danie zaliczam do zdrowych przepisów w 15 minut. Makaron w kremowym sosie orzechowym z dodatkiem warzyw – wszystko, co powinno znaleźć się w pożywnym posiłku. Jestem fanką makaronu spaghetti i sosu mięsnego, mięsno-warzywnego, kulek mięsnych, steków i takich tam . Ale jestem też zakochana w lekkich daniach makaronowych, takich jak ta sałatka z subtelnym sosem orzechowo-sezamowym. Makaron chow mein
Słodkie Gotowaniedodaję kurkumę wszędzie tam, gdzie można, a można naprawdę nie tylko do soczewicy czy rosołu ;) Teraz kurkuma pojawia się u mnie w zupach wszelkich, gotowanych warzywach, kiszonej kapuście, sosie do spaghetti, czasem w pastach do pieczywa, "serku" z ziemniaków, a dziś wylądowała nawet w kluskach (i sosie do nich), które zrobiły się przy okazji piękne żółte, a w żaden sposób
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIERzadko kiedy zdarza mi się korzystać z gotowych sosów ze sklepu, sosy do spaghetti robię na zimę do słoików, by mieć swoje pod ręką :) Tym razem jednak postanowiłam wypróbować sos Madras firmy Vitasia, który dostałam wraz z innymi produktami azjatyckimi od LIDL Polska. Niemiłosierny upał, który nie chce od nas odejść sprawił, że rzadko teraz gotuję obiady, chyba
Moje Kuchenne Rewelacjesałatek a także makaronów - i na tym dzisiaj chciałabym skupić naszą uwagę:) Składniki: 200 gram makaronu spaghetti 250 gram mielonego mięsa z indyka połowa cytryny jajko 2 łyżki bułki tartej 4 gałązki natki pietruszki słoiczek sosu pesto zielonego 250 ml śmietanki 30% 8 pomidorków koktajlowych 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek parę(...)sosu dodajemy pulpety, a na sam koniec pomidorki koktajlowe przekrojone na pół. Odcedzając makaron zostawiamy sobie około 6 łyżek wody w której się gotował - dzięki temu sos będzie kremowy. Makaron spaghetti łączymy w garnku z przygotowanym sosem i delikatnie mieszamy. Podajemy z listkami świeżej bazylii. Smacznego
Taste TherapySpaghetti a’la bolognese – szybki obiad Spaghetti a’la bolognese , to obiad ,który ratuje mi życie , kiedy nie mam czasu albo zwalą mi się nieoczekiwani goście " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Zawsze smakuje wyśmienicie , nie bez powodu ta włoska receptura rozsławiła się na cały(...)Smażymy do momentu , aż pomidory się rozpadną , odrobinkę podlewamy wodą ( około 1/2 szklanki ) i dodajemy łyżeczkę koncentratu pomidorowego . Dusimy pod przykryciem , aż sos się zagęści . Podajemy z makaronem , obficie posypane tartym serem Smacznego ! Post Spaghetti a’la bolognese – szybki obiad pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżysosu z cukinii na zimę. Tym razem jest to sos cukiniowo paprykowy o słodko kwaśnej nucie. Taki sos będzie jak znalazł na zimę jako sos do pizzy czy sos do spaghetti. Cukinii i papryki w sklepach i na działkach mnóstwo więc nie zwlekajcie i zróbcie taki sosik. Sos cukiniowo - paprykowy Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniWczoraj było spaghetti. Zostało trochę mięsa.. Oo!! Już wiem - będzie zapiekanka!! :) 4 duuuże ziemniaki mięso mielone (resztka z sosu do spaghetti - można również dodac pozostałości z innego mięsnego obiadu ) mozarella bazylia Ziemniaki gotujemy, kroimy w plastry. układamy do naczynia żarrodpornego. Układamy - ziemniaki, mięso, ziemniaki, mozarella, bazylia. Zapiekamy do momentu zarumnienienia sie sera. Doooooobre! :) SMACZNEGO
BezglutenowaIzabelazakręcone bułeczki ze szpinakiem. Pamiętajcie, że szpinak lubi dużą ilość czosnku, inaczej będzie trochę mdły. Na blogu znajdziecie też: szpinakowy chłodnik , spaghetti z sosem szpinakowym , ziołową sałatkę ze szparagami , tartę ze szpinakiem i ricottą , tartę ze szpinakiem i serem pleśniowym . spaghetti ze szpinakiem i pesto , szybką tartą
Kulinarne przygody Gatityekologicznego gospodarstwa. Nie mogłem się oprzeć, aby czegoś z niego nie wyczarować. I proszę, mamy prosty, świeży i oryginalny pomysł na obiad. Czyli ekologiczne spaghetti z kurczakiem, świeżymi szparagami i boczniakami w kremowym sosie z natką pietruszki.Czas przygotowania: 30 min.Porcja dla 2 osóbKoszt przygotowania: 13,00 złSKŁADNIKI:100 g polędwiczek z piersi kurczaka200 g makaronu spaghetti6 szparagów8 średnich boczniaków2 cebula(...)kawałki i dodajemy do podsmażonych boczniaków i kurczaka. Dolewamy śmietany, doprawiamy solą i pieprzem. Sos redukujemy, aż lekko zgęstnieje. Pod koniec dodajemy starty parmezan i posiekaną natkę pietruszki.Ugotowane spaghetti dodajemy do sosu, mieszamy, wykładamy na talerz i posypujemy starymi płatkami grana padano. Smacznego
kulinarnyJamakaronu. Ragu wołowe (niektóre jego odmiany nazywane także sosem bolońskim) to chyba najpopularniejsza wersja sosu nie tylko we Włoszech, ale i na całym świecie. U nas do takiego sosu podalibyśmy spaghetti – we Włoszech częściej spotkamy makaron typu wstążki, taki jak tagliatelle czy pappardelle. Wołowe ragu ma jeden sekret – duszenie. Im ono dłużej trwa, tym sos nabiera głębszego smaku(...)gałki muszkatołowej 1 łyżeczka listków rozmarynu (lub 1/2 łyżeczki suszonego) 1 łyżka oliwy z oliwek sól morska, świeżo mielony pieprz do posypania: parmezan 400 g makaronu pappardelle, tagliatelle (lub spaghetti) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='500 g mielonej wołowiny 100 g wędzonego boczku/pancetty (w plasterkach) 1 łodyga selera naciowego 1/2 dużej marchewki (lub 1 mała) 1 średnia
Poezja smakusól, pieprz - 250-300 g spaghetti - ewentualnie dodatkowe plastry awokado (do podani) Przygotowanie: 1) Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Czosnek, pomidory koktajlowe i papryczkę wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 15 minut. Po upieczeniu z papryczki wyjmujemy nasiona. 2) Przygotowujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. 3) Do kielicha blendera wrzucamy wszystkie składniki sosu i dokładnie blendujemy na jednolitą masę
Roślinożerni urlopowiczegrzybów, więc mam dla Was przepis na pyszne kremowe spaghetti z kurkami - niebo w gębie a roboty niewiele :) SKŁADNIKI (dla 4 osób - 1 porcja 565 kcal) 400 g pełnoziarnistego spaghetti 300 g kurek 1 biała średnia cebula 1/2 pęczka natki pietruszki 200 ml śmietany 30% sól, pieprz, suszony tymianek\ 1 łyżka oleju rzepakowego PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy al dente zgodnie(...)mniejsze kawałki. Szklimy cebulę na oleju, dodajemy kurki i przesmażamy razem kilka minut. Wlewamy śmietanę, doprawiamy łyżeczką tymianku, solą i pieprzem. Na średnim ogniu, często mieszając redukujemy sos, aż zgęstnieje. Na koniec dodajemy posiekaną natkę i 2 łyżki wody, w której gotował się makaron. Odcedzony makaron podajemy z sosem, możemy też dodać go na patelnię i wymieszać całość
Moje Kuchenne Rewelacjedomu wszyscy jesteśmy makaroniarzami, a makaron i sos do makaronu gości na naszym stole przynajmniej raz w tygodniu. Co lubimy do makaronu? Moje dzieci oczywiście spaghetti i sos pomidorowy z mielonym mięsem , czyli pasta Bolognese na wszelkie sposoby. Danie szybkie do przyrządzenia, idealne na lunch do pracy czy na urodzinowe przyjęcie dla dzieci. Wszystkie dzieci lubią makaron! Dla smakoszy owoców
codojedzeniaSpaghetti z sosem pomidorowym to sycące i łatwe do przygotowania danie, zarówno na romantyczną kolację we dwoje, jak i na rozgrzanie w chłodniejsze dni. SKŁADNIKI 1 opakowanie makaronu spaghetti 400 g mięsa mielonego 1 puszka pomidorów krojonych olej do smażenia sól,pieprz do smaku bazylia,tymianek,oregano papryka słodka mielona ser żółty do posypania WYKONANIE Na patelni podsmażamy mięso(...)oraz przyprawy. Wszystko razem dusimy ok 15 minut,często mieszając. Nastepnie gotujemy makaron dodając do osolonej wody łyżkę oliwy z oliwek, ugotowany makaron wykładamy na talerze i polewamy sosem (można też makaron wrzucić do sosu i razem wymieszać). Posypujemy startym serem i podajemy jeszcze jak danie jest ciepłe. SMACZNEGO
Mała w garnku mieszaosoloną wodę na 2 - 3 minuty i jest gotowy. Sos serowy robi się tyle aż rozpuści się ser czyli dość szybko. Polecam serdecznie pyszny makaron we włoskim stylu. Spaghetti z sosem serowym i chrupiącym pangrattato. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePyszny pomysł na makaron w aromatycznym sosie z pieczonych pomidorów :) My uwielbiamy takie proste dania - a Wy? SKŁADNIKI (na 4 porcje - 1 porcja 528 kcal) 400 g razowego makaronu spaghetti 1,5 kg pomidorów lima 1 główka czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek pęczek bazylii sól świeżo mielony pieprz 4 łyżki startego parmezanu PRZYGOTOWANIE Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni(...)bardzo ładnie odchodzi) i przekładamy na patelnię/do garnka - dodajemy czosnek, który wyciskamy z łupinek i rozgniatamy. Przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekaną bazylię, łyżkę oliwy i podgrzewamy cały sos. Dodajemy odcedzony makaron i mieszamy całość. Od razu podajemy. Posypujemy parmezanem. Smacznego :) 1 porcja - 528 kcal - białka - 21,6 g - tłuszcze - 13,8 g - węglowodany - 76 g - błonnik
Moje Kuchenne Rewelacje