dania podczas jego przygotowywania. Dobry kucharz, tylko sumienną praktyką, dochodzi do perfekcji w dodawaniu odpowiednich ilości przypraw, odpowiadających gustom i podniebieniom domowników. Kuchnię indyjską charakteryzuje korzystanie z największej gamy suszonych przypraw spośród wszystkich kuchni świata m.in. goździków, chilli, papryki, gałki muszkatołowej, kolendry, kurkumy,kminu rzymskiego. Przyprawy, łączone w unikalne kompozycje, nadają wyjątkowy aromat przygotowywanym potrawom. Jedną z z takich(...)naturalnego 1 łyżeczka cynamonu, papryki chilli, kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala Ponadto do sosu: 500 ml przecieru pomidorowego (ja użyłam Sotille Gusto ), lub około 1 kg świeżych pomidorów (obranych ze skórki, bez nasion, pokrojonych w kostkę) 2 łyżki masła klarowanego 2 utarte ząbki czosnku 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka: cynamonu, słodkiej papryki
Moja Mama GotujeBigos bezmięsny, o minimalnej zawartości tłuszczu. Robię go przez cały rok… nie tylko zimą na rozgrzanie, ale w każdej porze roku jako dawka probiotyków. Dodaję
Apetyt na ZieloneGranat ...słodki i cierpki zarazem. Pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego oraz z Bliskiego i Środkowego Wschodu. Jest jednym z najdłużej znanych człowiekowi owoców - uprawiano go
potrawyregionalnemodzie. XII edycja odbywająca się pod hasłem "Jesienne zdrowe smaki" była dla środowiska blogerskiego wyjątkowa. Obok Rafała Maseraka, głównymi bohaterkami wydarzenia były Anna Kosterna - Kaczmarek, autorka bloga Czosnek w pomidorach i Joanna Biernacka, która od 2012 r. prowadzi blog Ash Plum Plum. Wspólne gotowanie w tak doborowym to niesamowite przeżycie i duża dawka pozytywnej energii. Przepisy na pyszne, pełne witamin(...)wiadomo - skoro grzyby to od Runoland. Firma RUNOLAND to producent zdrowej żywności, ale przede wszystkim gwarancja wyśmienitego smaku i doskonałej jakości przetworów z warzyw i owoców oraz suszonych i marynowanych grzybów. Podczas Warsztatów z gwiazdą powstało więc pyszne risotto z grzybami. Przepis na risotto z grzybami Składniki: 20 g podgrzybka suszonego krojonego Runoland
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataZ okazji Światowego Dnia Makaronu przygotowałam kilka propozycji na przygotowanie sosu pomidorowego, najbardziej popularnego dodatku do makaronu, który wydobywa z makaronu jego aromat i niepowtarzalny
La grande e la piccola cuocajednakowo. Kiedyś piekłam chleb z dodatkiem świeżego soku z bzu czarnego. Pieczywo drożdżowe piękny kolor, pieczywo na zakwasie kolor wyblakły i nieciekawy. Natomiast inaczej zachowuje się dynia, marchew czy pomidor. Co prawda w pieczywie drożdżowym te kolory są bardziej intensywne, ale kolor w chlebie na zakwasie zachowuje się całkiem przyzwoicie. Wniosek nasuwa się sam. Naturalne barwniki w warzywach czy owocach(...)bardzo ciemne zawierające dużo barwnika. Chleb pszenny na drożdżach z sokiem świeżego buraka Potrzebujemy • 500g mąki pszennej chlebowej, • 25g drożdży świeżych / rozczyn z 1 łyżką wody / lub 7g suszonych wymieszanych z mąką. • 8g soli, • 380ml soku ze świeżo wyciśniętych buraków. 1. Wykonanie niemal identyczne jak w oryginalnym przepisie z zakwasem. Czyli 4-5 razy zagniatanie ciasta przez 10sekund
Leśny Zakątekmarynować, wykorzystać w zupach, sałatkach, farszach (pierogi, naleśniki), omletach… i nie tylko. Pizza z boczniakami i mozarellą. Składniki na ciasto: - 340 g mąki pszennej (typ 550) - 5 g suszonych drożdży - 1,5 łyżeczki cukru - 1,5 łyżeczki soli - 2 łyżeczki oliwy - 1 łyżeczka oregano - 250 ml letniej wody Dodatki: - ok. 500 g boczniaków - olej/oliwa do usmażenia boczniaków - kawałek(...)jedno wiem na pewno. Pizza z boczniakami (nie truflami) i mozarellą (nie mozzarella di bufala – najbardziej ceniony ser bawoli) jest naprawdę wyśmienita. Moja pizza nie zawiera sosu, ani pomidorów, aby nie zabić delikatnego smaku boczniaków. Jedynym aromatycznym dodatkiem, bez którego też można się obejść, jest oliwa cytrynowa. Gorąco polecam i życzę smacznego. Polecam też inne przepisy na pizzę znajdujące się
mojewypiekiinietylkodojrzeniu. Gdy nie jest w pełni dojrzały zawiera więcej glikozydu gorzkiego fisaliny i jest mniej słodki. Owoc należy zbierać wraz z barwnym i rozdętym kielichem i po rozerwaniu suszyć w temperaturze do 50 stopni. Surowiec jest bogaty w śluzy, glikozyd sterydowy fizalinę (physalin C14H16O5; wyizolowany w 1852 roku) i neofizalina (neophysalin), pektyny, kwas jabłkowy, kwas cytrynowy, kwas askorbinowy, karoten, zeaksantyna(...)Skóra staje się delikatna, jaśniejsza, pozbawiona wągrów i rozszerzonych porów. /źródło: rozanski.li / Pizza z miechunką jadalną Pizza z miechunką jadalną Miechunka ma smak trochę jak poziomki trochę jak pomidory. Wato się nią zainteresować. Składniki: Ciasto: — Mąka chlebowa — 250 g — Mąka zwykła — 250 g — Sól — 1 łyżka — Cukier — 1 łyżka — Olej rzepakowy — 1 łyżka — Drożdże suche — 1 łyżka — Ciepła woda
w mojej kuchniduża cebula obrana i pokrojona 200 g mięsa np karkówki, cielęciny lub baraniny- oczyszczonego i pokrojonego w grubą kostkę litr wrzątku lub bulionu 2 szklanki ryżu po 2 łyżki suszonego berberysu, kuminu, kurkumy, rodzynek po łyżce soli, kolendry mielonej, słodkiej papryki mielonej, mielonego pieprzu i kardamonu 2-3 ząbki obranego czosnku pistacje do dekoracji opcjonalne dodatki do podania(...)surowego mięsa wołowego bez kości, 180 g dyni, 100 cebuli, pieprz. Sałatka lan say Bardzo mnie ucieszyło, kiedy mogłam zjeść dokładnie taką sałatkę z mantami w Samarkandzie. Składniki: Pomidor, marchewka, ogórek, por (biała część), papryka czerwona i zielona, koperek, natka pietruszki, pieprz do smaku, ugotowany makaron sojowy lub ryżowy. Sos: 2 ząbki czosnku, papryka mielona, łyżeczka octu, gorący olej podgrzany
Ugotowane pozamiataneLemoniada wszystkim kojarzy się głównie z wodą i cytryną. Jednak tym razem pokażę Wam jak przygotować pyszną, słodką lemoniadę z arbuza. Arbuzowa lemoniada to szybki i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Jeden z naszych ulubionych przepisów na sałatkę makaronową. Jest prosta, ale ma głęboki smak co jest zasługą pysznego sosu. Można ją jeść na zimno i na
Niedzielny kucharzNie rzucam słów na wiatr. Szparagi, w sezonie, wykorzystuję do granic możliwości. Jako główna część posiłku, baza lub jako dodatek. Gotowane w wodzie, na parze, grillowane
Pichceniomaniamożna by dodać dla polepszenia smaku potraw :) Postanowiłyśmy wykonać rybną zupę a'la leczo z rybą i rybnym bulionem i burgera z mielonym mięsem (rybn ym oczywiście) , żurawiną i suszonymi śliwkami. Hitem okazał się sos, który powstał przy udziale jednego z Kucharzy. Kapusta kiszona duszona w mleku kokosowym z curry - świetnie pasował do naszych kanapek. Na wierzchu położyłyśmy pomidorową(...)Michał, który świetnie uwiecznił nasze spotkanie :) Poniżej lista wszystkich blogów, których Twórcy wzięli udział w warsztatach: - Bistro mama - ChilliBite - Chleby Info - Crust and Dust - Czosnek w pomidorach - Gotowanie z pasją - Kuchenne wariacje - Kuchenny bałagan - Kulinarna piniata - Marta Gotuje - Moje Kuchenne Rewelacje - Niezły młynek - Plate of joy - - Smaczna pyza - Talerz pokus - Uwielbiam gotować
Moje Kuchenne Rewelacjewybitny. SKŁADNIKI: 2 piersi z kurczaka 2 ząbki czosnku sok z 1/2 cytryny 1 łyżka oliwy sól pieprz SOS: 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki gorczycy - opcjonalnie sól pieprz Czosnek miażdżymy, najlepiej przepuszczamy go przez praskę, łączymy z sokiem cytrynowym, solą, pieprzem i oliwą. Składniki najlepiej utrzeć(...)kapiący sos nadał smak również naszym łódeczkom. Możemy również zarówno w przypadku grilla jak i piekarnika, podać jako dodatek szybką sałatę. Główkę sałaty drzemy na niewielkie kawałki, Wkrajamy pomidora oraz cebulę, najlepiej czerwoną. Dodajemy ulubione oliwki, u nas faworytem do tego dania są zielone nadziane anchois. Doprawiamy sola, pieprzem, oliwą i sokiem z cytryny. Smacznego
Kuchnia od dwojgaSKŁADNIKI Kluseczki 400 g ricotty 200 g m ą ki pszennej 100 g parmezanu 2 jaja s ó l, pieprz Pomidorki 200 g pomidorków
La grande e la piccola cuoca