sosy do makaronów - 5147 przepisów (strona:149/344)

Serowa krajanka z warzywami i grzybami mun 223

Składniki: na 4 porcje 250 g makaronu krajanka Czaniecki, 50 g grzybów mun, 1 mała cukinia, 1 cebula, 10 plasterków pora, 50 g sera żółtego, sól do smaku, pieprz czarny do smaku, 1 łyżka ciemnego sosu sojowego, 100 g bulionu warzywnego, oliwa z oliwek, świeża bazylia.   Przygotowanie: Grzyby mun zalewamy wrzącą wodą, odstawiamy na 10 min, odcedzamy i kroimy(...)rozgrzewamy 3 łyżki oliwy i podsmażamy na niej cebulę, pora i cukinię. Dodajemy grzyby, całość zalewamy bulionem i dusimy ok. 15   pod przykryciem często mieszając. Doprawiamy sosem sojowym, solą i pieprzem. Makaron gotujemy  na al dente, odcedzamy i przelewamy zimna wodą. Do przestudzonego makaronu dodajemy starty ser żółty i 2 łyżki oliwy, mieszamy. Makaron dzielimy na mniejsze porcje

Moniki Smakołyki
Sałatka z tortellini i kurczakiem 490

zasmakuje.   1 opakowanie makaronu tortellini z serem 1 filet z kurczaka 1/2 puszki kukurydzy 1 mała cebula 1 papryka czerwona 1 ogórek szklarniowy 3 łyżki majonezu sos sałatkowy koperkowo-ziołowy 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Studzimy.  2. Kurczaka kroimy w drobną kostkę, silimy, pieprzymy, smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia. 3. Cebulę, ogórki i paprykę

Szefowa kuchni
Cukiniowy sos na zimę 165

tylko mogę. Bazując na przepisie warzywny mix z ogórkami stworzyłam cukiniowy sos. Wystarczy potem dodać jakieś mięsko i mamy pyszny sosik do makaronu lub ryżu. W planach mam też sos słodko-kwaśny z cukinią. Nigdy jeszcze takiego nie robiłam, przepis dostałam od znajomej więc zobaczymy co tam z tego wyjdzie.składniki:2,5 kg cukinii0,5 kg cebuli4

Monia miesza i gotuje
Polędwiczki wieprzowe z sosem Romesco 244

Romesco to sos prosto z  Katalonii. Jego bazę stanowią pieczone papryki, pomidory oraz orzechy (najczęściej migały). Sos jest naprawdę doskonały, pasuje zarówno do makaronów jak i wszelkiego rodzaju mięs czy warzyw. Jeden z najlepszych sosów jaki udało mi się zrobić. Nie wymaga wiele pracy, bo praktycznie jego wykonanie polega na wrzuceniu poszczególnych składników do piekarnika, a następnie

Mania Gotowania
Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym 174

masła 1 cebula, drobno posiekana 150 g podgrzybków (mogą być mrożone) 200 ml białego wina 3 gałązki świeżego tymianku 200 ml śmietanki 30% 1-2 łyżki sosu sojowego do smaku Do podania: makaron pappardelle CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Jeżeli grzyby są mrożone, odstawiamy do rozmrożenia, a następnie kroimy w kostkę. Polędwicę myjemy, osuszamy i kroimy(...)minut. Dodajemy białe wino i świeży tymianek, zwiększamy ogień i odparowujemy połowę. Dodajemy śmietanę i sos sojowy, dokładnie mieszamy. Na sosie układamy polędwiczki, przykrywamy i dusimy 10-15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, podajemy z makaronem pappardelle. Smacznego

My Culinary Art
Drobiowy gulasz z dynią i kurkami 172

Kupiłam świeże ćwiartki z kurczaka i tak sobie myślałam czy po prostu je upiec czy zrobić coś innego. Mój mąż uwielbia makaron, postanowiłam więc ugotować jakiś sos. No i wytrybowałam te ćwiartki, mięso pokroiłam w kostkę a kości zamroziłam ( będą na zupę ). Podsmażyłam, dodałam cebulę, kurki i dynię, doprawiłam i wyszedł mi super smaczny gulasz. Do makaronu jak znalazł. Polecam

Ewa w kuchni
C - Kurczak z brązowym makaronem i kiełkami fasoli mung 242

łyżki sosu sojowego ·         curry ·         przyprawy mielone: curry, imbir, papryka ostra i słodka, pieprz, sól ·         oliwa z oliwek Makaron ugotować al dente.Mięso(...)pokroić, doprawić przyprawami, wrzucić na rozgrzaną oliwę i zrumieni , dodać żółtą fasolę i dusić na wolnym ogniu do miękkości.  Pod koniec dodać ugotowany makaron i kiełki fasolki mung,  doprawić octem balsamicznym i sosem sojowym, wymieszać  poddusić razem kilka minut. Podawać gorące

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
162. Zapiekanka z zupek chińskich 220

cebula 2 serki topione bazylia, oregano pieprz olej do smażenia Zupki chińskie należy przygotować wg przepisu na opakowaniu. Gdy makaron zmięknie odlać powstałą zupę i rozpuścić w niej serki, lekko podgrzewając. Przygotować sos: cebulę poszatkować i usmażyć wraz z szynką na oleju. Dodać(...)rozpuszczone serki wraz  z przecierem. Przyprawić (ewentualnie). Gotować na wolnym ogniu przez ok 3 minuty. Ser zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Makaron z zupek, przełóż  do żaroodpornego naczynia, polać sosem, wymieszać dokładnie i posypać żółtym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika 170 C i zapiekać przez ok. 20 minut

Jadło i czytadło
Pad Thai z krewetkami, gdy trafiłam do thai baru. 231

osób): duże krewetki (bądź wołowina) ilość zależy od tego czy wolimy bardziej krewetkowo czy mniej, ja użyłam 25 dag (mrożonych, surowych) makaron ryżowy (ten szerszy) użyłam 2/3 opakowania2 jajka (rozmącone)30 g olejugarść kiełków sojowychszczypiorek2 łyżki sosu ostrygowego75g keczupu (jeżeli lubicie bardzo ostre, to pikantnego jeśli mniej - łagodny)50 ml ciemnego sosu sojowego3-4 łyżki cukru trzcinowego3 łyżki pokruszonych orzeszków(...)olej, gdy już będzie gorący dorzucamy rozbełtane jajka, cały czas szybko mieszkamy. Dodajemy krewetki cały czas energicznie mieszając. Dodajemy pokrojony makaron (wcześniej namoczony w zimnej wodzie przez jakieś 10 min) i smażymy mieszając, aż będzie szklisty. Dodajemy tofu, sos ketchupowy, sos ostrygowy i mieszamy. Dodajemy 1 łyżkę orzeszków ziemnych i kiełki, podsmażamy przez minutę mieszając. Przekładamy na talerz, posypujemy pozostałymi

Brzuszki Łakomczuszki
Spaghetti z lekko pikantnym sosem pomidorowym z wołowiną 223

oliwy z oliwek 1 cebula, drobno posiekana 500 g mielonej wołowiny 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól, świeżo mielony pieprz kilka listków świeżej bazylii Do podania: makaron spaghetti CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Pomidory w skórce , kawałek papryczki (bez pestek) i czosnek wrzucamy do misy blendera i miksujemy kilka minut. Przelewamy do małego garnuszka(...)oregano, słodką papryką, solą i pieprzem. Wszystko razem podsmażamy przez ostatnie 7-10 minut. W między czasie makaron przygotowujemy wg zaleceń producenta. 3. Na talerze wykładamy makaron, na nim kładziemy gęsty mięsny sos. Całość posypujemy drobno posiekaną świeżą bazylią. Smacznego

My Culinary Art
Spring rollsy z warzywami 408

mięty świeże liście kolendry Sos do maczania: 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 łyżka słodkiego sosu chili 1 łyżeczka oleju sezamowego 1/2 łyżeczki ziaren sezamu listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='12-14 arkuszy papieru ryżowego 100 g makaronu ryżowego typu nitki kilka liści ulubionej, chrupiącej sałaty 1 marchewka 1 ogórek szklarniowy 1/2 pęczka szczypiorku(...)fasoli mung z puszki/słoika lub pędy bambusa świeże liście mięty świeże liście kolendry 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 łyżka słodkiego sosu chili 1 łyżeczka oleju sezamowego 1/2 łyżeczki ziaren sezamu'; document.write(" "); Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem z czajnika i odstawiamy na trzy minuty. Po tym czasie odlewamy go i przelewamy zimną wodą. Marchewkę obieramy i kroimy

Poezja smaku
Spaghetti z pulpecikami i sosem pomidorowym 193

puszki pomidorów (lub w sezonie, 1 kg świeżych pomidorów) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii 2 łyżki oliwy Dodatkowo: 400 g makaronu Sposób przygotowania: Zacząć od przygotowania sosu. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę, aż stanie się szklista, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i poczekać aż się delikatnie zrumieni. Dodać pomidory i dusić(...)małe pulpeciki. Ułożyć na tacy i schłodzić przez chwilę w lodówce. Kiedy sos zgęstnieje, doprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią i oregano. Pojedynczo wkładać do niego pulpeciki i gotować przez ok. 20 minut. Przez pierwsze kilka minut potrawy nie mieszać, aby pulpety się nie rozpadły. Podawać z makaronem. Smacznego! Wyliczenia: mięso 10 zł parmezan 6 zł jajko

Obiad za dychę
Łazanki z brokułami + film 212

cebule i szynkę , pod koniec smażenia dodajemy serki topione, 2 łyżki śmietany i mieszamy się rozpuszczą i powstanie gęsty sos , całość doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowany sos wlewamy do brokułów z makaronem i wszystko dokładnie mieszamy. Podajemy na gorąco

Smakowite Dania
D... dzikie warzywa! 212

warzywa zmiękną, dodajemy wszystkie warzywa z puszki. Zmniejszamy ogień.Warzywa skrapiamy 2 łyżkami sosu sojowego. Mieszamy.W słoiczku łączymy: jogurt, 2 łyżki curry, pieprz, szczyptę soli i papryki ostrej i słodkiej. Potrząsamy i dodajemy do warzyw. Mieszamy.Na koniec dodajemy trochę ketchupu. Ja użyłam makaronu penne, ale można go zastąpić ryżem lub nawet bagietką, a co! :) Połączenie ekstremalne, ale ja lubię

Kitchens Alphabet
Lasagne 179

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Lazania to zapiekanka z makaronem w kształcie dużych płatów, przełożonych sosem mięsno – pomidorowym oraz beszamelowym. Doskonale nadaje się na rodzinny obiad, jest pyszna i syta. Jestem pewna że Wam również posmakuje, przygotowuje ją dosyć często dla moich domowników, aż dziw że jeszcze jej nie umieściłam

Marta Gotuje

Proponowane wyszukiwania