Bardzo lubię zupy. Mógłbym je jeść na okrągło (nie codziennie, w końcu mięso lubię bardziej ;)). Żona niestety nie jest już tak entuzjastycznie nastawiona. Zje, owszem, ale
manslogblogosiągnąć również w domowej kuchni dzięki Przyprawie do gyrosa . Szefowie kuchni Knorr stworzyli kompozycję idealną, gdzie pierwszoplanową rolę odgrywają typowe dla gyrosa przyprawy: kolendra, czosnek, gorczyca, rozmaryn oraz oregano. Suszone składniki delikatnie obtaczają mięso, pozostawiając widoczne na jego powierzchni drobne ziarenka. Doskonała kompozycja m.in. ziół i przypraw pozwoli cieszyć się na co dzień oryginalnym smakiem popularnego greckiego dania(...)grubości), smarujemy olejem z obu stron i od razu kładziemy na gorącą blachę. Pieczemy 8-10 minut. Nadzienie: 350 g łopatki wieprzowej przyprawa do gyrosa kapusta pekińska pomidor cebula czerwona i biała Sos: 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku bazylia szczypta soli szczypta cukru Łopatkę kroimy w niewielkie paski i dokładnie mieszamy w misce
Marder&Marder Manufacturetakże ciepły klimat. Latem utrzymuje się tu temperatura od 25 do 30 stopni Celsjusza, co sprzyja uprawie południowych warzyw i owoców, takich jak cytrusy, daktyle, bakłażany, cukinie i pomidory. Kraj słynie z produkcji wina i oliwek, które Hiszpanie namiętnie wzbogacają rozmaitymi farszami, np. serem, cytrynami i anchovis. Warunki klimatyczne i geograficzne zdecydowanie sprzyjają tutejszym uprawom, a także hodowli bydła(...)których Hiszpania jest szczególnie dumna, jak chociażby słynna szynka jamon iberico. Serwowane są tu także specjały kuchni hiszpańskiej, których nie znajdzie się w innych krajach, jak np. hueva, czyli suszona ikra mugila. Wszystkiego, co jest sprzedawane w tutejszych halach, można skosztować na miejscu. W upalne letnie, południe możemy wybrać spośród ferii barw schłodzonych owocowych smoothie i sałatek. Opracowane
Pyry na GazPrzepyszny sos z porcini, ponieważ nie miałam naszych polskich suszonych borowików- kupiłam włoskie porcini, które jak się okazało są po prostu prawdziwkami. :) Przy okazji dowiedziałam się, że we Włoszech o porcino mówi się prosiaczki , w Niemczech mówimy Steinpilz - kamienne grzyby, w Holandii - eekhoorntjesbrood -chleb wiewiórki :), w Hiszpanii - panza- brzuch, no i oczywiście w Polsce mówimy o nim jako(...)wrzenia, zmniejszamy gaz i gotujemy około 20 min. Jeżeli jest potrzeba , możemy jeszcze sos doprawić przyprawami- solą i pieprzem. Sos gotowy. :) Sos podałam z młodymi ziemniakami i sałatką z pomidorów i ogórka konserwowego. Smacznego
Smaki Edytydrożdży 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczkę cukru 120 g masła do posypania: mak, sezam, czarnuszka lub gruba sól dodatkowo jedno jajko do posmarowania bułek. Pracuję na drożdżach suszonych dlatego, że sprawują się tak samo dobrze jak świeże, a nie są tak intensywne smakowo i zapachowo oraz odpada bawienie się z zaczynem, czyli zyskujemy na czasie. Przygotowanie tradycyjne(...)według własnego uznania. Smażymy zawsze na mocno rozgrzanej patelni bądź grillu. Pod koniec smażenia na mięsie możemy ułożyć plaster dobrej jakości sera. Dodatki do burgera sałata lub dowolne zielsko pomidor grillowana cebula kiszone lub marynowane ogórki pieczarki podsmażone ma maśle. Sosy do burgerów Nie kupujcie gotowych wynalazków, to głównie ocet i cukier oraz niespełniona obietnica smaku. Do dobrego mięsa, bułki
ladykitchenczosnek portugalski, więc jego ostrość jest zupełnie inna. Jeśli chodzi o serek i majonez to zawsze dajemy na oko i dodajemy tego co brakuje ). Wykonanie: Pierś z indyka myjemy, suszymy, kroimy w kostkę i nacieramy kombinacją przypraw (kurkuma, pieprz ziołowy, cayenne, czarny, odrobina domowej vegety). Zostawiamy tak mięso aby przeszło smakami. Im dłużej tak poleży, tym lepiej. Najlepiej jeśli zostanie(...)Jako, że indyk sam z siebie jest mięsem chudym, to przy takim potraktowaniu można nazwać je produktem sprzyjającym ładnej sylwetce. Pozostałe zmysły (bo estetyczny jest połechtany) nie ucierpią - gwarantujemy. Pomidory daktylowe. Zimową porą kiedy pomidor zwykle nie smakuje jak pomidor odnalazłyśmy lekarstwo. Dokopałyśmy się w Biedronce do pomidorów daktylowych, pakowanych w plastikowe pudełeczko. Są rewelacyjne, więc polecamy. Odrobinę (nam przynajmniej
Wypisz WymalujJeśli pamiętacie wpis nt. marchewki na krótko , to zapewne kojarzycie też kilka zdań, które poświęciliśmy wówczas karotenowi. Ten charakterystyczny barwnik zawarty jest nie tylko marchwi, ale też m.in. w pomidorach i dyni. Dlatego jednym z etapów przygotowania wielu zup dyniowych jest podsmażenie warzyw na maśle lub oliwie – jak zapewne pamiętacie, karoten rozpuszcza się w tłuszczu, a nie w wodzie. Inna(...)pestek 1 średnia marchewka (125g) 1 średnia cebula (150g) 250g ziemniaków 1 duży ząbek czosnku 1,5 łyżeczki mielonego imbiru 450ml bulionu 2 łyżki masła Do podania natka pietruszki suszone nasiona dyni świeże dyniowe pieczywo Instrukcje Dynię kroimy w grubą 2-3 cm kostkę. Cebulę, czosnek, ziemniaki i marchewkę obieramy. Cebulę kroimy w szerokie półtalarki, ziemniaki w grubą
Kulinarna PokusaRzadko oglądam youtubowe filmiki z cudownymi sposobami na wszystko, ale jednak zdarzyło się ostatnio, że jeden sobie obejrzałem. Doszedłem do wniosku, że połowę tricków znam od
zadanie-gotowanieKotlety schabowe a’la pizza Czasami już nie wiadomo co wymyślać bo wszystko było i się znudziło .. Cóż , zawsze jednak coś nowego wpada w końcu
Ogrodnik w podróżyszklanki wlewamy napar i dolewamy gorącej wody. Dodajemy miód, sok wyciśnięty z cytryny i połowy pomarańczy oraz przyprawiamy do smaku. Opcjonalnie dodajemy maliny (mrożone, świeże lub ze słoiczka) i suszone żurawiny. Źródło: http://kuchnialidla.pl/dorota-karol/owoce/przepisy/anna-mucha-zloty-napar-z-imbiru Anna Mucha: Dżem z włoskich śliwek Czas przygotowania: 3h Pozom trudności: łatwe Dżem z włoskich śliwek (źródło: kuchnialidla.pl) Składniki: śliwki włoskie cukier cynamon(...)chutney przekładamy do wyparzonych, suchych słoiczków i zalewamy resztą syropu. Sos możemy podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Źródło: http://kuchnialidla.pl/dorota-karol/owoce/przepisy/dorota-wellman-chutney-z-ananasa Karol Okrasa: Konfitura z pomidorów curry Czas przygotowania: 2h Pozom trudności: łatwe Konfitura z pomidorów curry (źródło: kuchnialidla.pl) Składniki: pomidory – 7-8 szt. cukier – 2-3 łyżki cebula – 2 szt. ziele angielskie – kilka ziaren cytryna
WojnaNaSmaki.plpodsmażać. Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodać pokrojony seler naciowy i marchewkę. Posolić i popieprzyć. Wymieszać i całość razem podsmażać, aż warzywa delikatnie zmiękną. Następnie, na patelnię wlać pomidory z puszki wraz z zalewą i wrzucić liść laurowy. Całość gotować, na bardzo małym ogniu, przez godzinę, aż sos zgęstnieje a warzywa staną się miękkie. Ugotowany sos pomidorowy doprawić solą(...)kurczaka, można przygotować dzień wcześniej i wystudzony oraz przykryty (np. folią aluminiową) przechować w lodówce. Następnie, przed dodaniem do ragoût z kurczaka, należy go podgrzać. Świeży rozmaryn można zastąpić suszonym, a białe, wytrawne wino - bulionem drobiowym, choć wpłynie to na smak potrawy. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml. Źródło przepisu: Giada
Gospodyni Miejskasoli 2 łyżki cukru Pomidory sparzyć. Zdjąć skórki, pokroić na ćwiartki, usunąć szypułki i gniazda nasienne. Pozostały miąższ włożyć do garnka, przykryć i gotować przez 20 minut. Rozgotowane pomidory przetrzeć przez sito do drugiego garnka i zagotować. Dodać sól i cukier. Odparować na większym ogniu w celu uzyskania bardziej gęstego przecieru (przez około 15 minut). Gorący przecier rozlać(...)chronić je przed światłem, które może zmienić barwę oraz zmniejszyć wartości odżywcze 4. Metody konserwowania . Istnieje wiele metod konserwowania. Możemy pasteryzować, kisić, konserwować cukrem, octem czy alkoholem, a także suszyć i mrozić. a) Pasteryzowanie . To najskuteczniejszy sposób utrwalania zapraw, który pozwala na przechowywanie nawet kilka lat. Polega na poddawania procesowi podgrzewania w temp
Bon Appetit MałgorzatySoczyste i zgrabne roladki z kurczaka, otoczone chrupiącą panierką z bułki tartej i parmezanu. Podane na pysznym sosie pomidorowym, z aromatycznym szpinakiem w środku. Całość
cool and mintyjedna saszetka stanowi 200 g surowych warzyw! To odpowiada połowie dziennego zapotrzebowania ich spożycia! Warzywa, które znalazły się w Warzyw Kubku pochodzą z dobrze sprawdzonych, certyfikowanych upraw. Zastosowana metoda suszenia surowców pozwala zachować 80% witamin i 100% minerałów świeżych warzyw. Może się wydawać, że taki produkt nie posiada błonnika lub posiada go w znikomych ilościach. Nic bardziej mylnego! Warzyw(...)odczekaniu zalecanych 2-3 minut. Warzyw Kubek dostępny jest w 8 wariantach smakowych i tym samym 8 różnych "funkcjach": ODCHUDZANIE - kapusta, marchew, pietruszka, seler, natka pietruszki, koperek, natka selera, pomidor, cebula, por ANTYSTRES - pomidor, pasternak, bazylia, kolendra WIGOR - seler, pietruszka, pasternak, pieprz, kolendra, liść laurowy WITALNOŚĆ - burak, pomidor, papryka, liść laurowy, pieprz ODPORNOŚĆ - pasternak, czosnek, cebula
Zdrowie na języku :PMam ambitny cel, aby Miśka jadła wszystko to co my, więc planuję menu na cały tydzień łącznie z pełną listą zakupów. Uzgodniłyśmy z Miśką- wielką fanką
greenscarf