pokrój w kostkę i gotuj do miękkości. Cebulkę drobno posiekaj i podsmaż na oleju. Ugotowane warzywa zblenduj z nerkowcami, płatkami drożdżowymi, czosnkiem, podsmażoną cebulką i przyprawami. Makaron wymieszaj z sosem. Kolacja: Wrap z warzywami i fasolą [366 kcal/ W: 62,7 g/ B: 13 g/ T: 9 g] pełnoziarnista tortilla 30 g awokado sok wyciśnięty z połowy cytryny(...)wypłukaną ciecierzycę, podgrzewaj jeszcze 2 minuty. Posypujemy posiekaną kolendrą i podawaj z ryżem. Kolacja: Bezglutenowa pizza z batatów (porcja na dwa dni) [400 kcal/ W: 67,5 g/ B: 15,5 g/ T: 3,5 g] 1 duży batat 80 g mąki orkiszowej sos pomidorowy 200 g pieczarek papryka cebula mała cukinia garść rukoli wegański parmezan (opcjonalnie) Batata wyszoruj, przekrój
365 dni dookoła kuchninajedliśmy. Zostało mi jeszcze trochę ciasta, które przechowałam w lodówce przez kolejne 24 godziny. Tak długo rosnące ciasto jest według mnie jeszcze smaczniejsze. Tym razem postanowiłam zrobić już nie pizzę, a prostszą focaccię wykorzystując właśnie kupione dorodne figi. Gorgonzola i owoce to jedno z moich ulubionych połączeń smakowych, które wałkuję do znudzenia każdej jesieni. Lekko skarmelizowana, słodka w smaku czerwona(...)gruszką na cieście z wędzoną papryką sałatkę z figami, boczkiem i sosem z gorgonzoli sałatkę z karmelizowaną gruszką, gorgonzolą i szpinakiem czekoladowe clafoutis z gorgonzolą i gruszką Focaccia z figami, czerwoną cebulą, gorgonzolą i rozmarynem Składniki /dla 2-4 osób: 1/2 porcji klasycznego włoskiego ciasta na pizzę 1 średnia czerwona cebula pokrojona w piórka oliwa 4-5 fig pokrojonych
Chilli Czosnek i OliwaWiększość gotowych sosów pomidorowych zawiera sztuczne składniki. Dlatego stworzyliśmy przepis na idealny domowy sos pomidorowy. Jest o wiele smaczniejszy niż ten ze sklepu, a do tego świetnie się mrozi. Warto zawsze mieć go w zamrażalniku – pasuje do wielu dań, szczególnie makaronów! Idealne ciasto na pizze i calzone Pizza i calzone – to dania, dzięki którym resztki z lodówki zmieniają(...)się w pyszne i atrakcyjne potrawy. Warto zagnieść więcej ciasta za jednym razem, zamrozić je, a potem wyciągnąć gdy będzie taka potrzeba. Pyszna domowa pizza będzie gotowa szybciej niż dostawa do domu! Kurczak nadziewany wątróbką Kurczak nadziewany wątróbką to niewyszukane, a zarazem wykwintne danie, zrobione z prostych składników, ale bogate w aromat i smak. Dzięki nadzieniu może się nim najeść
Niedzielny kucharzSmaczna przekąska przywołująca na myśl smak pizzy. Bułeczki mogą być podawane zarówno na ciepło jak i zimno. W obu wersja smakują znakomicie. Bułeczki z Pieczarkami i Żółtym Serem - Składniki: 500 g mąki pszennej 240 ml ciepłej wody 30 g świeżych drożdży 2 łyżki miodu szczypta soli 600 g pieczarek 2 cebulę 2 ząbki czosnku oregano, bazylia, słodka papryka, sól(...)wykładać farsz, ser i zawijać (jak knedle). Gotowe bułeczki posmarować rozbełtanym jajkiem z mlekiem i piec w temperaturze 250 stopni przez ok. 7 minut do zrumienienia. Podawać z dowolnymi sosami. Moje posty
Słodka Stronapyszna, chrupiąca i nie pływa, a polskie pizze lubią niestety pływać. Potrzebujemy (2 duże calzone): Ciasto: 180 g ciepłej wody 20 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 360 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 15 g oliwy Nadzienie: 3 garści utartego sera kilka plastrów salami suszone pomidory 2 ząbki czosnku sos pomidorowy Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem(...)smarujemy niewielką ilością sosu pomidorowego. Na 1/2 placka nakładamy ser, salami, suszone pomidory i przeciśnięty przez praskę czosnek - po 1 ząbku na placek. Ponownie posypujemy serem i przykrywamy drugą częścią ciasta, tak jak w przypadku pierogów. Brzegi zakładamy również zupełnie tak jak w pierogach. Wierzch ciasta smarujemy oliwą wymieszaną z ulubionymi ziołami. Odstawiamy jeszcze naszą pizzę na 15 minut
MamaOskarkawrocławska, poznańska) idealna do ciast kleistych, np. do klusek i pierogów. Zagęszcza zupy i sosy. TYP 550: (mąka luksusowa) dobra do wyrobów smażonych, np. pączków, a także do makaronów. mąka gryczana, źródło: badapak.pl TYP 750-850: (mąka chlebowa) dobra na ciasto na chleb lub pizzę. TYP 1850: (mąka graham) ciemna i gruba. Idealna do ciast dietetycznych, ze względu na wysoką(...)mąka ziemniaczana: zagęszcza potrawę lub sprawia, że ciasto ma zbitą konsystencję. - mąka pszenna: zapewnia elastyczność i wilgotność ciasta. - mąka kukurydziana: ma żółty kolor. Nadaje się do zagęszczania zup i sosów. Idealna na pieczywo bezglutenowe i na ciasta. - mąka żytnia: ma więcej wartości odżywczych niż mąka pszenna. Dobra do wypieku chleba. mąka pszenna, źródło: niam.pl - mąka sojowa: dobra do wyrobu mleka
Gotuję Testujędużą pizzę, którą z Mężem i synkiem potrafimy spałaszować w czasie jednego posiłku Jeśli jednak zostanie wam kilka kawałków, to spokojnie można przechować je w lodówce na później, a nawet zabrać na lunch do pracy czy szkoły. Składniki: Ciasto: 3 szklanki** mąki owsianej 3 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych 1 łyżeczka oregano 1 szklanka wody Nadzienie: 1 szklanka sosu pomidorowego(...)kukurydzę odcedzamy. Po wyjęciu ciasta z piekarnika rozsmarowujemy równomiernie sos pomidorowy zmieszany ze startym czosnkiem, układamy liście bazylii lub szpinaku i pozostałe składniki w dowolnej kolejności (Uwaga: nadzienie powinno składać się z waszych ulubionych składników, więc potraktujcie naszą listę jako przykładowy zestaw, w którym możecie zmienić wszystko według własnego uznania :)). Pizzę wkładamy do piekarnika na kolejne 10 minut
Lamarida.plPizza jest kolejną rzeczą którą uwielbiają miliony podobnie jak czekolada. Jednak bardzo rzadko robimy ją w domu. A to od nas zależy co na nią położymy i w jakich ilością. Połową sukcesu jest dobrze przygotowane ciasto. Najpierw podgrzewam mleko z wodą do takiej temperatury aż delikatnie zacznie mnie parzyć w palec. Wodę i mleko przelewam do miski gdzie(...)ciasto już ładnie wyrosło wysmarowałem naczynie oliwą i rozciągnąłem do brzegów ciasto i smaruję sosem czosnkowym (2 ząbki czosnku, sól, pieprz, jogurt grecki), a następnie rozkładam składniki : ser żółty, ser pleśniowy, ser topiony i mozzarelle. A na samą górę świeże pomidory. Tak zrobioną pizze wkładam do maksymalnie rozgrzanego piekarnika. Smacznego
Full SmakuTorcik boloński , pyszna zapiekanka Torcik boloński , to pyszna zapiekanka , podana w odrobinę zabawny sposób. Doskonale trafia w gusta dzieci , moje były zachwycone sposobem podania i smakiem
Ogrodnik w podróżyparmezanem, warzywa upieczone z rozmarynem i czosnkiem, a wszystko polane rubinowym sosem z pieczonych warzyw i czerwonego wina. Polentę, czyli kaszkę kukurydzianą kupiłam wieki temu planując zrobić z niej jakąś fajną potrawę. Zamiast tego stała zapomniana w szafce kuchennej, służąc mi tylko czasem do podsypywania blatów pizzy (dzięki temu stają się chrupiące!). Wymyśliłam sobie polentę z pieczonymi warzywami(...)mnie stanowczo zbyt skomplikowany. Na osobne marynowanie każdego rodzaju warzyw jestem po prostu za leniwa ;) Postanowiłam więc przepis uprościć i zrobić po swojemu. Przede wszystkim brakowało mi w nim sosu. Takiego gęstego, a'la pieczeniowego, którym można by polać polentę. Wydaje mi się, że polenta i taki sos tworzą duet idealny. Aby stworzyć aromatyczną bazę bez użycia mięsa wykorzystałam zmiksowane
Chilli Czosnek i Oliwaszybką i pyszną przekąskę. Niby mają typowe nadzienie pizzy, ale jednak wyglądają zupełnie inaczej i ciekawiej Polecam te ślimaki pizzowe na świąteczne ucztowanie albo na szybką i niezbyt skomplikowaną przekąskę dla niespodziewanych gości! Składniki: Ciasto: gotowe świeże ciasto francuskie (u mnie w rozmiarze 25 x 50 cm, 375 g) Sos: przecier pomidorowy (mały słoiczek, około 140 g) 1 łyżka oleju(...)Smarujemy sosem, układamy pokrojoną pieczarkę, oliwki i bazylię, posypujemy startym serem. Ciasno zawijamy ciasto wzdłuż długiego boku i kroimy na około 2 cm kawałki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia albo silikonowa matą. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 15 minut albo do momentu aż ślimaki pizzowe będą złociście zarumienione. Smacznego! Artykuł Francuskie roladki z pizzy
Lamarida.plniepowtarzalny smak - tego trzeba spróbować! Jeżeli lubicie pizzę, a do niej jadacie sałatkę, a wybieracie się w parze na kolację, czy obiad, warto wziąć jedną porcje na dwoje (nawet głodomorom wystarczy, a i niejeden pasibrzuch się naje). Sałatki, poza tym co ustaliliśmy, czyli idealnym doborem składników, mają przepyszny sos winegret, którego składu do końca nie udało mi się rozszyfrować
BaRepasznalazło się na tym blogu np. pizza na spodzie z kalafiora , chipsy z kalafiora i sera żółtego czy też placuszki z kalafiora ) ale nie mogę powiedzieć że to jest moje ulubione warzywo, czy nawet w top 10. Ale to danie jest wyjątkowe, kalafior zyskuje tu zupełnie inny wymiar smakowy. Musicie koniecznie spróbować. Nadwyżkę sosu wykorzystałam do pieczonego bakłażana, też
Cooking for EmilyWiedzieliście, że placki tortilli można wykorzystać do słodkiego deseru? Wiedzą o tym niektórzy bywalcy Pizza Hut. Wspaniały deser, który możecie zrobić w domu. Przepis jest na 4 porcje Co potrzeba: 4 banany, 4 duże tortille, 4 łyżeczki miodu, Sos czekoladowy (nutella lub 1 czekolada), Śmietana 30% (200 g), 1 płaska łyżeczka cukru pudru Wykonanie: Do połamanej czekolady
Bułka z Chlebem