samym czasie, a w międzyczasie przygotowujemy pesto :) Składniki: Filet z łososia Pieprz cytrynowy Plasterki cytryny masło 2 garści rukoli 4 łyżki oliwy (duże) 4 łyżki ziarna słonecznika 2 ząbki czosnku 3 łyżki parmezanu sól, pieprz kilka listków bazylii Kuleczki ziemniaczaneNoisettes Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name(...)Całość wkładamy do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika na 15-20 minut, aż do zarumienienia się kuleczek. W czasie kiedy główne składniki dania się pieką przygotowujemy pesto. Rukolę, słonecznik, oliwę, obrany czosnek, bazylię oraz parmezan zmiksować na gładka jednolitą masę. Rybę delikatnie wyjmujemy z folii i wraz z chrupiącymi ziemniaczkami przekładamy na talerz. Polewamy łososia pesto i podajemy
ChilliJemyketchupem. Burgery podane w smacznej bułce, są doskonałą propozycją na drugie śniadanie. Składniki: 2 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej 2 szkl. utartej marchwi 1 mała czerwona cebula 1/2 szkl. ziaren słonecznika 1/4 ziaren sezamu 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka mielonej kolendry 1/4 łyżeczki chili w proszku 1/4 szkl. bułki tartej 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej(...)szkl. oleju lub oliwy 2 łyżki jasnego sosu sojowego sól i pieprz czarny do smaku olej do posmarowania Przygotowanie: Cebulę drobno pokroić. Ziarna słonecznika i sezamu podprażyć na suchej patelni. Wszystkie składniki wymieszać w bardzo dokładnie, aż utworzą kleistą masę. Dłonie posmarować olejem i dodatkowo zwilżyć wodą i formować niewielkie kulki a następnie lekko je spłaszczyć, aby powstały kotleciki. Przed
Codziennik Kuchennyugotować 1/3 szkl. upieczonego łososia - przepis na łososia, tutaj 1/4 szkl. pokrojonego ogórka 1/4 szkl. pokrojonej papryki 1/4 szkl. cieciorki (ugotowanej lub z puszki) 1-2 łyżki pestek słonecznika kilka liści sałaty rzymskiej lub lodowej ewentualnie sól do smaku Składniki na pastę z awokado: (na 3-4 porcje sałatki) 1 dojrzałe awokado 150 g jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku(...)łyżki posiekanej natki kolendry 1 łyżka soku z limonki (można dodać więcej jak lubicie) 1 łyżka oliwy z oliwek sól do smaku Przygotowanie: Składniki sałatki ułożyć na talerzu. Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni, gdy wystygną dodać do sałatki. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, miąższ wyjąć ze skórki za pomocą łyżki. Składniki pasty umieścić w blenderze i miksować
Codziennik Kuchennymnie nowość, którą na pewno jeszcze powtórzę. Z czym podawać? Ja najczęściej zupy krem serwuję z mleczkiem kokosowym i prażonymi pestkami dyni lub, tak jak w tym przypadku, słonecznika. Bardzo fajnie sprawdzi się również kruszonka z chleba lub grzanki. Wszystko to kwestia gustu oraz możliwości i chęci. Oczywiście można podawać bez dodatków, ale co to za przyjemność(...)goździki 1 ziele angielskie 1 liść laurowy 4-5 łyżeczek sosu worcester 1 łyżka oleju kokosowego lub rzepakowego 4 łyżki tahini sól i pieprz do smaku *opcjonalnie prażony słonecznik i mleczko kokosowe do podania Wykonanie: 1 Kumin, goździki, ziele angielskie i liść laurowy podpraż przez chwilę na suchej patelni i przełóż do moździerza lub młynka. 2 W garnku rozgrzej olej
Blendmanmleka ani sztucznych dodatków. Bardzo smaczny i z chrupiącą skórką. U mnie z dość jasną skórką, ale chlebek w środku wypieczony :) Z dziurami, z dodatkiem ziaren: słonecznika, dyni, sezamu i siemienia lnianego. Bardzo prosty w wykonaniu, szybki i bez zagniatania. Składniki wystarczy wymieszać łyżką. To mój pierwszy wypiek bezglutenowy i chyba nie ostatni :) Składniki na 1 bochenek(...)mąki bezglutenowej* 3 łyżki siemienia lnianego 3 łyżki łuskanego słonecznika 1 łyżka sezamu 1 łyżka pestek z dyni 3/4 łyżki soli 1,5 łyżki cukru 25 g świeżych drożdży lub 13 g drożdży suchych 550 ml lekko ciepłej wody Przygotowanie : Wszystkie składniki umieścić w dużym naczyniu i dokładnie wymieszać. Jeśli używacie świeżych drożdży, nie ma potrzeby przygotowywać wcześniej rozczynu. Przykryć
Proste Potrawyścieramy na tarce i dodajemy do kapusty. Dodajemy sok z cytryny i mieszamy. Cebulę kroimy w kostkę i dodajemy do naszej surówki. Polewamy całość olejem z ziaren słonecznika, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Odstawiamy do lodówki na minimum pół godziny, aby smaki miały szansę się wymieszać. Instrukcja dla użytkowników Thermomixa: Potrzebujemy: pół główki małej białej kapusty pokrojonej(...)około pół godziny czasu odciskamy nadmiar wody. Resztę składników umieszczamy w misie naczynia miksującego i rozdrabniamy 5 s/obr. 5. Do misy dorzucamy kapustę. Polewamy całość olejem z ziaren słonecznika, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy 5 s/ /obr. 5. Odstawiamy do lodówki na minimum pół godziny, aby smaki miały szansę się wymieszać. Skomentuj
MamaOskarkaboczku 1 l bulionu drobiowego 500 ml mleka 1 łyżeczka masła sól pieprz gałka muszkatołowa Pesto: 50 g żółtego sera ( np: gouda) 100 ml oleju rzepakowego 30 g łuskanego słonecznika pęczek pietruszki sól i pieprz Sposób przygotowania: pesto: 1. Ser, słonecznik, pietruszkę włóż do wysokiego, wąskiego naczynia. 2. Zalej wszystko olejem, dopraw solą i pieprzem. 3. Zblenduj i odstaw
Kuchnia w Słońcu Skąpanakolacyjnych sałatek. Jest pełna warzyw, co sprawia, że oprócz różnorodności w smaku, mamy też różnorodność witamin i wartości odżywczych...w tym witaminy D3, jeśli tak jak ja, użyjecie kiełków słonecznika, które sporo jej w sobie zawierają. Do tego mięciutkie i mleczne kawałki mozzarelli i wspaniały dressing, który zmienia poprzerzucane ze sobą warzywa z serem w spaniałą i kompletną całość(...)ziołowym dressingiem balsamicznym Potrzebujesz: 1 kulkę mozzarelli 2-3 pomidory ok. 5 rzodkiewek 4 liście sałaty lodowej 6 suszonych pomidorów z oleju garść ulubionych kiełków ( u mnie kiełki słonecznika) 1/2 łyżki suszonej żurawiny Dressing: 2 łyżki oleju lub oleju z zalewy od suszonych pomidorów 3/4 łyżeczki octu balsamicznego 1/2 łyżeczki cukru 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
Kuchnia w Słońcu Skąpanawody (ok. 2,5 szklanki) 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka oliwy z oliwek 1,5 łyżeczki masła sól pieprz szczypta cukru łyżeczka soku z cytryny 3 łyżki łuskanego słonecznika 1 łyżka nasion siemienia lnianego jogurt naturalny do podania Sposób przyrządzenia: 1. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie z oliwek. 2. Warzywa obierz, pokrój na mniejsze kawałki(...)zblenduj/ zmiksuj na gładki krem. 5. Do zupy dodaj cukier i sok z cytryny - wymieszaj dokładnie. 6. Dopraw do smaku solą i sporą ilością pieprzu. 7. Nasiona lnu i słonecznika upraż na suchej patelni. 8. Podawaj zupę posypaną prażonymi nasionami i kleksem jogurtu naturalnego. Smacznego
Kuchnia w Słońcu Skąpanamiękkie masło * 30 dkg żółtego startego sera * 5 jajek (białko ubić oddzielnie) * 5 marchewek * 2 cebule * pęczek natki pietruszki * pęczek koperku * sól, pieprz * ziarna słonecznika Przygotowanie : Wszystkie składniki zetrzeć na tarce, cukinię odsączyć, dodać suche składniki, jajka, tłuszcz (białko na końcu) doprawić do smaku wedle uznania. Wylać do blaszek (najlepiej jednorazowych), piec godzinę(...)piekarniku nagrzanym na 160 stopni. Pasztet posypać ziarnami słonecznika. Zostawić do wystygnięcia przy otwartych drzwiczkach
Magiczne Życie Martyjako dodatek do mięsa/ryżu/kaszy i surówki. Składniki (na 15 kotletów): - 0,5 surowego kalafiora - 150g kaszy jaglanej (ok. 3/4 szklanki suchej) - 0,5 szklanki pestek słonecznika - 1 cebula - 3 ząbki czosnku (średniej wielkości) - 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej - 3 łyżki oleju/oliwy - 1 łyżeczka syropu z agawy/daktylowego/miodu - czosnek granulowany - 1 płaska łyżeczka papryki wędzonej - 1 łyżka suszonego lubczyku(...)łyżki suszonego majeranku - sól (najlepiej czarna - dodaje jajecznego posmaku) - pieprz Kaszę jaglaną ugotować wg. tego przepisu . Wystudzić. Pestki słonecznika uprażyć na patelni. Wystudzić. Kalafiora zetrzeć na grubych oczkach tarki. Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać, razem z kalafiorem do kaszy jaglanej. Dodać pozostałe składniki i wyrobić jak mielone. Masa powinna się lekko kleić do rąk. Ręce umyć
CookYourselfdwie drobiowe piersi -30 dag mielonej wołowiny -kilka suszonych pomidorów w oleju -dwa korniszony -mała cebula -dwa ząbki czosnku -łyżka sosu sojowego -pieprz, sól -brokuł -suszona żurawina -prażone pestki słonecznika Od piersi odcinamy małe, boczne paski mięsa. Następnie przekrawamy piersi wzdłuż na pół. Lekko rozbijamy wszystkie kawałki mięsa, solimy, nacieramy rozdrobnionym czosnkiem i zalewamy olejem z pomidorów. Najlepiej jest odstawić(...)aluminiową i włożyłam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 45 minut. Wystudzone różyczki brokułu układamy na półmisku. Suszoną żurawinę przelewamy na sitku wrzątkiem. Rozkładamy na brokuł, posypujemy prażonym słonecznikiem i polewamy sosem: odlewamy trzy łyżki zalewy z korniszonów, dodajemy trochę ziół prowansalskich, posiekany ząbek czosnku, łyżeczkę musztardy francuskiej oraz dwie łyżki oliwy z oliwek. Wszystko dokładnie mieszamy. Sos bardzo
Kulinarne przemysleniakolby kukurydzy duża marchewka pietruszka kawałek bulwy selera kawałek pora 2 łyżki masła klarowanego ząbek czosnku 1 łyżeczka startego świeżego imbiru chili w płatkach sól pieprz DO PODANIA: pestki słonecznika pestki dyni posiekany gruby szczypior WYKONANIE: Marchew, pietruszkę i selera obrać, opłukać, pokroić w nieduże kawałki, zalać wodą i ugotować do miękkości. Oczyszczone i opłukane kolby kukurydzy okroić nożem(...)minuty, następnie zmiksować i doprawić pieprzem i solą. Zupę przetrzeć przez gęste sito, aby pozbyć się trudnych do zmiksowania łusek z ziaren. Podawać z pestkami dyni i słonecznika, oraz posiekanym szczypiorem
Kuchenne zapiski Edyty