Sezam do posypania Składniki - sos orzechowy: Orzechy arachidowe nieprażone i niesolone – 1 szklanka Mleko kokosowe – 1 i ½ szklanki Sos srirracha – 1 łyżka Sos rybny – do smaku Składniki - surówka orientalna: Kapusta biała (młoda) lub pekińska – ½ sztuki Marchew – 3 sztuki Biała rzodkiew – ½ sztuki Orzechy arachidowe – 2 łyżki Kolendra – ½ pęczka Imbir – 2cm kawałek Sos: Miód – 1 łyżka Sos sojowy – 1 łyżka(...)sosem srirracha i sosem rybnym ( w małych ilościach i stopniowo, aby nie przesadzić z ostrością). W razie konieczności, gdyby sos był zbyt gęsty można dolać więcej mleka kokosowego. Wykonanie – surówka: Kapustę myjemy i drobno siekamy. Marchewkę i rzepę obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Następnie wszystkie warzywa mieszamy z drobno posiekaną kolendrą, dodajemy posiekane orzechy (można je wcześniej
Kuchnia Bon AppetitZdecydowanie moja ulubiona surówka, pasuje praktycznie do wszystkiego, przede wszystkim do dań z kurczaka. Prosta w przygotowaniu, lekka i smaczna. Idealna jako dodatek do dań :-) SURÓWKA COLESLAW - 1/4 główki białej kapusty - pół małej cebuli - 1 marchew składniki na sos: - 3 łyżki jogurtu naturalnego - 1 łyżka majonezu - łyżeczka soku z cytryny - szczypta cukru pudru - sól, pieprz Kapustę drobno(...)oczkach, cebulę pokroić w drobną kostkę. Warzywa przełożyć do miski. Składniki na sos wymieszać, dodać do warzyw, wymieszać wszystko razem, odstawić na około 2h (w tym czasie kapusta trochę zmięknie i surówka lepiej smakuje
Zgrabne Gotowanietrudne dni Składniki na 4 osoby : 1 opakowanie stripsów , polędwiczek lub czegokolwiek w panierce ( najlepsze są z biedronki , pikantne polędwiczki ) garść liści , świeżego szpinaku lub sałaty surówka : kawałek kapusty białej , tak ,żeby po poszatkowaniu było około 2 szklanek 1 mała marchewka 1 mała czerwona cebula 1 mała czerwona papryka cienkościenna , typ ramiro – spiczasta 1 ząbek czosnku(...)łyżeczki cukru sól , pieprz do smaku dodatkowo : 4 bułki , można zrobić własne ( przepis jest na blogu ) lub kupić , osobiście zawsze robię własne musztarda miodowa sos czosnkowy Warzywa z listy surówka , siekamy , kroimy ,ścieramy jak kto lubi i woli . Wszystkie umieszczamy w misce i dodajemy majonez oraz przyprawy , sól , pieprz do smaku . Mieszamy i odstawiamy na około godzinę żeby całość się
Ogrodnik w podróżyponiższego przepisu. Surówka z białej kapusty II Przygotuj miski (w tym jedną dużą), nóż i deskę do krojenia, tarkę o dużych oczkach, łyżkę. Przygotuj składniki: ½ średniej wielkości kapusty, 3-4 marchewki, 1 małą cebulę, 4 -5 łyżek jogurtu greckiego lub gęstego jogurtu naturalnego, 1 łyżkę majonezu, sok z cytryny, cukier, sól, pieprz. Kapustę dość drobno poszatkuj. Cebulę obierz(...)drobno posiekaj. Marchew obierz, umyj i zetrzyj na tarce. Pokrojoną kapustę przełóż do większej miski. Do kapusty dodaj pozostałe składniki surówki, tj. cebulę, marchew, jogurt i majonez. Całość dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku sokiem z cytryny, cukrem, solą oraz pieprzem i ponownie dobrze wymieszaj
blog.moje-pasje.infogdzie postawić... Ale uparłam się i postanowiłam go wykorzystać choć raz na jakiś czas. Przydał się akurat do poszatkowania warzyw do tej pysznej surówki. Składniki:1 kg białej kapusty (nieduża główka)1 duża marchewka1 cebulaSos:2/3 szklanki majonezu1/2 szklanki mleka4 łyżeczki cukru pudru2 łyżeczki octu balsamicznego (może być ocet winny z białego wina lub zwykły 10% - wtedy
Kuchnia domowa Aniłagodnie. Generalnie jest dobrze :) I jeszcze małe kulinarne eksperymenty. Na obiad mialam zjeśc jeszcze zupę z młodej kapusty i ogórków - ta zupa to jeden wielki eksperyment - wczoraj miałam dość surówek, a wcześniej zrobiła dużą michę surówki z białej kapusty, ogórków gruntowych i pietruszki. Postanowiłam więc przerobić surówkę na zupę i wyszło całkiem smacznie :) Dodałam jeszcze trochę soku
pyszne zdrowościKiszona kapusta zawiera witaminę C, przez co powinno się jeść jej dużo szczególnie jesienią czy zimną. Ponadto jest bogatym źródłem błonnika czy kwasu mlekowego, który odpowiada
Gotuj z PrezesemNajlepszy jeżeli zamarynujemy mięso minimum 1 godzinę wcześniej a najlepiej dzień wcześniej. A gdy mięso już zamarynowane to mamy obiad w kilka chwil. My bardzo lubimy z surówką z białej kapusty i sosem czosnkowym. Podaję z frytkami lub w podpieczonym chlebku pita albo w tortilli. 250 gram fileta z kurczaka 3 łyżki oleju 1 czubata łyżka jogurtu(...)godzinę, a najlepiej na noc. Zamarynowane mięso smażymy na patelni wraz z pokrojoną w piórka cebulą ok.10 minut na średnim ogniu mieszając co jakiś czas. Surówka pół małej lub ćwiartka większej kapusty białej 1 średnia marchewka sól, cukier, ocet 1 solidna łyżka kwaśnej śmietany lub jogurtu Kapustę drobno poszatkować, marchewkę zetrzeć na tarce. Dodać przyprawy według
Andzia PichciZimowa surówka z białej kapusty, marchewki i selera to smaczny dodatek do obiadu, który będzie stanowił dobrą porcję warzyw i zawartych w nich witamin w sezonie, kiedy nie wszystkie warzywa są dostępne, a nawet(...)jeśli są dostępne to nie są już smaczne. Do przygotowania surówki wykorzystałam ocet jabłkowy, dzięki czemu jest zdrowsza, gdyż ma on wiele właściwości leczniczych. Można ją pasteryzować lub przechowywać w lodówce. Składniki na zimową surówkę z kapusty (z podanych proporcji wychodzi 5 słoików o pojemności 1 litra): duża główka białej kapusty (3,5 kg) 4 marchewki
e-PrzepisyKulinarnetaka chrupiąca i smaczna. Świetnie pasuje do nieco słodkich szparagów. Bardzo lubię pizzę ze szparagami . Korzystam póki jeszcze są. Jeśli już piekę pizzę to również przygotowuję surówkę do pizzy z białej kapusty. Najprostsza i najsmaczniejsza coleslaw! Do pizzy idealna. Lubicie domową pizzę? Od kiedy mam kamień do pizzy pieczenie pizzy sprawia mi dużo przyjemności. Niedzielna pizza Składniki(...)Przykryj ściereczka i odstaw do wyrośnięcia na 50 minut. Odetnij końcówki od szparagów i obgotuj w lekko osolonej wodzie. Odcedź i opłukaj zimną wodą, po czym skrop oliwą. Przygotuj surówkę i sos do pizzy, przepisy dołączone w linkach. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj, u mnie dzisiaj pizza w kształcie elipsy. Posmaruj spód przygotowanym sosem. Ułóż szynkę i szparagi na spodzie i pomiędzy
codojedzeniamililitrów. Dobry sos vinaigrette, to doskonała równowaga zdrowego tłuszczu, świeżych ziół oraz lekkiej kwasowości. W zależności od wersji, sos winegret może być również idealnym dodatkiem do surówki z białej lub młodej kapusty, owoców morza oraz niektórych mięs. Z naszego przepisu dowiesz się jak zrobić łatwy sos winegret w wersji bez musztardy, ale też w wariancie z Dijon oraz(...)smaku olejem. Najlepszy ocet do sosu winegret. Ponownie wystarczy wybrać ocet, który nam najlepiej smakuje. Z pewnością nie sprawdzi się klasyczny, biały ocet, który jest zbyt mocny i zbyt cierpki. Najlepszym wyborem będzie ocet sherry, ocet z białego lub czerwonego wina, ocet jabłkowy lub balsamiczny. Jeśli nie tolerujesz octu, użyj świeżo wyciśniętego soku z cytryny lub limonki. Jeśli szukasz nowych
Kuchnia Na Wypasiemięso pomiędzy kości, oznacza, że żeberka są gotowe. Z czym podawać grillowane żeberka? Idealnym dodatkiem będą z pewnością pieczone ziemniaki według naszego sprawdzonego przepisu oraz surówka z białej i czerwonej kapusty . Świetnie sprawdzą się również frytki z piekarnika w 15 minut lub chrupiąca salsa kukurydziana . Żeberka na grilla Dobre żeberka z grilla zaczynają się od zakupu dobrego jakościowo
Kuchnia Na Wypasiemała czerwona cebula ½ papryki czerwonej ½ papryki żółtej 200g pomidorków koktajlowych 100g salami 20szt czarnych oliwek Ser parmezan Dressing: 70ml oliwy z oliwek 3 łyżki octu winnego z białego wina 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka musztardy Dijon ½ łyżeczki ziół włoskich (bazylia, oregano, tymianek) Sól i pieprz Włoska sałatka tortellini z salami Przygotowanie: Makaron tortellini gotujemy w lekko osolonej wodzie(...)wszystkie składniki, następnie całość delikatnie mieszamy i na koniec gotową sałatkę posypujemy startym parmezanem. Sałatkę wkładamy na godzinę do lodówki. Smacznego Włoska sałatka tortellini z salami Surówka z białej i czerwonej kapusty z miodowo musztardowym sosem Sałatka z brokułem kurczakiem i migdałami DAKGANGJEONG – chrupiące, słodko pikantne skrzydełka z kurczaka po koreańsku Rolada schabowa z boczkiem i pieczarkami Artykuł
Księga-SmakuPolej rozpuszczonym masłem i wstaw do piekarnika. Piecz przez około 15 minut aż się zrumieni i zmięknie. Turbota możesz podawać z ziemniakami, ryżem lub kaszą, najlepiej w towarzystwie surówki z kapusty białej, kiszonej lub innej domowej sałatki. SMACZNEGO! Artykuł Przepis na turbota pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl
nietylkopasta.plCześć, dziś zapraszam na łatwą, pyszną surówkę z młodej białej kapusty-jest idealna do obiadu czy dań z grilla. Zapraszam SKŁADNIKI -pół dużej główki młodej kapusty białej, lub jedna mała główka -1 mała cebula -1 mały ogórek zielony -pół dużej marchewki -sól, pieprz -koperek -ok 3 łyżki śmietany kwaśnej 18% Kapustę, ogórka, cebulę szatkujemy. Marchew trzemy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokustrumień zimnej wody). Kiedy wskaźnik opadnie ( u mnie dzieje się to bardzo szybko 1-2 minuty po zdjęciu z ognia), otwieramy szybkowar, Kurczaka podałam z ugotowanym ryżem i surówką z kapusty białej i kukurydzy. Artykuł Kurczak w sosie pomidorowo – kokosowym pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakujeprzepisy na domową surówkę, jednak jeśli wykonujemy ją zbyt często, może nam się po prostu przejeść. W dzisiejszym wpisie zestawiliśmy dla Was 15 pysznych przepisów na domową surówkę. Na pewno któryś z przepisów będzie idealnym dodatkiem do Waszego obiadu. 1. Surówka z pora i ogórka kiszonego Przepis na Alledobre.pl 2. Surówka z białej kapusty Przepis na: Przepiski.pl
Damusia.plpowstałym podczas pieczenia sosem, a także (opcjonalnie) z sosem barbecue. Podawać z bułkami, na kawałkach chleba, z naleśnikami lub plackami tortilli. Jako dodatki świetnie się sprawdzają surówki z kapusty białej lub czerwonej, plastry pomidorów, pikle, czerwona i zwykła cebula. Wiem, że wygląda to strasznie pracochłonnie, ale uwierzcie, że to tylko tak się wydaje 😊 Efekt jest niesamowity
Codzienna kuchnia niecodziennapodsmażamy dajemy wino, deglasujemy patelnię, zawartość wlewamy do garnka. Ognień zmniejszamy do minimum. Mięso dusimy ok. 1-1,5 godziny. Wskazówki : Podawać z tłuczonymi ziemniakami, kluskami, czerwoną kapustą, surówką z białej lub buraczkami
Kopystką po garachkolacje i robię to co nie wolno - jem ją między posiłkami!!! Masakra - a miałam schudnąć :-/ Różowe płatki kapuściane łatwe 24 h wychodzi z tego 2 kg Surówki Składniki: * 2 kg. Białej kapusty (pokroić na kwadraty lub prostokąty ok. 3*3 cm.) * 2 marchewki (słomka) - ja starłam na tarce o grubych oczkach * 1 duży burak czerwony (słomka)- zrobiłam
sierotka maRysia w kuchnipróbować chyba wszystkie dania jednak jak dla mnie jednym z hitów dostępnych na Narutowicza 13 jest falafel - usmażone kuleczki/kotleciki z przyprawionej ciecierzycy podane w chrupiącej, cieniuteńkiej bułce z surówką (biała kapusta, koperek, kukurydza i chyba por...). Wszystko polane sosem sezamowo-czosnkowym (tahini). Po prostu lekka propozycja wegetariańskiego fast-food'u. Do tego można zamówić sok ze świeżych owoców
Right Behind The Kitchenłyżki oliwy 1 łyżka octu balsamicznego szczypta mięty szczypta bazylii pół łyżeczki słodkiej papryczki 300 g marchewki (drobnej) 2 łyżki miodu 2 łyżki nalewki lub wina na surówkę biała kapusta marchewka cebula cukier sól sok z cytryny oliwa Piersi z kurczaka zamarynować w roztworze przygotowanym z oliwy, octu balsamicznego i przypraw. Marchewki oczyścić i ugotować
Gotowanie jest łatweSmaczny dodatek do dania głównego zamiast surówki. Składniki mała główka białej kapusty 450 g pieczarek 200 g pomidorków koktajlowych łyżka masła duża cebula 100 ml bulionu warzywnego łyżka mąki pęczek natki pietruszki sok z cytryny sól ,pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Pieczarki czyścimy i kroimy w plastry. Razem z posiekaną cebulą ,pokrojonymi
R'n'G Kitchenprzeszkodzie, by posypać całość posiekaną (lub, jak ja z lenistwa nawet nie..) natką pietruszki. Można również podawać z dodatkami na oddzielnym talerzu; mnie najlepiej smakuje z surówkami z czerwonej i białej kapusty. Potrawa może i lekko absorbująca, ale są dni, kiedy można odpuścić sobie zwykłe kartofle z byle breją. ;] Mam to szczęście, że mnie nie zaabsorbowała zbytnio
Kuchenna Kontrrewolucyamiejsce na kilka godzin. Smażymy na rozgrzanej patelni grillowej - kilka minut z obu stron wystarczy. Podajemy z ulubionymi dodatkami. U nas były to pieczone ziemniaczki oraz surówki: z białej i czerwonej kapusty. Schab środkowy przyrządzany na patelni grillowej smakuje wspaniale. Jest kruchy, miękki, a przede wszystkim soczysty i aromatyczny. Polecam. Według mnie smakuje lepiej niż smażony lub pieczony
Kuchnia po mojemuBardzo szybki pomysł na przekąskę lub część obiadu. Na zdjęciu w towarzystwie pieczonych ziemniaków, konfitury żurawinowej i białej surówki (biała kapusta, cebula, jabłko i seler + jogurt + przyprawy). Składniki: 2 camemberty 2 jajka 1 szklanka płatków kukurydzianych sól, pieprz olej do smażenia W jednej misce rozbełtaj widelcem jajka, dopraw solą i pieprzem. Do drugiej wsyp pokruszone płatki. Dobrze
Qlinarnie i QlinarnieNagrzewamy piekarnik (u mnie termoobieg) na 200 stopni i wkładamy muszle na środkową półkę. Pieczemy ok. 15 minut, aż ser się stopi Można podać z surówką z białej lub pekińskiej kapusty Na zdrowie :) Biorę udział w akcji
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comjest mieszane. Ja smażyłam po dwa razy z każdej strony, żeby miec pewność, że środek kotlecika będzie usmażony Podałam z surówką z kapusty pekińskiej (można podać z surówką z białej kapusty lub zapiekanymi warzywami ) i ziemniakami z koperkiem. Mogą być również pieczone ziemniaki , zamiast gotowanych Na zdrowie! :) Biorę udział w akcji dla dzieci
www.szczesliwakuchnia.blogspot.combułki i...można zajadać.To jest moja, skromna wersja hamburgera. Powinnam dodać jeszcze ogórek konserwowy i sałatę, ale dodałam to, co miałam pod ręką :) Podałam z surówką z kapusty białej, marchwi i szczypioru oraz z kawałkami marynowanej papryki.Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaKorzystamy z obfitości grzybów i robimy próbę przed Świętami. Obgotowane grzyby (ok. 0,5 kg) odsączamy, moczymy jedną suchą bułkę, dużą cebulękroimy w
Maminek kulinarnywykorzystuję. Wystarczy je wcześniej przyprawić, pokroić na kawałki i usmażyć. Surówki i warzywa dodajemy wg upodobań (może to być np. surówka z kapusty białej, sałata lodowa itp.). Kebab wykonany w domowej kuchni smakuje wyśmienicie. Post Domowy kebab pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotuje