się nie dam i otworzę ją dopiero 6 grudnia :) Dzisiaj postanowiłam wykorzystać to co znalazłam w lodówce i wykombinowałam pyszną sałatkę kalafiorową :) ~ Sałatka kalafiorowa z gotowaną piersią kurczaka i jajkiem + sos koperkowy ~ Składniki: kalafior 100g gotowanej piersi z kurczaka jajko kilka listków sałaty Sos: 100ml maślanki koperek przyprawy: sól, pieprz, kurkuma Kalafior gotujemy al'dente w lekko osolonej wodzie
Kuchenny Skrawek Niebablogach widać już wyraźnie świąteczną krzątaninę :) Pieką się babki, mazurki, co jeden to wymyślniejszy, a u mnie kolejna propozycja jajek tym razem w chrzanowo-jabłkowym sosie to oryginalne danie którym można wzbogacić tradycyjnie przygotowane śniadanie wielkanocne. Mają łagodny smak, są łatwe do przygotowania, myślę że warto spróbować! Składniki: 6 jajek 2 jabłka 2 łyżki chrzanu 1 łyżeczka soku z cytryny(...)grubych oczkach,skrapiamy sokiem z cytryny aby nie ściemniały, łączymy z chrzanem, śmietaną i majonezem, doprawiamy do smaku, solą i cukrem mieszamy. Sos przekładamy na półmisek, układamy na sosie jajka, dekorujemy rzodkiewką i świeża rzeżuchą.schładzamy w lodówce, podajemy. Proste prawda
Wanilia i KardamonSkładniki: 2 łyżki masła 120 g pieczarek, pokrojonych w plasterki 1/2 średniej cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 450 g mielonej wołowiny 1 jajko 2 łyżeczki sosu Worcestershire 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu 4 plastry ulubionego sera 4 bułki do hamburgerów, przekrojonych na pół i podsmażonych od wewnątrz na patelni grillowej sałata(...)minuty. Następnie zmniejsz ogień do małego, dodaj czosnek i smaż mieszając do zarumienienia się grzybów. Przełóż do miseczki, przykryj folią aluminiową i odstaw. W średniej misce wymieszaj wołowinę, jajko, sos Worcestershire, 1/2 łyżeczki soli, pieprz i 1/2 łyżeczki i delikatnie wymieszaj. Uformuj 4 zgrabne kotleciki i dopraw solą i pieprzem. Smaż burgery na rozgrzanej i lekko natłuszczonej patelni grillowej przez
karmelowywilgotny kurczak. Jeśli dodać do niego warzywa, to idealny pomysł na szybki, zdrowy i smaczny obiad. pojedynczy filet z kurczaka 1/2 kubka małego jogurtu naturalnego 1 małe jajko 1 łyżka sosu sojowego 1/2 łyżeczki słodkiej papryki szczypta soli i pieprzu otręby (dowolne, ja użyłam pszennych) papryka: słodka i ostra, czosnek granulowany, pieprz, tymianek Normal 0 21 false false false(...)Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} 1. Umyty filet pokroić w paski. 2 W misce wymieszać jogurt, jajko, sos sojowy, słodką paprykę,, sól i pieprz. Do marynaty włożyć pokrojone mięso. Przykryć i wstawić do lodówki na godzinę. 3. Na talerzyk wysypać otręby, dodać paprykę: słodką i ostrą, czosnek
Szefowa kuchniJajka w sosie chrzanowym na zimno to potrawa, której nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Jest smaczna a do tego bardzo prosta w przygotowaniu, wystarczy starte jabłko wymieszać ze śmietaną i chrzanem a następnie przygotowanym sosem polać ugotowane jajka. składniki na 4 porcje 4 jajka 1 duże jabłko 4 łyżki śmietany 18% 3 łyżki tartego chrzanu ze słoiczka łyżka soku(...)tarce jabłka dodajemy śmietanę oraz chrzan, doprawiamy cukrem oraz solą i całość mieszamy. Ostudzone jajka kroimy na ćwiartki, następnie ćwiartki jajek układamy na półmisku i polewamy przygotowanym sosem. Tak przygotowane jajka ozdabiamy natką pietruszki
Smakowite DaniaNadszedł w końcu sezon na szparagi. Pyszne, jędrne o orzechowym smaku... Mmmm bajka :) Tak więc wymyśliłam, że podam je z jajkiem w koszulce, chipsami bekonowymi i sosem holenderskim. Sos holenderski nie wszystkim musi smakować, ponieważ ma specyficzny smak! Jest on maślano, jajeczno kwaśny od soku z cytryny. Ale w połączeniu z tymi wszystkimi składnikami jest pyszny :) SKŁADNIKI: 1 pęczek świeżych(...)wirować i delikatnie łyżką "zarzucamy białko na żółtko". Gotujemy 2-3 minuty. Ugotowane jajko układamy na ręczniki papierowym, aby nadmiar wody się wchłanął. Wszystko nakładamy na talerz. Najpierw szparagi, jajko, sos i chipsy. Smacznego
Zainspiruj się kuchniąIdealne połączenie jajka, sosu musztardowego i dodatkowo mięsa mielonego. A podane z surówką z kiszonej kapusty to…pycha. Składniki: Kotlety 500 gram mięsa mielonego 1 jajko Sól vegeta Pieprz 2 łyżki siekanej natki pietruszki ½ szklanki bułki tartej 100 ml mleka 4 jajka ugotowane na twardo olej Sos musztardowy 500 ml bulionu wołowego ( lub innego ) 3 spore łyżeczki musztardy(...)placki i zawijamy w nie ½ jajka. Otaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Z gorącego bulionu odlewamy do naczynia ok 100 ml i dodajemy śmietanę oraz mąkę. Całość porządnie mieszamy. Do bulionu dodajemy rozmieszaną śmietanę z mąką oraz musztardę. Zagotowujemy, mieszając, najlepiej trzepaczką. Kotlety mielone podajemy z przygotowanym sosem, najlepiej z ziemniakami i surówką
Smaki EwySkładniki: 4-6 dużych ziemniaków Farsz: 10 dag białego sera 1/2 szklanki mleka 2 jajka łyżka posiekanej natki pietruszki sól pieprz 15 dag żółtego sera Sos: 3 jajka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki oleju 1 1/2 szklanki mleka sól pieprz Wykonanie: Ziemniaki obieram i gotuję w osolonej wodzie na półmiękko. Odcedzam i odstawiam by wystygły(...)pieprzem. Farszem napełniam połówki ziemniaków, wierzch posypuję tartym żółtym serem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180'C na ok 20 min. W tym czasie mleko, na sos, gotuję. Rozbijam jajko i ucieram z olejem i mąką. Mieszankę wlewam na gotujące mleko. Mieszam by nie było grudek . Sos doprawiam do smaku solą i pieprzem. Jajka gotuję na twardo , kroję
Bea(u)ty kitchenProste ,szybkie i aromatyczne danie. Składniki Pulpeciki: 200 g mięsa mielonego wieprzowego (szynka) 3 ząbki czosnku por (biała część) jajko bułka tarta łyżeczka sosu sojowego mielona słodka papryka sól ,pieprz 1 l bulionu drobiowego 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego Sos szpinakowy: 200 g mrożonego(...)szpinaku łyżka śmietany cebula łyżeczka masła ząbek czosnku 75 ml bulionu warzywnego pieprz 400 g makaronu tagliatelle Przygotowanie Mięso mielone mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem ,posiekanym porem ,jajkiem ,sosem sojowym i bułką tartą (masa ma być gęsta). Do smaku doprawiamy solą ,pieprzem i papryką. Z przygotowanego mięsa formujemy niewielkie kulki ,gotujemy je (od wypłynięcia
R'n'G Kitchenlunch, ale również pożywne śniadanko...polecam. Składniki: Garść roszponki Kilka gałązek radicchio kilka gałązek kolendry kilka listków świeżego szpinaku 1 duży pomidor 3 pieczarki 1 jajko 1 łyżeczka masła Sos: 1/2 dojrzałego awokado kilka listków kolendry 1 łyżka majonezu 2 łyżki soku z cytryny 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Pieczarki obrać(...)jajko i usmażyć tak, aby żółtko było półmiękkie. Na talerzu ułożyć umyte i osuszone liście sałat i pietruszki. Porozkładać pieczarki i pokrojonego w ósemki pomidora. Na środku ułożyć jajko. Sos: Awokado obrać pokroić w kostkę, dodać majonez, sok z cytryny, czosnek, sól i pieprz. Zmiksować i polać sosem sałatkę. Można podawać.... Smacznego
Gosia gotujeokoło godzinę, by ciasto przestygło. Następnie ciasto rozwałkować, szklanką wycinać kółka. Farsz: 100g zielonej soczewicy użyłam Piątnica , 100g podgrzybków lub pieczarek, cebula, jajko, sól, pieprz, łyżka sosu sojowego, 2 łyżki bułki tartej, olej do smażenia. Soczewicę zalać wodą i odstawić na całą noc. Następnie ugotować ją do miękkości, około godziny, po czym(...)pokroić w kosteczkę, podsmażyć na odrobinie oleju. Dodać grzyby, dusić jeszcze razem około 5 minut. Dodać soczewicę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Zmiksować blenderem na gładką papkę. Dodać jajko, sos sojowy oraz bułkę tartą, wymieszać na jednolitą masę. W razie potrzeby doprawić do smaku. Na każdy krążek ciasta nakładać po łyżeczce farszu, zlepiać pierogi. Gotować partiami na osolonym wrzątku
Z miłości do słodkościstraci różowy kolor. Wlać czerwone wino, passatę oraz wodę. Doprowadzić do wrzenia a następnie gotować przez 5 minut pod przykryciem. Jajka oraz mozzarellę pokroić w cienkie plasterki. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą. Na dno naczynia wlać dwie chochle rzadkiego sosu pomidorowego następnie ułożyć warstwę z płatów lasagne - zużywając mniej więcej(...)Wlać kolejna porcję sosu, tak aby pokrył całą powierzchnię makaronowego ciasta i rozłożyć 1/3 plastrów szynki oraz 1/3 pokrojonych jajek i mozzarelli. Teraz kolejna warstwa: płaty ciasta, sos, szynka, jajka i mozzarella. Powtórzyć czynność po raz trzeci, ciasto, dwie chochle sosu, pozostała szynka, jajka i mozzarella. Na wierzchu ułożyć ostatnią warstwę makaronowego ciasta, polać pozostałym sosem i posypać startym żółtym
Złote przepisy/www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); JAJKA PO BENEDYKTYŃSKU Składniki do jajek po benedyktyńsku: - 8 plastrów bekonu - 4 krążki wycięte z tostów - 4 jajka - ocet - sos holenderski (przepis niżej) Przygotowanie jajek po benedyktyńsku: Tosty grillujemy, bekon podsmażamy. Jajka gotujemy w koszulkach, to jest: do wody dodajemy odrobinę octu, doprowadzamy ją do wrzenia i mieszamy(...)Wrzucamy jajko w środek "wiru" z możliwie małej wysokości. Gotujemy około 2,5-3 minuty, pilnując, żeby woda nie zaczęła wrzeć. Na toście układamy bekon, na bekonie jajko, całość polewamy sosem holenderskim. Składniki do sosu holenderskiego: - 100 gram masła klarowanego - 4 żółtka - 2 łyżki soku z cytryny (lub octu) - 1 łyżkę zimnej wody - biały pieprz - sól Przygotowanie sosu holenderskiego: Masło
Życie zamknięte w smakumają swój wkład w święta. Na blogu znajdziecie też inne przepisy na faszerowane jajka: Jajka faszerowane z ciecierzycą Jajka faszerowane żółtym serem i pomidorami Jajka w żółtym sosie chrzanowym Jajka faszerowane pastą krabową Jajka faszerowane pastą łososiową Jajka faszerowane z tuńczykiem Czas przygotowania: 15 minut Proporcje dla 6 osób Składniki: 6 ugotowanych jajek 1 puszka tuńczyka(...)kawałkach w oleju 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól pieprz kiełki rzodkiewki sos Worchestershire Wykonanie: Jajka obieramy ze skorupek i kroimy na pół. Wyjmujemy z nich żółtka, wkładamy do miseczki i rozgniatamy je widelcem. Tuńczyka lekko odsączamy z oleju i dodajemy rybę do żółtek. Mieszamy i następnie dodajemy koncentrat i przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i, jeśli mamy
Kulinarne przygody GatityMuszle makaronowe, faszerowane szpinakiem, zapiekane z mozzarellą w sosie pomidorowym Nadzienie szpinak ricotta sól pieprz czosnek jajko Sos pomidory w puszce czosnek sól pieprz Ponad to makaronowe muszle mozzarella Makaron zalewamy wrzątkiem i czekamy chwilę aż zmięknie. Pomidory gotujemy i doprawiamy do smaku. Sos wylewamy na dno naczynia żaroodpornego. Do gorącego szpinaku dodajemy ser ricotta(...)czosnek oraz przyprawy. Na koniec wbijamy jedno jajko i energicznie mieszamy. Następnie przekładamy nasz farsz do rękawa cukierniczego i faszerujemy nim muszle makaronowe. Tak przygotowane, układamy na sosie pomidorowym (nie topimy tylko lekko zanurzamy). Na wierzch kruszymy ser mozzarella i całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15/20 minut. Smacznego
KuukBuuk