prosty sposób i nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych. Mięso wychodzi mięciutkie i soczyste, a z marynaty można przyrządzić pyszny sos. Reszta dodatków zależy od Was. U mnie świetnie sprawdził się makaron ryżowy ( Bio Fabijańscy ). (3 porcje) 1/2 kg podudzi z kurczaka (mogą być inne części) Marynata: 100 ml mleka 100 ml jogurtu naturalnego 1 łyżka przyprawy do kurczaka/gyrosa 1 cebula(...)odstawić do lodówki - minimum na 2-3 godziny. Po tym czasie kurczaka (z marynatą) - umieścić w rękawie/worku. (Rękaw/worek dokładnie zawiązać.) Piec około 45 minut w 180 stopniach. Ostatnie 10 minut pieczenia powinno odbywać się w rozciętym rękawie/worku - aby mięso lekko podrumieniło się. Powstały sos idealnie nadaje się do makaronu, ryżu lub innych dodatków - można go przecedzić
Di gotujepora, doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy śmietaną, dodajemy miód, serki topione oraz parmezan, blendujemy na krem smażymy kurczaka makaron gotujemy al dente do kurczaka dodajemy przesmażonego pora oraz makaron, mieszamy Podajemy na gorąco, na kleksie sosu, oprószony świeżo tartym parmezanem:) SMACZNEGO
Luźna Kuchniarazem postanowiłam je zrobić samodzielnie. Wyszło doskonale! Mięso jest miękkie i delikatne, sos gęsty, bardzo intensywny w smaku i niezbyt pikantny. Do tego domowej roboty chlebki chapati i mamy efekt jak w indyjskiej restauracji! Spróbujcie sami. Składniki: 0,5 kg mięsa z fileta kurczaka 2 puszki pomidorów drobno krojonych z czosnkiem Mutti 1 duża cebula 1 czubata(...)Uwaga: Jeśli zamiast pomidorów z czosnkiem używacie zwykłych, w momencie dodawania imbiru trzeba też dodać posiekany ząbek czosnku). Kurczaka lekko oczyścić z masy jogurtowej i smażyć partiami na maśle klarowanym aż będzie lekko brązowy. Dodać kawałki mięsa do sosu pomidorowego, wymieszać i gotować przez 20 minut. Podawać z jogurtem naturalnym i listkami kolendry oraz ryżem, albo domowymi
Kulinarne Inspiracjepewnością zachwyci naszych gości. Nie wymaga dużego nakładu pracy, a efekt jest super. Doskonałym dodatkiem do rolady jest sos czosnkowy. Zapraszam 😉 Składniki: ser żółty starty 3 szklanki, jajka 4 szt, pierś kurczaka 2 szt, papryka czerwona pół szt, papryka słodka mielona 1,5 łyżeczki, zioła prowansalskie pół łyżeczki
kulinarne odsłony patispokojnie możecie go użyć zamiast indyka. Na pewno posmakują dzieciom i nie tylko. Można dodać do nich sałatkę, ulubiony sos i gwarantuję, że zjecie ze smakiem :-) Miłego dzionka Wam życzę :-) Składniki: około 400 - 500 g filetu z indyka lub kurczaka 3 szklanki płatków kukurydzianych typu Cornflakes 1 jajko 3/4 szklanki mleka 6-7 łyżek mąki pszennej sól pieprz 1 łyżeczka
kruche babeczkidelikatne mięso (np.: z odzysku- najlepiej wykorzystać pozostałe resztki z rosołu/zupy), słodka, gotowana marchewka, zielony groszek plus sos na bazie masła i rosołu... Oto maminy przepis na prosty oraz pyszny obiad z dzieciństwa, czyli potrawka z ryżem, gotowanym kurczakiem, marchewką i groszkiem 😋 Pamiętacie? Jedliście? 4 porcje: * ryż- 150 g * gotowane mięso z kurczaka- 600 g * marchewka- 2 duże * groszek(...)mąką i sokiem z cytryny, wlać rosół, wymieszać rózgą i zagotować, a następnie dodać ugotowaną marchewkę z groszkiem oraz kurczaka i całość podgotować 1 minutę. Doprawić solą, pieprzem oraz natką pietruszki. Wymieszać z ugotowanym ryżem, bądź podawać oddzielnie- ryż + sos. Smacznego
Kraina Miodem Płynącazniżki, wystarczy podać hasło ZDROWE-GOTOWANIE . I może jakiś nowy wystrój kuchni wpadnie? ;) Składniki: 3 średnie filety z kurczaka 1 wyciśnięty ząbek czosnku 1 cm świeżego imbiru przeciśniętego przez praskę lub drobno posiekanego 2 łyżki oleju 2 łyżki sosu sojowego 6 małych lub 3 duże papryki - po 2 zielone, czerwone i białe lub żółte 1 średnia cukinia 200 g przecieru(...)łyżeczka cukru 2 łyżeczki suszonego oregano Przygotowanie: Filety kroję w cienkie, długie paski i marynuję w oleju wymieszanym z sosem sojowym i czosnkiem oraz imbirem. W tym czasie obieram papryki i cukinię. Papryki kroję w cienkie paski, cukinię w kosteczkę. Kurczaka przekładam na patelnię, krótko obsmażam na dużym ogniu. Zmniejszam ogień, dodaję cukinię i duszę razem pod przykryciem
Kuchnia w szuwarachjedną zrobiłam tradycyjnie. Muszę jednak przyznać, że obie wersje wyszły smacznie. 1 op. makarnu (ja wykorzystałam świderki) podwójna pierś kurczaka kilkanaście sztuk suszonych pomidorów w zalewie puszka kukurydzy garść lub dwie łuskanego słonecznika przyprawa gyros, słodka papryka, sól Sos: 20 ml wody 1 łyżka musztardy 1 łyżka ketchupu 5 kropel sosu sojowego 3 łyżki zalewy z pomidorów szczypta ziół prowansalskich
Smaki Na Talerzuwodą (około 2 litrów) i gotujemy. Gdy woda się zagotuje zbieramy szarą pianę i wrzucamy obraną włoszczyznę razem z cebulą. Dodajemy sól, pieprz, ziele angielskie i listki laurowe. Gdy kurczak będzie miękki, odławiamy go razem z warzywami. Wywar przecedzamy. Wystudzone mięso oddzielamy od kości i skóry. Dzielimy na mniejsze kawałki. Marchewkę kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło razem(...)jednolita, wlewamy z powrotem do reszty wywaru. W misce ucieramy 3 łyżki mąki ze śmietaną na gładką masę a następnie dolewamy trochę gorącego sosu. Mieszamy i wlewamy z powrotem do garnka. Do całości wrzucamy kawałki kurczaka i marchewkę. Potrawkę doprawiamy solą, sokiem z cytryny i cukrem. Potrawkę z kurczaka można podawać z tłuczonymi ziemniakami lub ryżem, posypaną natką pietruszki
Qchnia po prostuobiad po raz kolejny sięgnęłam po książkę Bohater Kuchni SuperKurczak, skąd pochodzi dzisiejsza inspiracja. Składniki na 4 porcje: 90 dag podudzi (pałek) kurczaka Marynata: 1 łyżeczka imbiru 1 mała cebula 2 łyżki oleju 4 łyżki sosu sojowego (u mnie ciemny) Przygotowanie: Cebulę obrać i bardzo drobno posiekać. Wymieszać imbir, olej, cebulę i sos sojowy. Umyte i osuszone
Fabryka pomysłówproblemami. Zawsze z tych spotkań wychodzę zadowolona, spokojna i zwykle o 2 kg cięższa... Wraps z kurczakiem w papryce. Składniki: Pierś z kurczaka, podwójna; Pomysł na soczystą pierś kurczaka z papryką Winiary; 4 wraps'y multigrain; 1/2 dużej czerwonej cebuli lub 1 mała pokrojone w piórka; 1 zielona papryka; 1/2 puszki kukurydzy; 2 garści kiełków rzodkiewki; 1/4 główki sałaty; mały(...)polewamy oliwą i doprawiamy delikatnie solą. Wrapsy wrzucamy na 3 min. do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Po wyciągnięciu ich z piekarnika smarujemy je sosem jogurtowo - paprykowym. Układamy na środku warzywa i pokrojonego w paski kurczaka. Zawijamy - jak kto lubi. I oto mamy przepyszny obiad!!! Kurczak jest super soczysty i naprawdę dobrze doprawiony. Cała masa warzyw różnego rodzaju sprawia
MiksturownikSkładniki: pierś z kurczaka podwójna 1 sztuka, jajka 2 sztuki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, kucharek 3/4 łyżeczki, olej rzepakowy 1 łyżeczka/smakowy, bułka tarta - ile potrzeba SOS: prawdziwki 60 dag, masło 2 łyżki, cebula 2 sztuki, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, śmietana gęsta 200 ml, koperek 1/2 pęczka piersi podzielić na dwie połówki, są cztery porcje
W Mojej Kuchni Lubięminut. Świetna propozycja dla wielbicieli orientalnych smaków :) SKŁADNIKI 300g makaronu soba 3 ząbki czosnku pęczek dymki 3 pojedyncze piersi kurczaka 1 czerwona papryka 1 duża marchew puszka pędów bambusa (225g) 4-5 łyżek oleju sezamowego 5 łyżek sosu sojowego pieprz łyżeczka cukru 4 łyżki białego sezamu PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. W woku rozgrzewamy olej sezamowy. Dodajemy(...)paseczki obieraczką do warzyw i odsączone z zalewy pędy bambusa. Doprawiamy pieprzem, dodajemy cukier i sos sojowy. Smażymy razem na małym ogniu przez około 7 minut, aż warzywa zmiękną. W tym czasie na suchej patelni prażymy ziarna sezamu. Gotowego kurczaka podajemy na makaronie - całość posypujemy sezamem. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjeporcje): 1 pierś z kurczaka 1 szkl. krewetek średnich (rozmrożonych, oczyszczonych) 1 czubata łyżka pasty curry zielonej imbir długości kciuka 1/2 cebuli 1 szalotka 2 łodygi trawy cytrynowej 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki oleju sezamowego 1 łyżeczka kolendry mielonej 2 łyżki sosu rybnego 2 listki limonki kaffir 1/2 limonki 1 łyżeczka(...)rozbite młotkiem jeżeli będą wyjątkowo oporne), mieloną kolendrę, olej sezamowy i doprowadzamy do wrzenia. 3. Kurczaka kroimy w kostkę, wrzucamy do woka, dodajemy liście kaffiru i cukier. Gotujemy ok. 7 minut co jakiś czas mieszając. Wrzucamy krewetki, wyciskamy sok z połowy limonki , dodajemy sos rybny i gotujemy 3 minuty. 4. Curry przekładamy do miseczek, posypujemy pokrojoną w krążki papryczką
Tajskie smakipiersi kurczaka 1 jajko 3 łyżki mąki 100 ml mleka 50 ml wody pół łyżeczki soli 3 łyżki sezamu 2 łyżki wiórek kokosowych olej do smażenia sos słodko-kwaśny Bardzo lubię dania chińskie. Mam nawet taką swoją ulubioną knajpkę, gdzie serwują sajgonki i kurczaczki w cieście, którego składu, do tej pory nie mogłam rozgryźć. Aż tu nagle trafiłam na przepis(...)Kawałki kurczaka powinny być dokładnie oblepione ciastem. Na rozgrzanym oleju (lub jak autorka pisała - we frytkownicy) smażyć kawałki kurczaka na złoty kolor. Usmażone kurczaczki ułożyć na ręczniku papierowym, tak aby ociekły z nadmiaru tłuszczu. Najlepiej smakują serwowane z ryżem i sosem słodko-kwaśnym. Źródło: kasia.in linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site
Świat Domowej Kuchni