W księgarniach pojawiło się ostatnimi czasy bardzo dużo ciekawych poradników kulinarnych. Testuję więc kolejne przepisy z naszych książkowych " zdobyczy ". Tym razem wykorzystałam przepis Andrzeja Polana zamieszczony
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamacie, możecie użyć np. drobiowego). Sos jest intensywny, gęsty i co najważniejsze – naturalny (bez sztucznych dodatków, bez mąki, bez śmietany). Pierś z kaczki smażona jest od strony skóry, następnie bardzo krótko z drugiej strony, po czym trafia do rozgrzanego pieca. Następnie kilka minut odpoczynku pod folią (co jest konieczne, aby soki się ustabilizowały) i dopiero krojenie i wydawanie(...)piersi z kaczki: Piekarnik nagrzać do 200C (termoobieg) . Piersi z kaczki, umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Skórę delikatnie ponacinać (w odstępach ok. 1 cm). Przyprawić solą i pieprzem z obydwu stron. Patelnię z grubym dnem postawić na średnim ogniu. Położyć piersi z kaczki skórą do dołu. Smażyć 5 minut rumieniąc skórkę i wytapiając tłuszcz ze skóry (ja zlałam większą część tłuszczu
Moja Delicjapieczarki). Rozkładamy matę bambusową, na której następnie kładziemy listek nori. Wykładamy na niego cienką warstwę ryżu, który powinien się ładnie lepić. Zostawiamy marginesy z każdej strony listka ok. 1 cm. Margines, w którego stronę będziemy zwijać sushi powinien być troszkę większy, marginesy po bokach mniejsze. Paski warzyw układamy poziomo przy brzegu znajdującym się najbliżej(...)ryżu, zostawiając z naszej strony ok. 1 cm ryżu wolnego. Chwytamy matę bambusową i zwijamy rulon w kierunku od siebie. W razie potrzeby przytrzymujemy przy pierwszym skręcie warzywa jedną ręką, podczas gdy drugą rolujemy sushi. Następnie jedną łapką popychamy matę do przodu, drugą chwytamy jej koniec i wyciągamy go do przodu tak, aby nori zlepiało się z nori
Weganizm infantylnyPrzemogłam się, i doczytałam ostatnie strony. Mam cos takiego, że bardzo trudno rozstać mi się z dobrą powieścią, nie chce żeby się skończyła, więc często zostawiam kilka ostatnich stron, jakbym miała nadzieję, że następnym razem gdy otworze książkę będzie cos dopisane. Zupełnie jak Ruth, jedna z bohaterek książki. Niesamowita powieść, w której przeplatają się ze sobą dwie narracje: nastolatki(...)siebie, ale dla potencjalnego adresata z przyszłości – mówi do niego wprost, jakby mówiła do przyjaciela. Opowiada historię swojego życia i życia swojej prababki, buddyjskiej kapłanki. Z każdą kolejną przeczytaną stroną Ruth coraz bardziej zagłębia się w opowieści dziewczyny z niejasnym przeczuciem, że powinna w jakiś sposób jej pomóc. Ale jak pomóc osobie, która znajduje się na innym kontynencie… i najprawdopodobniej
greenscarfKażdy z nas ma swój smak dzieciństwa bądź też z wakacji u babci. Jako dziecko wakacje spędzałam w Bieszczadach, w rodzinnych stronach mojej Mamci... Wspominać można by długo zaczynając od śniadaniowych przysmaków... zacierki, barszczu białego poprzez obiad ... kopytka, pierogi ... aż do smaku, którym dzisiaj z Wami się dzielę - proziaki. Cóż to takiego? To klasyczne placki, przygotowane z mąki, sody(...)upiec je na klasycznej patelni i smak będzie ten sam - oj nie będzie nie ... Nie dajcie się zwieść. Aby nacieszyć się ich smakiem musicie koniecznie wybrać się w tamte strony ... Poza smakiem nacieszycie się cudnymi widokami... Kto raz odwiedzi tamtejsze strony z pewnością tam wróci nie jeden raz... Proziaki - placki z Bieszczad SKŁADNIKI: 1 kg mąki 2 łyżeczki sody
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiCzekoladowy sernik na zimno to ciekawa propozycja na smakowity, nieskomplikowany, czekoladowy deser. Sernik jest prosty w przygotowaniu, a jeżeli zamiast pieczenia biszkoptu użyjemy kakaowych, okrągłych biszkopcików
Słodka Stronarzeczy lubi musi w końcu zrobić Croque monsieur - czyli zapieczoną kanapkę z serem , szynką i sosem beszamelowym lub sosem mornay jak w tym przepisie. Skorzystałam z przepisu ze strony Bon Appetitskładniki (3 kanapki)sos Mornay1 i 1/2 łyżki masła1 i 1/2 łyżki mąki pszennej1 i 1/2 szklanki pełnego mleka1 liść laurowy1/2 szklanki drobno startego parmezanuSzczypta świeżo startej gałki(...)grzyby ładnie się usmażą a płyn odparuje - około 8 minut. Przenieść na talerz do ostygnięcia.Rozgrzać grill w piecyku. kromki chleba, posmarować resztą masła po jednej stronie. Umieścić chleb masłem do góry na blasze i wstawić pod grill. . Piec, aż będą lekko złote i chrupiące około 3 minut. Uważać aby chleba nie przypalić. Wyjąć
Stare GaryCzekoladki - mało kto ich nie lubi, a pojęcie "domowe czekoladki" brzmi niezwykle zachęcająco i myślę, że nawet antyfani pralinek się nimi skuszą. Pojęcie "domowe" czekoladki
Słodka StronaLukier idealny do dekoracji pierniczków, ciasteczek itp. Zdobienia wychodzą bardzo precyzyjne, lukier świetnie przylega do dekorowanych powierzchni. Wzory to już tylko kwestia naszej fantazji i kreatywności
Słodka StronaTorcik idealny np. na przyjęcie dla małej księżniczki. Delikatność masy śmietanowej i orzeźwiający smak malin sprawiają, że ciasto jest lekkie, nieprzesłodzone i każdy z chęcią
Słodka StronaSurimi jest produktem otrzymywanym z mielonego mięsa białych ryb, popularne szczególnie we wschodniej Azji. Może występować w różnej formie, natomiast w Polsce najbardziej znane są
Słodka StronaTych deserków nie trzeba wyjątkowo reklamować. Efektownie wyglądają, a ich smak jest przepyszny. To takie tęczowe panna cotty, które oczarują gości, a dzieci wręcz się
Słodka StronaTakie Babeczki to alternatywa dla osób na diecie nisko-tłuszczowej. Drożdżowe ciasto i ulubiona konfitura idealnie ze sobą współgrają a przy tym nie łamią zasad diety
Słodka StronaKlasyczne muffinki z kawałkami czekolady. Bardzo proste w przygotowaniu i idealne jako dodatek do porannej kawy.Muffinki z Kawałkami Czekolady -Składniki:250 g mąki pszennej50 g płatków
Słodka StronaOrzechy laskowe, czekolada, kaszka manna i Schoko Bons. Tworząc ten deser wiedziałam, że będzie dobry, ale efekt przeszedł wszelkie moje oczekiwania. Jest to jeden z najlepszych
Słodka Strona