CURRY Z RODZYNKAMI 400 g piersi z kurczaka 4 cebule ziarenka smaku 1 kopiasta łyżeczka curry 1/3 szklanki oleju 3/4 szklanki keczupu (ja użyłam bazyliowo - czosnkowy) 2 łyżki sosu sojowego 100 g rodzynek czosnek granulowany pieprz Piersi kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy na niewielkie kawałki i układamy w żaroodpornym naczyniu. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w piórka. Dodajemy do kurczaka posypujemy(...)mieszamy. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie dodajemy curry i mieszamy aż kurczak dokładnie zostanie pokryty przyprawą. W miseczce mieszamy olej, keczup i sos sojowy. Do kurczaka dosypujemy rodzynki, pieprz oraz czosnek granulowany (wszystko dodajemy do smaku wg własnego uznania), a następnie wlewamy zalewę z oleju i keczupu. Jeszcze raz mieszamy. Zapiekamy pod przykryciem
peggiwkuchnidolewamy około 10 ml wody, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 220 stopni. Od czasu do czaku polewamy kurczaka aby nie wysechł tworzącym się sosem. Cytryny dokładnie myjemy i kroimy na ćwiartki. Po 30 minutach kurczaka skrapiamy sokiem z 2 ćwiartek cytryny, i polewamy miodem. Resztę cytryny układamy pomiędzy pałkami, dodajemy wino. Pieczemy przez kolejne(...)minut obniżając temperaturę do około 200 stopni. Co jakiś czas polewamy kurczaka powstającym sosem. Podajemy na ciepło do sałatki. Kurczak w miodzie i cytrynach Kurczak w miodzie i cytrynach SMACZNEGO
peggiwkuchniindyka POTRAWKA Z INDYKA 250 g piersi indyka 1 średnia cebula 1 marchew 1 pietruszka 1 zielona papryka sól pieprz przyprawa do kurczaka czosnek staropolski kmin rzymski 1 łyżka sosu do zup i sosów lub sojowego 3-4 łyżki oleju roślinny do smażenia ½ szklanki wody Warzywa myjemy i obieramy. Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę, marchew i pietruszkę ścieramy
peggiwkuchniDziś kolejna propozycja, która przyda się na Wielkanoc. Przepis na sos tatarski, który robimy każdego roku w naszym domu. :) Znalazł sobie wiele zastosowań - można jeść go samego, pasuje świetnie do gotowanych jajek, pieczeni na zimno a także do śledzi, jeśli ktoś lubi śledzie w śmietanie. :) Składniki: 4-5 dużych ogórków czosnkowo – koperkowych (polecam te z Ogródka Dziadunia - klik ) 2 pęczki
Garniec Magaliełyżeczki wędzonej papryki 0,5 łyżeczka mielonego chilli 1 łyżkę majeranku 1 łyżkę bazylii 1 łyżeczkę gałki muszkatołowej 1 łyżeczka mielonego kminku 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sos teriyaki pieprz natka pietruszki olej Przygotowanie: 1. Jeśli posiadamy suchą fasolę, najpierw namaczamy ją w nocy na 8-10 godzin, a następnie gotujemy ją do miękkości w nieosolonej wodzie. Jeśli używamy(...)fasoli z puszki, nie mamy już takiego problemu. 2. Kotlety sojowe zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na 15 min, a później odcedzamy, kroimy w plastry lub kostkę i marynujemy pieprzem, sosem teriyaki, 1 łyżeczką wędzonej papryki. Wstawiamy do lodówki na 1-2 godziny. 3. Cebulę drobno siekamy, tak samo czynimy z jednym ząbkiem czosnku, natomiast 2 pozostałe przeciskamy
Bananowe Poleburaki, 2 twarde gruszki, garść orzechów włoskich, garść prażonych pestek dyni, sos: 2 łyżeczki musztardy francuskiej, 1 łyżeczka miodu, sok z 1/2 cytryny, 4 łyżki octu winnego (u mnie z kwiatów czarnego bzu), 4 – 5 łyżek oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, kolendra, Buraki umyć, zawinąć w folię aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę. Odstawić(...)Skropić sokiem z cytryny. Do miseczki włożyć musztardę, miód, ocet i resztę soku z cytryny. Dokładnie wymieszać. Mieszając dalej, wlewać olej. Na talerzu ułożyć plasterki buraka i gruszki. Polać sosem. Posypać pestkami dyni, posiekanymi orzechami i listkami kolendry. zastawa
królestwo garówsycąca. Składniki: puszka czarnej fasoli (może być biała lub czerwona) duża marchew puszka pomidorów 250 g dobrej kiełbasy 200 g boczku cebulka ok 1, 5 l bulionu łyżka sosu sojowego oregano, pieprz, pieprz ziołowy, papryka ostra, sól Przygotowanie Boczek, kiełbasę i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Dodajemy startą na tarce marchew i smażymy jeszcze chwilę. Podsmażone składniki(...)przekładamy do garnka, zalewamy bulionem, dodajemy zmiksowane pomidory i zagotowujemy. Na koniec dodajemy odcedzoną fasolkę, sos sojowy i przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu jeszcze około
e-PrzepisyKulinarneśredni ogórek wężowy; Puszka kukurydzy (waga netto, po odcedzeniu 285 g); 2 średnie pomidory; 1 średnia, czerwona papryka; Pęczek szczypiorku; 1 łyżka przyprawy tzatziki (u mnie Prymat ); Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy (u mnie Knorr ); 1 łyżka oleju; 3 łyżki majonezu; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Tortellini ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Wystudzić. Przełożyć do miski. Paprykę, ogórka i pomidora(...)błon i nasion. Pomidory, paprykę i ogórka pokroić w drobną kostkę. Dodać do tortellini. Kukurydzę odcedzić z zalewy. Dodać do sałatki. Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Dodać do sałatki. Sos sałatkowy wymieszać z olejem (1 łyżka). Dodać do tortellini z warzywami i dokładnie wymieszać. Do sałatki dodać przyprawę tzatziki i majonez i dobrze wymieszać. Sałatkę przyprawić solą i pieprzem
Gospodyni MiejskaBataty szybko się rozgotowują tworząc smakowity sos :) Składniki 0,5 kg szynki wieprzowej 3 średnie bataty 2 cebule sól, pieprz jałowiec mielony sos piri-piri 1 łyżka musztardy francuskiej zioła prowansalskie … Czytaj dalej Szynka duszona z batatami
czarrna od kuchnirozmrozi. Następnie dodajemy śmietanę i wszystko razem dokładnie mieszamy. Doprawiamy gałkę muszkatołową, solą i pieprzem. Pieczarki czyścimy, kroimy w plastry, rumienimy na rozgrzanej patelni i dodajemy do sosu. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu (al dente) i dodajemy do sosu. Całość delikatnie mieszamy, cały czas podgrzewając
Qchnia po prostuścieramy na tarce o grubych oczkach. Do dużej miski wrzucamy: makaron, pokrojone jajka, starty ser, odsączoną: kukurydzę, fasolę, ananas. Dodajemy majonez w stosunku 2/3 do musztardy 1/3 całego sosu do sałatki. Ja lubie gdy sos jest ostry i musztardowy wtedy sałatka jest smaczniejsza i cudownie się komponuje ze słodkim ananasem. Doprawiamy jeszcze nieco solą i pieprzem. Mieszamy Chcesz być
W Moim Magicznym Domujest łatwo dostępne w zupełnie przyzwoitej cenie. Chyba najbardziej znanymi w Polsce kulinarnymi sposobami na królika są te, które zakładają jego pieczenie lub duszenie we włoszczyźnie i podanie z sosem z dodatkiem śmietany. Do tego też dojdziemy, ale mimo wszystko rozpocznijmy od przepisu mającego swoje korzenie raczej na Półwyspie Iberyjskim – królika upieczemy z dodatkiem wina, pomidorów, cebuli i kilku prostych(...)koniec podlewamy winem. Brytfannę szczelnie przykrywamy (pokrywką lub folią aluminiową) i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni (termoobieg) piekarnika. Pieczemy przez 90 minut. Królika podajemy na ciepło z warzywami, sosem i ziemniakami – gotowanymi i polanymi masłem lub na nim podsmażonymi. Przez Krystian Zainspirowany przez Podróże kulinarne – Kuchnia portugalska Zainspirowany przez Podróże kulinarne – Kuchnia portugalska Kulinarna Pokusa #gallery-187 {margin: auto
Kulinarna Pokusatania - to jej zaleta!, a co dopiero smak.... Składniki: 1 duży por 200 g makaronu 1 puszka fasoli czerwonej 3 ogórki kiszone 2 parówki z szynki 1/2 papryki czerwonej sos 1 mały jogurt naturalny 2 łyżeczka musztardy 2 łyżeczka miodu sól i pieprz do smaku Wykonanie: Por oczyszczamy odcinamy białą część, przecinamy po długości, kroimy w kawałki, wkładamy(...)przestygnięcia. Fasolę z puszki odcedzamy na sitku przepłukujemy pod bieżącą wodą. Ogórki i paprykę kroimy w kostkę oraz parówkę. Wszystko przekładamy do miski. Podane składniki na sos łączymy ze sobą dokładnie mieszając i polewamy po sałatce. Delikatnie łączymy wszystko razem. Dekorujemy sałatkę zieloną częścią pory. Smacznego
kgwjanczewobiałe kafelki na ścianie przywiodły mi na myśl sklep mięsny albo rybny. W dużej witrynie chłodniczej pyszniły się oliwki, marynowane karczochy, przeróżne sery i włoskie szynki. Na półkach wspaniałe sosy, makarony, konfitury, oliwy. Menu wypisano na kafelkowej ścianie nad barem. Warto przyjrzeć się zawartości półek z jedzeniem, gdyż oferowany przez delikatesy wybór jest oszałamiający. Wspaniałe makarony powstające przy użyciu specjalnych(...)Dużo bardziej smakowało mu podane obok świeże pieczywo maczane w pieprznej oliwie. Na danie główne wybrałam makaron lumaconi (duże muszle) nadziewany papryką i cukinią zapieczony z mozzarellą podany na sosie pomidorowym (29 zł) . Potrawa była smaczna, łagodna w smaku. Dobry wybór jeśli nie chcemy się przejść. Mój Mąż nie mógł sobie odmówić zupy rybnej z owocami morza
Chilli Czosnek i OliwaKieszonki razem z marynatą przekładam do naczynia żaroodpornego. Naczynie przykrywam i piekę 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. W czasie pieczenia mięso kilkakrotnie polewam wytworzonym w czasie pieczenia sosem, a 10 minut przed końcem pieczenia odkrywam naczynie, aby mięso się zarumieniło. 3. Frytki: Marchewkę obieram i kroję w podłużne paski. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Oprószam(...)które otrzymałam do testowania od firmy DAGOMA . Są to najwyżej jakości pomidory, suszone na słońcu w zalewie z oleju słonecznikowego. Pomidory suszone DAGOMA to idealny dodatek do potraw mięsnych, sosów i sałatek. Pomidory zachwyciły mnie swoim smakiem i zapachem. Do przygotowania potrawy wykorzystałam również olej, którym były zalane pomidory. Pomidory suszone DAGOMA to produkt wart polecenia i zakupu. Zachęcam
Tradycyjna kuchnia Kasi