sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:30/794)

Gołąbki bez zawijania z sosem grzybowym 329

słodką i ostrą paprykę, natkę, przyprawę oraz jajka. Masę formować jak płaskie sznycle, panierować w bułce tartej i smażyć z obu stron na rumiano. Podawać z sosem grzybowym lub pomidorowym. Sos grzybowy: 1 duża cebula 350 g świeżych grzybów (dałam borowiki) 2 ząbki czosnku 2 płaskie łyżki mąki 2/3 szklanki słodkiej śmietany 18-30% masło olej pół pęczka natki pietruszki(...)minut. Śmietankę wymieszać z mąką. Wlać do wywaru z grzybami. Dodać posiekaną natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem. Dla tych, którzy nie lubią lub nie mogą jeść grzybów proponuję sos pomidorowy. Sos pomidorowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 500 g passaty pomidorowej 3 łyżki koncentratu pomidorowego ½ szklanki słodkiej śmietanki 18% 2 łyżki słodkiej papryki sól, cukier i pieprz

Czerwień i błękit
Moussaka bez mięsa 218

pieprz do smaku1/2 szklanki startego seraPRZYGOTOWANIEBakłażana i cukinię kroję w centymetrowe plastry, smaruję z obu stron oliwa, solę, pieprze i griluję w piekarniku po 10 minut z każdej strony. Sos pomidorowy:W głębokiej patelni rozgrzewam olej, dodaje posiekana cebulę i czosnek i smażę do zeszklenia - około 6 minut. Do zeszklonej cebuli dodaje pomidory wraz ze wszystkimi przyprawami i koncentratem pomidorowym(...)dodaję gałkę muszkatołową, dosmaczam solą i pieprzem oraz wsypuję ser. Mieszam aż do rozpuszczenia się sera.Naczynie żaroodporne smaruje oliwą i układam warstwę z plastrów bakłażana.  Bakłażany pokrywam połową sosu pomidorowego i układam plastry cukinii, na które wykładam drugą połowę sosu pomidorowego. Na wierzchu układam pozostałego bakłażana. Całość zalewam sosem beszamelowym. Zapiekam około 40 minut w piekarniku nagrzanym

Magiczna kuchnia Darii
Lasagne bolognese 70

ruzgą. Po około 15 minutach sos odpowiednio zgęstnieje. Doprawiamy solą, gałką i pieprzem. 6 Przygotowane składniki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Na spód naczynia wlewamy 4 łyżki sosu beszamelowego i rozprowadzamy go po spodzie naczynia. Następnie wykładamy pierwszą warstwę makaronu (u mnie 3 płaty, makaron może delikatnie na siebie nachodzić). Na makaron wykładamy sos pomidorowy, posypujemy żółtym serem i parmezanem, zalewamy(...)odrobiną sosu beszamelowego. Nakładamy drugą warstwę makaronu. Ponownie na makaron wylewamy sos pomidorowy, posypujemy serem żółtym i parmezanem oraz polewamy odrobiną sosu beszamelowego. Całość zakrywamy trzecią warstwą makaronu. Wlewamy na nią pozostałą (największą ilość) sosu beszamelowego i posypujemy pozostałym serem. 7 Tak przygotowaną lasagne wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 45 minut - bez termoobiegu, piekarnik góra-dół

Kuchnia Bazylii
Wegańska pizza 163

pszenna nie za bardzo smakuje, a po wypróbowaniu różnych mąk, stwierdzam, że najlepiej sprawdza się tu pełnoziarnista mąka orkiszowa, która nadaje ciastu ciekawy smak. Do tego oczywiście pachnący Prowansją sos pomidorowy, a w miejsce sera sos czosnkowy na bazie tofu. Można też użyć sera wegańskiego, mnie jednak zależało, aby pierwsza pizza, którą wrzucam na bloga była zdrowsza, oczywiście nie ujmując(...)dużą lub 2 małe pizze: Ciasto: 2,5 szkl. mąki 50 g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy 1 łyżka syropu klonowego 1 łyżeczka soli 1 szkl. ciepłej wody Sos pomidorowy: 2 duże pomidory 1/2 szkl. przecieru pomidorowego 1 ząbek czosnku liść laurowy 2-3 ziarenka ziela angielskiego zioła prowansalskie szczypta cynamonu Sos czosnkowy: 70 g tofu ¼ szkl. mleka sojowego

Roślinna - blog wegański
Lasagne ze szpinakiem 150

szpinakowy: paczka mrożonego szpinaku - rozmrozić, najlepiej przez noc 1 duża cebula, pokrojona w drobną kostkę 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę pół paczki fety (opcjonalnie, nadaje specyficznego kwaskowego smaku) Sos pomidorowy: 1 cebula starta na tarce 2-3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 1 puszka krojonych pomidorów 250 ml bulionu warzywnego z kostki bazylia, oregano sól, pieprz Sos beszamelowy(...)patelni przesmażyć cebule i czosnek, gdy cebula się zeszklić dodać szpinak, smażyć przez około 10min. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną w kostkę fetę, jeśli się na nią decydujemy. Przygotowanie sosu pomidorowego: Na patelni przesmażyć startą na tarce cebulę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, gdy sie zrumieni dodać pomidory z puszki, gdy się zagotują dodać bazylię i oregano. Stopniowo dodawać bulionu

Codzienne Gotowanie
Włoska uczta i Festiwal Pizzy w SAN LORENZO 140

spróbowanie wszystkich smaków pizzy! Przetestowałam kilka rodzajów i każdy polecam, fakt byłam głodna, bardzo hehe. Żartuje, wracam na te same smaki więc warto. Jaką pizze zjecie: Regina  sos pomidorowy, mozzarella, szynka, karczochy w oleju i oregano  Mare e Monti  pieczarki, mozzarella, czarne oliwki, rukola  Prosciutto e funghi  sos pomidorowy, szynka, ser, pieczarki San Lorezno(...)ragu, ser mozzarella, płatki parmezanu  Parma  szynka parmeńska, ser mozzarella, rukola i płatki parmezanu  Quatro stiagoni  szpinak, ser gorgonzola, szynka, ser mozzarella, pieczarki, kiełbasa, sos pomidorowy  Salmone affumicato  łosoś wędzony, szpinak, świeża śmietana  Funghi e salsica  sos pomidorowy, ser mozzarella, kiełbasa, pieczarki Promocja trwa w godzinach 16 - 22 Koniecznie wymagana jest rezerwacja

Niezły Młynek
Sos pomidorowy 130

znajomych trochę pomidorów, które były tak pięknie dojrzałe, że aż przejrzałe. Wiadomo,że nie poleżą zbyt długo i trzeba je jakoś wykorzystać. Przejrzałam neta i znalazłam przepis na sos pomidorowy z cukinią :) A także książkę Siostry Anastazji pt;,,153 Przetwory i Dania Mięsna". I znalazłam, a jakże; sos  pomidorowy i sos pomidorowo-jarzynowy. Wszystkie sosy wyszły pyszne i nawet(...)wypróbowałam jeden z nich jako dodatek do zupy pomidorowej. Palce lizać, taka pyszna!! Polecam.  A teraz przepis na sos pomidorowy:D Składniki: 1 kg bardzo dojrzałych pomidorów 2 cebule 3-4 ząbki czosnku 2-3 łyżki cukru 1 płaska łyżka soli 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu kilka goździków 1/2 łyżeczki mielonej papryki ostrej 1 łyżeczka mielonej

Bea(u)ty kitchen
Grillowana pierś prosto z czerwonej marynaty 128

prosto z czerwonej, aromatycznej marynaty rzucona od tak sobie na patelnię grillową , bo jak to powiadają najstarsi górale amerykańscy "less is more ". Pierś z kurczaka w czerwonej marynacie na pomidorowym sosie z sałatką Na marynatę do dwóch piersi składają się banalne składniki: - 3 łyżki sosu pomidorowego (wariacje związane z sosem pomidorowym są  tu  lub tu ) - 3 łyżki oliwy(...)się w środku. Po ok. 5 minutach mięso jest gotowe do pokrojenia pod skosem nożem z głębokimi ząbkami. Na talerz można wyłożyć kilka łyżek tego samego ale już ciepłego sosu pomidorowego, obok podlać łyżką balsamico dla podkreślenia smaku. Mięso fajnie komponuje się z najprostszą sałatą lodową z rukolą, skropioną odrobiną oliwy i kilkoma kroplami wspomnianego sosu balsamicznego. Ja zjadłem

Right Behind The Kitchen
Gołąbki z kaszą gryczaną 108

tych bez oleju) 200 g kurek 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 jajko sól i pieprz do smaku natka pietruszki do dekoracji Sos pomidorowy: 2 puszki pomidorów krojonych 5 pomidorów suszonych pół cebuli 1 ząbek czosnku 2-3 liście laurowe 4-6 ziarnek ziela angielskiego sól i pieprz do smaku Przygotowanie gołąbków zaczynam(...)cebulę i czosnek oraz liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz. Wstawiam wszystko do uduszenia. Tak powstają bardzo smaczne i zdecydowanie w zdrowszej wersji gołąbki z kaszą gryczaną w sosie pomidorowym. Gołąbki z kaszą gryczaną przed przygotowaniem sosu Gołąbki z kaszą gryczaną po uduszeniu w sosie pomidorowym Gołąbki z kaszą gryczaną, kurkami w sosie pomidorowym Jeżeli przepis Ci się spodobał

Cookery.pl
Gołąbki z kaszą gryczaną 150

tych bez oleju) 200 g kurek 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 jajko sól i pieprz do smaku natka pietruszki do dekoracji Sos pomidorowy: 2 puszki pomidorów krojonych 5 pomidorów suszonych pół cebuli 1 ząbek czosnku 2-3 liście laurowe 4-6 ziarnek ziela angielskiego sól i pieprz do smaku Przygotowanie gołąbków zaczynam(...)cebulę i czosnek oraz liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz. Wstawiam wszystko do uduszenia. Tak powstają bardzo smaczne i zdecydowanie w zdrowszej wersji gołąbki z kaszą gryczaną w sosie pomidorowym. Gołąbki z kaszą gryczaną przed przygotowaniem sosu Gołąbki z kaszą gryczaną po uduszeniu w sosie pomidorowym Gołąbki z kaszą gryczaną, kurkami w sosie pomidorowym Jeżeli przepis Ci się spodobał

Cookery.pl
Mini zapiekanki z cukinii 136

czosnek) ewentualnie sól, pieprz do smaku. Ser pleśniowy kroimy na mniejsze kawałki. I generalnie mamy wszystko gotowe. Teraz możemy zająć się układaniem wszystkiego w foremkach. Układamy warstwy:  Sos pomidorowy / Cukinia / Liście szpinaku / Ser pleśniowy  powtarzamy Sos pomidorowy / Cukinia / Liście szpinaku / Ser pleśniowy i na sama górę zmieściłem jeszcze Cukinia / Sos pomidorowy Gdy mamy wszystko ułożone to do pieca(...)Polecam zrobić w takich małych foremkach bo później łatwiej z nich zjeść i nie ma problemu z przekładaniem na talerz aby się nie rozwaliło - a wychodzi płynna bo mamy sos pomidorowy dodatkowo rozpuszczony ser.  Smakuje obłędnie :) Smacznego !!! Wartość odżywcza oraz kalorie (4 porcje): Wartość odżywcza opracowana na stronie www.kalkulatorkalorii.net

Smacznie Pysznie Kalorycznie
Rurki z mięsem mielonym w sosie pomidorowym 175

Rurki z mięsem mielonym – makaron faszerowany mięsem w sosie pomidorowym to szybki i pyszny posiłek dla całej rodziny, który robi się sam. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki, wypełnić makaron farszem, zapiec i gotowe. Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 18 sztuk (4 – 6) Składniki: 18 sztuk makaronu w kształcie rurek(...)sera mozzarella tartego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu Przygotowanie: Mięso zmielić lub kupić gotowe mielone. Dodać 100 g sera, 400 g sosu pomidorowego oraz przyprawy i dokładnie wymieszać. Suchy makaron nafaszerować i przełożyć do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Polać rurki resztą sosu, tak aby dokładnie przykryć makaron

KuchniaWeDwoje.pl
Ryba pieczona w papilotach z warzywami. 209

Dziś na obiad poleca się pyszna , pieczona ryba w sosie pomidorowym z warzywami .Można ją zjeść z ryżem, kaszą albo bez niczego .Mogłam upiec więcej. Składniki : 500 g filetów z dorsza ,sandacza ,halibuta . 1 łyżeczka suszonego tymianku oliwa ,sól ,pieprz 1 cukinia 1 pomidor sos pomidorowy : 1/2 puszki pomidorów w sosie pomidorowym 1 łyżeczka oliwy z oliwek szczypta tymianku sól(...)Piekarnik nagrzać do 180 stopni .Z papieru do pieczenia wyciąć cztery większe kawałki .Na jednej połówce położyć kawałek ryby , doprawionej solą ,pieprzem ,tymiankiem i posmarowanej oliwą .Wierzch posmarować sosem pomidorowym .Przykryć kawałkami cukinii i pomidora . Warzywa doprawić i skropić oliwą .Zawinąć paczuszki i piec na blaszce przez około 20 minut

Ladylaura.
Zapiekanka z cukinii i gotowanego mięsa 115

Kolejny przepis na wykorzystanie gotowanego mięsa z rosołu. Cukinia, sos pomidorowy, ser i gotowane mięso z mozzarellą. A do tego szczypta cynamonu do mięsa i sosu, o którym nie możecie zapomnieć :) Inspirowałam się przepisem z Kuchni Lidla , gdzie w roli głównej były bakłażany i mięso mielone. Swoje zapiekanki zrobiłam w dwóch malutkich naczynkach ceramicznych, ale śmiało można w jednej dużej(...)szczyptę cynamonu, 5 g oregano, sól, pieprz i cukier. Całość zagotować i pogotować aż nadmiar płynów odparuje a sos się zagęści. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą, na dno wylać odrobinę sosu pomidorowego i ułożyć połowę plastrów cukinii. Posypać odrobiną sera żółtego startego na tarce, wyłożyć mięso, następnie część sosu pomidorowego, posypać serem, wyłożyć resztę plastrów cukinii, posmarować resztą sosu pomidorowego. Zapiekankę

Kocham..lubię..gotuję..
Tarta na cieście francuskim z sosem pomidorowym, mozzarellą i pomidorami 183

cena. Z nieco tańszych produktów możemy polecić mozzarellę firmy Galbani. http://ekobazarek.com.pl/pl/p/Mozzarella-1-duza-kulka-BIO-125g-FRANCIA/7868  http://ekobazarek.com.pl/pl/p/Mozzarella-12-malych-kulek-BIO-250g-FRANCIA/7869 http://www.galbani.pl/products/galbani_mozzarella/products/galba_mozza_ball/index.html A na blogu dzisiaj pyszna tarta na cieście francuskim z sosem pomidorowym i mozzarellą. Dobra zarówno na ciepło jak i na zimno! Nasza, pokazana na zdjęciach, była podawana na zimno, dlatego mozzarella nie jest tak bardzo roztopiona. Na ciepło, delikatnie pokrywa(...)całą tartę. Tarta na cieście francuskim z sosem pomidorowym, mozzarellą i pomidorami Składniki: Sos pomidorowy: 1 puszka pomidorów 1-2 ząbki czosnku 1/2 cebuli 1 łyżka oliwy + trochę do skropienia wierzchu tarty 1/3 łyżeczki oregano 1/3  łyżeczki tymianku 1/3 łyżeczki ziół prowansalskich 1/3 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki soli pieprz Spód tarty: 350 g ciasta francuskiego (1 płat) 2 opakowania

Moja Mama Gotuje