sosy - 72734 przepisów (strona:3045/4849)

Pierogi z grzybami i kaszą bulgur 342

Wycięte kółka ponownie rozwałkowujemy - ciasto musi być cienkie ! Następnie nakładamy farsz. Wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy kilka minut.  U mnie, żeby było tak turbogrzybowo zrobiłam jeszcze sos, którym na koniec polałam pierogi i posypałam je pietruszką.  Grzyby i bulgur to bardzo dobre połączenie !  Wszystkiego smacznego

dlaSmaQ
Parówki w cieście drożdżowym, czyli domowe hot dogi 346

dogi w takiej formie niż klasyczne, czyli parówki wsadzone zazwyczaj w kupną bułkę:). Ciasto nie wymaga wyrastania, zagniatamy, oblepiamy nim parówki i wkładamy do piekarnika. Najlepiej smakują maczane w sosie czosnkowym. Pycha! 6 parówek dowolne dodatki do środka: u mnie papryka, cebula, ogórek konserwowy 250g mąki 1/2 szklanki mleka 25g drożdży świeżych 1,5 łyżki cukru 1/2 łyżeczki soli

Szefowa kuchni
WEGAŃSKI KREM Z CUKINII 257

gustu nie tylko weganom. SKŁADNIKI: 2-3 cukinie 1 marchewka 1 pietruszka 5 cm kawałek pora (jasna część) 1 cebula 1 ząbek czosnku 600 ml bulionu warzywnego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz Cebulę i czosnek podsmażamy na szklisto na odrobinie oliwy. Następnie dodajemy pozostałe warzywa pokrojone w plasterki. Dusimy je do miękkości. Następnie dodajemy

Anioły w kuchni
Pieczone pierożki kebabowe z indykiem 226

chodzi o farsz to możecie dodać co lubicie, bo te pierożki smakują tak naprawdę jak pizza, tylko w nieco innej formie :-) Pierożki pyszne, można podać z sosem czosnkowym lub innym, zabrać zamiast kanapek do szkoły, czy pracy :-) Przepis dostałam od mojej Beatki :-) Dziękuję :-) Wam życzę miłego dnia :-) Składniki na około 40 szt: 500 g mąki pszennej

kruche babeczki
Gnocchi z ziemniaków z sosem pieczarkowym 295

wodę z solą i odrobiną oleju, wkładaj do niej kluski i gotuj minutę od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody Ja lubię podsmażone na patelni. Możesz je podać z białym sosem z przepisu, który znajdziesz tutaj Smacznego

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Naleśniki z mięsem i grzybami 297

Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego 1 cebula 2 szklanki odgotowanych grzybów leśnych, u mnie podgrzybki 1 słoik sosu uniwersalnego ciemnego Łowicz sól, pieprz ser żółty naleśniki: ok. 1,5 szklanki mąki … Czytaj dalej Naleśniki z mięsem i grzybami

czarrna od kuchni
Rustykalna tarta z węgierkami 157

wprost uwielbiam. Bo przecież śliwki w kuchni są niezastąpione. Oprócz popularnych kompotów, dżemów, marmolad oraz powideł, ciast, sorbetów, pierogów i knedli, można robić z nich również marynaty i sosy do wędlin.  W zimnie goszczą na naszych stołach w postaci suszu podczas wigilijnej kolacji. A wiele odmian, takich jak węgierka zwykła czy renkloda zielona, należą do owoców, z których można

Życie zaczyna się w kuchni
Dietetyczne leczo pieczone w piekarniku (296 kcal) 295

oprószamy solą i przyprawą do kurczaka. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy kurczaka. Na niego wykładamy warzywa. Olej, passatę pomidorową, bulion, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy mieszamy ze sobą. Sosem polewamy warzywa w naczyniu żaroodpornym. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki. Leczo zapiekamy pod przykryciem przez około 40 minut w temp 180 C. Następnie zdejmujemy przykrycie i pieczemy jeszcze około

e-PrzepisyKulinarne
FASOLKA SZPARAGOWA Z MIĘSEM MIELONYM 233

cebula 2 ząbki czosnku 1/2 kg mięsa mielonego (najlepiej karkówka lub łopatka) sól pieprz słodka papryka ostra papryka olej 250 ml passaty pomidorowej (ew. przecieru pomidorowego lub pomidorów w sosie własnym) Wykonanie: Fasolkę obierany z końcówek, kroimy na mniejsze kawałki i  gotujemy w lekko osolonej wodzie. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek. Dodajemy mielone

Walijskie Pichcenie
„Pasztecik” z ciecierzycy 153

wysmarowanej odrobiną masła i wysypaną bezglutenową bułką tartą, ustawienie piekarnika: grzanie góra-dół, 200 stopni aż pasztecik się zarumienił. Posypałam startym serem i ponownie zapiekłam – grill, 170 stopni. Sos: miętę zmiksowałam wraz z jogurtem i szczyptą soli – nic więcej nie potrzeba

Kate's Kitchen
Babka serowa z kiełbasą 298

zrobiłam serową babkę z dodatkiem kiełbasy krakowskiej suchej Hańderek , mozzarelli i natki pietruszki. Miałam małe obawy co z tego wyjdzie ale wyszło na prawdę coś pysznego. Babkę podałam z sosem czosnkowym i ketchupem. Znikała szybko więc chyba nie tylko mnie smakowała. Składniki: 3 jajka 1 szkl mleka 2 szkl mąki pszennej 100 ml oleju rzepakowego 1 płaska łyżeczka soli

Ala piecze i gotuje
Polskie kapary 194

nasturcji do złudzenia i wyglądem i smakiem przypominają egzotyczne kapary. To wartościowa namiastka prawdziwych kaparów, bowiem nasiona nasturcji posiadają wysoką zawartość kwasu erukowego - głównego składnika oleju Lorenza. Sery, jaja, sosy, surówki z ich dodatkiem są pikantniejsze i dużo smaczniejsze. Prawdziwe kapary pochodące z upraw nad Morzem śródziemnym są za to pełne atyoksydantów, min. cennej rytyny. Składniki: 1/2 szklanki octu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Gruszka rządzi jesienią:) 267

Wpadła gruszka do fartuszka...za nią wpadły dwa jabłuszka Zdrowe i pyszne gruszki towarzyszą ludziom od wieków. Zaczynam sezon na gruszkę. Ciasta, soki,galaretk i i sosy z gruszek. Na słodko, na słono i na pikantnie. Gruszka rządzi jesienią

Anioły w kuchni
Sałatka weselna z porem i ananasem 1175

minut. Przygotowanie sałatki – ananasa i mandarynki odcedzić. Pora pokroić w cienie paseczki. Groszek odcedzić. Do dużej miski wrzucić pora, kawałki ananasa, mandarynki,groszek i zimne klopsiki. Wymieszać. Przygotowanie sosu – do majonezu dodać curry, wymieszać. Majonezu dodać tyle żeby wszystkie składniki się połączyły. doprawić sałatkę do smaku solą i białym pieprzem. Sałatka jest rewelacyjna, polecam

Kuchnia Pokoleń
Cannelloni z grzybami leśnymi 265

Składniki: 1 opakowanie makaronu cannelloni 1 filet z kurczaka około 1,5 szklanki odgotowanych grzybów leśny, u mnie podgrzybki 1 cebula 2 łyżki masła 10 dkg sera żółtego 1 sos uniwersalny … Czytaj dalej Cannelloni z grzybami leśnymi

czarrna od kuchni