Przepis na ten sos zawsze warto mieć pod ręką. Jest świetnym dodatkiem niemal do wszystkich dań – grillowanych albo pieczonych mięs, kasz i strączków, gotowanych warzyw, a nawet jajek. Przepis na sos pieczarkowy Składniki: 500 gramów pieczarek, 3 średnie cebule, 200 ml śmietanki kremówki 30 proc., szklanka wody, łyżka mąki pszennej, pęczek natki pietruszki, olej pół na pół z masłem(...)było grudek. Mieszankę wlej na patelnię, cały czas mieszając, zagotuj, sos zgęstnieje. Dodaj posiekają natkę, dopraw solą i pieprzem, gotuj, często mieszając, jeszcze 3 minuty. Jeśli sos wyszedł zbyt gęsty, wlej trochę wody. Rada: tym razem sos podaliśmy z kotletami ziemniaczanymi, do których pasuje wyjątkowo dobrze. Artykuł Uniwersalny sos pieczarkowy. Świetny do mięsa, ryb, jajek i dań z warzyw. PRZEPIS
Kulinarna Polskaprzykład gorgonzola, camembert lub brie (jak w moim przypadku). Kurczak w sosie serowo-pieczarkowym to połączenie delikatnego mięsa i kremowego sosu serowo-śmietankowego z dodatkiem pieczarek. A opcji podania jest wiele. Moim domownikom kurczak w sosie serowo-pieczarkowym bardzo smakował z makaronem penne, ale można go zastąpić innym. To danie będzie też dobre z ryżem lub ziemniakami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)Wymieszać, patelnię zdjąć z ognia. Kurczaka w sosie serowo-pieczarkowym można podawać z ugotowanym makaronem, kaszą lub ryżem. Polecam wypróbować przepis na kurczaka w sosie pomidorowo-paprykowym . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Kurczak w sosie serowo-pieczarkowym pochodzi z serwisu Danka Pichci
Danka Pichciorganizowany przez Makarony Polskie. Ukryty w środku makaron świderek (choć tak naprawdę to świder), obtoczony farszem i zamknięty w papierze ryżowym lub w panierce- jak kto woli. Do tego sos pieczarkowy i obiad mamy syty i z głowy :) A mi pomógł zająć pierwsze miejsce :) Składniki: Sajgonki: 20 sztuk dużych makaronów świderek (Makarony Polskie) 150g pieczarek 300g mielonej piersi z kurczaka(...)świeżej bazylii Dodatkowo: 1 łyżka oleju+ 1 łyżeczka soli do gotowania makaronu 12 płatów papieru ryżowego 1 małe jajko 3 łyżki mąki 6 łyżek bułki tartej olej do smażenia Sos pieczarkowy: 1,5l bulionu drobiowego 1 łyżeczka masła 350g + 150g pieczarek 1 cebula 4 płaskie łyżki mąki pszennej 100g śmietany 18% 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu 1/2 natki pietruszki 150ml zimnej
Kuchnia w czekoladziesztuka, otręby żytnie 2 łyżki, bułka tarta 3 łyżki, przyprawa Harrissa Royal Brand 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, natka pietruszki 1 łyżka/mrożona, olej rzepakowy - ile potrzeba, sos pieczarkowy - w opisie w podanych ilościach kaszy i wody wieczorem ugotować kaszę około 20 minut co jakiś czas mieszając, zostawić w garnku nakrytym pokrywką do rana kaszę wymieszać dobrze z jajkiem(...)bułką tartą, pietruszką, podsmażoną cebulę od pieczarek z 2 łyżeczki, formować kotlety ok 1 cm grubości na gorącym oleju smażyć na rumiano z każdej strony, odkładać na ręcznik papierowy SOS PIECZARKOWY: 30 dag pieczarek pokroić na drobno i na talarki, 1 cebulę podsmażyć na 3 łyżkach oleju, dodać pieczarki i podsmażać z 5 minut, do smaku dodać pieprz mielony, przyprawę
W Mojej Kuchni Lubię300g świeżego szpinaku ( może być również mrożony), kilka suszonych pomidorów, 1 cebula, ok.700g piersi kurczaka, łyżka masła, 3 ząbki czosnku, pieprz, sól, słodka czerwona papryka, mąka, olej do smażenia. Sos pieczarkowy: 350g pieczarek, 1 cebula, łyżka masła, sól, pieprz, 1l bulionu, 220g serka topionego naturalnego lub śmietankowego (typu hochland, ja użyłam takich w trójkącikach). Przygotowanie: Pomidory pokroić(...)dobrze i obtoczyć w mące. Smażyć z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu. Aby mieć pewność, że roladki się nie otworzą podczas smażenia, można owinąć je nitką lub zabezpieczyć wykałaczkami. Sos pieczarkowy: Pieczarki umyć i pokroić w plastry. Cebulę pokroić w kostkę i na łyżce masła podsmażyć z pieczarkami. Odrobinę osolić i popieprzyć. Dolać 1lbulionu. Po zagotowaniu dodawać po trochu serka
W kuchni u Monikipodsmażonej cebulki. Naleśniki z nadzieniem ziemniaczano-twarogowym zasmakują każdemu. Tak przygotowane naleśniki to pyszny sposób na szybki obiad dla całej rodziny. Naleśniki z farszem ruskim doskonale smakują podane z sosem pieczarkowym lub czosnkowym, a także polane sklarowanym masłem i gęstą śmietaną. Naleśniki ruskie równie smaczne będą ze skwarkami i zrumienioną cebulką. Naleśniki z nadzieniem ruskim - przepis, który zawsze się udaje(...)200g mleka 200g wody 2 jajka 1 łyżka oliwy lub stopionego masła klarowanego szczypta soli tłuszcz do smażenia Opcjonalnie do podania z naleśnikami ruskimi: sos koperkowy>>> sos grzybowy>>> sos pieczarkowy>>> gęsta, kwaśna śmietana skwarki z boczku i podsmażona cebulka Przepis na naleśniki z farszem ruskim: Krok 1. Z podanych składników usmażyć
Moja Książka KucharskaJeśli mięso ugotowane z rosołu Wam pozostanie to stawiam przed Wami zadanie, takie oto kotleciki z kaszy przygotować i sos pieczarkowy do nich ugotować. Ocenić ich nie będę miała jak, bo jak tu przez ekran poczuć smak. Jak wykonacie zadanie, to zapewne każdy od rodziny za pyszny obiad 6 dostanie. Składniki: 250 g ugotowanego mięsa(...)bulionu z gotowanego mięsa, 100 ml śmietany 30%, 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego, pęczek świeżego koperku, pieprz czarny mielony do smaku, sól do smaku, olej rzepakowy do smażenia. Przygotowanie: Sos pieczarkowy: W rondelku zagotowujemy 0,7 l wody z zielem angielskim, liściem laurowym, ząbkami czosnku i mini suszoną papryczką chili. Na dużej patelni rozgrzewamy ok. 4 łyżki oleju
Moniki Smakołykismaczne, tak więc bardzo gorąco polecam, bo pracy przy nich niewiele a efekt zaskoczy najbardziej wybredne podniebienia. Zawsze to jakaś odmiana dla wielbicieli ziemniaków. U nas były z sosem pieczarkowym ale można podawać je również z dowolnym innym, np.: pieczeniowym, pomidorowym, koperkowym lub czosnkowym. Pomysł zaczerpnięty od Margarytki , z moimi małymi modyfikacjami. Składniki na ok.10 sztuk: -750g ugotowanych ziemniaków(...)pieprzu - 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej - 1,5 łyżki posiekanej natki pietruszki - 1,5 łyżki posiekanego koperku - 1,5 łyżki posiekanego szczypiorku - ok.1 łyżki oleju kokosowego lub oliwy do smażenia Sos pieczarkowy: - 250g pieczarek - 1 łyżeczka oleju kokosowego - 1 łyżka kremówki - 1 łyżeczka masła - 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej (Maizena) - sól i pieprz Ziemniaki zemleć lub przecisnąć przez praskę. Gdy mamy ziemniaki
Smaczne ZdroweKopytka na moim stole goszczą bardzo często. Jest to ulubione danie moich dzieci. Tym razem podałam je z sosem pieczarkowym, ale wystarczy samo masełko i też pyszne. Kopytka nie są gumowe, ale też nie rozlatują się :) Składniki: około 1,5 kg ugotowanych ziemniaków 1 jajko mąka 0,5 kg pieczarek 2 cebule łyżka masła sól, pieprz 2 łyżki kwaśnej śmietany(...)poprzek. Gotowałam w osolonym wrzątku. Po wyjęciu kopytek z garnka od razu je hartuje w zimnej wodzie przez parę sekund. Dzięki temu nie sklejają się. Sos pieczarkowy: Kroimy drobno cebulkę i podsmażamy ją na maśle. Pieczarki obieramy tak aby nie oderwać nóżki i kroimy w plasterki. Do podsmażonej cebulki dodajemy pieczarki. Wlewamy pół szklanki wody
Amatorka kuchennaDziś bardzo prosty przepis z minimalnej ilości składników. Makaron z kremowym sosem pieczarkowym. Sos zrobiony na bazie serka naturalnego wychodzi lekki i delikatny. Ja użyłam w tym przepisie makaron soba, ale spokojnie można zastąpić go Waszym ulubionym rodzajem makaronu. MAKARON Z KREMOWYM SOSEM PIECZARKOWYM Czas przygotowania 20 minut Makaron soba około 100 g pieczarek Ćwierć czerwonej cebuli(...)się spieszy ;p ) Do serka dodać 2-3 łyżki wody z pieczarek dla zahartowania i uniknięcia zważenia się serka Dodać go do pieczarek, przyprawić pieprzem i solą Do sosu dodać makaron i wymieszać
HealthyCreationsPrzepis na smakowite kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym. Składniki: 500g ziemniaków 250 g twarogu sól, pieprz, gałka muszkatołowa cebula natka pietruszki jajko łyżka maki ziemniaczanej mąka pszenna do obtaczania kotlecików 2 łyżki masła 300g pieczarek 250 ml bulionu 250ml śmietanki 18% Wykonanie: Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić i przestudzić. Cebulę posiekać, zeszklić na łyżce oleju(...)doprawić solą i pieprzem. Wlać bulion i śmietankę, doprawić przyprawami do smaku, gotować na małym ogniu ok 15 minut. Pod koniec dodać posiekaną natkę pietruszki. Artykuł Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia
Pomysłowa kuchniamniej, to postanowiłam wykorzystać mięsko, które w niedzielę obrałam po gotowaniu rosołku. Sama w sobie rolada byłaby zbyt mdła, przynajmniej dla mnie, więc od razu przygotowałam do niej sos pieczarkowy i surówkę- z kapusty, co by zachęcić Męża hihi ;) On raczej z tych, co nowości się boi i najchętniej jadłby codziennie schabowego. Dla mnie ten pomysł całkiem na plus, można(...)czasie roladę delikatnie odwijamy, układamy na wierzchu plastry sera żółtego i posypujemy natką pietruszki. Wstawiamy ponownie na ok 10 minut. Gotową roladę kroimy w plastry i podajemy np. z sosem pieczarkowym i zestawem surówek. Sposób przygotowania tradycyjny Rolada ziemniaczana: Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na cząstki i gotujemy do miękkości. Odcedzamy. Przestudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielimy maszynką do mięsa
Kuchnia w czekoladziemałe o nieregularnych kształtach kluseczki przyrządzone z jajek, mąki i masła. Kluski biszkoptowe smakują z rosołem, zupą pomidorową, wszelkimi gulaszami mięsnymi i warzywnym (np. z cukinii, ratatouille ) lub sosem pieczarkowym , sosem pomidorowym posypane parmezanem. Domowe kluski biszkoptowe smakują z podsmażonymi kawałkami kiełbasy/boczku z rumianą cebulką bądź polane zwyczajnie masełkiem ze świeżo skrojonym koperkiem. Zapraszam po mój sprawdzony przepis(...)gulaszy mięsnych lub warzywnych. Mniejsze zaś do zupy, np. do zupy pomidorowej, rosołu, zamiast makaronu. Możesz je wrzucać wtedy bezpośrednio do gorącej zupy. Kluseczki biszkoptowe świetnie smakują z sosem pieczarkowym lub pomidorowym. Możesz je także polać roztopionym masłem i posypać parmezanem. Smacznego Kluski biszkoptowe Inspiracja: pychotka.pl
Zasmakuj KuchniSmażone pieczarki to doskonały dodatek do obiadu. Klasycznie podaje się je w sosie śmietanowym. Na diecie bezmlecznej można je przyrządzić z dodatkiem mleka owsianego. Doskonale zastępuje
Dieta bez mlekaSchab duszony w sosie śmietanowo-pieczarkowym to proste i smaczne danie jednogarnkowe. Schab i pieczarki to połączenie, które zawsze się sprawdza. Zazwyczaj smażone pieczarki z cebulą podaję jako dodatek do tradycyjnego schabowego w panierce. Tym razem jednak składniki te połączyłam i zrobiłam schab duszony w sosie śmietanowo-pieczarkowym . Do zrobienia tego dania można użyć pieczarek zarówno białych, jak i brązowych(...)śmietankę i przełożyć podsmażone mięso. Patelnię przykryć pokrywką i dusić na wolnym ogniu przez około 15-20 minut, aż sos zgęstnieje. W międzyczasie parę razy pomieszać. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, posiekać. Przed podaniem posypać nią przygotowany schab w sosie śmietanowo-pieczarkowym. Polecam wypróbować przepis na schab duszony w kapuście kiszonej . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Schab duszony w sosie śmietanowo-pieczarkowym
Danka Pichci