czasu do czasu kaloryczne dania również są w cenie ;-) Składniki; 50 dag mięsa mielonego wieprzowo - wołowego 1 jajko 1 mała czerstwa bułka sól, pieprz 2 łyżki suszonych pomidorów ( przyprawa) 1 łyżka mąki olej 1 cebula sos; 20 dag pieczarek przyprawa uniwersalna 1 łyżka maki pszennej sól, pieprz Bułkę namoczyć w wodzie a kiedy będzie miekka odcisnąć. Cebule
Radość kipiąca uśmiechem.Pomysł na szybkie smarowidło kanapkowe, do tego zdrowe i "niewymagające"? Tak jest- twaróg z dodatkami. Składniki -twaróg -puszka ryby w sosie pomidorowym -kilka suszonych pomidorów -sól i pieprz do smaku Z podanym składników utrzeć pastę, ja włożyłam wszystko do robota i tak w niecałą minutkę miałam zdrową i pyszną pastę na kanapki. W miseczce od PORCELANA BOGUCICE prezentuje się
Z Kuchni Do KuchniThaini 2 ząbki czosnku Sok z polowy cytryny. Sól i pieprz do smaku Wrzucamy wszystkie składniki do blendera i mielimy, aż powstanie pasta. Można do całości dodać suszone pomidory, lub bazylię. Można dodać chili lub kumin. Możecie dodać te przyprawy, które lubicie. Warto zrobić np. trzy rożne smaki. Polecam bardzo jako dip na przyjęcia. Hummus wygląda i smakuje egzotycznie
Smaki Przyprawy i KoloryWykonanie pesto: Do blendera wrzucamy liście bazylii oraz pietruszkę. Następnie wsypujemy orzechy nerkowca i czosnek, solimy i dodajemy tak 2-3 łyżki oliwy. Może być więcej. Można dodać suszone pomidory. Całość blendujemy. Gotowe pesto wykładamy łyżką na talerz z bobem i sałatą
Smaki Przyprawy i Kolorymnie ciąg dalszy pomidorowych przetworów. Zrobiłam znowu suszone pomidory, tym razem z 3 kg, Będę miała na całą zimę, albo i nie, bo taki rarytas nie wytrzyma u mnie długo ;-). Nigdy jeszcze nie robiłam domowego ketchupu. Uwierzycie? Nie miałam takiej potrzeby. W ogóle kiedyś bardzo mało robiłam przetworów. Musiał nastąpić ten pierwszy raz i oto powstał pyszny ziołowy ketchup
Zakątek rozkoszy kulinarnychSkładniki: gotowa mieszanka sałat, pomidorki koktajlowe, szynka parmeńska, słoik suszonych pomidorów, oliwki z fetą, oliwki z czosnkiem, czerwona papryka z fetą. Wszystkie składniki należy pokroić i wymieszać. Ja nie dodaję żadnych przypraw, jedynie polewam olejem ze słoika po pomidorach. U mnie w domu do tej sałatki obowiązkowo muszą być bagietki czosnkowe. Prosta do wykonania, prawda? Smacznego
W kuchni u Monikismażyć parę minut, w małej ilości tłuszczu na małym ogniu. Ostudzić. Oliwki pokroić - jedną oliwkę na trzy kawałki. Ser feta pokroić w kostkę. Kaszę, oliwki, ser feta, szparagi, suszone pomidory wymieszać razem doprawiając solą (tu uważać by nie przesolić) i pieprzem. Całość polać dressingiem i udekorować pomidorkami koktajlowymi i listkami bazylii (niekoniecznie). Dressing: Jogurt naturalny wymieszać z sokiem
W kuchni u Monikimałych pomidorków ( mogą być duże), małe pomidorki przekrojone na pół lub na ćwiartki ( duże pokrojone w grubą kostkę), 1 świeża, czerwona papryka, pokrojona w kostkę, 100 g suszonych pomidorów, pokrojone w większą kostkę, 90 g zielonych oliwek - przekrojone na pół, 125 g kulek mozzarelli ( tzw. mini mozzarella), 140 g sera feta, pokrojona w grubą kostkę, garść listków świeżej bazylii
W kuchni u MonikiSkładniki: 140 g rukoli, 130 g czarnych oliwek, garść listków świeżej bazylii, 15 pomidorków koktajlowych, przekrojone na pół, 1 świeża czerwona papryka, pokrojona w kostkę, 150 g suszonych pomidorów, pokrojonych na mniejsze kawałki, 125 g mini mozzarelli. Ponadto: grzanki, jajka, ugotowane na twardo, 4 łyżki oleju z pomidorów lub oliwy z oliwek wymieszanego ze szczyptą soli i łyżką oregano
W kuchni u Monikijuż od jakiegoś czasu. Moje malutkie święto, które spędzę z uśmiechem na twarzy. Równo rok temu pojawił się tu pierwszy przepis, który jest dla mnie wyjątkowy ( Sałatka z suszonymi pomidorami ). Nie tylko dlatego, ze sałatka ta jest bardzo smaczna lecz również dlatego, że przypomina mi pewną piątkową tradycję. Gdy zaczyna się weekend i nadchodzi wieczór razem z mężem szykujemy
W kuchni u Monikiulubioną sałatkę. Również dekoracja może być zupełnie inna. Składniki: 250g makaronu w kształcie dużych muszli. Sałatka: 230g szynko gotowanej, puszka kukurydzy, 5 mniejszych ogórków konserwowych, 145g odsączonych pomidorów suszonych, 3-4 łyżki majonezu, sól, pieprz. Dekoracja: kilka małych pomidorków, kilka czarnych oliwek, majonez, kilka gałązek świeżej pietruszki. Przygotowanie: Makaron ugotować do miękkości w osolonej wodzie, z odrobiną oleju
W kuchni u MonikiZrobiłam takie małe zestawienie na sylwestrowy stół. Może komuś się przyda :) 1. Sałatka śledziowa z suszonymi pomidorami Kliknij po przepis. 2. Sałatka gyros Kliknij po przepis. 3. Czosnkowa sałatka z serem żółtym i ananasem Kliknij po przepis. 4. Sałatka grecka z grzankami Kliknij po przepis. 5. Roladki z tortilli Kliknij po przepis. 6. Frykasy
W kuchni u Monikifaosli ( 400g netto), słoik pieczarek konserwowych ( 300g netto), filety śledziowe w oleju ( 2 x po 220g netto), olej, 4 liście laurowe, 8 ziarenek ziela angielskiego, pieprz, cytryna, słoik suszonych pomidorów ( 285g netto). Przygotowanie: Smacznego
W kuchni u Monikiprzyżądzanej przeze mnie bruschetty czy caprese. Dressing 1 ostro-słodki: Oliwa z pestek winogron Ocet winny Musztarda stołowa Bazylia Suszone pomidory (przyprawa) Cukier brązowy Ostra papryka Zaczynam od wlania oliwy, nastepnie dolewa trochę octu oraz dodaje 2 łyżeczki musztardy na pół szklanki mieszanki. Mieszam
Pause Gotowanie!Składniki: 150 g makaronu penne puszka tuńczyka w oleju cebula kilka suszonych pomidorów natka pietruszki łyżeczka octu jabłkowego szczypta tymianku sól himalajska, pieprz Przygotowanie: Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Z tuńczyka odlać nadmiar oleju. Cebulę drobno pokroić, podsmażyć chwilkę na łyżce oleju spod pomidorów. Dodać pokrojone w mniejsze kawałki pomidory i tuńczyka. Doprawić solą, pieprzem, tymiankiem i octem
Gaździnka warzy