Podobno kapustę powinno się kisić do 1 listopada. Wielokrotnie o tym czytałam. Dziś jest parę dni po tym terminie, a kapusta w słoiku radzi sobie całkiem dobrze. Pachnie i smakuje też ok. Nastawiłam ją 4 dni temu i wszystko idzie w dobrym kierunku. Zobaczymy za parę dni (tfutfu). Pierwszą kapustę ukisiłam jakiś miesiąc temu. Oesu… wyszła przepyszna. Może(...)może pochodzenie kapusty (którą przywieźliśmy z Podlasia), a może tak po prostu powinno być. Zjedliśmy ją częściowo w postaci surówki, z duuuużą ilością marchewki, a częściowo w barszczu. Tak, w barszczu. Pierwszy raz dodałam do tego typu zupy kiszonej kapusty i to był strzał w 10. To był chyba najlepszy barszcz, jaki udało mi się kiedykolwiek ugotować. Zupa zjedliśmy
KardamonovyMłoda kapusta, zdrowa, pyszna i smakowita, warto ją jeść na surowo czy kiszoną a takę w zupach, pomaga w trawieniu i ma mnóstwo witamin. Tym razem poszatkowałam szybko kapustę, dodałam marchew i pzryprawy i powstała pyszna surówka. Zachęcam do skorzystania z przepisu. Surówka z młodej kapusty z maślanką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieOpis Kiszone marchewki : Kiszone marchewki stanowią świętą alternatywę dla kiszonej kapusty, ogórków, buraków, papryki, pomidorów czy cytryn. W smaku jest bardzo słodka i zarówno delikatna. Najlepsza jest taka po 5-6 dniach kiszenia. Wtedy jest jeszcze bardziej chrupiąca, słodka i pyszniejsza. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do innych dań, ale również jako samodzielna przekąska do pochrupania. Kiszone warzywa są zdrowe(...)przemianę materii, dlatego polecane są na diecie. Jest cennym źródłem kwasu mlekowego, łatwo przyswajalnych witamin i minerałów. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na przetwory oraz inne przepisy na surówki . Składniki : 1 kg marchewki 2 l przegotowanej, ciepłej wody 4 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 2 czubate łyżki soli Opis przygotowania: Marchewkę obieramy, myjemy pod bieżącą
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnezupełnie nie przeszkadza, ale nie lubię jak mi się mówi, że powinien to być bigos dietetyczny… dietetyczna to jest surówka! Bigos ma być pyszny… Przepis na bigos – składniki: 3 kg kapusty kiszonej ok. 1,5 kg wieprzowiny (np. karkówka, ale nie schab) ok. 0,5 kg kiełbasy (najlepiej jałowcowej) ok. 0,5 kg boczku wędzonego
UgotujmyTo.plWOW! PYCHA!!!! <3 Składniki 600 g kapusty kiszonej 1 cebula 3 łyżki smalcu 1 łyżka mąki 1 liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 1
R'n'G Kitchenlubisz takie zdrowe dodatki do dań głównych polecam także surówkę z pora i kukurydzy , surówkę z marchewki, pora i chrzanu i pikantną surówkę z kapusty – wszystkie pyszne! Scroll down for recipe in English Sałatka z ogórków kiszonych (4 porcje) Składniki: 6 ogórków kiszonych, pokrojonych w plasterki 1 pomidor, pokrojony w kostkę 1 czerwona cebula krojone w kostkę lub cienkie
karmelowyNadaje się do gotowania, kiszenia, jemy ją na surowo w postaci surówek… i nie tylko. Posiada szereg cennych właściwości, zdrowotnych i leczniczych, ceniona w dietach odchudzających. Poza tym - lubimy młodą kapustę… z wkładką lub bez. Składniki: - główka kapusty - 250g boczku - ok. 500g kiełbasy - 2 cebule - 1 papryka - 1 pomidor - pęczek kopru - sól, pieprz - 2 liście laurowe - kilka ziaren ziela
mojewypiekiinietylkomobilizacja. Teraz używam Kimchi jak nie mam czasu zrobić surówek. Wyciągam z lodówki i gotowe :) Poza tym, jak zobaczę ciekawy przepis, to po prostu mnie skręca z ciekawości :) Oryginalny przepis jest niezły, ale dla mnie dość pikantny, pomimo tego, że lubię ostro zjeść. Podaję więc mniejszą ilość chilli. Składniki: 1 kapusta pekińska 2 marchewki 7 rzodkiewek 1 cebula ząbek czosnku(...)imbiru (niekoniecznie - ja nie dałam) 2 łyżeczki soli kamiennej lub morskiej (u mnie morska) Kapustę szatkujemy,marchewki, rzodkiewki, imbir ścieramy na tarce do talarkowania, cebulę i czosnek siekamy. Dodajemy sól, chilli i warzywa ugniatamy rękoma, aż pojawi się sok. Przekładamy do wyparzonego naczynia do kiszenia, na wierzch kładziemy liść kapusty i obciążamy. Smacznego
chwile dla mniePolecam z całego serca nie tylko wegetarianom ale wszystkim wielbicielom roślin strączkowych :) Takie kotleciki w połączeniu z ulubioną surówką będą doskonałą propozycją na postny obiad. Na ok 8-9 kotlecików: 200 g suchej fasoli Piękny Jaś Cenos 200 g kapusty kiszonej jajko ok 2 łyżki mąki pszennej sól świeżo zmielony pieprz bułka tarta do obtoczenia kotletów olej do smażenia Fasolę
Smakołyki AsiZrobienie domowej kapusty kiszonej nie jest pracochłonne. Wystarczy kilka prostych składników oraz 2-3 tygodnie cierpliwości. Smakuje wyśmienicie. Nadaje się zarówno na surówkę, jaki i zupę kapuśniak. Składniki: 2 kg kapusty białej 4,5 dkg soli 2-3 marchewki kilka ziarenek ziela angielskiego kilka liści laurowych. Jeśli posiadamy robot z tarczą do szatkowania, w mig kapusta będzie poszatkowana. Dodajemy marchewkę
tojestpyszne.blogspot.comCzerwona kapusta kiszona w słoikach Kiszona czerwona kapusta to niezwykły przysmak. Pięknie wygląda i doskonale smakuje. Czerwoną kapustę można zakisić o każdej porze roku, ale jesień to tradycyjny czas przygotowywania kiszonek na zimę. Kiszenie czerwonej kapusty jest niezwykle proste - kisi się ją tak samo jak białą. Jedna średnia kapusta wystarczy na 3 słoiki kiszonki. Kiszona czerwona kapusta – składniki(...)czerwoną kapustę warstwami, każdą warstwę przesypując solą, marchewką oraz przyprawami i wszystko dokładnie mieszamy. Moje kiszonki: kiszone jabłka , kiszone rydze , pomidory kiszone w jogurcie , najlepszy przepis na kiszone ogórki Solona kapusta z przyprawami musi odczekać około godziny do dwóch. Co jakiś wszystko mieszamy, aby kapusta puściła jak najwięcej wody. Tak przygotowaną kapustę układamy w dużych, wyparzonych słoikach. Kapustę trzeba mocno
Gotujemy i jemyCzerwona kapusta kiszona w słoikach Kiszona czerwona kapusta to niezwykły przysmak. Pięknie wygląda i doskonale smakuje. Czerwoną kapustę można zakisić o każdej porze roku, ale jesień to tradycyjny czas przygotowywania kiszonek na zimę. Kiszenie czerwonej kapusty jest niezwykle proste - kisi się ją tak samo jak białą. Jedna średnia kapusta wystarczy na 3 słoiki kiszonki. Kiszona czerwona kapusta – składniki(...)czerwoną kapustę warstwami, każdą warstwę przesypując solą, marchewką oraz przyprawami i wszystko dokładnie mieszamy. Moje kiszonki: kiszone jabłka , kiszone rydze , pomidory kiszone w jogurcie , najlepszy przepis na kiszone ogórki Solona kapusta z przyprawami musi odczekać około godziny do dwóch. Co jakiś wszystko mieszamy, aby kapusta puściła jak najwięcej wody. Tak przygotowaną kapustę układamy w dużych, wyparzonych słoikach. Kapustę trzeba mocno
Korniszonkiwarzyw z rosołu są kotlety mielone, które są łatwe, smaczne i szybkie. Kotlety można przygotować na kolację lub na obiad np. z surówką z włoskiej kapusty lub po prostu zimne na kanapki z ogórkiem kiszonym. Składniki: mięso z rosołu około 400 g warzywa z rosołu: (ja przeważnie dodaję 1-2 marchewki, 1 pietruszkę, kawałek selera) 1 cebula
talerz przyjemnościCalibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Surówka z czerwonej kapusty Składniki: 1 mały kawałek czerwonej kapusty 1-2 ogórki kiszone 1 małe jabłko ½ małej cebuli 1 garść suszonej żurawiny sos: oliwa + sok z cytryny + sól, pieprz Normal 0 21 false false false
Qlinarnie i QlinarnieKlasyczna słodko-kwaśna surówka podawana najczęściej do smażonej ryby lub kotleta. Składniki: 500 g kiszonej kapusty 2 duże marchewki duże jabłko 3 łyżki oleju lub oliwy 2 łyżki cukru sól, pieprz Kapustę odcisnąć z nadmiaru wody i poszatkować. Marchewki i jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W misce wymieszać wszystkie warzywa, dodać olej, doprawić do smaku
wyzwania kuchenne