Dzisiaj przepis na sos pieczarkowy. Ale taki naprawdę pyszny. Nadaje się do wszystkiego placków, klusek, kotletów, mięs… pewnie ma też inne zastosowania, które mi nie przychodzą teraz do głowy Sos z pieczarek jest banalnie prosty do zrobienia i robi się go w 5-10 min, jeśli chcecie bardzo redukować śmietanę. Ja lubię dodać do sosu sporo natki i koperku(...)taki ciężki, zawiesisty. Zwykle robię taki sos o lżejszej konsystencji, jedynie na śmietanie. W roli modeli do sosu wystąpiły kotlety z kaszy jaglanej z jajkami, które serdecznie polecam Drukuj Sos pieczarkowy Składniki 250 g pieczarek 1 spora cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła klarowanego sól, pieprz 1/-2/3 szkl. śmietany kilka gałązek natki 1 łyżka skrobi + kilka łyżek
Mieszam w GarnkuPolędwiczka wieprzowa zaczęła stale gościć na moim stole. To delikatne mięso przyrządzałem już w sosie kaparowym i w sosie kurkowym . Tym razem podałem je z sosem pieczarkowym na bazie śmietany . Składniki (dla 2-3 osób): 1 polędwiczka wieprzowa (ok. 1 kg) 2 łyżki klarowanego masła oliwa z oliwek mielony czarny pieprz sól na sos pieczarkowy(...)soli, po czym wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny (jeśli to możliwe, lepiej zostawić je w chłodzie na noc i przygotować następnego dnia). Tuż przed smażeniem mięsa przygotowujemy sos pieczarkowy według tego przepisu . Polędwiczkę s mażymy na klarowanym maśle po ok. 1,5 minuty z obu stron. Smażona zbyt długo stanie się twarda i nieapetyczna
W SMAKMakaron z sosem pieczarkowym to ekspresowe i proste danie obiadowe uwielbiane przez wszystkich członków mojej rodziny, to smaczna alternatywa dla dań obiadowych z mięsem, idealny pomysł dla jaroszy. Sos pieczarkowy może być dodatkiem do placków ziemniaczanych, gołąbków czy mięs. składniki na 3-4 porcje 300 g makaronu 400 g pieczarek 2 małe cebule 2 łyżki mąki pszennej(...)sobą łączymy ciągle mieszając. Sos gotujemy jeszcze około 5 minut, na małym płomieniu, w razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku odrobiną soli i czarnym pieprzem. Makaron gotujemy w lekko osolonym wrzątku według przepisu na opakowaniu, po czym odcedzamy. Tak przygotowany sos podajemy z ugotowanym makaronem i posiekaną natką pietruszki. Artykuł Makaron z sosem pieczarkowym + film pochodzi z serwisu Smakowite
Smakowite DaniaPrzepis na ten sos zawsze warto mieć pod ręką. Jest świetnym dodatkiem niemal do wszystkich dań – grillowanych albo pieczonych mięs, kasz i strączków, gotowanych warzyw, a nawet jajek. Przepis na sos pieczarkowy Składniki: 500 gramów pieczarek, 3 średnie cebule, 200 ml śmietanki kremówki 30 proc., szklanka wody, łyżka mąki pszennej, pęczek natki pietruszki, olej pół na pół z masłem(...)było grudek. Mieszankę wlej na patelnię, cały czas mieszając, zagotuj, sos zgęstnieje. Dodaj posiekają natkę, dopraw solą i pieprzem, gotuj, często mieszając, jeszcze 3 minuty. Jeśli sos wyszedł zbyt gęsty, wlej trochę wody. Rada: tym razem sos podaliśmy z kotletami ziemniaczanymi, do których pasuje wyjątkowo dobrze. Artykuł Uniwersalny sos pieczarkowy. Świetny do mięsa, ryb, jajek i dań z warzyw. PRZEPIS
Kulinarna Polskaprzykład gorgonzola, camembert lub brie (jak w moim przypadku). Kurczak w sosie serowo-pieczarkowym to połączenie delikatnego mięsa i kremowego sosu serowo-śmietankowego z dodatkiem pieczarek. A opcji podania jest wiele. Moim domownikom kurczak w sosie serowo-pieczarkowym bardzo smakował z makaronem penne, ale można go zastąpić innym. To danie będzie też dobre z ryżem lub ziemniakami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)Wymieszać, patelnię zdjąć z ognia. Kurczaka w sosie serowo-pieczarkowym można podawać z ugotowanym makaronem, kaszą lub ryżem. Polecam wypróbować przepis na kurczaka w sosie pomidorowo-paprykowym . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Kurczak w sosie serowo-pieczarkowym pochodzi z serwisu Danka Pichci
Danka Pichciorganizowany przez Makarony Polskie. Ukryty w środku makaron świderek (choć tak naprawdę to świder), obtoczony farszem i zamknięty w papierze ryżowym lub w panierce- jak kto woli. Do tego sos pieczarkowy i obiad mamy syty i z głowy :) A mi pomógł zająć pierwsze miejsce :) Składniki: Sajgonki: 20 sztuk dużych makaronów świderek (Makarony Polskie) 150g pieczarek 300g mielonej piersi z kurczaka(...)świeżej bazylii Dodatkowo: 1 łyżka oleju+ 1 łyżeczka soli do gotowania makaronu 12 płatów papieru ryżowego 1 małe jajko 3 łyżki mąki 6 łyżek bułki tartej olej do smażenia Sos pieczarkowy: 1,5l bulionu drobiowego 1 łyżeczka masła 350g + 150g pieczarek 1 cebula 4 płaskie łyżki mąki pszennej 100g śmietany 18% 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu 1/2 natki pietruszki 150ml zimnej
Kuchnia w czekoladziesztuka, otręby żytnie 2 łyżki, bułka tarta 3 łyżki, przyprawa Harrissa Royal Brand 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, natka pietruszki 1 łyżka/mrożona, olej rzepakowy - ile potrzeba, sos pieczarkowy - w opisie w podanych ilościach kaszy i wody wieczorem ugotować kaszę około 20 minut co jakiś czas mieszając, zostawić w garnku nakrytym pokrywką do rana kaszę wymieszać dobrze z jajkiem(...)bułką tartą, pietruszką, podsmażoną cebulę od pieczarek z 2 łyżeczki, formować kotlety ok 1 cm grubości na gorącym oleju smażyć na rumiano z każdej strony, odkładać na ręcznik papierowy SOS PIECZARKOWY: 30 dag pieczarek pokroić na drobno i na talarki, 1 cebulę podsmażyć na 3 łyżkach oleju, dodać pieczarki i podsmażać z 5 minut, do smaku dodać pieprz mielony, przyprawę
W Mojej Kuchni Lubię300g świeżego szpinaku ( może być również mrożony), kilka suszonych pomidorów, 1 cebula, ok.700g piersi kurczaka, łyżka masła, 3 ząbki czosnku, pieprz, sól, słodka czerwona papryka, mąka, olej do smażenia. Sos pieczarkowy: 350g pieczarek, 1 cebula, łyżka masła, sól, pieprz, 1l bulionu, 220g serka topionego naturalnego lub śmietankowego (typu hochland, ja użyłam takich w trójkącikach). Przygotowanie: Pomidory pokroić(...)dobrze i obtoczyć w mące. Smażyć z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu. Aby mieć pewność, że roladki się nie otworzą podczas smażenia, można owinąć je nitką lub zabezpieczyć wykałaczkami. Sos pieczarkowy: Pieczarki umyć i pokroić w plastry. Cebulę pokroić w kostkę i na łyżce masła podsmażyć z pieczarkami. Odrobinę osolić i popieprzyć. Dolać 1lbulionu. Po zagotowaniu dodawać po trochu serka
W kuchni u Monikipodsmażonej cebulki. Naleśniki z nadzieniem ziemniaczano-twarogowym zasmakują każdemu. Tak przygotowane naleśniki to pyszny sposób na szybki obiad dla całej rodziny. Naleśniki z farszem ruskim doskonale smakują podane z sosem pieczarkowym lub czosnkowym, a także polane sklarowanym masłem i gęstą śmietaną. Naleśniki ruskie równie smaczne będą ze skwarkami i zrumienioną cebulką. Naleśniki z nadzieniem ruskim - przepis, który zawsze się udaje(...)200g mleka 200g wody 2 jajka 1 łyżka oliwy lub stopionego masła klarowanego szczypta soli tłuszcz do smażenia Opcjonalnie do podania z naleśnikami ruskimi: sos koperkowy>>> sos grzybowy>>> sos pieczarkowy>>> gęsta, kwaśna śmietana skwarki z boczku i podsmażona cebulka Przepis na naleśniki z farszem ruskim: Krok 1. Z podanych składników usmażyć
Moja Książka KucharskaJeśli mięso ugotowane z rosołu Wam pozostanie to stawiam przed Wami zadanie, takie oto kotleciki z kaszy przygotować i sos pieczarkowy do nich ugotować. Ocenić ich nie będę miała jak, bo jak tu przez ekran poczuć smak. Jak wykonacie zadanie, to zapewne każdy od rodziny za pyszny obiad 6 dostanie. Składniki: 250 g ugotowanego mięsa(...)bulionu z gotowanego mięsa, 100 ml śmietany 30%, 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego, pęczek świeżego koperku, pieprz czarny mielony do smaku, sól do smaku, olej rzepakowy do smażenia. Przygotowanie: Sos pieczarkowy: W rondelku zagotowujemy 0,7 l wody z zielem angielskim, liściem laurowym, ząbkami czosnku i mini suszoną papryczką chili. Na dużej patelni rozgrzewamy ok. 4 łyżki oleju
Moniki Smakołykismaczne, tak więc bardzo gorąco polecam, bo pracy przy nich niewiele a efekt zaskoczy najbardziej wybredne podniebienia. Zawsze to jakaś odmiana dla wielbicieli ziemniaków. U nas były z sosem pieczarkowym ale można podawać je również z dowolnym innym, np.: pieczeniowym, pomidorowym, koperkowym lub czosnkowym. Pomysł zaczerpnięty od Margarytki , z moimi małymi modyfikacjami. Składniki na ok.10 sztuk: -750g ugotowanych ziemniaków(...)pieprzu - 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej - 1,5 łyżki posiekanej natki pietruszki - 1,5 łyżki posiekanego koperku - 1,5 łyżki posiekanego szczypiorku - ok.1 łyżki oleju kokosowego lub oliwy do smażenia Sos pieczarkowy: - 250g pieczarek - 1 łyżeczka oleju kokosowego - 1 łyżka kremówki - 1 łyżeczka masła - 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej (Maizena) - sól i pieprz Ziemniaki zemleć lub przecisnąć przez praskę. Gdy mamy ziemniaki
Smaczne ZdroweKopytka na moim stole goszczą bardzo często. Jest to ulubione danie moich dzieci. Tym razem podałam je z sosem pieczarkowym, ale wystarczy samo masełko i też pyszne. Kopytka nie są gumowe, ale też nie rozlatują się :) Składniki: około 1,5 kg ugotowanych ziemniaków 1 jajko mąka 0,5 kg pieczarek 2 cebule łyżka masła sól, pieprz 2 łyżki kwaśnej śmietany(...)poprzek. Gotowałam w osolonym wrzątku. Po wyjęciu kopytek z garnka od razu je hartuje w zimnej wodzie przez parę sekund. Dzięki temu nie sklejają się. Sos pieczarkowy: Kroimy drobno cebulkę i podsmażamy ją na maśle. Pieczarki obieramy tak aby nie oderwać nóżki i kroimy w plasterki. Do podsmażonej cebulki dodajemy pieczarki. Wlewamy pół szklanki wody
Amatorka kuchennaDziś bardzo prosty przepis z minimalnej ilości składników. Makaron z kremowym sosem pieczarkowym. Sos zrobiony na bazie serka naturalnego wychodzi lekki i delikatny. Ja użyłam w tym przepisie makaron soba, ale spokojnie można zastąpić go Waszym ulubionym rodzajem makaronu. MAKARON Z KREMOWYM SOSEM PIECZARKOWYM Czas przygotowania 20 minut Makaron soba około 100 g pieczarek Ćwierć czerwonej cebuli(...)się spieszy ;p ) Do serka dodać 2-3 łyżki wody z pieczarek dla zahartowania i uniknięcia zważenia się serka Dodać go do pieczarek, przyprawić pieprzem i solą Do sosu dodać makaron i wymieszać
HealthyCreationsPrzepis na smakowite kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym. Składniki: 500g ziemniaków 250 g twarogu sól, pieprz, gałka muszkatołowa cebula natka pietruszki jajko łyżka maki ziemniaczanej mąka pszenna do obtaczania kotlecików 2 łyżki masła 300g pieczarek 250 ml bulionu 250ml śmietanki 18% Wykonanie: Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić i przestudzić. Cebulę posiekać, zeszklić na łyżce oleju(...)doprawić solą i pieprzem. Wlać bulion i śmietankę, doprawić przyprawami do smaku, gotować na małym ogniu ok 15 minut. Pod koniec dodać posiekaną natkę pietruszki. Artykuł Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia
Pomysłowa kuchniamniej, to postanowiłam wykorzystać mięsko, które w niedzielę obrałam po gotowaniu rosołku. Sama w sobie rolada byłaby zbyt mdła, przynajmniej dla mnie, więc od razu przygotowałam do niej sos pieczarkowy i surówkę- z kapusty, co by zachęcić Męża hihi ;) On raczej z tych, co nowości się boi i najchętniej jadłby codziennie schabowego. Dla mnie ten pomysł całkiem na plus, można(...)czasie roladę delikatnie odwijamy, układamy na wierzchu plastry sera żółtego i posypujemy natką pietruszki. Wstawiamy ponownie na ok 10 minut. Gotową roladę kroimy w plastry i podajemy np. z sosem pieczarkowym i zestawem surówek. Sposób przygotowania tradycyjny Rolada ziemniaczana: Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na cząstki i gotujemy do miękkości. Odcedzamy. Przestudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielimy maszynką do mięsa
Kuchnia w czekoladzie