sos do ryby - 1500 przepisów (strona:4/100)

Dorsz z kurkami i sosem śmietankowo cytrynowym 172

tygodniu. Dorsz z kurkami i sosem śmietankowo cytrynowym to wyśmienite danie na obiad. Bardzo lubię rybę z grzybami , więc kiedy w końcu znalazłam pierwsze kurki w lesie, od razu wiedziałam jak je wykorzystam. Polecam również sos śmietankowo cytrynowy, który idealnie pasuje do ryby, nie tylko dorsz . Sos podkreśla smak ryby. Jest banalnie prosty w wykonaniu, a w wersji(...)pieprzem. Rozgrzej masło i olej na patelni i usmaż rybę. Smaż rybę po obs stronach, około 3 minut w zależności od grubości fileta. Dobrze usmażona ryba powinna być lśniąca i ładnie się dzielić. Przygotuj sos. Pokrój szalotkę w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Wymieszaj śmietanę z żółtkiem i dodaj do szalotki razem z z sokiem z cytryny, przyprawami

codojedzenia
Łosoś teriyaki 141

1godzine. Najlepiej gdy postoi tak przez noc.Na patelnię wykładamy łososia skórą do dołu I smażymy na średnim ogniu przez kilka minut. Wylewamy resztę sosu I ciągle polewamy nim rybę. Sos zgęstnieje. Wtedy dolewany sake. Łosoś powinien tak się smażyć ok 15minut. Pamiętajmy, żeby nie przeciągać smażenia zbyt długo bo łosoś będzie suchy.Smacznego

Kulinarna rozmowa
Mintaj w sosie słodko - kwaśnym 168

Uwielbiam ryby z sosami, a z tym w szczególności. Fajna i smaczna przekąska na domowe imprezy. Polecam! 1,5 kg mintaja Sól Pieprz Przyprawa do ryb 2 jajka 1 szklanka bułki tartej 3 cebule 1 czerwona papryka 2 marchewki 100 – 150 ml bulionu 700 g sosu słodko-kwaśnego Orzech  (KLIK) Olej do smażenia Mintaja wcześniej dokładnie rozmrażamy(...)ścieramy na tarce o średnich oczkach. W garnku rozgrzewamy olej, szklimy cebulę, następnie dodajemy pozostałe warzywa. Lekko dusimy i zalewamy sosem słodko kwaśnym. Dolewamy bulion i dokładnie mieszamy. Dusimy do miękkości warzyw. Gotową, jeszcze ciepłą zalewą przekładamy warstwami z rybą. Możemy podać na ciepło lub po wystudzeniu, gdy smaki się przegryzą

VioletoweKucharzenie
Beurre Blanc – tradycyjny sos do grillowanych ryb, drobiu i wieprzowiny 150

łyżki ulubionej mieszanki ziół przed dodaniem masła. Beurre Blanc – tradycyjny sos do grillowanych ryb, drobiu i wieprzowiny is a post from: naRuszcie.pl The post Beurre Blanc – tradycyjny sos do grillowanych ryb, drobiu i wieprzowiny appeared first on naRuszcie.pl

naRuszcie
dorsz pieczony w sosie 166

Dziś przepis na danie z rybą w roli głównej. Dorsz w przepysznym, kremowym sosie śmietanowo-cytrynowym. Przepis na rybę pochodzi z książki Marty Gessler Kuchnia Marty. Kolory smaków. Jednak przepis u siebie zmieniłam ,bo rybkę upieklam ,ale przepis podaje oryginalny.Bo w oryginale w efekcie zamiast ryby z sosem wygląd wskazuje na gulasz,. W każdym razie, z powodu wyśmienitego smaku(...)dusić ok. 10 minut na niewielkim ogniu, do miękkości. Po tym czasie dodać śmietankę, cukier i sok z cytryny, wymieszać, doprawić lekko solą i gotować do zgęstnienia sosu (w tym momencie ryba już całkowicie rozpadła mi się na kawałki, jednak powstał bardzo smaczny gulasz). Podawać ciepłe..Wygląd ciapki rybnej w sosie nie przemawial do mnie,więc postanowiłam upiec rybke

w mojej kuchni
Konserwa rybna domowa 169

Zrobimy domową konserwę z ryby.Składniki:-1,5 kg filetów rybnych-1 kg marchwi-1 l przecieru pomidorowego-pieprz ziołowy i naturalny-przyprawa do ryb-warzywko-liść laurowy-ziele angielskie-sól-cukier   Filety po opłukaniu i osuszeniu posypujemy przyprawą do ryb.Marchew kroimy w plasterki.   Przecier pomidorowy zagotowujemy z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego(...)cukier.Sos pomidorowy musi mieć zdecydowany smak.   W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę marchewki i zalewamy ją sosem.   Układamy warstwę ryby,następnie powtarzamy warstwę marchwi, sosu i ryby i tak do wyczerpania składników.Na wierzchu musi znaleźć się marchew i sos.   Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. Cna godzinę

Maminek kulinarny
Odkrywamy kalifornijskie wina 132

jagnięcego czy kurczaka podawanego ze słonymi lub pikantnymi sosami.   Chardonnay   Idealne do białej ryby, ostryg, homarów, skorupiaków – szczególnie z kremowymi, maślanymi sosami. Mogą być również ryby w sosach maślanych, sałatki rybne, ceviche lub łosoś w lekkim sosie holenderskim.   Muscat / Moscato   Wspaniałe do owoców i serów.   Pinot Blanc   Do makaronu z sosami(...)Pinot Gris / Pinot Grigio   Do dań z kuchni tajskiej - sajgonek. Do pikantnego kurczaka, bekonu, sałaty i pomidorów z rustykalnym wiejskim chlebem.   Sauvignon Blanc   Do grillowanych ryb np. łososia oraz białych mięs.   Riesling Do kurczaka z mango, marokańsko-korzennego halibuta lub dyni z kokosowym curry.   Viognier   Do owoców morza.   Teorię łączenia wina

królestwo garów
Sos szafranowy 184

Taki sos można podawać do ryb mięs i warzyw. jest pyszny i nie zbyt skomplikowany.   Sos szafranowy – szafran zalać zimną wodą i zostawić na 10 minut. W garnku zagotować wodę i położyć na górę miskę. Do miski dodać żółtka,sok z cytryny, śmietanę i szafran razem z wodą. Mieszać za pomocą trzepaczki, aż masa prawie zgęstnieje. Zdjąć

Kuchnia Pokoleń
Pstrąg z pieczarkami, z grilla 78

środka ryby. Grubą folię aluminiową złożyć na pół, posmarować masłem, położyć dwa plasterki cytryny, na nich rybę, na wierzchu ryby położyć plasterek masła. Rybę zawinąć w folię tak, aby nie mógł w trakcie grillowania wyciekać sos. Rybę ułożyć na grillu, grillować około 25 – 30 minut. Tak przygotowana rybę można upiec w piekarniku. zastawa

królestwo garów
Łosoś z serem i sosem tatarskim 122

Kiedy łosoś się piecze przygotowujemy sos: cebulę i podgrzybki drobno kroimy, ogórka ścieramy na tarce. Mieszamy z majonezem, musztardą, chrzanem, solą i pieprzem.  5. Po upieczeniu polewamy rybę sosem. Podajemy z ulubionymi dodatkami

Szefowa kuchni
Miruna w sosie śmietankowo-koperkowym 149

miruny Sos: 300 ml śmietany 18% 50 ml wody 1 ząbek czosnku sok wyciśnięty z połowy cytryny 1 cebula sól pieprz 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki suszonego kopru lub 2 łyżki świeżo posiekanego Wykonanie: Rybę rozmrażam, opłukuję i zostawiam na sicie by osaczyć ją z wody. Kroję w dzwonka i układam w naczyniu żaroodpornym.- ryby nie solę Śmietaną(...)kubeczku, dodaję posiekana cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i sok wyciśnięty z połowy cytryny. Mieszam, doprawiam do smaku solą i pieprzem i zgęszczam mąka ziemniaczaną. Tak przygotowanym sosem polewam rybę i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C z termoobiegiem, zaś bez termoobiegu, piekarnik nagrzewam do 200°C i wstawiam rybę bez przykrywki na około 25 min. Po tym czasie

Bea(u)ty kitchen
Gremolata - idealna do ryb i mięs 164

Jest to włoski sos. Oryginalnie podawana z giczą cielęcą. Dla polskiego podniebienia idealnie komponuję się z rybami i z innymi mięsami. W jej skład wchodzi czosnek, skórka z cytryny i natka pietruszki. W związku z tym, że w mojej doniczce wyrosła już natka - postanowiłam przygotować taką marynatę i cierpliwie z nią czekać aż przyjdzie weekend i będę mogła wrzucić(...)Skórkę cytryn trzemy na tarce. Wszystko razem mieszamy i zalewamy oliwą. Taki sos możemy bardzo długo trzymać w lodówce. Smaki pięknie się przegryzają. Najlepiej smakuje z rybami! Ale z kurczakiem też polecam :) Sos stosujemy jako oddzielny sos albo marynatę. Gremolata bez oliwyGremolata z oliwą

Bon Appetit Małgorzaty
Fish Burger 164

Składniki:bułka żytniafilet z ryby (ok. 100 g, np. sola, mintaj, tu: miruna)surówka z kiszonej kapusty (kiszona kapusta + marchewka + jabłko + trochę cebulki, cukru, oleju)sałatasos czosnkowy (tu: Heinz z plastikowej butelki - łyżeczka od herbaty)panierka: bułka tarta (1,5 łyżki), otręby pszenne (1 łyżka), jajko, trochę mąkiPrzygotowanie:1. Filet obtaczamy cienko w mące, następnie w jajku(...)bułce możemy obtoczyć podwójnie)2.  Rybę pieczemy w naczyniu żaroodpornym (bez przykrycia) w temp. 180 stopni ok. 15 - 20 min (termoobieg, środkowy poziom piekarnika)3. Pod koniec pieczenia na patelni podpiekamy przekrojone połówki bułki (żeby były ciepłe i chrupiące, wedle uznania)4. Na połówkę bułki kładziemy: liść sałaty, upieczoną rybę, sos czosnkowy, surówkę z kiszonej kapusty i przykrywamy drugą

Malowane smakiem
FILETY Z DORSZA W SOSIE POMIDOROWYM 190

obiadowe. Filety rybne w pysznym, aromatycznym sosie pomidorowym zadowolą wszystkich lubiących ryby. Zazwyczaj przygotowuję rybę klasycznie smażąc ja i podając z surówką, ale ryba w takim wydaniu najlepsza jest prosto z patelni, więc wszyscy muszą być przy stole na konkretną godzinę :) Ryba w sosie pomidorowym nie jest już tak wymagająca, można ja przygotować wcześniej i spokojnie odgrzać(...)robi się bardziej aksamitny w smaku. Filety wyjmujemy z lodówki, obtaczamy w mące (bez cebuli, była ona tylko potrzebna, aby ryba przeszła jej aromatem) i smażymy z obu stron na rozgrzanej oliwie. Po usmażeniu przekładamy do sosu, posypujemy całość świeżo posiekaną natką pietruszki.  My najchętniej zjadamy z ryżem. Równie dobrze pasują tu ziemniaczki, albo po prostu pieczywo

Walijskie Pichcenie
Aromatyczna ryba po grecku z goździkami 171

goździki, listki laurowe i ziela angielskie. Rybę przyprawiamy solą i pieprzem, obsypujemy mąką i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Następnie, kroimy w mniejsze cząstki i zalewamy sosemryba po grecku

Bon Appetit Małgorzaty