sosy - 72234 przepisów (strona:2375/4816)

Boeuf Stroganow- gulasz wołowy z pieczarkami 186

Wyśmienite danie z wołowiną w roli głównej- Boeuf Stroganow- czyli gulasz wołowy z pieczarkami w delikatnym sosie pomidorowym. Oryginalnie Stroganowa robi się z polędwicy, jednak jej cena jest przerażająco droga, albo ciężko ją dostać wówczas można użyć innej części (ja wykorzystałam ligawę) i po prostu dusić mięso trochę dłużej, ważne, aby była to wołowina :) Mięso jest miękkie i wręcz rozpływające(...)się w ustach, a w sosie mieszają się aromatyczne smaki: pieczarek, pomidorów oraz papryki. Bardzo pyszne połączenie, szczególnie w zestawie z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym... :) 4 porcje:   * wołowina- 400 g * pieczarki- 300 g * cebula- 1 duża szt. * koncentrat pomidorowy- 2 czubate łyżki * woda- 1 i 1/2 szklanki * przyprawy: listek laurowy, ziele angielski, sól, pieprz, papryka słodka, papryka chili

Kraina Miodem Płynąca
Deser z kaszy jaglanej 186

organizmie. Poza tym poprawia pamieć i zdolność koncentracji. doskonale wpływa na układ kostny. Potrawy z kaszy jaglanej są lekkostrawne i smaczne, dlatego dziś polecam deser z kaszy jaglanej z sosem z mrożonej borówki. SKŁADNIKI 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki wody szklanka mrożonej borówki lub innych owoców ( w lecie świeże) 1 łyżeczka ksylitolu  2 łyżki jogurtu naturalnego WYKONANIE Kaszę(...)mieszamy. Odstawiamy, nakrywamy i owijamy ściereczka kuchenną, by kasza ładnie "doszła". Rozmrożone owoce blendujemy z cukrem i jogurtem. Kaszę możemy również zblendować , będzie bardziej delikatna. Nakładamy do pucharków, polewamy sosem owocowym, dekorujemy owocami. Polecam również inny deser z użyciem kaszy jaglanej:   Kasza jaglana z bakaliami

W kuchennym oknie Ewy
Filet z soli w glazurze pomarańczowej 231

Chciałam zaproponować jeszcze jedną wersję filetów rybnych z dodatkiem pomarańczy. Tym razem zamiast osobno podanego sosu wersja z glazurą pomarańczową. Tym razem użyłam filetów z soli. Rybka jest chrupiąca, bardzo aromatyczna, o nieco orientalnym posmaku dzięki dodatkowi imbiru. Polecam. Filet z soli w glazurze pomarańczowej Składniki: 3 filety z soli lub innej ulubionej ryby 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki ostrej(...)tarce. Do rondelka wlewamy sok z pomarańczy oraz skórkę, dodajemy pieprz cayenne, imbir, czosnek, miód, ocet i cukier. Gotujemy przez około 5-7 minut, na większym ogniu, aby sos się zredukował i zagęścił. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, który dokładnie smarujemy warstwą oleju. W miseczce rozbijamy jajko i roztrzepujemy. W drugiej miseczce wysypujemy bułkę tartą

Mania Gotowania
Jajko w koszulce pod parmezanem na grzance z zielonymi pomidorami i sosem paprykowym. 180

wrzuceniu jajka zapalamy ogień i gotujemy 3 minuty; wyjmujemy z wrzątku i wkładamy na chwilę do zimnej wody Dziś do tak przygotowanego jajka dodałem: -grzanki żytnie -zielone pomidory -parmezan -sos paprykowy Sos przygotowujemy z jogurtu greckiego, konserwowej papryki obranej i posiekanej doprawionej solą i pieprzem

BaRepas
Tatar z łososia wędzonego z awokado z nutą cytrusową. 158

połowy cytryny i ćwiartki pomarańczy mieszamy. Dodajemy pieprzu i soli, mięty, bądź trawy. Odstawiamy. Łososia, awokado, szalotkę drobno siekamy. Uprażone nerkowce również.  Łączymy razem. Zalewamy łyżką wcześniej przygotowanego sosu. Mieszamy. Jeżeli masa tatara wydaje Wam się sucha dodajcie jeszcze łyżkę sosu. Można podawać z grzankami, dodać jajko w koszulce...kto co lubi

BaRepas
Carpaccio z łososia i awokado z winegretem na occie z cydru. 192

obrana -grzanka pełnoziarnista -nerkowce uprażone zgniecione w moździerzu -parmegiano regiano -bazylia świeża Na cienko pokrojone plastry łososia wykładamy kolejno awokado, nerkowce, cebulę, parmegiano regiano, paprykę, oliwki, grzanki i polewamy sosem. Sos. Dwie łyżki oliwy, łyżka octu, posiekaną świeża bazylia, sól i pieprz

BaRepas
Sałatka szpinakowa z jajkiem 279

włoskie zgniecione w moździerzu -dwa jajka ugotowane na twardo -oliwa -ocet cydrowy -sól, pieprz Na umyty i osuszony szpinak wykładamy kolejno paprykę, oliwki, ser, brzoskwinie, orzechy i jajka. Skrapiamy sosem. Sos. Dwie łyżki oliwy i cydru, łyżka syropu z brzoskwiń, sól i pieprz. Pysznie i lekko

BaRepas
Wytrawne muffiny bolognese 272

łyżeczki koncentratu pomidorowego Sól, bazylia, oregano, papryka słodka i ostra, czosnek w proszku Przygotowanie: Mięso przysmażyć na 1 łyżce oliwy . Dodać pomidora oraz koncentrat. Dolewać wody tak aby powstał sos jak do spaghetti. Przyprawić solą, dużą ilością oregano, papryki słodkiej i bazylii. Dodać odrobinę papryki ostrej oraz czosnku w proszku. Do dużej miski wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Jajko(...)rozbełtać z odrobiną soli i połączyć z przestygniętym sosem oraz 2 łyżkami oliwy, wymieszać z mąką i proszkiem. Dolać ok. 3/4 - 1 szkl. wody. Formę na muffiny wyłożyć papierowymi foremkami i nakładać drewnianą łyżką masę do foremek. Piec ok. 20 min w 180 stopniach.  Jedna muffinka ma ok. 110 kcal

Czarnawisienka
Pierogi z zieloną soczewicą i grzybami 217

ciasto przestygło. Następnie ciasto rozwałkować, szklanką wycinać kółka. Farsz:  100g zielonej soczewicy użyłam Piątnica ,  100g podgrzybków lub pieczarek,  cebula,  jajko,  sól, pieprz,  łyżka sosu sojowego,  2 łyżki bułki tartej,  olej do smażenia. Soczewicę zalać wodą i odstawić na całą noc. Następnie ugotować ją do miękkości, około godziny, po czym ją odcedzić. Grzyby(...)kosteczkę, podsmażyć na odrobinie oleju. Dodać grzyby, dusić jeszcze razem około 5 minut. Dodać soczewicę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Zmiksować blenderem na gładką papkę. Dodać jajko, sos sojowy oraz bułkę tartą, wymieszać na jednolitą masę. W razie potrzeby doprawić do smaku. Na każdy krążek ciasta nakładać po łyżeczce farszu, zlepiać pierogi. Gotować partiami na osolonym wrzątku około

Z miłości do słodkości
ROLADKI Z CHIŃSZCZYZNĄ 279

Warzywa przesmażamy na patelni, dodajemy załaczone przyprawy. Łyżką na każdy plaster mięsa nakładamy farsz, zwijamy, spinamy wykłaczkami. Smażymy na głebokim oleju z obu stron. Podajemy z kuskusem z ulubionym sosem pieczeniowym. U mnie sos cebulowy. Do roladek użyłam mieszanki orientalnej Iglotex: Zapraszam na stronę firmy, gdzie znajdziecie całą ofertę produktów: http://www.iglotex.pl/ Kuskus otrzymałam od firmy Piątnica. Bardzo często używamy

Z Majeczką w kuchni
Spaghetti napoletana 139

zalewą przetrzyj przez sitko. W dużym rondlu rozgrzej masło i oliwę, dodaj czosnek i chwilkę podsmaż. Dodaj pomidory i zagotuj. Dodaj mięso i chwilę gotuj aż sos troszkę odparuje. Przypraw do smaku , solą , pieprzem ( jeśli  lubisz dodaj posiekaną bazylię i pietruszkę ) Makaron ugotuj al dente . Dodaj do sosu i wymieszaj . Na wierzch można zetrzeć odrobinę parmezanu . Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Kurczak po marokańsku 459

świętach wszyscy chyba cierpimy na przejedzenie i przesyt wszelkiego tradycyjnego jadła. Jasne, każdy je lubi, no ale ile można? Proponuję dzisiaj zatem lekkiego kurczaka w przepysznym słodkawym sosie o smakach typowych dla kuchni marokańskiej, podanego z kaszą kuskus i pieczonym bakłażanem. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram filetów z piersi z kurczaka, 1 szklanki kaszy kuskus, 50 gram płatków migdałowych(...)odstawiłem na 5 minut. Po tym czasie na talerze wyłożyłem połówki upieczonego bakłażana, a obok niego kaszę kuskus. Na kaszy ułożyłem kawałki kurczaka i polałem je powstałym na patelni sosem. Danie udekorowałem pozostałymi płatkami migdałów oraz świeżą natką kolendry

Wyprawy kulinarne
SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM 465

tuńczykiem. Po Sylwestrowo -Noworocznym obżarstwie jest idealna :)   Składniki: opakowanie mixu sałat z rukolą puszka tuńczyka w oleju roślinnym 10 oliwek czarnych kilka kostek sera Favity sałatkowo- kanapkowego opakowanie sosu francuskiego 2 łyżki oleju 2 łyżki wody Wykonanie: Miks sałat układamy na talerzu, wykładamy osączonego tuńczyka, oliwki kroimy w plastry, wykładamy na sałatkę. Ser kruszymy po sałatce, polewamy sosem

Z Majeczką w kuchni
Zapiekanki z bułek U 192

zapraszam :)  Przed pieczeniem  Po upieczeniu Składniki : 1 Opakowanie bułek U Dakri 1 Opakowanie kiełbasek z fileta Tarczyński Ser żółty w plasterkach Sos majonezowo - ketchupowy ; Około 3 łyżek majonezu Około 2 łyżek ketchupu  -- razem wymieszać Wykonanie : Do każdej bułki  włożyć : ser żółty i kiełbaskę. Piec w temperaturze 190 stopni na złoty kolor ( około 5/ 10 minut(...)upieczeniu posmarować sosem majonezowo - ketchupowym . Do takiej zapiekanki można dodać : sałatę, ogórka, oliwki co lubicie . Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Kurczak faszerowany śliwką i żurawiną 152

Trochę pomęczymy się  z odfiletowaniem kurczaka, ale później smak wszystko wynagrodzi. SKŁADNIKI 1 duży kurczak o 2 kg. małe opakowanie suszonych śliwek małe opakowanie suszonej żurawiny 2 łyżki sosu sojowego 1 przyprawa do kurczaka 1 łyżka ziół prowansalskich nici do sznurowania mięsa WYKONANIE Kurczaka musimy zluzować, czyli uddzielić od kości. Nie zrobiłam zdjęć jak to robić, dlatego odsyłam(...)Kiedy już poradziliśmy sobie z odfiletowaniem. Kurczaka układamy w naczyniu. Z sosu sojowego, przyprawy do kurczaka  i ziół robimy marynatę. Nacieramy mięso i odstawiamy na dobę w chłodne miejsce. Na drugi dzień rozkładamy mięso wysypujemy śliwki i żurawinę , rozkładamy równomiernie. Przechodzimy do zwijania rolady.  Robimy robimy  to od strony jednej piersi do drugiej. sznurujemy dobrze nicią. Kurczaka

W kuchennym oknie Ewy