5 kg) 250 g suszonych śliwek 20-25 cienkich plastrów parzonego boczku 400 ml czerwonego półsłodkiego wina 3 małe czerwone cebule 1 ząbek czosnku gałka muszkatołowa(...)łyżeczki miodu sól Połowa śliwek musi moczyć się w szklance wina, przynajmniej 3-4 godziny (moje śliwki spędziły w winie całą noc). Resztę można zostawić w opakowaniu. Schab należy dokładnie wymyć i oczyścić, wydrążyć w jego środku dziurę po długości, da się to zrobić palcem. W przypadku komplikacji polecam nóż z długim lecz wąskim ostrzem. Do tak przygotowanego otworu
Kuba GotujeSchab przekładany papryką i cebulą... Potrzebne będą : 1-1,5 kg schabu 2 cebule świeża czerwona papryka tymianek, majeranek lub inne ulubione zioła czosnek suszony słodka i ostra papryka sól, pieprz Mięso myjemy, osuszamy i nacinamy nie przecinając do końca, tworząc takie jakby kieszenie. Cebule kroimy w talarki lub piórka, paprykę myjemy(...)kroimy w pół plasterki lub paski. Przyprawy mieszamy, można dodać trochę oliwy żeby przyprawy lepiej się wcierały, wysmarować nimi cały schab, także w środku kieszeni, do każdej wkładamy pokrojone warzywa, jak coś się nie zmieści można poukładać w naczyniu żaroodpornym obok schabu. Schab możemy faszerować czym lubimy, np. Pieczarki, boczek, cukinia i inne. Naczynie zamykamy i wstawiamy do piekarnika
Pelusiowa Kuchniagram tartej bułki, 60 gram masła, 1/2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki mielonej papryki gorzkiej, 1,2 łyżeczki suszonego majeranku, 1/2 pęczka koperku, 1/2 pęczka szczypiorku, 2 ogórków, 100 ml śmietany 18%, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu, oleju. Schab oczyściłem z błon i pokroiłem na 4 kotlety, które przy użyciu tłuczka rozbiłem do grubości około 5 mm. Kotlety
Wyprawy kulinarnełyżka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka ziaren gorczycy 3 liście laurowe 10 ziaren kolendry 4 ziarna jałowca szczypta gałki muszkatołowej szczypta suszonych płatków czosnku szczypta majeranku szczypta rozmarynu sól sposób przygotowania Do sporej miski wsypujemy cukier. Schab myjemy, odcinamy z niego warkocz i wkładamy schab do miski, dokładnie z każdej strony wcieramy w niego cukier. Miskę przykrywamy
Miód i pieprzulubioną surówką np. z buraczków. [embed]https://youtu.be/OBT6nzYk-hU[/embed] Składniki na 3-4 porcje wieprzowiny po myśliwsku: 250 g karkówki 250 g schabu bez kości 2 cebule 2 niezbyt duże ogórki kiszone 15 g suszonych grzybów około 1,5 szklanki bulionu 2 ząbki czosnku łyżeczka sosu sojowego ciemnego 3 łyżki śmietany 30% ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec, majeranek, rozmaryn
e-PrzepisyKulinarneSkładniki: ok. 700g schabu wieprzowego 1 cebula 1,5szkl. rosołu lub bulionu 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka suszonego majeranku sól, pieprz listek laurowy 2 kulki ziela angielskiego 2-3 łyżki śmietany olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Schab umyłam, osuszyłam i pokroiłam w kostkę. Na patelni rozgrzałam kilka łyżek oleju
Waniliowe Improwizacje