sosy - 72234 przepisów (strona:2372/4816)

Makaron z truskawkami 178

mieszamy. Truskawki (rozmrozić, jeśli wyciągnęliśmy je z zamrażarki) wsypać do miski, dodać cukier waniliowy i tyle cukru kryształu, żeby dla Was było słodkie ;) Całość trzeba bezwzględnie potraktować blenderem i sos truskawkowy gotowy.     Makaron zalewamy sosem i gotowe!  Pychota

Lawendowe Niebo
Kolorowe spaghetti 161

drugiej patelni na oleju podsmażamy drugą połówkę pokrojonej w kostkę cebuli i pomidory z puszki i przyprawy: sól, oregano. Podlewamy wodą i dusimy. Całość łączymy na jednej patelni i sos jest już gotowy! Teraz czas na ugotowanie makaronu: w tym przypadku kolorowy makaron wstążki :) Czyli nie takie zwykłe spaghetti :) Ser żółty ścieramy na tarce. Makaron polewamy sosem, posypujemy serem

Lawendowe Niebo
Letnia sałatka z kurczakiem 988

powstaną nasze malutkie grzaneczki :) Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki. Układamy ją na spodzie naszego talerza z sałatką. Pomidora kroimy w półksiężyce, a cebulkę w plasterki. Sos: majonez i jogurt naturalny mieszamy, doprawiając solą i pieprzem ziołowym.  Na spodzie talerza dajemy sałatę, na nią pomidora i cebulkę, a następnie podsmażoną pierś, polewamy sosem i posypujemy grzankami

Lawendowe Niebo
Sałatka z kabanosem 415

pokroić w drobną kostkę. Pora trzeba obrać i drobno pokroić, sparzyć we wrzątku kilka minut. Makaron, kabanosy, ser żółty, kukurydzę, pora i ogórka wrzucić do miski i zalać sosem. Sos - majonez, jogurt naturalny wymieszać i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić solą i pieprzem. Pyszna sałatka

Lawendowe Niebo
Panacotta z sosem truskawkowym 166

czterech foremek i odstawiam do ostygnięcia, a następnie wstawiam do lodówki. Truskawki myję i szypułkuję. Połowę owoców miksuję z łyżka cukru, a następnie mus przecieram przez sitko. Powstały sos schładzam  w lodówce. Zastygniętą panacottę wykładam na talerzyki (foremkę na chwile należy zanurzyć w gorącej wodzie) polewam schłodzonym sosem i dekoruję pozostałymi truskawkami

Magiczna kuchnia Darii
Trójkolorowy makaron z sosem pomidorowym w dwu wersjach 214

Rodzina zażyczyła sobie spaghetty podkreślając, że ma być takie prawdziwe. Cytując mojego syna:"wiesz, takie bez mięsa, ale żeby w sosie było mięso" . Cóż, czasem domowym mięsożercom należy się odrobina luksusu. Trzeba więc było wymyślić coś, co będzie szybkie i nie będzie wymagało gotowania dwu obiadów i pobrudzenia podwójnej ilości garnków. Efekt mięsno - wegetariańskich starań poniżej. Wersja dla mięsożerców: Wersja(...)garnka. Dodałam przecier pomidorowy i wszystko razem gotowałam na małym ogniu, aż do osiągnięcia oczekiwanej dośc gęstej konsystencji. Doprawiłam solą i pieprzem a na końcu dodałam posiekana bazylię. Jeżeli sos jest zbyt gęsty można dodać łyżkę, albo dwie wody albo wywaru wrzywnego

Magiczna kuchnia Darii
Pasztet z białej fasoli i kaszy jaglanej / Terrine of white beans and millet 194

pasztetów mięsnych mają spory problem aby stwierdzić co właściwie jedzą :) SKŁADNIKI 1 szklanka białej drobnej fasoli (suchej) 1/2 szklanki kaszy jaglanej (przed ugotowaniem) 120 ml oleju 3 łyżki jasnego sosu sojowego Zioła wg. upodobań:), u mnie: 1 czubata łyżeczka czombru 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka tymianku 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 1 łyżka soku z limonki PRZYGOTOWANIE Fasolę(...)wchłonięcia sie wody. Następnie odstawiam pod przykryciem do wystygnięcia. Fasolę razem z jaglanka wkładam do misy blendera i miksuje do uzyskania gładkiej masy. Gdy masa jest gładka dodaję olej,sos sojowy i zioła. Ponownie miksuję (jeżeli masa jest bardzo gęsta dodaję 3- 4 łyżki z gotowania fasoli). Masa powinna mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany. Gotową masę przekładam do keksówki

Magiczna kuchnia Darii
Kasza jaglana z karmelizowanym bananem i syropem z pomarańczy 189

syropem. Tak przygotowanego banan przekładam do miski i przykrywam aby zatrzymał ciepło. Na patelnie wylewam sok z cytryny i dokładnie mieszam z pozostałym syropem. Gotuję 3-4 minuty. Powstałym sosem zalewam banany. Kaszę jaglaną przekładam na patelnię i chwilę podsmażam mieszając aby się nie przypaliła. Następnie łyżka formuję łezki które układam na talerzach. Na tak podana kaszę nakładam(...)kawałki banan i polewam całość sosem pomarańczowym

Magiczna kuchnia Darii
Pulpeciki gryczane 261

ugotować za dużo kaszy gryczanej, np do gulaszu ? Mam dla Was ciekawy pomysł, na jej wykorzystanie. Pulpeciki gryczane z dodatkiem suszonych grzybów, w towarzystwie sałaty, polane ( lub nie ) sosem grzybowym świetna propozycja obiadowa. Składniki: * 300 g ugotowanej kaszy gryczanej palonej * garść suszonych grzybów * 1 cebula * 1 jajko * 2 łyżki oleju rzepakowego * sól, pieprz Wykonanie: Grzyby zmielić w młynku do kawy(...)smaku solą i pieprzem. Z masy gryczanej formować nieduże pulpeciki. Pulpeciki podsmażyć, na lekko natłuszczone patelni, z każdej strony. Podawać z sałatą. Dla urozmaicenia dania, pulpety można polać sosem grzybowym. Smacznego

kolorowotorcikowo
Roladki z kurczaka w boczku/ bakłażan perfumowany różą z granatem! 313

boczku). Na złoty i rumiany kolor. NA BAKŁAŻANY: -  bakłażan dość spory - 3 cebule szalotki lub dymka - 3 łyżki oliwy z oliwek - 3 łyżki melasy z granata - 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego - woda różana około 1/3 łyżeczki - sól, pieprz kolorowy świeżo zmielony Bakłażany kroimy na półplasterki, cebulkę w prążki. Smażymy w woku ciągle mieszając około 7 minut. Dodajemy pozostałe składniki(...)przykrywamy pokrywką. Dusimy około 12 minut. Odkrywamy pokrywkę odparowujemy sos, skrapiamy wodą różaną. Posypujemy dymką! Kaszę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu! SMACZNEGO! Buuuziaki! Zapraszam na mojego FanPage na Facebooku! Będzie mi miło jeśli polubisz mój wpis

SMYKWKUCHNI
Makaron penne w sosie śmietanowym ze szpinakiem i oliwkami 254

Dodajemy brykiety szpinaku i mieszamy, aż do rozmrożenia się szpinaku. Następnie dodajemy pokrojone pomidory suszone i połówki zielonych oliwek. Wsypujemy słonecznik, podsmażamy chwilkę. Wlewamy kremówkę. Podgrzewamy, aż do zgęstnienia sosu. Przyprawiamy solą i pieprzem.  Makaron osobno gotujemy al dente. Polewamy makaron sosem i posypujemy startym żółtym serem przed podaniem

Aga w kuchni
Sałatka z tuńczykiem 391

sałatka, w której po raz pierwszy połączyłyśmy ser feta z tuńczykiem i okazało się to smaczne: Składniki: mieszanka sałat pomidorki koktajlowe jaja makaron pełnoziarnisty tuńczyk w sosie własnym ser feta siemię lniane  oliwa z oliwek  Przepis:   Bazę stanowi mix sałat. Makaron pełnoziarnisty, gdyż ten u nas króluje, wrzucamy do garnka z posoloną wodą i gotujemy uważając(...)się nie rozgotował. Z tuńczyka zlewamy sos, który jest nam niepotrzebny. Z tą rybą doskonale komponuje się jajko na twardo, a tym razem dodałyśmy jeszcze pomidorki oraz fetę. Całą kompozycję na koniec warto posypać siemieniem lnianym oraz polać niewielką ilością oliwy z oliwek.  Smacznego! Sałatki to coś, co bardzo cenimy za to, że szybko się je przyrządza, są smaczne

WeAreCrazy
Meksykańska pikanteria i domowe tortille - najlepsze! 216

podsmażoną cebulkę. Rozgrzej dużą patelnię z tłuszczem.  W mikserze stojącym zblenduj pomidory z puszki z pokrojonym pomidorem świeżym.  Mięso mielone wrzuć na patelnię i podsmaż.  Dodaj sos pomidorowy, wymieszaj i podsmażaj, aż sos się dobrze zredukuje.  Na koniec dodaj fasolę i kukurydzę, wymieszaj.  Dodaj ser Corregio i zaczekaj, aż się rozpuści. Zdejmij z ognia. Sałatę

Gotowanie to kochanie
Gołąbki z kaszą jaglaną i grochem 213

duże cebule     oliwa     sól     pieprz     zioła wg. upodobań: majeranek, tymianek, bazylia      Sos pomidorowy najsmaczniejszy z domowego przecieru pomidorowego Kliknij Tutaj . 1. W dużym rondlu gotujemy wodę, wkładamy do niej kapustę i w miarę jak liście miękną odcinam wierzchnie liście i odkładam do przestygnięcia, potem jeszcze(...)żeby gołąbki nie wypływały i gotujemy na małym ogniu ok. 40-50 minut, zależne od miękkości kapusty. 4. Gołąbki można podawać podpiekane na patelni, solo z wody lub z sosem pomidorowym lub grzybowym

Apetyczna babeczka
Ciasto ze śliwką kalifornijską i nutellą 165

Idealne na chłodny jesienny wieczór, akurat taki jak dzisiaj, czyli początek lipca... :( Miałam już dawno na nie ochotę, bardzo lubię suszone śliwki - w sosie do pieczeni, w pierogach z sosem karmelowym (to przysmak zapożyczony z jednej restauracji z Brzegu), w kompocie wigilijnym. Wydaje mi się, że ciasto absolutnie nie do zjedzenia w upalny dzień, jest co prawda mokre

bistro mama