miodem płynącej - edycja 2 --------- I wpisy zgłoszone na Durszlaku: Sałatka z wedzonym pstrągiem i pomarańczą autorka: Patrycja (mikimama) | blog: Czerwień i błękit Roladki z kurczaka z figami w sosie pomarańczowym autorka: Patrycja (mikimama) | blog: Czerwień i błękit Śledzie z egzotyczną nutą autorka: Patrycja (mikimama) | blog: Czerwień i błękit Zielony koktajl autorka: Łucja | blog: 777 przepisów mostownicy(...)ziemniakiem z karmelizowaną mandarynką autorka: malinowyporanek | blog: malinowyporanek #30 Chałka na miodzie i suchych drożdżach autorka: caca | blog: Kuchnia w szuwarach Deser z kaszy jaglanej z sokiem malinowym autorka: kiad | blog: latosiowy-dom Złote mleko autorka: jazzowesmaki | blog: Jazzowe Smaki Koktajl Oczyszczająco-Odchudzający / Detox & Slim-Down Smoothie autorka: Blue Almonds | blog: Blue Almonds PYSZNE
Weekendy w domu i ogrodzieTym przepisem biorę udział w konkursie Blogerchef Warsaw Fusion Gastro Show. Składniki: ok 300 g surowych buraków 1 duża cebula 1 szkl
Malinowe PocałunkiJakiś czas temu chwaliłam Wam się na FB, że popełniłam pyszny obiad - fritatę. Z powodu braku możliwości wyjścia z domu zmuszona byłam przygotować obiad dla mojej
Malinowe Pocałunkisałatka na śniadanie zamiast ukochanego musli?! Czemu nie?! Dziś mam dla Was przepis na tę ulubioną! Świeżutka , chrupiąca roszponka , aromatyczna szynka parmeńska , soczyste pomidorki, serek halloumi i pyszny, kremowy sos balsamiczny. Niezwykle szybkie i obłędnie pyszne połączenie! Idealnym dodatkiem jest szklanka soku pomarańczowego, która nie tylko doda energii, ale też zaspokoi jedną z 5 porcji warzyw i owoców, którą powinniśmy(...)garści * pomidory koktajlowe – 5 szt * szynka parmeńska – 2 plasterki * ser halloumi – ok. 50 g * ocet balsamiczny – 5 łyżek * miód – 1 łyżeczka * syrop malinowy – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Świeżą sałatę mieszamy z pokruszonym serem halloumi i pokrojonymi pomidorkami. Dodajemy szynkę parmeńską i polewamy kremem zrobionym z octu balsamicznego, miodu i syropu malinowego. Tak jak już
Ostra na Słodkososu (polecam dodać do niej troszkę owocowego sosu by ją "zahartować"). Wymieszaj energicznie by uniknąć grudek. Odłóż do schłodzenia by sos zgęstniał. Gdy się wystudzi włóż do lodówki, by sos nabrał właściwej, gęstej konsystencji. Gdy używasz owoców, które mają mało pektyny koniecznie dodaj więcej żelatyny (4-5 łyżeczek na 500g owoców). Gdyby po wykonaniu frużeliny okazała się ona zbyt gęsta(...)obydwu składników: wiśnie czereśnie gruszki truskawki borówka amerykańska późna rabarbar bez dziki figi guawy granaty* *informacje o ilości pektyn w owocach znalazłam na portalu www.skarbywsloikach.com Frużelina malinowa Frużelina borówkowa Przepis znalazłam na stronie www.mojewypieki.com
Mania WypiekaniaSezon na świeże pomidory trwa więc to idealna pora na ten szybki obiad. Pyszny kurczak w aromatycznym kremowym sosie. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding(...)hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 30dag piersi z kurczaka 250g serka mascarpone 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 2-3 spore pomidory najlepiej malinowe opcjonalnie ; 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego pół łyżeczki słodkiej papryki szczypta ostrej papryki wg uznania zioła prowansalskie sól, pieprz do smaku natka pietruszki olej do smażenia Wykonanie; Filet z kurczaka pokroić
W garach u GosiCykoria ma bardzo gorzki smak – także jest to danie dla osób lubiących jej smak. Ta cykoria ma wyjątkowy,inny smak dzięki nietypowemu sosowi w którym jest zapiekana. Ja uwielbiam Pamiętajcie, że cykoria bardzo nie lubi światła – w dobrych sklepach spożywczych leży do nas tyłem – tacką. W lodówce również przetrzymujemy ją tak, aby chronić przed światłem. składniki(...)szynki) miejscem przecięcia do góry – zalewamy beszamelem. Pieczemy 20 minut w 220 stopniach w piekarniku ( aż powierzchnia lekko zbrązowieje). Podajemy gorące z dodatkami – ja podaje z pomidorami malinowymi wymieszanymi z fetą ( słodkie pomidory przełamują smak gorzkiej cykorii
Sezonowy Garnekzacinał w szyby, powodując rumor przypominającyjadący pociąg.Już pierwsze przepalanie w picu kaflowym, aby powietrze wwyziębionych murach chociaż odrobinę się nagrzało, by móc normalniefunkcjonować.Pierwsze gorące herbaty z sokiem malinowym i cytryną, symptomy przeziębienia,chrypki, kasłanie i cieknący nos.Jesień.Kiedy zbliża się pora chłodów, nasz organizm domaga się KONKRETÓW.Trudno nasycić się lekką sałatką, czy delikatną zupą(...)wystarczająco miękkie i ma ładną barwę, wlewam 3 - 4 szklanki czerwonego wina, dodaję jałowiec i przykrywam pokrywą, aby się mięso dusiło w winie. Kiedy zmięknie, wyjmuję mięso. Zlewam powstały sos - dodaję odrobinę mąki rozrobionej w odrobinie wody i porządnie mieszam. Zagotowuję całość, najlepiej na tej patelni, gdzie smażyliśmy mięso, zyskamy na smaku i aromacie. Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem
W kuchni Karmel-itkikakaowy sernik gotowany z chia z domowym dżemem malinowo-brzoskwiniowym ~ To dzisiaj...Jakoś dam radę, muszę, Ten najgorszy najcięższy dzień. W poniedziałek otrzymałam pokaźną paczkę od firmy Primavika . Kojarzycie tę firmę? Myślę, że na pewno każdy Was widział w sklepie kiedyś któryś z tych produktów. Sama do tej pory nie wiedziałam, że jest ich aż tyle...nie wiedziałam, że mają(...)weguś" , sznycelki a'la cielęce "weguś" , masło orzechowe z kokosem , masło orzechowe czekoladowe , musztarda łagodna BIO , buraczki BIO , tahini naturalne , masło sezamowe słodzone agawą , hummus naturalny oraz pulpety w sosie pomidorowym "weguś" Już niedługo recenzje produktów oraz przepisy z ich wykorzystaniem :) A Was zapraszam na stronę Primavika gdzie trwa konkurs w którym możecie wygrać super nagrody
breakfast of dreamsMega smaczne, mega urocze i mega..... Przepis Dorotki z MW. (...)Składniki - 225 g mąki pszennej- 100 g drobnego cukru do wypieków- 2 łyżeczki proszku do
Malinowe Pocałunkizawsze jedyna? W sezonie letnim, kiedy stragany i krzaczki w ogródku uginają się od ciężaru świeżych dojrzałych w słońcu pomidorów, warto wykorzystać je na surowo, a nie w postaci sosu. Tortellini gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu (świeże gotują się krócej, suszone – dłużej). Wszystkie pomidory parzymy i ściągamy z nich skórkę. Kilkanaście listków bazylii zostawiamy w całości, resztę razem(...)kuchence. Orzeźwiające, dojrzałe pomidory w szczycie pomidorowego sezonu.. Och, będzie za czym tęsknić zimą! SKŁADNIKI 1 kulka sera mozzarella 1 średni bakłażan 12-14 pomidorków koktajlowych 1 pomidor malinowy lub bycze serce 1 pomidor długi żółty 1 łyżka kaparów z zalewy 1 łyżka mieszanki ziół toskańskich 8-10 zielonych oliwek (z zalewy lub suszonych) 1 szalotka 2 gałązki świeżej
Karo in the Kitchenprzyznać, że tegoroczna pogoda bardzo sprzyja moim pomidorom. W ubiegłym roku nie zjedliśmy ani jednego pomidora z gruntu. Wyjątkiem jest niezawodna odmiana koktajlowa Koralik. Tego lata zrywam kolejne pomidory malinowe z krzaków, po których nie widać, by na cokolwiek chorowały. Owoce też są ładne, choć małe :( Tyle udało mi się wczoraj narwać. To zbiór z tylko jednego dnia. Przy czym(...)zebrowej (zielono-żółtej) skórce wysypało nad wyraz dużo! Nic to - zrobię chutney z zielonych pomidorów z dużą ilością przypraw wschodnich ;) Póki co w ubiegłym tygodniu zrobiłam pierwszą turę sosu pomidorowego . San Marzano suszę na bieżąco. Wczorajszy zbiór pomidorów poszedł w największej części na przecier pomidorowy. Gdy dojrzeją dynie, przyjdzie czas na chutney z dyni, pomidorów i jabłek. Kto wie? Może
Weekendy w domu i ogrodzieSiedząc i robiąc kolejne cuda w kuchni, doszłam do wniosku, iż mój blog pod tak wdzięczną nazwą nie ma swojego własnego szlagierowego deseru. Tak więc powstał
Malinowe Pocałunkimogą się piec w tym samym czasie. Po upieczeniu ricottę pokroić na porcje i podawać razem z upieczonymi pomidorami. Świetnym dodatkiem jest też świeża bagietka maczana w cudownym sosie, jaki powstał podczas pieczenia pomidorów. Smacznego! A teraz kolejne trudne zadanie - zaproszenie kolejnych 10 blogów do zabawy. Dziesięć to tak mało! Blogów, które lubię, ba uwielbiam, jest tak dużo... Zatem(...)Zaytoon z Cynamon i oliwka - urzeka mnie jej wrażliwość i słowa w jakie ją ubiera. 7. Ewelajnę z Kuchni pełnej smaków - piękna zdjęcia (borówkowe i malinowe moje ulubione), wspaniałe opisy i ten cudowny, domowy klimat. 8. Misię z Food Haven - zachwycają mnie jej zdjęcia, wspaniałe potrawy, a tango zapiera dech w piersiach. 9. deZeal z Moorland
KUCHARNIADanie które zaserwowałam swojemu mężowi w 8 rocznicę ślubu. Są po prostu idealne! Pogoda sprzyjała na dania grillowe, i jedzenie na zewnątrz było wielkim wybawieniem.
Malinowe Pocałunki