Środek lata, a za oknem pogoda iście barowa, sytuacja aż prosi się o… kawałek dobrego ciacha. Wszak nic tak nie podnosi na duchu jak dobry
Fitsweet.mednia zostało nam za dużo ugotowanego kalafiora, a tradycyjny kalafior w bułce troszkę już nam się znudził. W lodówce znalazła się także ugotowana kasza jaglana, która została z poprzedniego śniadania, trzeba było jakoś te produkty wykorzystać, żeby nie zmarnować I tak padło na kotlety. Samo ich przygotowanie nie zajmuje więcej czasu niż przygotowanie tradycyjnych mielonych, mało tego, powiedziałabym
365 dni dookoła kuchniCudownie pachnące, puszyste ciasto z dodatkiem jagód i chrupiącej kruszonki. Drożdżówka sprawdzi się nie tylko do popołudniowej kawy ale również na śniadanie z kubkiem mleka lub kakao. Moje ciasto zniknęło w jedno popołudnie, ciężko się mu oprzeć :) Ciasto drożdżowe: 500g mąki pszennej 1 op. drożdży instant 50 g domowego cukru waniliowego szczypta soli 1 szkl ciepłego mleka
Smakołyki Asiblaszkę wyłożona papierem zachowując 1-1,5 cm odstępy. Piec około 30 minut na zloty kolor w 180°C. Po ostudzeniu mamy świetna zdrową przekąskę ,lub zamiennik drugiego śniadania. U mnie córka na wycieczkę wzięła
w mojej kuchnidocelowych miejscach. Plan był taki, by budząc się rano, mieć dookoła porządek i ład, bez kartonów walających się to tu, to tam. I wiecie co? Tak było. Nasze pierwsze śniadanie u siebie zjedliśmy dokładnie w takich warunkach, jakich oczekiwaliśmy po miejscu, które od tamtej chwili nazywamy naszym domem. To bezpieczna przystań. Te nasze metry , do których
I tu będę miała takie tepielęgnować zimą nawyk jedzenia 3-4 porcji lub nawet więcej warzyw dziennie. Dzisiaj fasolka trochę inaczej niż klasyczna z bułką tartą - z sezamem i czarnuszką. Świetna propozycja na II śniadanie lub jako dodatek do obiadu. Składniki na 4 porcje: 1 kg fasolki szparagowej 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka uprażonego sezamu 1 łyżka czarnuszki 1 łyżka octu ryżowego
Katarzyna Skórska - dietetyk klinicznychciałbym Was zachęcić do przygotowania własnej konfitury z moreli. Nie będziecie potrzebowali żadnych wspomagaczy typu żel fix itp. Wyłącznie owoce i cukier. Gotową konfiturę możecie serwować podczas śniadań, jako dodatek do naleśników oraz ciast. Czas przygotowania: 90 min. Składniki na ok. 1,2 L gotowej konfitury Koszt przygotowania: 11,00 zł SKŁADNIKI: 2 kg świeżych moreli
kulinarnyJasię objadamy, to nasz organizm na pewno z tym nie poradzi. Równowaga powinna być również zachowana w odstępach między posiłkami. Nie głodzimy się i nie wychodzimy z domu bez śniadania, a przerwy pomiędzy posiłkami to co najmniej 3 - 4 godziny. Woda, woda i jeszcze raz woda Nikt nie zaprzeczy, że woda to życie i tak powinniśmy ją traktować
Kuchcik gotujemięs. Dziś same buraki pieczone: do obiadu, np. starte drobno lub w kosteczce, na sałatkę (z fetą i rukolą), na zupę, np. krem, mi zdarza się podjadać same do śniadania pokrojone w kostkę. Są pyszne, zdrowe, o głębokim kolorze. Magiczne i bardzo smaczne Składniki: 6 buraków dobrze wyszorowanych lub dowolna ilość – w zależności od potrzeb folia aluminiowa Przygotowanie
Zasmakuj KuchniBezglutenowe, puszyste i wilgotne, intensywnie morelowe placuszki. Sprawdzą się na śniadanie na słodko oraz deser lub podwieczorek. Robiłam je trochę na oko, ale dania z takich prostych przepisów zawsze się udają :) 2 szklanki moreli (moje były malutkie, użyłam około 18 sztuk) łyżka cukru trzcinowego 3 łyżki naturalnego twarożku 3/4 szklanki mąki owsianej bezglutenowej 1/4 szklanki płatków owsianych jajko
Mienta blogszum miasta dawał poczucie życia. Wychodzę spod prysznica, otulona miękkim puchatym ręcznikiem, pozostawiając mokre ślady stóp na podłodze… W takie dni pozwalam sobie też na coś ekstra na śniadanie. Dziś tradycyjna owsianka ustąpiła miejsca delikatnym jogurtowym placuszkom z czekoladowymi kuleczkami w środku. Podałam je z owocami, których przecież o tej porze nie może zabraknąć na talerzu. Jeden klik guzika
Obiad gotowyKocham rabarbar. Uwielbiam to że jest kwaskowaty. Bardzo często wykorzystuję go do przygotowania śniadania np. dodaje do owsianki lub pudding chia, zrobiłam również lody z dodatkiem rabarbaru. Mus rabarbarowy jest troszkę trudniejszy do wykonania ale może zachwycić Twoich gości. Składniki na 2 porcje: 100g rabarbaru 25ml łyżka miodu 3 białka łyżeczka żelatyny łyżka stewii lub ksylitolu Sposób przygotowania: Rabarbar
wysmienitysałatka z delikatną wędzoną rybą, słodkimi, dojrzewającymi w słońcu truskawkami, wyrazistą rukolą, aromatycznymi czarnymi oliwkami i pachnącym świeżą miętą sosem to świetna propozycja na letni obiad lub pożywne drugie śniadanie w pracy. Składniki: 100g rukoli 150g truskawek 125g łososia wędzonego z pieprzem 20 czarnych oliwek 150g sera mini mozzarelli 90g orzechów nerkowca Sos: 6 łyżek oliwy z oliwek
Szalona Kuchnia EwelinyMaliny to zdecydowany faworyt tego tygodnia. Towarzyszą mi w każdym posiłku – stanowią dodatek do porannej jaglanki, wpadają do koktajlu, który piję w ramach drugiego śniadania. Pojawiają się także w obiadowych naleśnikach, czy tez jaglanych knedlach, które lubię zjeść na kolację. Choć tak naprawdę maliny najlepiej sprawdzają się w deserach I tak dziś maliny wpadły do ciasta, tak aby poprawić
365 dni dookoła kuchniwyjątkowe, ale te bułeczki są wyjątkowo wyjątkowe ;) Zresztą po mojej minie na zdjęciu widać, że jestem bardzo zadowolona z wypieku;) Gdy byłam dzieckiem po takie bułeczki na śniadanie chodził mój Tata do piekarni pana Szafrańca. Mają cieniutką, chrupiącą skórkę, puszysty, mięciutki środek i lekko maślany zapach. Uuummm! Dla tych, którzy chcą nauczyć się formowania bułeczek, zamieściłam
Codziennik Kuchenny