szklanych buteleczkach o pojemności 315 g. Skład: 50% koncentrat soku jabłkowego, 33% koncentrat pomidorowy, woda, ocet jabłkowy, skrobia kukurydziana natywna, sól morska, substancja zagęszczająca: guma guar, przyprawy. Koncentrat pomidorowy użyty do jego przygotowania powstał w proporcji 135 g pomidorów na 100g ketchupu. Dodatkowo wszystkie składniki są zupełnie ekologiczne. Tradycyjny ocet zastąpiono zdrowym octem jabłkowym, który ceniony jest m.in(...)diabetyków i innych osób dbających o zdrowie. Jest doskonały nie tylko do frytek czy pizzy, ale też do sosów - zarówno tych na zimno, jak i na ciepło. I to właśnie do sosów na ciepło w głównej mierze zużyłam ten ketchup. Dotychczas do sosu pomidorowego dodawałam koncentrat pomidorowy przesmażony na maśle z dodatkiem cukru - ostatnio do gołąbków zastąpiłam go tymże
Kto ugości moich gości?smażyć z obu stron na rumiano. Podawać z sosem grzybowym lub pomidorowym. Sos grzybowy: 1 duża cebula 350 g świeżych grzybów (dałam borowiki) 2 ząbki czosnku 2 płaskie łyżki mąki 2/3 szklanki słodkiej śmietany 18-30% masło olej pół pęczka natki pietruszki sól i pieprz zioła do pizzy - ok. płaskiej łyżeczki Na patelni rozgrzać łyżkę masła(...)minut. Śmietankę wymieszać z mąką. Wlać do wywaru z grzybami. Dodać posiekaną natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem. Dla tych, którzy nie lubią lub nie mogą jeść grzybów proponuję sos pomidorowy. Sos pomidorowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 500 g passaty pomidorowej 3 łyżki koncentratu pomidorowego ½ szklanki słodkiej śmietanki 18% 2 łyżki słodkiej papryki sól, cukier i pieprz
Czerwień i błękitkażdy może wykorzystać swoje ulubione ciasto. Proporcja sosu i nałożenia jest na dwie duże pizze. sos barbecue: 2 łyżki oliwy 1 mała, posiekana, czerwona cebulka 4 posiekane ząbki czosnku 3 łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżka sosu worcestershire 500 ml przecieru pomidorowego Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i czosnek. Smażymy mieszając ok 3 minut. Dorzucamy paprykę(...)małej garści posiekanych listków mięty i kolendry (POMINĘŁAM NIESTETY) sól, pieprz Składniki salsy mieszamy w misce i umieszczamy na sicie by odsączyć z nadmiaru płynu. dodatkowo: porcja ciasta do pizzy (u mnie z 500 g mąki) 250 g mozzarelli w kulce, pokrojona w plastry 8 cienkich plasterków szynki parmeńskiej Piekarnik nagrzewamy do 240 st.C (najlepiej z termoobiegiem). Ciasto przekładamy
Dzieje kuchennej Wiewiórypiersi kurczaka 15 g pora 150 g sera żółtego sos: 100 g pora odrobina oliwy z oliwek wywar z ugotowanego kurczaka, bądź wywar warzywny (opcjonalnie bulion) 50 ml gęstej śmietany 36% sól, pieprz do smaku odrobina soku z cytryny łyżeczka sosu sojowego szczypta ostrej czerwonej papryki 15 ml przecieru pomidorowego do dekoracji świeży rozmaryn Przygotowanie: ciasto: Rozpuścić drożdże w letniej(...)minut aż wywar troszkę odparuje. Dodać sos sojowy i sok z cytryny oraz przecier pomidorowy. Dusić jeszcze przez chwilę aż smaki się połączą. Zdjąć por z ognia, dodać śmietanę, wymieszać (dla uzyskania gładkiej konsystencji sosu, można całość miksować blenderem). Sos układać na spodzie od pizzy. Następnie układać składniki farszu. farsz: Pomidory i por pokroić w plastry. Kurczaka pokroić
KreatywnePinymuszą być w pogotowiu przynajmniej dwa opakowania. Idealne na sos do makaronu, sos do pizzy , na szakszukę , do gulaszu czy na zupę. Pomidory w puszce pozwalają szybko przygotować obiad z pełnowartościowych składników – to, co zapuszkowane jest smaczne i dojrzałe, bo zerwane w samym szczycie lata. Ta zupa pomidorowa z pomidorów w puszcze jest szybka i przepyszna – przygotowana na bazie włoskiego(...)soffritto i z dodatkiem wódki. Polskie zupy najczęściej gotuje się na wywarze jarzynowym (włoszczyzna), mięsnym albo jarzynowo-mięsnym. Włoskie zupy i sosy powstają na bazie soffritto – przesmażonych na oliwie drobno pokrojonych warzyw. To trio łatwe do zapamiętania – w kolorach włoskiej flagi – seler, cebula i marchew. Marchew i cebulę obieramy i drobno kroimy. Myjemy seler i paprykę – kroimy w drobniutką kostkę
Karo in the Kitchenpizzerii, jest podobny do czasu przygotowania własnej pizzy, a smak nieporównywalny, wiec do dzieła!!! :) Ciasto: 35 dag mąki pszennej 7 g suchych drożdży 250 ml letniej wody 40 ml oleju 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru zioła prowansalskie dodatki: puszka tuńczyka 2 duże pieczarki 2 szalotki mozzarella Sos pomidorowy : ½ puszki pomidorów 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól Z podanych
Takie tam pichceniepizzy to sos, którym smarujemy nasze ciasto. W tym przepisie podaję również smaczny i bardzo prosty sos. SKŁADNIKI Na ciasto ( duża blaszka z piekarnika) 3 szklanki dobrej mąki np. tortowej 1 szklanka mleka ( ciepłego, ale nie gorące) 1/2 szklanki wody ( letniej) 45 g. drożdży świeżych 1/4 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli łyżka oliwy z oliwek Na sos(...)łyżki koncentratu pomidorowego 5-6 suszonych pomidorów 1 łyżka ketchupu pół łyżeczki oregano pół łyżeczki bazylii Składniki farszu Tu oczywiście dowolność u mnie takie: 30 dag kiełbasy podlaskiej ( tej droższej) 50 dag pieczarek 15 dag salami ( dowolne) 20 dag sera typu parmezan lub inny ( ja wymieszałam z dojrzewającym masdamerem) Sos czosnkowy na wierzch pizzy: 2 łyżki majonezy 1 łyżka
W kuchennym oknie EwyPuszyste, malutkie i domowe pizzerki z dużą ilością sosu pomidorowego ze świeżych pomidorów, kukurydzą, szynką, brokułem i oczywiście mozzarellą. Takie same można kupić w pobliskiej piekarni
Nastoletnie WypiekanieTaki ketchup z dyni jest doskonałym dodatkiem do warzywnych kanapek, czy też jako sos do pizzy. Składniki: 3 kg dyni (obranej) 1 kg papryki (po usunięciu gniazd nasiennych) 1 kg cebuli (obranej) 2-3 papryki chili 2 łyżki soli Składniki zalewy: 0,8 kg przecieru pomidorowego (najlepiej własnego) 1 szkl. octu 0,4 kg cukru 2 łyżki bazylii(...)objętości cukru jako zagęszczacza, też nie nadaje się do wędlin - warto czytać składy... Taki ketchup jest doskonałym dodatkiem do warzywnych kanapek, czy też jako sos do pizzy. Smacznego
Dieta Rozdzielna i ZdrowieSkładniki na 2 porcje: ciasto: 1 brokuł – 500 g 1 jajko 1/2 kulki mozzarelli 6-7 łyżek otrąb (u mnie orkiszowe) oregano czosnek w proszku sól pieprz sos: 300 ml przecieru pomidorowego 1-2 ząbki czosnku w zależności od wielkości sól pieprz bazylia oregano Dodatki: 30 g salami ½ kulki mozzarelli 1/3 czerwonej cebuli kilka marynowanych papryczek jalapeno Przygotowanie: Ciasto: Brokuły(...)pieprz, bazylię i oregano. Dusić do odparowania nadmiaru wody. Podpieczony spód posmarować sosem pomidorowym. Na wierzchu posypać startą mozzarellą, na którą układać ulubione dodatki. Ja położyłam plasterki salami, pokrojoną w piórka cebulę i papryczki jalapeno. Piec 10 minut w temperaturze 220 stopni ,aż ser zacznie topnieć. Pizza na początku może nie być zwarta, ale gdy lekko przestygnie
Fabryka pomysłówcienkim cieście dużo drożdży oznacza grube, mocno wyrośnięte ciasto i mało smaku. Mało smaku bo drożdże przetrawią i wykorzystają cały cukier. Uwierzcie mi, różnica jest spora. W cieście na pizzę poddanym powolnej, lodówkowej fermentacji, smak rozwija się bardziej zauważalnie niż w krótkim ale dynamicznym wyrastaniu w cieple, na blacie. Mała ilość drożdży ma też swoje wymagania – drożdże potrzebują dłuższego czasu(...)dajemy mu godzinę- dwie na nabranie temperatury otoczenia (w tym czasie można już rozgrzać piekarnik, naszykować pomidorowy sos i ulubione dodatki). Wyjmujemy ciasto z pudełka na podsypany mąką blat, dzielimy na równe porcje, starając się o nie odgazować i formujemy. Pamiętajcie, że pizzy nie wałkujemy – kulę ciasta można ‘otworzyć ‘na kilka sposobów – tutaj na filmie zobaczycie mój ulubiony sposób
Karo in the Kitchenząbki czosnku 1 łyżka ziół do pizzy, kminek sól i pieprz, cukier do smaku słodka papryka w proszku czerwony ocet balsamiczny - 1-2 łyżki olej do smażenia 1 szklanka passaty pomidorowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 18% świeża posiekana natka pietruszki - 2-3 łyżki Przygotować sos. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać mięso
Czerwień i błękitzasłużenie wiedzie ta charakterystyczna dla słonecznej Italii. W popularnych potrawach jakie oferuje kuchnia włoska takich jak lasagne, pizza czy spaghetti zakochują się mniej wybredni smakosze. Trudno bowiem skonsumować pyszne kawałki mięsa i warzyw ułożone na chrupiącym spodzie, makaron w pysznym sosie pomidorowym, czy też szalony włoski przekładaniec i nie wykrzyknąć z zachwytu „Mamma mia!”. Wśród naszych rodaków na pewno znajdą
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Capric iosa to najpopularniejsza , zaraz po maghericie pizza :). Jest w ofercie praktycz nie każdej pizzeri , nie zapominajmy, że w prosty sposób możemy przygotować ją w domu! Zawsze są na niej sos pomidorowy, ser, szynka i pieczarki, w mojej wersji dodałam także czerwoną cebul ę. Ciasto: 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanka mleka 25g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru
Szefowa kuchniburczy i w lodówce pustki:-) Składniki: surowe ciasto drożdżowe na pizze (można skorzystać z tego przepisu na pizze - klik ) 200 g wędliny w plasterkach 150 g sera zółtego w plastrach 150 g sera żółtego tartego 1 cebula ketchup lub dowolny sos pomidorowy Wykonanie: Ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta, po czym całość smarujemy sosem pomidorowym. Następnie układamy warstwami plasterki sera żółtego
IMPRESJA SMAKU