obiad jest znakomity gdy nie mamy czasu na szykowanie czegoś więcej, lub gdy po prostu nam się nie chce.skladniki (na 3 porcje)200 g makaronu spaghetti2 - 3 duże łyżki sosu chimichurri3 - 4 suszone pomidory w oleju, pokrojone w paskiOpcjonalnie parę karczochów w olejuprzygotowanieMakaron ugotawać zgodnie z instrukcją - al dente. Do dużej głębokiej patelni nałożyć(...)dodać pomidory i karczochy, trzymać na małym ogniu. Ugotowany makaron odcedzić, zostawiając parę łyżek wody z gotowania, dorzucić do patelni , wszystko dokładnie wymieszać , tak aby makaron oblepił się sosem. Jeżeli makaron wydaje nam się za suchy - dodać trochę wody z gotowania makaronu. Podawać natychmiast. Smacznego
Stare Garykuchni ;) )Tak było i wczoraj , kiedy to na obiad przygotowałam ” Tagliatelle z kurczakiem w śmietanowo – orzechowym sosie „.Soczyste mięso , kremowy sos … Efekt nieziemski!Zdecydowanie do powtórzenia!SKŁADNIKI: ( na 2 porcje )- makaron tagiatelle – 150 g – filet z kurczaka – 200 g – orzechy ( włoskie i laskowe ) – 100 g – śmietana(...)winem. Gotujemy. Dodajemy śmietankę 18%. Chwilkę grzejemy. Doprawiamy solą , pieprzem i gałką. Dorzucamy drobniutko posiekany koperek. Dodajemy śmietanę ubitą z żółtkami. Mieszamy. Odstawiamy z ognia.Gotowe mięso układamy na makaronie. Polewamy sosem. Możemy jeszcze posypac kolorowym pieprzem , dla wzmocnienia smaku
Ostra na Słodkouwielbiają to proste danko. Takie, można by powiedzieć, chłopskie danie z Włoch. Myślimy, że na pewno chłopi na włoskiej wsi często sobie robili takie danie w odległych czasach. Makaron kolanka z sosem pomidorowym : (4 osoby) Składniki : 1 opakowanie makaronu kolanka 1 koncentrat pomidorowy 1/2 kostki bulionu warzywnego 100 g jogurtu pieprz sól oregano bazylia ser żółty Makaron gotujemy(...)dodać pieprzu lub soli i gotowe :) Makaron po ugotowaniu możemy przelać wodą, ale nie koniecznie. My odcedzamy i wrzucamy do garnka, i przelewamy oliwą z oliwek. A na makaron wlewamy nasz sos i dobrze mieszamy, makaron ma nieco pływać w sosie. Chodzi o to, aby dobrze wypełnił kolanka :) Teraz przekładamy na głęboki talerz i posypujemy tartym żółtym serem :) Yummy :) Dzieciaki
vegetaniełyżki masła 3 łyżki mąki pszennej (np. Wrocławskiej) 300 ml mleka potrzebne przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, curry, gałka muszkatołowa WYKONANIE W garnku zagotować wodę, osolić ją lekko, wrzucić makaron i gotować 3 minuty, po czym odcedzić i polać zimną wodą żeby się nie sklejał. Na patelni rozpuścić łyżkę masła, dodać szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić lekko solą(...)warstwę cukinii, nieco mięsa polanego sosem, w którym się robiło, następnie warstwa makaronu, warstwa szpinaku, całość polać sosem beszamelowym; Kolejna warstwa, to pozostała cukinia, pozostałe mięso wraz z sosem śmietanowym, makaron, szpinak, sos beszamelowy, na to rozdrobniona kulka mozzarelli (można posypać ją lekko oregano). Na tak przygotowaną zapiekankę nałożyć pokrywę i włożyć do piekarnika. Zapiekać 45-50 minut. Gotową zapiekankę
Passions hobbies lifeżółtego sera, 2 cebule, natka pietruszki. Przygotowanie: Makaron spaghetti gotujemy, dodając do wody łyżeczkę soli. Nie dodajemy oleju! Olej powoduje, że sos będzie spływał po makaronie, zamiast się przyklejać do niego. Boczek kroimy w cienkie paseczki i podsmażamy na patelni(...)się lekko przypiecze. Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy z boczkiem. Wszystko zalewamy śmietaną i rozpuszczamy w niej żółty ser. Gotujemy, aż do zgęstnienia na małym ogniu. Polewamy takim sosem makaron i posypujemy natką pietruszki
Aga w kuchniPłyn z truskawek gotować do zgęstnienia. Połączyć z serkiem mascarpone a następnie ze zmiksowanymi truskawkami. Doprawić do smaku miodem. Kilka listków ziół odłożyć, resztę rozdrobnić i wymieszać z sosem truskawkowym. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Na talerze wyłożyć 3/4 sosu. Do pozostałego na patelni sosu dodać makaron, wymieszać. Wyłożyć makaron na talerze z sosem. Udekorować pozostałymi truskawkami
królestwo garówprzypadku dzisiejszego obiadu. Kiedyś połączenie pora-kurczaka-pieczarek wykorzystałam do tarty (klik), a ostatnio stwierdziłam, że skoro się nadało na farsz to świetnie się sprawdzi też jako sos do makaronu. Po co stosować jedno rozwiązanie, jak może być ich kilka. Nie lubię ograniczeń zarówno w życiu jak i w kulinariach, więc kombinuję, wtedy nie byłabym sobą. Może z tego względu(...)sparzonego pora. Smażyć do miękkości. Na koniec dodać śmietanę i dusić jeszcze chwilę. Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Podawać z sosem – polać na wierzch makaronu lub makaron wymieszać z sosem. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówKażdy zna, każdy lubi. Gdzieś czytałem, że ile włoskich gospodyń domowych, tyle przepisów na sos bolognese do makaronu. Nie wiem, który jest oryginalny, które składniki są obowiązkowe, a które absolutnie profanują to klasyczne danie. Wiem też, że ja za każdym razem robię je z innymi składnikami, zależnie od nastroju - czasem bardziej pikantne, czasem bardziej aromatyczne. Dzisiejszy przepis ma zdecydowanie złożony(...)również starty parmezan i mozarellę. Całość nadal podgrzewałem do całkowitego rozpuszczenia się sera. Ugotowany makaron odcedziłem i przepłukałem zimną wodą, a następnie wyłożyłem na talerze. Całość obficie polałem sosem. Na makaron dodałem pokrojone w połówki żółte pomidorki koktajlowe, posiekane w plasterki zielone oliwki, a całość udekorowałem listkami bazylii. Podałem z białym winem
Wyprawy kulinarneDziś moja propozycja na pyszny, sycący i błyskawiczny w przygotowaniu obiad, a mianowicie makaron w aksamitnym sosie serowym. Jest naprawdę prosty w przygotowaniu, co jest bardzo istotne, gdy wracamy zmarznięci, głodni i zmęczeni z pracy, a rodzina domaga się obiadu natychmiast. Kolejną jego zaletą jest to, że smak można dowolnie modyfikować zmieniając rodzaj użytego sera, czy dodatków. Ja użyłam serka(...)serek z ziołami (pycha!), a zamiast brokuła polecam szpinak lub ugotowany wcześniej jarmuż, albo zielony groszek. Zapraszam na talerz gorącego makaronu :) Składniki na makaron w sosie serowo-pieczarkowym z brokułami: 250 g makaronu 1 cebula 2-3 łyżki oleju rzepakowego 1 dobrej jakości serek topiony z pieczarkami (100 g) 50 ml słodkiej śmietanki
Rozpustne gotowaniekartą. Aventino - dobry start Menu - ciekawy wybór. Tym razem wybraliśmy makaron bucatini z sosem pomidorowym na ostro z boczkiem i pecorino oraz domowe tortellini z szynką parmeńską w sosie śmietanowym . Makaron i sos doskonały w swej prostocie, no i na Boga, al dente bez proszenia! I nie było by w tym nic nadzwyczajnego gdybym oczywiście nie rozmawiał z właścicielem
Right Behind The Kitchenroztopić ser z e śmietaną ( na gładką masę ) dodać do boczku. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Jeśli śmietana za bardzo zgęstnieje dodać kilka łyżek wody s pod makaronu. Sos wymieszać z makaronem, nalać sobie kieliszek wina i...... Smacznego
Gaździnka warzycałej kuchni. Aromat bardzo naturalny, gdyż przypawy Skworcu nie mają chemii .Halibut zetnie się szybko. Jest niesamowicie biały i delikatny.Podałam tę wyjątkową rybę w towarzystwie makaronu z sosem z boczniaków. Makaron i sos tutaj!Dodatkowo halibut został polany sosem i nabrał wykwintnego charakteru.Przekonajcie się sami jak niewiele trzeba aby poczuć się lepiej i zdrowiej zjeść. Aby przenieść
Z Kuchni Do Kuchniroku 25 października obchodzimy Światowy Dzień Makaronu. Dlatego zrobiłam Wam mały zestaw przepisów z mojego bloga. Może zainspiruje Was któryś z przepisów i coś ugotujecie. Makaron w sosie dyniowym i parmezanemPulpety z makaronem w sosie pieczarkowo porowym Pieczeń drobiowa z makaronem Zapiekanka mięsno makaronowa Zapiekanka z makaronem pieczarkami i kurczakiem Sałatka makaronowa Spaghetti z klopsikami Sałatka warzywna z tortellini
Ala piecze i gotujepysznych potraw. Jednak zabrakło trochę czasu aby je opisać i zrobić zdjęcia. Pomału nadrabiamy zaległości. W ramach przeprosin za naszą nieobecność zapraszamy na przepyszne tagliatelle z sosem bakłażanowym. Składniki: - 400g makaronu tagliatelle - 3 średniej wielkości bakłażany - 1/3 szklanki oliwy z oliwek - 2 ząbki czosnku - suszone zioła: łyżeczka tymianku, oregano - garść świeżo posiekanej bazylii - łyżeczka płynnego miodu - sól, pieprz(...)powrotem na patelnie i dodajemy pokrojone, obrane ze skóry pomidory. Dodajemy łyżeczkę miodu i dokładnie mieszamy. Dusimy do miękkości przez około 10 minut. Staramy się uzyskać kremową konsystencję sosu. Makaron gotujemy na al dente przez około 3 minut. Odcedzamy i przekładamy na patelnie z sosem. Delikatnie mieszamy. Możemy na wierz posypać startym serem
Pan i Pani Smith w kuchniSycylii ludzie mają specjalne pomieszczenia pod schodami gdzie przechowuje się oliwę z oliwek, oliwki i właśnie te salsy z pomidorów. I tak przygotowana salsa służy jako samodzielny sos do makaronu ,lub jako baza pod inne sosy! Waże ,aby wyczuć smak, i solą i cukrem doprawiając! Każdy ma inny smak, to też fakt. I dlatego ja zatęskoniłam dziś za tym! Ugotowałam(...)makaron MALMA al dente, odcedziłam, polałam sosem, wymieszałam. Starłam parmezan. Wyłożyłam makaron na talerze, polałam sosem i posypałam parmezanem, kilka listków bazylii i gotowe. Takie święte codzienne pierwsze danie, rodem z Sycylii. SMACZNEGO
Z Kuchni Do Kuchni