Składniki: 400 g makaronu Penne 1 pierś kurczaka kilka suszonych pomidorów kilka różyczek brokuła 2 cebule pęczek szczypiorku kilka czarnych oliwek 2 większe kubki śmietany starty parmezan i pokruszona feta Przygotowanie: Kurczaka pokroić w nieduże kawałki, podsmażyć na patelni z rozgrzanym olejem ( intensywność koloru zależy od upodobań indywidualnych ). Dodać drobno pokrojoną cebulę i zmiażdżony czosnek. Doprawić solą, pieprzem
Gaździnka warzySkładniki: szklanka kaszy Pęczak 2 szklanki wody winogrona kilka pieczarek 1 udko kurczaka kilka suszonych pomidorów 2 ząbki czosnku cebula połowa kubka sera Rocott a kilka gałązek selera naciowego szczypior kilka czarnych oliwek Przygotowanie: Do dwóch osolonych szklanek wody wsypać szklankę pęczaku i ugotować do miękkości ok 30 min. Udko kurczaka ugotować ( tak jak na rosół
Gaździnka warzySkładniki: 600 g piersi z kurczaka 2 ząbki czosnku 150 g pora 80 g suszonych pomidorów kilka kaparów pół pęczka natki pietruszki 200 g zielonej fasolki sól, pieprz, imbir, papryka słodka, tymianek kilka kropel sosu sojowego kilka kropel cytryny Przygotowanie: Fasolkę wrzucić do osolonego wrzątku, gotować 4 min (niech będzie chrupka) odcedzić i zahartować zimną wodą. Mięso umyć, osuszyć
Gaździnka warzyzioła prowansalskie, tymianek, oregano (według smaku po szczypcie) olej kujawski olej spod pomidorków (użyłam z firmy Helcom) Przygotowanie: Ser pokroić w kostkę, wymieszać z oliwkami i pokrojonymi suszonymi pomidorami. Kilka łyżek oleju wlać do garnuszka, przyprawić ziołami i podgrzać, ostudzić i zalać fetę z oliwkami i pomidorami, wymieszać, dolać troszkę (do smaku) oleju spod pomidorów i wszystko przelać
Gaździnka warzySkładniki: puszka tuńczyka w oleju 2 łodygi selera naciowego kilka suszonych pomidorów - Helcom łyżeczka musztardy chrzanowej - Kamis 2 jajka cebula sól, pieprz, tymianek kilka kropel soku z cytryny natka pietruszki Przygotowanie: Cebulę obrać i pokroić w drobniutką kostkę. Tuńczyka odsączyć z nadmiaru oleju i przełożyć do miseczki z cebulą. Selera umyć, obrać z nitek i pokroić w cieniutkie plasterki
Gaździnka warzySkładniki: 100 g mielonej łopatki 6 większych cebul kilka pieczarek kilka suszonych pomidorów ser feta 2 łyżki masła szklanka bulionu warzywnego łyżka oleju sól, pieprz, imbir, tymianek łyżka sosu sojowego ząbek czosnku Przygotowanie: Cebulę obrać, włożyć do garnka z solą i masłem. Gotować do miękkości (tak, aby się nie rozgotowała). Mięso z grzybami i pomidorami podsmażyć na łyżce
Gaździnka warzySkładniki: 100 g kaszy jaglanej 150 g Soli średnia marchewka pół pęczka natki pietruszki kilka suszonych pomidorów 2 jajka 100 g fasolki szparagowej 4 łyżki bułki tartej Sos 180 g jogurtu greckiego kilka kropel cytryny łyżeczka cukru sól, pieprz pół pęczka posiekanego koperku Przygotowanie: Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Marchew obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki
Gaździnka warzypieprzem, położyć na śmietanie i dusić z 2-3 min. Groszek odcedzić dodać do ryby. Wymieszać i na końcu skropić kilkoma kroplami soku z cytryny. Opcjonalnie dodać suszone pomidory. Smacznego
Gaździnka warzyłodygi selera naciowego pęczek natki pietruszki 3-4 gałązki tymianku sól, pieprz, kilka kropel sosu sojowego szczypta ziół prowansalskich 1-2 paski sera Gorgonzola Dolce kilka suszonych pomidorów 1-2 czerwone papryki 4-5 łyżek oleju spod pomidorów Przygotowanie: Mięso umyć, osuszyć i pokroić w cienkie paski.Cebulę, ser i pomidory pokroić w kostkę, pieczarki na ćwiartki. Selera obrać
Gaździnka warzymąki gryczanej 20 dag mąki z cieciorki opcjonalnie 15 dag mąki pszennej 100 ml oleju płaska łyżka soli pół łyżeczki cukru łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią Do obłożenia; Puszka cieciorki Cieniutkie kabanosy dobrej jakości u mnie Tarczyński extra 4 szalotki Papryka czerwona 30 dag żółtego
Takie tam pichceniekuchni Męża;) Potem wychodzą takie cudeńka na wspólną kolację;) Wszystkim polecam ;) Mniam! Jajka po benedyktyńsku z salsą cebulowo - paprykową Składniki: 1 czerwona cebula 3 kolorowe papryczki mini 2 suszone pomidory sól pieprz oregano szczypiorek olej ryżowy 4 jajka 4 plasterki szynki parmeńskiej bagietka Przygotowanie: Salsa: cebulę, paprykę, pomidory i szczypiorek drobno siekamy i wrzucamy na rozgrzany na patelni
Lawendowe Niebołożyć z wierzchu gałązkami tymianku, dociskając je, by przywarły do ciasta. Piec ok. 15-20 minut temperaturze 190 stopni. Świetnie smakują zanurzone w twarożku lub obłożone suszonymi pomidorami. * cytat aut orstwa Fannie Flagg , z książki Smażone zielone pomidor y ** przepis na krakersy pochodzi z tej strony klik i klik
KUCHARNIAszpinakiem Zupa krem malinowo-buraczana z pistacjami, miodem i jogurtem greckim Gnocchi z rukoli z pieczonymi szparagami, maślanym sosem czosnkowym i jajkiem w koszulce Chleb z garnka z suszonymi pomidorami Galette z truskawkami, kremem z octu balsamicznego i lodami bazyliowymi w asyście syropu z mięty i ogórka Co mogę powiedzieć? Najprościej i najkrócej - było fantastycznie i naprawdę smacznie
KUCHARNIAKrem jabłkowo-ogórkowy Miętowy suflet z zielonego groszku Ratatouille Zupa owocowa z białych brzoskwiń i malin z prosecco SOBOTA Zupa Pappa al pomodoro Orzotto z warzywami Chleb z suszonymi pomidorami Lemoniada brzoskwiniowa Menu „w słoiku” – Chutney z mirabelek NIEDZIELA Chłodnik arbuzowo-pomidorowy z miętą i fetą Tabbouleh kalafiorowe Owocowy kogel-mogel z bazyliowo-limonkowymi lodami Menu „w słoiku” – „Konfitura
KUCHARNIADziś makaron dla leniwych ;-) Banalnie prosty w przygotowaniu i przede wszystkim szybki :) składniki pół opakowania szpinaku mrożonego pół opakowania suszonych pomidorów makaron 100 g pół szklanki śmietanki 2 ząbki czosnku cebula sól , pieprz ewentualnie przyprawa "warzywko" odrobina parmezanu Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Czosnek przeprasować przez praskę i podsmażyć dorzucić cebulę i zeszklić . Dodać
Cukier&Puder