Nie rzucam słów na wiatr. Szparagi, w sezonie, wykorzystuję do granic możliwości. Jako główna część posiłku, baza lub jako dodatek. Gotowane w wodzie, na parze, grillowane
Pichceniomaniamożna by dodać dla polepszenia smaku potraw :) Postanowiłyśmy wykonać rybną zupę a'la leczo z rybą i rybnym bulionem i burgera z mielonym mięsem (rybn ym oczywiście) , żurawiną i suszonymi śliwkami. Hitem okazał się sos, który powstał przy udziale jednego z Kucharzy. Kapusta kiszona duszona w mleku kokosowym z curry - świetnie pasował do naszych kanapek. Na wierzchu położyłyśmy pomidorową(...)Michał, który świetnie uwiecznił nasze spotkanie :) Poniżej lista wszystkich blogów, których Twórcy wzięli udział w warsztatach: - Bistro mama - ChilliBite - Chleby Info - Crust and Dust - Czosnek w pomidorach - Gotowanie z pasją - Kuchenne wariacje - Kuchenny bałagan - Kulinarna piniata - Marta Gotuje - Moje Kuchenne Rewelacje - Niezły młynek - Plate of joy - - Smaczna pyza - Talerz pokus - Uwielbiam gotować
Moje Kuchenne Rewelacjewybitny. SKŁADNIKI: 2 piersi z kurczaka 2 ząbki czosnku sok z 1/2 cytryny 1 łyżka oliwy sól pieprz SOS: 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki gorczycy - opcjonalnie sól pieprz Czosnek miażdżymy, najlepiej przepuszczamy go przez praskę, łączymy z sokiem cytrynowym, solą, pieprzem i oliwą. Składniki najlepiej utrzeć(...)kapiący sos nadał smak również naszym łódeczkom. Możemy również zarówno w przypadku grilla jak i piekarnika, podać jako dodatek szybką sałatę. Główkę sałaty drzemy na niewielkie kawałki, Wkrajamy pomidora oraz cebulę, najlepiej czerwoną. Dodajemy ulubione oliwki, u nas faworytem do tego dania są zielone nadziane anchois. Doprawiamy sola, pieprzem, oliwą i sokiem z cytryny. Smacznego
Kuchnia od dwojgaSKŁADNIKI Kluseczki 400 g ricotty 200 g m ą ki pszennej 100 g parmezanu 2 jaja s ó l, pieprz Pomidorki 200 g pomidorków
La grande e la piccola cuocaDziś kolejna propozycja z kaszą, tym razem gryczaną prażoną. Jeszcze się bardzo mocno nie zagłębiłem w książkę "Kipi Kasza", ale to chyba dzięki jej obejrzeniu zacząłem
Parowar FacetaNa pewno wiecie, że każde danie można przygotować w taki sposób, aby było zdrowe-wystarczy użyć zdrowszych zamienników produktów...Ale czy wiecie, że takie zdrowe dania
Zawsze głodna!tego spróbować! Pasztet może stać w lodówce nawet troszeczkę dłużej niż tydzień. Składniki: 500 g masła 2 cebule 2 ząbki czosnku oliwa 15 g świeżego tymianku (ja użyłam suszonego tymianku , ale sypałam go na oko, do smaku) 1 kg wątróbek drobiowych oczyszczonych 1 cała gałka muszkatołowa do ścierania 125 ml brandy lub wina pół lub wytrawnego(...)Masło w tym czasie zastygnie tworząc na wierzchu kremową skorupkę. Możesz ją jeść razem z pasztetem, albo odłożyć na bok. Najbardziej lubię pasztet z ogórkami kiszonymi albo z pomidorem. A ten jest pyszny i tak jak już wspomniałam spokojnie możesz go jeść ponad tydzień tylko przechowuj go w lodówce. SMACZNEGO życzy
Blondynka Gotujepóki sezon szparagowy trwa, staram się je jeść jak najczęściej, jednocześnie żałując, że jest on tak krótki. Szparagi to typowe warzywo śródziemnomorskie, dlatego uznałam, że połączenie ich z pomidorami, oliwkami i czosnkiem to strzał w dziesiątkę. W czasie smażenia pomidorki puszczą sok, który zmiesza się z aromatem czosnku i ziół tworząc niebiański sos. Dlatego ja zjadłam to danie z chlebem(...)ząbków czosnku (nieobranych. lekko rozgniecionych) 8-10 czarnych oliwek z pestkami świeże zioła, takie jak tymianek, rozmaryn, liść laurowy (Jamie dysponuje świeżym liściem laurowym, u mnie był suszony) oliwa z oliwek sól, pieprz Przygotowanie: Rozgrzej trochę oliwy na patelni (u mnie patelnia grillowa). Wrzuć na nią nieobrane ząbki czosnku, pomidorki koktajlowe na gałązkach oraz zioła. Zmniejsz ogień do małego
Chilli Czosnek i Oliwapróbowałam: * kuleczki z dmuchanych zbóż w czterech smakach (anans, porzeczka, żurawina i banan z kokosem); * bezglutenową mąkę do wypieku chałki, * kalifornijskie pistacje (duże i wszystkie z otwartą skorupką), * suszone śliwki (miękkie, soczyste i aromatyczne), * mieszankę do falafeli, * zestaw orzechów przyprawionych papryką i curry, * wspomnianą już mieszankę mąk z tapioki i maranty, * sok z gravioli (na który polowałam od dawna(...)przypadł mi do gustu. Można rozcieńczyć go z wodą, bo jest bardzo gęsty. * Jak wspomniałam. nieodłącznym elementem niemal każdego mojego zamówienia jest oliwa, której używam praktycznie codziennie. Mozzarella + rukola + pomidory + oliwa + bazylia to najprostsza i jedna z najsmaczniejszych sałatek! Włosi wiedzą, co dobre :) * W ofercie znajdziemy także kilka rodzajów bulionów instant. Od kiedy zaczęłam kupować te ekologiczne, ani myślę wracać
Poranek na słodkosię do domowej wersji, zdrowej czekolady. :) Przepis dedykuję wszystkim czekoladożercom na diecie (i nie tylko)! :) Zdrowa "czekoladka" PRZEPIS (forma: 20x20cm, inspiracja: FitSugar , poniżej przepis zmodyfikowany) Spód 1 szkl. suszonych daktyli 1/3 szkl. blanszowanych migdałów (jak przygotować je w domu - poniżej instrukcja) 1/3 szkl. płatków owsianych, uprażonych lekko na patelni 1/3 szkl. orzechów włoskich 1/4 szkl. kakao (lub mniej(...)kwadratów. Po rozmrożeniu pozostałą część czekoladowych kwadracików przechowujemy w lodówce. Jak zblanszować migdały? Zalać migdały wrzątkiem. Pozostawić na ok. 1 min. Przelać zimną wodą. Zdjąć skórkę (podobnie blanszujemy pomidory, orzechy itp.). Jak przygotować masło migdałowe? Zblanszowane migdały umieścić w misce malaksera i miksować (pulsacyjnie) do uzyskania gładkiej, jednolitej masy (nie dodawałam już żadnych substancji słodzących). Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.comczerwienią. Natomiast twarde, prażone nasiona słonecznika dodają charakteru całemu zestawowi. Zapraszamy! Składniki na marynatę 3 łyżki octu balsamicznego 3- 4 łyżki wody Sól Świeży rozmaryn 2 ząbki czosnku Łyżeczka suszonego oregano Odrobina tymianku Składniki sałatki Pierś z kurczaka Rukola Pomidorki koktajlowe Ogórek zielony Nasiona słonecznika Sezam Składniki na dressing 2 łyżeczki musztardy 1- 2 łyżki oliwy z oliwek(...)ręczniku papierowym i układamy na talerzu. Pomidorki kroimy na ćwiartki lub jeszcze drobniej – zależy od ich wielkości i naszych upodobań. Następnie układamy na talerzu według naszej fantazji rukolę, ogórka, pomidory, kurczaka, uzupełniamy polewając dressingiem i posypując słonecznikiem. Smacznego! (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml
Symfonia Smakówodpowiednio dobrane przyprawy same w sobie nadają bigosowi głęboki kolor i smak. Wino mi tu do szczęścia niepotrzebne, chyba że do popicia. W domowym bigosie nigdy nie było pomidorów, w żadnej postaci. Ani byle jakich zrzynek wędlin – zawsze tylko najczystsze, najlepsze mięso. Był złoty środek –proporcje. I smak, którego nie jestem w stanie zapomnieć. Długo nie mogłam się zabrać(...)gotowanie pierwszego dnia, kapustę zostawić na kuchence i wrócić do niej dnia kolejnego, znowu podgrzewając ją na maluśkim ogniu i jednocześnie szykując resztę składników. Do 400ml wrzątku wrzucamy suszone grzyby. Gotujemy je 30-45 minut, prawie do miękkości. Grzyby wyławiamy i kroimy drobniej, na centymetrowe kawałki. Wywar zostawiamy, przyda się. Cebule kroimy w nie najdrobniejszą kostkę, przesmażamy
Karo in the Kitchenszklanki wody, dodajemy koncentrat, pokrojony drobno ząbek czosnku, oraz pędy bambusa. Mieszamy, czekamy aż zacznie się gotować - dodajemy pieprz do smaku, sól , i 2 -3 krople tabasco ( lub szczyptę suszonych papryczek chili). CIASTO NA PIZZĘ : - 2 dag DROŻDŻY - 2 łyżeczki CUKRU - 60 dag MĄKI - 6 łyżek OLEJU - SÓL - 300 ml LETNIEJ WODY Drożdże razem z cukrem ucieramy(...)zależności od doboru gości... Akurat do tej pizzy dałam po prostu to co miałam aktualnie w domu : wędlinę w plasterkach, którą pokroiłam w drobne paseczki, paprykę, troszkę szynki szwarcwaldzkiej, pomidor, cebula. Dobór dodatków zależy całkowicie od kucharza i jego gości
dlaSmaQłyżki ajvaru 2 duże, wyciśnięte ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oliwy z oliwek 3/4 łyżki miodu 1/2 łyżeczki rozgniecionych ziaren kolendry 1 i 1/2 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego świeżo mielony pieprz Sos czosnkowy: 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 mały, wyciśnięty ząbek czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta soli, pieprzu, cukru, oregano(...)patyczków do szaszłyków (drewniane moczymy wcześniej przez 15 minut w wodzie). Nadziewamy na przykład wg kolejności: papryka -> cukinia -> kurczak -> pieczarka -> papryka -> szalotka (cebula) -> pomidor -> cukinia -> kurczak -> pieczarka -> papryka -> cukinia. Pieczemy na rozgrzanym grillu lub piekarniku z opcją grill (200°C) do zarumienienia. W czasie gdy szaszłyki się pieką mieszamy
Poezja smakuNa piątkowy obiad polecam Wam morszczuka pieczonego w pergaminie. Jeżeli nigdy nie próbowaliście tak przygotowanej ryby, serdecznie Wam polecam. Pieczenie w
La grande e la piccola cuocaLatem uwielbiam przygotować sałatki makaronowe, które w zależności od dodanych składników mogą stanowić smaczn ą przekąsk ę na pikniku lub sycącą propozycj ę
La grande e la piccola cuoca