Wieprzowina to nie tylko schabowy. Wieprzowina nie musi być nudna.Danie które proponuję, nie jest skomplikowane w wykonaniu, ale bardzo smaczne i zaskakujące przy jedzeniu.B
Pasje JolkiKolejne danie jako przykład co jeszcze można zrobić z rozebraną na elementy gęsią poda cna świąteczną kolację. Mianowicie nafaszerować pierożki, może to być tortellini, ravioli ale
Bernika - moj kulinarny pamietnikNie ma dla mnie bardziej ,,pociągającego" zestawu aromatów i smaków niż mięso duszone w sosie z suszonych grzybów . Z dużą ilością cebulki . Przyprawy podstawowe .Jedno
Buniabaje w kuchniIndyka przerabiałam na rożne sposoby, jednak to danie jest naprawdę smaczne .PolecamSKŁADNIKI:1 kg filetu z indyka30 dag grzybów świeżych lub mrożonychgarść suszonej żurawiny1 łyżka przyprawy
W kuchennym oknie EwySKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 duża łyżka masła 1 cebula biała 1 cebula czerwona 2 ząbki czosnku pęczek kopru 400 ml jogurtu naturalnego
ClauditteMissCookingSkładniki: 400 g wołowiny 3 cebule 400 g pieczarek 60 g gorgonzoli kubek śmietany 2 ząbki czosnku 1 l bulionu warzywnego duży seler szczypiorek sól, pieprz
Gaździnka warzyPlacki ziemniaczane, kto ich nie kocha? Element każdej polskiej kuchni. Dzisiaj tez wam przedstawiam pomysł na placki, ale w wersji mojego męża, który wymyślił je sobie
Bernika - moj kulinarny pamietnikJeśli usmażymy za dużo panierowanych kotletów z karkówki ( schabu ) , lub odwrotnie jeśli mamy za mało kotletów w stosunku do ilości stołowników , lub po prostu mamy ochotę
Buniabaje w kuchniSos grzybowy Sos grzybowy. Składniki: 1 łyżka masła 1 cebula 400 g podgrzybków 200 g śmietany 30% UHT 2 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz, cukier Przygotowanie: Na patelni rozpuść masło. Podsmaż na nim cebulę pokrojoną w kostkę. Kiedy się zeszkli, dodaj grzyby pokrojone w plastry. Całość podsmaż aż grzyby zmiękną , około(...)pieprzem, na sam koniec wsyp koperek. Sos nadaje się do kopytek, placków czy mięsa. Równie dobrze smakuje z pieczywem jako samodzielne danie. Sos grzybowy to obowiązkowa pozycja w moimi menu, zwłaszcza późnym latem i wczesną jesienią. Jest super uniwersalny i bardzo prosty w przygotowaniu. Jeżeli grzybów w sezonie jest
kuron.com.plTypowo jesienna propozycja na wykorzystanie darów lasu a przy tym możliwość spróbowania jednego z podstawowych dań kuchni włoskiej to przepis na Gnocchi w sosie grzybowym. Proste i pyszne kluski skąpane w aromatycznym sosie grzybowym: Gnocchi w sosie grzybowym: Składniki (dla 4-6 osób): Kluski: 1kg ziemniaków 2 żółtka Sól Pieprz Mąka pszenna około 250g Sos: 400g grzybów leśnych świeżych(...)bądź mrożonych (w tym wypadku podgrzybki) Masło 1 szklanka buliony drobiowo – warzywnego Sól Pieprz 150ml śmietanki 30% Gnocchi w sosie grzybowym: Przygotowanie: Kluski: Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, po czym odcedzamy i wstawiamy jeszcze na kilka minut na ogień do odparowania nadmiaru wody, bądź wstawiamy do nagrzanego piekarnika po odcedzeniu na 5 min. Ugotowane ziemniaki
Księga-Smakukotlety mielone w sosie jest bardzo prosty w przygotowaniu i nie sprawi żadnych trudności nawet tym, którzy w kuchni stawiają pierwsze kroki Przygotowujemy tradycyjne kotlety mielone oraz sos z grzybów suszonych. Sos jest bardzo aromatyczny i gęsty. Szczerze mówiąc ten obiad najlepiej smakuje po kilku dniach „przegryzania się” w słoiku Mielone w sosie grzybowym przepis(...)tylko jedna z wielu możliwości przygotowania tych popularnych kotletów. Mielone szykujemy z sosem pomidorowym oraz śmietanowym. Świetnie sprawdza się również sos koperkowy, sos cebulowy oraz sos pieczarkowy. Każdy z nas zapewne swoją ulubioną wersję i przepis na kotlety mielone w sosie. Polecamy. Kotlety mielone w sosie grzybowym Składniki: Kotlety: łopatka mielona: 0,5 kg cebula: 1 duża bułka tarta
Kuchnia Na WypasieGołąbki bez zawijania w sosie grzybowym zostały zrobione już jakiś czas temu, gdy zastanawialiśmy się nad świątecznymi przepisami. Takie domowe gołąbki świetnie sprawdzą się jako danie na pierwszy lub drugi dzień świąt, ale także można je przygotować bez tej szczególnej okazji. Do ich przygotowania użyliśmy kapusty pekińskiej oraz mielonego mięsa z indyka, co doskonale smakowo połączyło się z sosem grzybowym(...)Gołąbki bez zawijania z kapustą pekińską są daniem sycącym, nie potrzeba do nich żadnych dodatków. Udostępnij Składniki na gołąbki bez zawijania w sosie grzybowym Składniki wspólne gołąbków i sosu: 15 g suszonych borowików 3 średnie cebule olej do smażenia Gołąbki bez zawijania: 200 g ryżu 500 g kapusty pekińskiej 500 g mięsa mielonego z indyka 3 łyżki bułki tartej
niecodziennikparyKurczak w sosie grzybowym. U nas w każdą niedzielę na pierwsze danie jest rosół, na drugie danie podaję zawsze coś co lubimy: często jest kotlet schabowy , rolady wołowe , czy też inne mięsne danie z wieprzowiny , czy kurczaka . Ale zawsze mam dylemat co zrobić z kurczakiem z rosołu. Często robię: kurczaka w potrawce, Pulpety z kurczaka i warzyw z rosołu , Zupa(...)kurczaka i warzyw . Tym razem wpadłam na pomysł aby na poniedziałkowy obiad zrobić kurczaka w sosie grzybowym , gdyż sezon grzybowy trwa jeszcze w najlepsze. W sobotę Piotrek nazbierał sporo podgrzybków, część zrobiłam w occie , a resztę grzybów pokroiłam w plastry i obgotowałam. Obgotowane grzyby stały w lodówce więc postanowiłam je wykorzystać do kurczaka z rosołu. Mając gotowane pałki kurczaka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCzas Gotowania : 5 min Gotowe w : 30 min Jesień w tym roku jest bardzo uprzejma i zasypała nas ogromną ilością grzybów. Po powrocie z lasu
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisyPierś z kurczaka w sosie grzybowym na bazie jogurtu. Zazwyczaj sos grzybowy kojarzy się z sosem śmietanowym. Moje zmiany w odżywianiu, o których wspominałam ostatnio wykluczają używanie dużych ilości śmietany, dlatego zastępuję ją jogurtem. Stąd pomysł na sos jogurtowo-grzybowy, który nie jest "uboższą wersją", a wręcz przeciwnie, jest po prostu świetny!Wykorzystałam jeszcze zeszłoroczne zapasy maślaków
Kraina Tysiąca Smaków