Rozbite piersi z kurczaka solę,pieprzę i smaruję koncentratem pomidorowym. Można ułożyć na nie kawałki suszonych pomidorów ze słoiczka. Doprawiam ziołami wg upodobań.Układam na nie plastry wędzonego boczku. Zawijam je jak sushi w rulon i kroję na około dwu centymetrowe plastry. Nadziewam na patyczki do szaszłyków, smaruję oliwą i smażę na grillowej patelni. Piersi
potrawyregionalnekapary, ogórka kiszonego obranego ze skórki, sól i pieprz. Składniki wymieszałam i podałam na grzance. Polecam również tatar w innej wersji... równie smacznej TATAR Z KAPARAMI I SUSZONYMI POMIDORAMI
potrawyregionalneDziś proponuję sałatkę kolorową i pyszną. Kaszę kuskus zalałam szklanką bulionu drobiowego. Dodałam do niej pokrojoną natkę pietruszki. Pokroiłam drobno: czerwoną paprykę, ogórek kiszony i zielony, czarne oliwki,suszone pomidory i kapary. Dodałam wszystkie składniki do miski z kaszą kuskus, wsypałam puszkę kukurydzy i dwie puszki tuńczyka. Doprawiłam solą, pieprzem i wlałam około 4 łyżek oliwy z oliwek
potrawyregionalneoliwek. Odstawiłam do lodówki. W międzyczasie rozmroziłam szpinak i dotąd mieszałam i gotowałam go w garnku aż odparowała z niego woda. Dodałam sól, pieprz,czosnek, pokrojone drobno suszone pomidory i łyżkę śmietany. Łososia wstawiłam do piekarnika na około 30 minut. Po jego upieczeniu nałożyłam na niego szpinak i podałam z pieczonymi ziemniaczkami i sałatką
potrawyregionalneśrodka. Białko powinno być wokół ścięte, a żółtko ma pozostać półpłynne. Podawałam na chrupiącej grzance, posypaną rukolą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, plasterkami rzodkiewek i suszonymi pomidorami. Smacznego
potrawyregionalneminut w zaciemnionym i ciepłym miejscu. Pozostałe składniki: pasta chili (dostępna w słoiczkach) Italiamo - łyżeczka oliwa z oliwek Italiamo - 2 łyżki przyprawa do pizzy Italiamo - paska łyżka suszone pomidory kilka sztuk Italiamo 20 dag wędzonej kiełbasy 20 dag wędzonego sera pół czerwonej papryki kilka pieczarek sól Pieczarki pociąć w plastry, podsmażyć z solą. Pomidory pokroić drobno, podobnie paprykę
Poezja Smaków - blog kulinarnyczasu, traktując je jako "cheat meal", który podkręci uspokojony już metabolizm, pozwalam sobie na taką rozpustę. Wersję podstawową uzupełniłam ulubionym szpinakiem i serem feta. Można dodać również suszone pomidory, pasują tu idealnie. Ktoś chętny? :) Składniki: 500 g ziemniaków 1 cebula 100 -150 g liści szpinaku świeżego (lub ok. 350 g mrożonego ale nie rozdrobnionego) 1-2 ząbki czosnku
bistro mamasosem szparagowym Domowy makaron Letni makaron z pesto i pomidorkami Makaron z pesto i mozzarellą Spaghetti w sosie śmietanowym z pulpecikami i brokułami Spaghetti z pesto, cukinią i suszonymi pomidorami Spaghetti z sosem szpinakowym Spaghetti z pieczonymi pomidorami Spaghetti ze szpinakiem i pesto Makaron ze szpinakowym pesto Letnia sałatka makaronowa z żółtymi buraczkami
Kulinarne przygody Gatitydrożdży 250 ml ciepłego mleka 30 g masła roztopionego 2 małe łyżeczki soli 2 małe łyżeczki cukru łyżeczka bazylii suszonej łyżeczka suszonego oregano 2 łyżeczki suszonych pomidorów z bazylią (użyłam Kamisa) 9 niewielkich plasterków żółtego sera Drożdże rozpuścić w odrobinie mleka. Dodać resztę składników (oprócz sera) i wyrobić na gładkie elastyczne ciasto (wyrabiam mikserem). Odstawić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaduża cebula 1 kiełbasa 150 g boczku wędzonego 1 ząbek czosnku sól pieprz na wierzch: 100 g żółtego sera w kawałku 1 jajko 1 łyżeczka oregano 2 łyżeczki suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem (w słoiczku Kamis) Mąkę przesiać. W połowie wody rozpuścić drożdże, dodać do mąki i połączyć z resztą składników. Wyrabiać aż ciasto będzie odchodziło od ręki
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSkładniki: 630 g mąki 300 ml letniej wody 30 g drożdży 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli 1 łyżka oleju po 1/2 łyżeczki oregano, bazylii, tymianku 2 łyżeczki suszonych pomidorów 1 łyżka oleju 180 g cukinii zielonej Cukinię zetrzeć za tarce o grubych oczkach, nasolić łyżeczką soli i odstawić. Drożdże zasypać cukrem, zalać odrobiną wody i wymieszać, odstawić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasałatek po dania główne, desery i babeczki. Wydaliśmy setki porcji sałatki ze szpinaku z parmezanem, ciemnego pieczywa z pastą z fasoli, grzanek z pesto z karczocha i suszonych pomidorów, makaronu z łososiem, bruschetty, babeczek marchewkowych, deserów jabłkowych, sałatki z selera naciowego, sałatki z selera konserwowego czy kabanosów w płaszczkach drożdżowych. Te ostatnie zabierano nam z blatu jeszcze
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaroku na warsztatach w Akademii Kurta Schellera Szef przygotował razem z nami zapiekaną ricottę z cytrusami i alkoholem, polecił nam również przygotowanie w domu wersji na słono, z suszonymi pomidorami, czosnkiem i oliwą. Od tej pory, gdy tylko widzę lub słyszę i tym serze, kojarzy mi się z moim Mistrzem Kurtem Schellerem. Sałatka ze szpinaku z cieciorką, granatem
Moja smaczna kuchniacukrowego 3/4 szkl ryżu 3/4 szkl wina białego półwytrawnego 1 i 1/3 szkl wody lub bulionu sól pieprz bazylia oregano szczypta mielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem Marchewkę i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie. Mięso odkroić od kości i podzielić na niezbyt drobne kawałeczki, dodać do smażonej marchewki i cebuli, trochę
Gotowanie jest łatwefraknfurterek lub innych dobrych kiełbasek 200 g białego sera 100 g sera feta lub sałatkowego 1 łyżka śmietany 1 jajko 1 łyżeczka suszonych pomidorów szczypta bazylii szczypta chili sól pieprz liście buraka naciowego (po 2 na każdą kiełbaskę) ciasto naleśnikowe 1 jajko pół szl mleka mąka sól pieprz Liście buraka naciowego opłukać, zagotować w garnku wodę i partiami
Gotowanie jest łatwe