sos pomidorowy do pizzy - 2286 przepisów (strona:26/153)

Stromboli czyli zwijana pizza, zapraszam po przepis 202

zjadł 2.5 kg ważącą strombolę. W niej było mięso mielone, sos pomidorowy, sery czyli wszystko czego człowiek pragnie na pizzy. Moja była chyba podobna tylko mniej ważyła ;) bo też znalazło się w niej to co najbardziej lubimy.  Strombola  przepis na pizzę   stąd 0,5 szklanki sosu pomidorowego  10 plasterków salami  10 plasterków szynki(...)ciasto i smarujemy jajkiem rozmąconym z mlekiem, znowu posypujemy solą, pieprzem i oregano. Pieczemy w 190 C przez 25 minut. Podajemy gorące. Uwaga, całość jest bardziej sycąca niż normalna pizza :)   Smacznego !   Stromboli czyli zwijana pizza, zapraszam po przepis

Kuchnia na wzgórzu
Pizza po bolońsku 259

przepysznym sosem bolońskim, czyli z mięsem w aromatycznym sosie pomidorowym pachnącym śródziemnomorskimi ziołami. Oprószona obowiązkowo serem, najlepiej w dużej ilości :) Jedna z najlepszych pizz jakie jadłam :) Ciasto na pizzę wykonałam z idealnie nadającej się do tego mąki – mąka na pizzę włoską tym „00” od Młynów Stoisław SOS DO PIZZY: 300 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula(...)krótko, mieszając i rozdzielając kawałki mięsa. Kiedy lekko się obsmaży, wlać przecier pomidorowy i koncentrat. Dobrze przyprawić i dusić, aż sos zgęstnieje. Sos musi być na tyle gęsty, że przejeżdżając łyżką po dnie patelni, dwie części nie będą się zlewały. Odstawić do wystudzenia. Wyrośnięte ciasto na pizzę przegnieść jeszcze raz i rozwałkować na pożądaną grubość, u mnie kwadrat

https:KKuchniaMniam
DIETETYCZNA PIZZA 175

rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę. Podsmażamy do zeszklenia, a następnie dodajemy pomidory w puszce, koncentrat pomidorowy oraz ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, bazylię i oregano. Mieszamy i trzymamy na ogniu, aż sos trochę zgęstnieje. Studzimy i przenosimy do misy blendera. Miksujemy na gładki sos. Pizza: Mozzarellę odsączamy z wody i kroimy w drobną kostkę. Pomidory myjemy, osuszamy i kroimy(...)piórka. Wrośnięte ciasto rozwałkowujemy na cienkie koło i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto rozsmarowujemy 1-2 łyżki sosu pomidorowego i układamy dodatki - pomidory i cebulę. Wierzch posypujemy kawałkami mozzarelli i suszonym tymiankiem. Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na około 15-20 min. Podajemy z przygotowanym wcześniej sosem pomidorowym. Zdrowe i skuteczne odchudzanie! Marzysz

Kuchnia MagdaLeny
Focaccia z gorgonzolą i gruszką na cieście z wędzoną papryką 184

zewnątrz i miękka w środku. Nie była okrągła, lecz miała rustykalny, nieregularny kształt osiągany przez rozciąganie opuszkami palców. Przypominała mi właśnie focaccię, którą Marco Ghia nazywa pizzą bez dodatku sosu pomidorowego. Dzisiejszy przepis - ciasto z wędzoną papryką, przygotowywane jest na bazie ciasta na pizzę rzymską. Jest oryginalne w smaku, ma obłędny kolor, a gdy się piecze w całej kuchni czuć

Chilli Czosnek i Oliwa
Najprostsza i najlepsza pizza z grilla 186

Składniki: na ciasto: 500g mąki 1 łyżeczka soli 30g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy z oliwek 300 ml letniej wody do pizzy: 240 ml sosu pomidorowego / passaty pomidorowej 200 g drobno posiekanego sera mozzarella 120 g drobno pokrojonej szynki w kostkę 120 g drobno posiekanych pieczarek 120 g drobno posiekanej papryki 24 czarne oliwki bez pestek, przekrojone na połowę(...)ściereczką i pozostawić na około 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Następnie ciasto pokroić na 4 części i cienko rozwałkować. Na cieście rozprowadzić sos pomidorowy, posypać szynką, serem, papryką i oliwkami. Doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowaną pizzę umieścić na rozgrzanym kamieniu do pizzy i piec około 8-10 minut w temperaturze 220 ° C. Przed podaniem pizzę udekorować rukolą. Do przygotowania

naRuszcie
Szybka pizza z ziołowym kurczakiem 147

kurczaka około 1 1/2 łyżki masła lub innego tłuszczu do smażenia 1/2 czerwonej cebuli 3 plastry żółtego sera starte na grubych oczkach * pamiętajcie, że pizza powstała z dostępnych składników. Tradycyjnie polecam wykorzystać zamiast ketchupu sos pomidorowy. Przygotowanie Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, cukier, olej i suche drożdże. Na koniec dolewamy ciepłą wodę (! nie gorącą). Wszystko zagniatamy ręką, aż powstanie(...)Jeśli nie zależy nam na okrągłej i wyrośniętej ("puchatej") pizzy ciasto możemy po prostu ułożyć na każdej innej blaszce i uformować z niego pożądany kształt. Na uformowaną pizzę dajemy ketchup (lub sos pomidorowy jeśli taki posiadamy). Ketchup posypujemy z wierzchu delikatnie pieprzem. Następnie wykładamy nasze ziołowe kawałki kurczaka. Całość posypujemy posiekaną dowolnie czerwoną cebulą. Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego

Słodkie okruszki
Prosta pizza domowa z ziołowym kurczakiem. Przepis na pizzę. 200

kurczaka około 1 1/2 łyżki masła lub innego tłuszczu do smażenia 1/2 czerwonej cebuli 3 plastry żółtego sera starte na grubych oczkach * pamiętajcie, że pizza powstała z dostępnych składników. Tradycyjnie polecam wykorzystać zamiast ketchupu sos pomidorowy. Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, cukier, olej i suche drożdże. Na koniec dolewamy ciepłą wodę (! nie gorącą) . Wszystko zagniatamy ręką, aż powstanie(...)Jeśli nie zależy nam na okrągłej i wyrośniętej ("puchatej") pizzy ciasto możemy po prostu ułożyć na każdej innej blaszce i uformować z niego pożądany kształt. Na uformowaną pizzę dajemy ketchup (lub sos pomidorowy jeśli taki posiadamy). Ketchup posypujemy z wierzchu delikatnie pieprzem. Następnie wykładamy nasze ziołowe kawałki kurczaka. Całość posypujemy posiekaną dowolnie czerwoną cebulą. Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego

Słodkie okruszki
Sos do pizzy / baza 152

Podstawą dobrego smaku pizzy oprócz ciasta jest sos pomidorowy. Najlepiej taki sos zrobić samodzielnie. Jak dla mnie musi być gęsty i bardzo aromatyczny. W moim sosie wyraźnie czuć czosnek, oregano i bazylię, które idealnie podkreślają smak pomidorów. Sos jest idealny do domowej pizzy, ale też sprawdza się do grillowanego mięsa czy kiełbasy, więc jeśli wybieracie się na majówkowe grillowanie koniecznie(...)spróbujcie. SOS/ BAZA do PIZZY Składniki: 1 puszka pomidorów 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1-2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Pomidory wraz z zalewą przekładamy do garnka i  gotujemy do momentu odparowania nadmiaru wody. Sos musi być gęsty. Następnie dodajemy koncentrat i wszystko miksujemy blenderem. Jeśli

Bon appetit mon amie
Pizza na cienkim cieście 159

pieczarki 1-2 ostre papryczki jalapeno  (u mnie takie ze słoika) olej sos na spód pizzy z tego przepisu  lub ketchup albo koncentrat pomidorowy sos czosnkowy i pomidorowy do polania gotowej pizzy np z tego przepisu Mąkę przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy w robocie. Ciasto odkładamy najlepiej na 2 h do lodówki. Jeśli nie mamy czasu(...)pizzy smarujemy olejem a jeśli nie mamy formy to papierem wykładamy blachę z piekarnika i ją smarujemy i układamy nasze spody. Ciasto nakłuwamy widelcem. Każdy ze spodów smarujemy sosem np ja posmarowałam z tego przepisu . Na wierzch jednej pizzy położyłam kilka plastrów szynki, całość posypałam pieczarkami i pokrojoną w piórka cebulą oraz garścią kukurydzy. Na drugim spodzie ułożyłam salami, pokrojoną

Piekielna Kuchnia Pati
Bezglutenowe mini pizze pomidorowe 105

stolnicy, podsypując dodatkową mąką. Ciasto podziel na 8 części. Z każdej rozwałkuj kółko o grubości około 5-6 mm. i układaj na blaszkach posmarowanych odrobiną oleju. Na pizzach rozsmaruj grubo sos pomidorowy z serem. Na wierzch ułóż plasterki pomidorków śliwkowych. Oprósz świeżo mielonym pieprzem. Odstaw mini pizze do podrośnięcia na 20 minut. Pizze piecz w piekarniku uprzednio nagrzanym

Delicious Place
Pizza neapolitańska na zakwasie, pieczona na kamieniu 305

pomidorowego – tle, żeby go nawilżył ale nie przemoczył. Równomiernie i w rozsądnej ilości rozkładamy na pizzy składniki – pizza neapolitańska to przede wszystkim balans, tam niczego nie może być za dużo. Mozzarellę na pizzę neapolitańską nakładamy zimną i pokrojoną w grubą kostkę o boku około 2cm. Każda próba użycia tartego sera lub mocno rozdrobnionej mozzarelli skończy się jej przypaleniem. Pizzę wsuwamy(...)się z niczym porównać. Ja już mam swój przepis, teraz marzę tylko o piecu opalanym drewnem… Może tak właśnie wygląda szczęście? UWAGA! Nie nakładamy sosu pomidorowego na kolejny placek , jeśli pierwsza pizza jeszcze nam się piecze. Placek zamoknie i mimo, że brzegi i nadzienie się zapieką, wszystko pod sosem pozostanie surowe – sprawdziłam to, nie popełnijcie mojego błędu. Wszystkie proporcje ciasta

Karo in the Kitchen
Pizza ze szparagami i białym sosem. 123

Biały sos cebulowy na bazie słodkiej śmietanki bardzo dobrze komponuje się ze szparagami. I choć lubię pizzę z klasycznym pomidorowym sosem, to ta wersja skradła moje serce (a raczej podniebienie ;)). Maj i czerwiec to sezon na szparagi. Spróbujmy wykorzystać ten czas. Myślę, że nie będziecie żałować. Następnym razem wprowadzę jedną modyfikację i pokroję warzywa na mniejsze kawałki. Oczywiście(...)wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Sos: cebula 1 ząbek czosnku 200 ml słodkiej śmietanki 30% sól pieprz oregano tymianek oliwa Wykonanie: Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oliwie. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć przez 2 minuty. Dodać śmietankę, doprawić solą i pieprzem. Dusić przez 5 minut na małym ogniu. Sos powinien nieco zgęstnieć. Dodać zioła i wymieszać

zadanie-gotowanie
Rodzinna pizza z salami, z domowym sosem 141

piekarnika i bardzo szybko znika.  Sos domowy, mocno pomidorowy, idealnie doprawiony wg gustu wyostrzony.  Składniki  na mega pizze: sos do pizzy: 1 puszka pomidorów bez skórki (w całości lub krojone), 80 g koncentratu pomidorowego 30%, 3 – 4 ząbki czosnku, 1 płaska łyżeczka soli himalajskiej (można użyć zwykłej), ½ łyżeczka cukru, 2 łyżki oleju chili (mój był domowej roboty(...)wielkości, oliwki zielone, kukurydza gotowana, świeża rukola.   Przygotowanie: Sos do pizzy: Czosnek kroimy w kostkę (równej wielkości). W rondelku rozgrzewamy olej z dodatkiem słodkiej papryki, oregano i bazylii. Dodajemy czosnek i podsmażamy ciągle mieszając, pilnujemy żeby się nie przypalił bo będzie gorzki. Następnie dodajemy pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy, mieszamy. Doprawiamy cukrem, solą, pieprzem, całość gotujemy na wolnym

Moniki Smakołyki
Cukiniowy sos do pizzy 114

Choć najbardziej lubię serwować pizzę na sosie czerwonym, pomidorowym – tym ostrym, łagodnym lub mixem z żurawiną i chrzanem to dziś sos zielony. SOS jest na mega pizze XXL lub 2 o średnicy ok. 32 cm. Resztę można zamrozić lub użyć do makaronu. Podstawą tego sosu jest cukinia, delikatny dodatek przypraw i sos do pizzy, inny niż zwykle gotowy. CUKINIOWY

Zasmakuj Kuchni

Proponowane wyszukiwania