sosy - 72734 przepisów (strona:2950/4849)

Wegetariańskie burgery z halloumi i awokado 165

krowiego. Ma zwartą konsystencję i świetnie nadaje się do smażenia i grillowania. Można wykorzystywać go na wiele sposobów. Burgery uzupełniają: awokado, pomidor, czerwona cebula i sałata oraz ulubiony sos.     Składniki /4 porcje/: 4 bułki do burgerów Czytaj dalej... Artykuł Wegetariańskie burgery z halloumi i awokado pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
MAKARON PEŁNOZIARNISTY Z POLĘDWICZKĄ KURCZAKA I SZPINAKIEM 231

dodaję szpinak, smażę często mieszając (aż liście szpinaku nieco zwiędną). Wlewam śmietanę, zagotowuję. Całość zagęszczam mieszanką wody z mąką, gotuję jeszcze przez chwilę na małym ogniu do momentu zgęstnienia sosu.  Danie doprawiam do smaku solą oraz pieprzem, łączę z makaronem

JejKuchnia
Gulasz z indyka z warzywami 207

dorzucamy do reszty podsmażonych składników.  3. Całość zalewamy wcześniej przygotowanym bulionem, dodajemy obie papryki, passatę, pokrojone ogórki kiszone i kukurydzę. Gotujemy na średnim ogniu około 15 minut (jak sos byłby za gęsty możemy dodać trochę wody), pod koniec dodajemy fasolkę i śmietankę, mieszamy, doprawiamy i gotowe :-). Podajemy z kaszą, ryżem lub z chlebem. Smacznego

kruche babeczki
Kurczak z suszonymi owocami 133

sparzone śliwki i morele, rozgniecione goździki i kardamon, cukier. Zalać wodą i dusić pod przykryciem do miękkości. Doprawić do smaku solą. Gdy kurczak będzie miękki, wyjąć go, a do sosu dodać zimne masło. Wymieszać, zagotować. Zdjąć z ognia. Podawać z ryżem. zastawa

królestwo garów
Filet kurczaka w sosie pomidorowo-maślanym z bazylią 132

praske lub drobno pokroić. Na tą samą patelnię z oliwą wylożyć pomidory i podsmażyć aż się rozpadną. Dodać czosnek i masło i smazyć mieszając aż masło się rozpuści. Do sosu włożyć filet kurczaka. Poddusić około 10 minut. Dodać świeżą bazylię. Poddusić 3-4 minuty. Podawać z makaronem. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 311,5 kcal Tłuszcz: 22,3g Białko

Zielona Kuchnia
Zapiekanka Makaronowa z Mięsem Mielonym i Pomidorami 119

przepisu. 2.Na patelni rozgrzewamy masło, smażymy cebulę, dodajemy mięso mielone. 3.Gdy mięso się usmaży doprawić solą i pieprzem. 4.Dodać pomidory krojone z puszki i cukier,całość zagotować. 5.Przygotowany sos zmieszać z makaronem i przełożyć do pojemnika żaroodpornego 6.Wierzch wyłożyć serem żółtym, startym na tarce lub pokrojonym na paski. 7.Całość zapiec 25-30 minut w temp.180

Dziś Ja gotuje
Domowa pizza na cieście z dodatkiem suszonej bazylii 291

minutach wyciągamy podpieczone ciasto – powinno ładnie podrosnąć. Nakładamy farsz i całość obficie posypujemy startym serem żółtym. Wkładamy na kolejne 10 minut do piekarnika. Podajemy z ulubionymi dodatkami (sosem, ketchupem itd). Smacznego

Słodkie okruszki
Poniedziałek: Nuggetsy z kurczaka z kolorowymi frytkami 192

przypala. Wyciągnij nugettsy z piekranika i odstaw do przestygnięcia. Sprawdź czy frytki już się upiekły (punktem odniesienia jest seler, który upiecze się najszybciej). Wyciągnij z piekarnika, podawaj z nugettsami, sosem i dowolną sałatką. Domowe nuggetsy gotowe! Smacznego! Artykuł Poniedziałek: Nuggetsy z kurczaka z kolorowymi frytkami pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Wołowe zrazy zawijane - w sam raz na świąteczny obiad. 178

duszę pod przykryciem około 1,5 godziny aż mięso stanie się kruche. Mąkę rozrabiam w kubeczku z niewielką ilością wody tak, aby nie było grudek, wlewam do sosu, mieszam i duszę jeszcze przez chwilę. Zrazy podaję z kaszą gryczaną lub kluskami śląskimi (to moje ulubione połączenia). Wołowe zrazy zawijane ŻYCZĘ SMACZNEGO

Gotuj Się Kto Może
Zielone szpinakowe naleśniki z czerwoną soczewicą 147

maki pszennej razowej, szklana mleka, 2 jajka, 20 dag mrożonego szpinaku w liściach, szczypta soli, 1 łyżka oleju. Nadzienie: 20 dag czerwonej soczewicy, 1 puszka pomidorów bez skórki w sosie, 2 ząbki czosnku, odrobina ostrej papryki, płaska łyżeczka suszonej bazylii, sól i pieprz do smaku. Sposób przygotowania zielonych szpinakowych naleśników z czerwoną soczewicą: Rozmrożony szpinak miksuję blenderem (lepiej użyć

Gotuj Się Kto Może
Placuszki cebulowo - serowe 136

Placuszki cebulowo - serowe Placuszki cebulowo – serowe to szybka przekąska lub pomysł na kolację. Doskonale pasują do piwa, można je podawać same, z sosem czosnkowym lub skropione octem balsamicznym. Przepis jest bardzo prosty i łatwy do zapamiętania, bo w zasadzie wszystkich składników jest po cztery. Z podanej porcji wychodzi około 10 placuszków. Składniki potrzebne do przygotowania placuszków cebulowo – serowych

Gotuj Się Kto Może
Tortilla zapiekana 158

rozgrzanym do temperatury 180 o C piekarniku przez około 10 - 15 minut (aż zaczną się rumienić). Każdą tortille bardzo delikatnie rozwijam i do środka dodaję nieco sosu powstałego po zmieszaniu równych objętości majonezu i ketchupu, po czym spinam ponownie i podaję. Tortilla zapiekana gotowa. Tortilla zapiekana SMACZNEGO

Gotuj Się Kto Może
Pizza z awokado 156

Pizza z awokado Pizza zupełnie inaczej, bo zamiast sosu pomidorowego użyłam awokado. Pomysł został zaczerpnięty z 2 wydania gazety KUKBUK. To zestawienie pizzy i awokado od razu mnie zaciekawiło, ale troszkę czasu minęło zanim udało mi się je wypróbować. Pomysł jest bardzo ciekawy i zupełnie odmienny od smaków do których się przyzwyczaiłam, ale właśnie dzięki temu

Gotuj Się Kto Może
Makaron z kurkami 170

jeszcze bardziej lubię je zbierać. Kurki, których użyłam do przygotowania tego dania nie były niestety własnoręcznie zbierane, ale smakują równie wyśmienicie. Makaron z kurkami w sosie śmietanowym to proste połączenie kilku składników, które może zadowolić nawet najbardziej wyrafinowanych smakoszy. Wypróbujcie. Składniki potrzebne do przygotowania makaronu z kurkami: około 200g kurek, 200 g makaronu, 200g śmietanki

Gotuj Się Kto Może
Ratatouille 149

blenderem. Pomidory parzę i obieram ze skórki. Cukinie i pomidory kroję w plastry o grubości około 0,5 cm. Na spód naczynia żaroodpornego wylewam sos paprykowy, a następnie układam w naczyniu naprzemiennie bakłażana oba rodzaje cukinii (np. żółtą i zieloną) i pomidory. Ratatouille Całość delikatnie solę i pieprzę, posypuję startym

Gotuj Się Kto Może