śmietany Nadzienie: 100 ml passaty 100 g suszonych pomidorów 200 g żółtego sera ½ łyżeczki oregano ½ łyżeczki bazylii Sos pomidorowy: 300 ml passaty 1 cebula 2 ząbki czosnku ½ łyżeczki oregano ½ łyżeczki bazylii 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku * PRZYGOTOWANIE Wieniec serowy Przygotuj zaczyn, rozprowadzając drożdże w letnim mleku z cukrem i 2 łyżkami mąki. Odstaw na 10 minut(...)Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 35-40 minut na złoto. Po upieczeniu postaw na środku miseczkę, aby wyrównać ciasto w miejscu, w którym postawimy później sos. Wieniec podawaj z sosem pomidorowym lub czosnkowym. Smakuje świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Sos pomidorowy Cebulę oraz czosnek drobno posiekaj i przysmaż na oliwie z oliwek. Następnie
Food Squareśląskie lub najzwyklejsze kopytka . Polecam Wam także inne przepisy na kluski: domowy makaron szare kluski Kopytka marchewkowe z rozmarynem Kluski ziemniaczano-serowe. Kopytka ruskie. Kopytka ze szpinakiem kluseczki. albo lane kluski Przepis na domowe gnocchi :. Pyszne GNOCCHI do sosu z mięsem. Składniki na gnocchi di patate: 1 kg ugotowanych w mundurkach ziemniaków 1 szklanka mąki pszennej 1 rozbełtane jajko
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępaczka ciasteczek zbożowych z czekoladą 5 łyżek masła orzechowego niesolonego 2 łyżki masła Masa serowa: 500 g twarogu trzykrotnie zmielonego 500 g sera mascarpone 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 puszki słodzonego mleka skondensowanego 5 jajek 200 g białej czekolady 1 łyżeczka esencji waniliowej Sos toffi: 1 szklanka śmietanki kremowej 36% 1/4 szklanki brązowego cukru 1/4 szklanki płynnego miodu 1/4 szklanki(...)gładkiej masy. Stopniowo dodawać mleko skondensowane cały czas miksując na małych obrotach miksera. Wbijać kolejno jajka i ciągle miksować na małych obrotach. Czekoladę połamać na kosteczki i roztopić. Masę serową zmiksować z roztopioną czekoladą i esencją waniliową. Masę wylać na schłodzony spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C i piec przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę
Bulliopaczka ciasteczek zbożowych z czekoladą 5 łyżek masła orzechowego niesolonego 2 łyżki masła Masa serowa: 500 g twarogu trzykrotnie zmielonego 500 g sera mascarpone 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 puszki słodzonego mleka skondensowanego 5 jajek 200 g białej czekolady 1 łyżeczka esencji waniliowej Sos toffi: 1 szklanka śmietanki kremowej 36% 1/4 szklanki brązowego cukru 1/4 szklanki płynnego miodu 1/4 szklanki(...)gładkiej masy. Stopniowo dodawać mleko skondensowane cały czas miksując na małych obrotach miksera. Wbijać kolejno jajka i ciągle miksować na małych obrotach. Czekoladę połamać na kosteczki i roztopić. Masę serową zmiksować z roztopioną czekoladą i esencją waniliową. Masę wylać na schłodzony spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C i piec przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę
Bulliopaczka ciasteczek zbożowych z czekoladą 5 łyżek masła orzechowego niesolonego 2 łyżki masła Masa serowa: 500 g twarogu trzykrotnie zmielonego 500 g sera mascarpone 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 puszki słodzonego mleka skondensowanego 5 jajek 200 g białej czekolady 1 łyżeczka esencji waniliowej Sos toffi: 1 szklanka śmietanki kremowej 36% 1/4 szklanki brązowego cukru 1/4 szklanki płynnego miodu 1/4 szklanki(...)gładkiej masy. Stopniowo dodawać mleko skondensowane cały czas miksując na małych obrotach miksera. Wbijać kolejno jajka i ciągle miksować na małych obrotach. Czekoladę połamać na kosteczki i roztopić. Masę serową zmiksować z roztopioną czekoladą i esencją waniliową. Masę wylać na schłodzony spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C i piec przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę
Bullioorzeszkami ziemnymi. Zamiast domowego sosu można ewentualnie wykorzystać masę kajmakową z puszki. Wykonanie tradycyjne: Wykonanie spodu: Ciasteczka i masło zmiksować w blenderze. Tortownicę o średnicy ok. 22-24cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno). Wysypać masę ciasteczkową i ugnieść ręką lub łyżką by była gładka. Włożyć tortownicę do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Wykonanie masy serowej(...)Sosem polać wystudzony sernik i posypać go orzeszkami ziemnymi. Zamiast domowego sosu można ewentualnie wykorzystać masę kajmakową z puszki. * kąpiel wodna polega na tym, że formę z sernikiem wkładamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej wody do połowy wysokości formy z masą serową. Dzięki parze wodnej sernik piecze się w jednakowym stopniu w każdym miejscu
Mania Wypiekaniapolewą krówkową , czy kajmakową . Jednak ten jest dużo prostszy i równie pyszny :) Składniki na masę serową: 1 kg twarogu na sernik (użyłam tego z Lidla) 3 jajka 1/2 szklanki cukru brązowego Spód: 200 g ciasteczek maślanych 80 g masła Sos toffi: 200 ml śmietanki 30% 1 szklanka cukru trzcinowego 70 g masła Przepis na spód: Ciasteczka kruszymy i umieszczamy(...)papierem do pieczenia (wyłożony tylko spód tortownicy). Tortownicę wraz ze spodem wkładamy na ok. 15 minut do lodówki. Przed nałożeniem ciasta należy wysmarować brzegi tortownicy masłem. Przepis na masę serową: Ser przekładamy do miski, całość miksujemy stopniowo dodając cukier. Następnie dodajemy po jednym jajku do masy serowej i miksujemy. Tak przygotowaną masę serową przekładamy do tortownicy, którą owijamy folią aluminiową
Emcia Pichciherbatników,dałam czekoladowe 30 g mielonych migdałów 85 g roztopionego masła Masa serowa: 700 g sera twarogowego z wiaderka,może być kremowy President 150 g cukru 4 jajka 1 laska wanilii lub 2 łyżeczki cukru waniliowego Masa śmietankowa: 300 g zimnej śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru Sos karmelowy: 125 ml śmietany 30 % 0,5 szklanki cukru trzcinowego(...)potem delikatnie boki. Blaszkę wstawiamy do lodówki. Masa serowa: Ser ucieramy z cukrem ,dodajemy po jednym jajku i ucieramy mikserem do połączenia się masy.Dodajemy wanilię ,mieszamy. Wyjmujemy foremkę z kruchym spodem z lodówki i wylewamy na niego ostrożnie masę sernikową.Ciasto pieczemy w 170 stopniach przez około 50 minut .Studzimy. Sos karmelowy: W małym garnku umieścić śmietankę ,masło i cukier.Mieszaj
Ladylaura.moich propozycjach wykorzystałam zarówno sosy, które świetnie nadają się na ciekawe dipy do warzyw lub smażonych kąsków, ale także pyszne pasty przyprawowe które wzbogacą smak większości dań. Zapraszam Was zatem na przepisy na pyszne i proste paszteciki z mięsem indyka, tortille z kurczakiem i ciecierzycą, koreczki z twarogowym serem paneer, który zrobicie sami, kuleczki serowe i warzywa z dipami(...)czym dodaj sos Patak’s Butter Chicken. Podgrzewaj z sosem około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Mięso podziel na dwie porcje, połóż je na tortillach i zawiń całość. Pokrój tortille na 4 części i użyj wykałaczek do tego aby tortille się trzymały. KULKI SEROWE PRZYGOTOWANIE: 20 minut SKŁADNIKI: – 200 g sera białego – 200 g sera feta
nietylkopasta.plpieprzem. Po ugotowaniu makaron odcedzamy i wrzucamy na patelnię do boczku, zalewamy masą jajeczno-serową i na maleńkim ogniu mieszamy dokładnie. Masa ma pozostać płynna, musimy uważać, żeby nie usmażyć jajek. Podajemy natychmiast. Na talerzu posypujemy sobie dodatkowo pieprzem i parmezanem.Uwaga na sól! Składniki sosu - ser i boczek są słone same w sobie, jeśli posolimy porządnie wodę na makaron
Z butelką mleczka w tleroztopionego i ostudzonego masła Masa serowa: 750 g zmielonego twarogu (może być z wiaderka) 250 g serka mascarpone 4 jajka 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków 200 g rozpuszczonej i ostudzonej gorzkiej czekolady 2 łyżki mąki pszennej 4 łyżki kawy rozpuszczalnej w proszku 1 łyżka likieru kawowego Dodatkowo: sos karmelowy/ polewa czekoladowa itp. Przygotowanie: 1. Ciasteczkowy spód: Ciastka pokruszyć(...)połączenia się składników. Gotową masę serową wylać na ciasteczkowy spód. 3. Piec w 150 st.C przez około 45-60 minut (najlepiej w kąpieli wodnej ). Upieczony sernik powinien być ścięty i sprężysty z wierzchu. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Następnie schłodzić w lodówce minimum 4 godziny (najlepiej całą noc). Przed podaniem można polać sosem karmelowym lub polewą czekoladową. Smacznego
Nastoletnie WypiekanieJedliście kiedyś smażone pierogi ? Nie? To najwyższa pora! Dziś mam dla Was przepis na genialne smażone pierogi z nadzieniem serowym. Świetne jako przekąska, dodatek do obiadu albo imprezowe danie. Wspaniale smakują solo albo np. z sosem czosnkowym. Robi się je błyskawicznie! I zawsze się udają! Gorąco polecam! SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka pszenna – 0,5 kg * jajko – 1 szt * woda
Ostra na Słodkochaczapuri adżarskie ( z serem i jajkiem )- chaczapuri imeruli – chaczapuri imeretyńskie ( w formie okrągłego placka z zapieczonym w cieście nadzieniem serowym lub z pastą z czerwonej fasoli ) Może być podawane również z dodatkami, na przykład z sosem adżika. Ja pierwsze chaczapuri jadłam ok.8-9 lat temu , kiedy to dopiero wchodziła do Krakowa moda na gruzińskie restauracje . Dziś zrobiłam najprostszą wersję ( zarówno
Ostra na Słodko