sos mięsny - 4565 przepisów (strona:138/305)

Klopsy wołowe 214

dodajemy do niego szalotkę, czosnek, sól, pieprz, paprykę i żółtko. Urabiamy dokładnie całość na gładką masę, na początku widelcem lub łyżką, ale na dalszym etapie najlepiej rękoma. Z masy mięsnej formujemy ok. 10 kształtnych kulek. Na patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy 4 łyżki oliwy i dokładnie obsmażamy klopsy ze wszystkich stron przez 3-4 minuty, do zarumienienia, aby możliwie(...)początkowo szczelnie przykryte np. folią aluminiową. Pieczemy przez 45 minut. Na 10 minut przed końcem usuwamy przykrycie, i odwracamy klopsy na drugą stronę (wcześniej mięso powinno wypuścić niewielką ilość sosu, który teraz zapobiegnie wysuszeniu jego powierzchni). W międzyczasie obieramy cebulę, dzielimy wzdłużnie na pół, po czym kroimy w cienkie półtalarki. Dzielimy je następnie na poszczególne piórka. Ogórki kroimy na dość

Kulinarna Pokusa
żeberka duszone w winie z marchewką i selerem naciowym 182

mnie ochłodzenie - pora na dania mięsne! Najlepiej wolno duszone, bez mojego zbyt wielkiego udziału. Magazynujące pod pokrywką maksimum zapachu. Takie, żeby na samą myśl zaczynały pracować ślinianki. żeberka duszone w winie 1,5 kg żeberek w paskach, 1 duża cebula, 1 marchewka, 1 łodyga selera naciowego, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki cukru, 1 łyżka sosu Worcestershire, 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

Eksperyment sobotni
KUKURYDZIAKI WEGETARIAŃSKIE 106

można przygotować je w wariancie mięsnym, np. z kawałkami fileta z kurczaka, kiełbasą lub parówką. Świetnie smakują nie tylko na śniadanie, ale również na podwieczorek czy kolację. Składniki: 100 -150 g pieczarek 1 mała papryka 1 cebula 3 szklanki płatków kukurydzianych klasycznych Lubella 3 jajka 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich

Kuchnia MagdaLeny
PRZEPIÓRCZE UDKA 114

paluszek i łyżeczkę farszu mięsnego. Zlepiamy je jak pierogi i przecinamy nożem na pół, powstaną dwa małe udka. Pierożki panierujemy w rozmąconych jajkach i bułce tartej. W wysokiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy udka, na małym ogniu z dwóch stron aż ładnie się zarumienią.  Udka podajemy do barszczu lub jako przekąskę z ulubionymi sosami

Kulinarne Fantazje Marioli
Kofty jagięce z miętą 158

Mięsny wtorek Zapraszam na kolejne danie kuchni arabskiej, które idealnie nadaje się na letniego grilla. Są to kofty jagnięce, czyli szaszłyki z mięsa mielonego z młodej baraniny. Mięso jagnięce jest dość specyficzne w smaku, jednak polecam je spróbować, ponieważ jest bardzo smaczne. Kofty podałam z lekką warzywną sałatką i sosem czosnkowym.  Składniki : 500g mielonej jagnięciny 1 cebula 2 ząbki

Codzienne Gotowanie
pieczona karkówka z sosem pieczarkowym 205

każdym sklepie z działem mięsnym . A po wtóre,  przygotowanie go jest proste i nie nastręcza kłopotów, nawet dla osób, które niezbyt pewnie znajdują się w kuchni. składniki dla ośmiu osób 2 kg karkówki 2 łyżki oleju 1 łyżka musztardy 1 łyżka majeranku szczypta lubczyku szczypta słodkiej papryki 3-4 ząbki czosnku sól, pieprz sos pieczarkowy 50 g masła

Miód i pieprz
Pulpeciki w sosie pomidorowym z bakłażanem i wędzoną papryką 186

warzywnego, 1 papryczka chipotle w sosie adobo, sól, pieprz ew. czosnek, suszone zioła Mięso przełożyć do miski, dodać przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie wbić jajko i na koniec dodać starty parmezan oraz tartą bułkę. Całość dokładnie wymieszać i przy pomocy łyżeczki nabierać mięso i formować małe kuleczki - najlepiej wielkości mniejszego orzecha włoskiego. Mięsne kuleczki odłożyć na talerz

Plate of Joy
Kolacja Trzy Znaki Smaku w Janowcu 94

najbardziej czekałam na drugie danie mięsne – pierś gołębia z udkiem confit, soczewicą duszoną w konfiturze z wiśni nadwiślańskiej i kurkami. Nigdy nie jadłam gołębia, a dużo dobrego o nim słyszałam. I już wiem, plotki okazały się prawdą. Tomek Trąbski przygotował wspaniałe danie, idealna pierś z gołębia grzywacza a do niego soczewica z kurkami i sos z wiśni nadwiślanki i suski

królestwo garów
Zupa z pieczonej ciecierzycy 100

pomarańczy, starty imbir, sos sojowy, tymianek, cynamon - zagotować. W miarę potrzeby doprawić solą i pieprzem. Zupa z pieczonej ciecierzycy zaskakuje swoim smakiem. Jeżeli spodziewacie się podobieństwa do grochówki będziecie jednak zawiedzeni. To zupełnie inne, nowe, wspaniałe smaki i aromaty. Zupa rozgrzewa i orzeźwia. Jest bardzo pożywna, w obydwu wersjach i wegetariańskiej, i mięsnej. Na chłodne jesienne dni… i nie tylko

mojewypiekiinietylko
Klopsiki drobiowe bardzo delikatne w sosie grzybowym z thermomix i nie tylko 348

Tym razem zaczynam opis od przepisu na wykonania w thermomix. Na dole będzie opis i normalne wykonanie. Super danie, bardzo dobre klopsiki i pyszny sosik. Bardzo

Kuchnia Pokoleń
Kurczak w porach 797

Kurczaka w porach robiłam już kilka razy. Spotkałam się z wersją zapiekaną w piekarniku. Ja osobiście jednak wolę dusić go na patelni. Raz, dwa i gotowe

Pobite gary Barbary
Zapiekanka Makaronowa Z Mięsem I Brokułami 1297

Smaczna i pożywna zapiekanka z makaronem :) Składniki na 4 osoby makaron świderki 200 gr mięso mielone ( użyłam z łopatki ) 200 gr 1 niewielki brokuł 1 cebulka

Gotowanie...to proste !
pot pie pod ciastem francuskim 195

Zapiekanki inspirowane anglosaskimi pajami robiłam do tej pory z wykorzystaniem ziemniaków, jako warstwy wierzchniej. Tym razem użyłam ciasta francuskiego i była to bardzo fajna odmiana. Zwłaszcza

Eksperyment sobotni
SKRZYDEŁKA KURCZAKA W SOSIE SOJOWO- IMBIROWYM 168

Jeśli lubicie drób i nieco ostrzejsze smaczki, koniecznie tak przyrządźcie skrzydełka. Smakują wyśmienicie i zachwycą nawet najwybredniejszych gości   Składniki: 1 kg skrzydełek kurczaka sól, pieprz

Z Majeczką w kuchni
ROLADKI DROBIOWE W SEZAMIE Z BAZYLIĄ 119

SKŁADNIKI 2 filety z kurczaka garść bazylii ( ja dałam kolorową) 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki papryki 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka estragonu pieprz sól

harrisa
Schab pieczony z jajkiem 227

Idealna propozycja na wielkanocny stół. Prosty w wykonaniu, bardzo efektowny i smaczny pieczony schab z jajkiem w środku. Zawsze prowokuje pytanie: "jak włożyliście tam to jajko

Szefowa kuchni
Lasagne (Lazania) od A do Zet, z przepisem na makaron i sos mięsno - pomidorowy 178

Lasagne, czyli po polsku Lazania. Można ją kupić gotową w sklepie, podgrzać i zjeść, ale dla tych bardziej ambitnych, przedstawiam mój przepis, na Lazanię od A

Smakowy Raj