Śledź w oleju z pieczonymi burakami Marynowany surowy łosoś w przyprawach Śledź w sosie czosnkowym Śledź w oleju z cebulą Śledź w buraczkowej pierzynce Warzywne chili Chili con carne w wersji light Bigos Krokiety z pieczarkami Patatas alioli Pieczone pierożki z ciasta filo ze szpinakiem Mini pizze na zaczynie poolish Pissaladiere Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Drożdżowe bułeczki(...)mięsny Pasta rybna w wersji light Twarożek zwany bryndzą Pasta twarożkowa z pstrągiem Pate z drobiowych wątróbek Pasta z tuńczykiem Pasta łososiowa Rybna pasta twarożkowa Domowy majonez w słoiku Sos tatarski Wędliny Schab z pończochy, czyli domowa wędlina Domowy baleron Schab ze słoika w pikantnej panierce Schab w majeranku nadziewany śliwką Domowa biała kiełbasa Szynka pieczona w ziołach Polędwica
Kulinarne przygody Gatitymozzarella w kulkach ½ łyżeczki suszonego oregano do posypania Zacznij od przygotowania cukinii według przepisu w linku. Możesz przyrządzić dużą porcję cukinii i resztę wykorzystać do salatki lub dodatkowej pizzy. Rozpuść drożdże w mleku podgrzanym do temperatury pokojowej. Dodaj mąkę, sól i zagnieć ciasto. Ciasto powinno być lekko lepkie ale swobodnie odchodzić od ścianek naczynia. Zacznij od mniejszej ilości mleka(...)garnuszku wymieszaj przecier pomidorowy z wodą, oliwą, ziołami prowansalskimi i przyprawami. Posmaruj placek sosem. Kurki pokrój na kawałki jeśli są bardzo duże i podsmaż na maśle. Dopraw solą, pieprzem i rozmieść równomiernie na placku. Teraz rozprowadź porcję cukinii, a na koniec powciskaj kuleczki mozzarelli. Umieść pizzę na podgrzanej blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub gorącym kamieniu do pizzy. Piecz
codojedzeniapokrój w kostkę i gotuj do miękkości. Cebulkę drobno posiekaj i podsmaż na oleju. Ugotowane warzywa zblenduj z nerkowcami, płatkami drożdżowymi, czosnkiem, podsmażoną cebulką i przyprawami. Makaron wymieszaj z sosem. Kolacja: Wrap z warzywami i fasolą [366 kcal/ W: 62,7 g/ B: 13 g/ T: 9 g] pełnoziarnista tortilla 30 g awokado sok wyciśnięty z połowy cytryny(...)wypłukaną ciecierzycę, podgrzewaj jeszcze 2 minuty. Posypujemy posiekaną kolendrą i podawaj z ryżem. Kolacja: Bezglutenowa pizza z batatów (porcja na dwa dni) [400 kcal/ W: 67,5 g/ B: 15,5 g/ T: 3,5 g] 1 duży batat 80 g mąki orkiszowej sos pomidorowy 200 g pieczarek papryka cebula mała cukinia garść rukoli wegański parmezan (opcjonalnie) Batata wyszoruj, przekrój
365 dni dookoła kuchninajedliśmy. Zostało mi jeszcze trochę ciasta, które przechowałam w lodówce przez kolejne 24 godziny. Tak długo rosnące ciasto jest według mnie jeszcze smaczniejsze. Tym razem postanowiłam zrobić już nie pizzę, a prostszą focaccię wykorzystując właśnie kupione dorodne figi. Gorgonzola i owoce to jedno z moich ulubionych połączeń smakowych, które wałkuję do znudzenia każdej jesieni. Lekko skarmelizowana, słodka w smaku czerwona(...)gruszką na cieście z wędzoną papryką sałatkę z figami, boczkiem i sosem z gorgonzoli sałatkę z karmelizowaną gruszką, gorgonzolą i szpinakiem czekoladowe clafoutis z gorgonzolą i gruszką Focaccia z figami, czerwoną cebulą, gorgonzolą i rozmarynem Składniki /dla 2-4 osób: 1/2 porcji klasycznego włoskiego ciasta na pizzę 1 średnia czerwona cebula pokrojona w piórka oliwa 4-5 fig pokrojonych
Chilli Czosnek i OliwaWiększość gotowych sosów pomidorowych zawiera sztuczne składniki. Dlatego stworzyliśmy przepis na idealny domowy sos pomidorowy. Jest o wiele smaczniejszy niż ten ze sklepu, a do tego świetnie się mrozi. Warto zawsze mieć go w zamrażalniku – pasuje do wielu dań, szczególnie makaronów! Idealne ciasto na pizze i calzone Pizza i calzone – to dania, dzięki którym resztki z lodówki zmieniają(...)się w pyszne i atrakcyjne potrawy. Warto zagnieść więcej ciasta za jednym razem, zamrozić je, a potem wyciągnąć gdy będzie taka potrzeba. Pyszna domowa pizza będzie gotowa szybciej niż dostawa do domu! Kurczak nadziewany wątróbką Kurczak nadziewany wątróbką to niewyszukane, a zarazem wykwintne danie, zrobione z prostych składników, ale bogate w aromat i smak. Dzięki nadzieniu może się nim najeść
Niedzielny kucharzSmaczna przekąska przywołująca na myśl smak pizzy. Bułeczki mogą być podawane zarówno na ciepło jak i zimno. W obu wersja smakują znakomicie. Bułeczki z Pieczarkami i Żółtym Serem - Składniki: 500 g mąki pszennej 240 ml ciepłej wody 30 g świeżych drożdży 2 łyżki miodu szczypta soli 600 g pieczarek 2 cebulę 2 ząbki czosnku oregano, bazylia, słodka papryka, sól(...)wykładać farsz, ser i zawijać (jak knedle). Gotowe bułeczki posmarować rozbełtanym jajkiem z mlekiem i piec w temperaturze 250 stopni przez ok. 7 minut do zrumienienia. Podawać z dowolnymi sosami. Moje posty
Słodka Stronapyszna, chrupiąca i nie pływa, a polskie pizze lubią niestety pływać. Potrzebujemy (2 duże calzone): Ciasto: 180 g ciepłej wody 20 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 360 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 15 g oliwy Nadzienie: 3 garści utartego sera kilka plastrów salami suszone pomidory 2 ząbki czosnku sos pomidorowy Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem(...)smarujemy niewielką ilością sosu pomidorowego. Na 1/2 placka nakładamy ser, salami, suszone pomidory i przeciśnięty przez praskę czosnek - po 1 ząbku na placek. Ponownie posypujemy serem i przykrywamy drugą częścią ciasta, tak jak w przypadku pierogów. Brzegi zakładamy również zupełnie tak jak w pierogach. Wierzch ciasta smarujemy oliwą wymieszaną z ulubionymi ziołami. Odstawiamy jeszcze naszą pizzę na 15 minut
MamaOskarkawrocławska, poznańska) idealna do ciast kleistych, np. do klusek i pierogów. Zagęszcza zupy i sosy. TYP 550: (mąka luksusowa) dobra do wyrobów smażonych, np. pączków, a także do makaronów. mąka gryczana, źródło: badapak.pl TYP 750-850: (mąka chlebowa) dobra na ciasto na chleb lub pizzę. TYP 1850: (mąka graham) ciemna i gruba. Idealna do ciast dietetycznych, ze względu na wysoką(...)mąka ziemniaczana: zagęszcza potrawę lub sprawia, że ciasto ma zbitą konsystencję. - mąka pszenna: zapewnia elastyczność i wilgotność ciasta. - mąka kukurydziana: ma żółty kolor. Nadaje się do zagęszczania zup i sosów. Idealna na pieczywo bezglutenowe i na ciasta. - mąka żytnia: ma więcej wartości odżywczych niż mąka pszenna. Dobra do wypieku chleba. mąka pszenna, źródło: niam.pl - mąka sojowa: dobra do wyrobu mleka
Gotuję Testujędużą pizzę, którą z Mężem i synkiem potrafimy spałaszować w czasie jednego posiłku Jeśli jednak zostanie wam kilka kawałków, to spokojnie można przechować je w lodówce na później, a nawet zabrać na lunch do pracy czy szkoły. Składniki: Ciasto: 3 szklanki** mąki owsianej 3 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych 1 łyżeczka oregano 1 szklanka wody Nadzienie: 1 szklanka sosu pomidorowego(...)kukurydzę odcedzamy. Po wyjęciu ciasta z piekarnika rozsmarowujemy równomiernie sos pomidorowy zmieszany ze startym czosnkiem, układamy liście bazylii lub szpinaku i pozostałe składniki w dowolnej kolejności (Uwaga: nadzienie powinno składać się z waszych ulubionych składników, więc potraktujcie naszą listę jako przykładowy zestaw, w którym możecie zmienić wszystko według własnego uznania :)). Pizzę wkładamy do piekarnika na kolejne 10 minut
Lamarida.plPizza jest kolejną rzeczą którą uwielbiają miliony podobnie jak czekolada. Jednak bardzo rzadko robimy ją w domu. A to od nas zależy co na nią położymy i w jakich ilością. Połową sukcesu jest dobrze przygotowane ciasto. Najpierw podgrzewam mleko z wodą do takiej temperatury aż delikatnie zacznie mnie parzyć w palec. Wodę i mleko przelewam do miski gdzie(...)ciasto już ładnie wyrosło wysmarowałem naczynie oliwą i rozciągnąłem do brzegów ciasto i smaruję sosem czosnkowym (2 ząbki czosnku, sól, pieprz, jogurt grecki), a następnie rozkładam składniki : ser żółty, ser pleśniowy, ser topiony i mozzarelle. A na samą górę świeże pomidory. Tak zrobioną pizze wkładam do maksymalnie rozgrzanego piekarnika. Smacznego
Full SmakuTorcik boloński , pyszna zapiekanka Torcik boloński , to pyszna zapiekanka , podana w odrobinę zabawny sposób. Doskonale trafia w gusta dzieci , moje były zachwycone sposobem podania i smakiem
Ogrodnik w podróżyparmezanem, warzywa upieczone z rozmarynem i czosnkiem, a wszystko polane rubinowym sosem z pieczonych warzyw i czerwonego wina. Polentę, czyli kaszkę kukurydzianą kupiłam wieki temu planując zrobić z niej jakąś fajną potrawę. Zamiast tego stała zapomniana w szafce kuchennej, służąc mi tylko czasem do podsypywania blatów pizzy (dzięki temu stają się chrupiące!). Wymyśliłam sobie polentę z pieczonymi warzywami(...)mnie stanowczo zbyt skomplikowany. Na osobne marynowanie każdego rodzaju warzyw jestem po prostu za leniwa ;) Postanowiłam więc przepis uprościć i zrobić po swojemu. Przede wszystkim brakowało mi w nim sosu. Takiego gęstego, a'la pieczeniowego, którym można by polać polentę. Wydaje mi się, że polenta i taki sos tworzą duet idealny. Aby stworzyć aromatyczną bazę bez użycia mięsa wykorzystałam zmiksowane
Chilli Czosnek i Oliwaszybką i pyszną przekąskę. Niby mają typowe nadzienie pizzy, ale jednak wyglądają zupełnie inaczej i ciekawiej Polecam te ślimaki pizzowe na świąteczne ucztowanie albo na szybką i niezbyt skomplikowaną przekąskę dla niespodziewanych gości! Składniki: Ciasto: gotowe świeże ciasto francuskie (u mnie w rozmiarze 25 x 50 cm, 375 g) Sos: przecier pomidorowy (mały słoiczek, około 140 g) 1 łyżka oleju(...)Smarujemy sosem, układamy pokrojoną pieczarkę, oliwki i bazylię, posypujemy startym serem. Ciasno zawijamy ciasto wzdłuż długiego boku i kroimy na około 2 cm kawałki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia albo silikonowa matą. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 15 minut albo do momentu aż ślimaki pizzowe będą złociście zarumienione. Smacznego! Artykuł Francuskie roladki z pizzy
Lamarida.plniepowtarzalny smak - tego trzeba spróbować! Jeżeli lubicie pizzę, a do niej jadacie sałatkę, a wybieracie się w parze na kolację, czy obiad, warto wziąć jedną porcje na dwoje (nawet głodomorom wystarczy, a i niejeden pasibrzuch się naje). Sałatki, poza tym co ustaliliśmy, czyli idealnym doborem składników, mają przepyszny sos winegret, którego składu do końca nie udało mi się rozszyfrować
BaRepas