słonecznik ciasto - 1709 przepisów (strona:69/114)

5. Dynia uniwersalna: czyli placki z soczewicy nie tylko dla roślinożerców ★ 189

Różną się tym, że cukinia zazwyczaj znajduje się w sklepie cały rok, a na dynie polujemy głównie w  okresie jesiennym . Możemy zjeść ją na  słodko  w cieście, owsiance, pankejkach, czy nawet herbacie i kawie ( PRZEPIS TUTAJ ), jak również na  wytrawnie , jako krem, czy prezentowane przeze mnie dzisiaj placki. Z autopsji wiem, że smakują nawet tym najbardziej(...)wiele osób nie potrafi uwierzyć - pomaga  leczyć anemię  (podnosi poziom hemoglobiny poprzez wysoką zawartość żelaza) Dyniowo - pietruszkowe placuszki z soczewicy z dodatkiem prażonego słonecznika, imbiru i pomidorków koktajlowych:  - 100g soczewicy zielonej lub czerwonej (mi bardziej odpowiada czerwona) - kilka dużych łyżek puree z dyni (dynię ugotować i zblendować) - 3-4 łyżki otrębów (ja używam żytnich

Pland based fille
Ciasteczka słonecznikowe z żurawiną (bez mąki) 136

jajko Przygotowanie Do misy blendera wsypujemy słonecznik i żurawinę. Rozdrabniamy. Tak przygotowaną bazę słonecznikowo-żurawinową przekładamy do miski, wbijamy jedno całe jajko, mieszamy łyżką. Dodajemy cukier puder i dokładnie mieszamy. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia układamy nasze ciasteczka, formułując w rękach kulki i spłaszczając je delikatnie (doradzam przed wzięciem każdej porcji ciasta zwilżyć ręce wodą, łatwiej formuje się ciasteczka

Słodkie okruszki
Chleb żytni razowy na zakwasie z siemieniem, słonecznikiem i młodym jęczmieniem 150

lnianego (+ do posypania) 3 łyżki ziaren słonecznika (+ do posypania) 1 łyżeczka młodego jęczmienia Sposób przygotowania: Do małej miseczki wkruszamy drożdże (w temp. pokojowej), dodajemy cukier i łyżkę letniej wody, rozcieramy i odstawiamy na 5 minut. Do miski wsypujemy mąkę, sól, ziarna, młody jęczmień i przekładamy zakwas. Dodajemy rozpuszczone drożdże i letnią wodę. Mieszamy ciasto początkowo łyżką, a następnie wyrabiamy przez

Kolorowy Przepisownik
Chleb pszenny z płatkami owsianymi – górski 157

drożdży po dużej garści siemienia lnianego, słonecznika i dyni. 1 łyżka miodu 1 łyżeczka cukru 1 łyżka soli 500 ml ciepłej wody Wykonanie Rozcieramy w misce drożdże z cukrem. Dodajemy 50 ml wody i odstawiamy na 15 min. W tym czasie do miski wrzucamy mąkę i nasiona. Dodajemy rozczyn i dolewamy wodę. Zarabiamy ciasto (będzie raczej luźne) Przykrywamy miskę ściereczką

Mieszam w Garnku
Żytnie rogale z ziarnami 148

posmarowania ) - po 2 łyżki ziaren : słonecznik,dynia,sezam,mak,siemię lniane + po pół łyżki na mieszankę do posypania Sposób wykonania : Mąki wsypać do miski , drożdże ,miód i trochę wody wymieszać i wlać do mąki ,posypać odrobiną mąki i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia . Dodać resztę składników i mieszać stopniowo dolewając wodę ,ciasto powinno być lekko kleiste ale nie rzadkie

Wypieki Rene
Ciasteczka słonecznikowo - żurawinowe - bez mąki, bez proszku do pieczenia 175

jajko Przygotowanie: Do misy blendera wsypujemy słonecznik i żurawinę. Rozdrabniamy. Tak przygotowaną bazę słonecznikowo-żurawinową przekładamy do miski, wbijamy jedno całe jajko, mieszamy łyżką. Dodajemy cukier puder i dokładnie mieszamy. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia układamy nasze ciasteczka, formułując w rękach kulki i spłaszczając je delikatnie (doradzam przed wzięciem każdej porcji ciasta zwilżyć ręce wodą, łatwiej formuje się ciasteczka

Słodkie okruszki
Ciasteczka owsiane z suszonymi owocami 198

łyżeczka sody 50 g łuskanego słonecznika 50 g wiórków kokosowych 30 g płatków migdałowych po 50 g posiekanych suszonych wiśni i moreli 125 g masła 2 jaja szczypta soli Wszystkie suche składniki połączyć ze sobą. Masło stopić i ostudzić. Wlać do miski z suchą mieszanką, dodać rozmieszane trzepaczką jajka i dłonią wyrobić ciasto. Schłodzić do momentu aż będzie można

Czerwień i błękit
Korzenne muffiny marchwiowe z bakaliami/ bez cukru 176

200ml wody namaczamy rodzynki, słonecznik, owoce goji i daktyle, gotujemy do wrzenia, pozostawiamy na kilka minut aby owoce dobrze nasiąkły.  Po chwili miksujemy blenderem nasiąknięte owoce i dodajemy 5 jaj, mieszamy.  Dodajemy olej i stopniowo dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami.  Na ostatek dodajemy startą marchew i delikatnie mieszamy ciasto łyżką.  Gotową masę przekładamy

upichcona
Domowe pieczywo - bułeczki śniadaniowe 144

drożdży  1/2 łyżeczki soli mak, słonecznik, sezam do posypania PRZYGOTOWANIE: Zaczynamy od rozpuszczenia suchych drożdży w ciepłej wodzie i odstawieniu na kilka minut. Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do ostudzenia. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, a następnie wlewamy ciepłe mleko, masło, wbijamy jajko i dodajemy rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy na gładkie ciasto, jeśli będzie zbyt klejące dosypujemy mąki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
BUŁKI ORKISZOWO-ŻYTNIE Z ZIARNAMI 218

innej)- 40g ziaren (u mnie słonecznik i siemię lniane)- 400ml ciepłej (nie gorącej) wodyDrożdże rozkruszyć do kubka, dodać 1 łyżkę mąki i trochę wody. Dokładnie zamieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do miski odmierzyć pozostałe składniki, dodać wyrośnięty zaczyn i dokładnie wymieszać do połączenia składników. Ja używam do tego hak od miksera. Ciasto ma być elastyczne, niezbyt twarde ale też niezbyt

Smaczne Zdrowe
CHLEB ODMIENIAJĄCY ŻYCIE, BEZGLUTENOWY 210

Wszystkie suche składniki prócz soli tj. słonecznik, dynia, len cały i mielony, orzechy, migdały oraz płatki owsiane wymieszać w misce. Odstawić. W garneczku zagotować wodę z solą i olejem kokosowym. Odstawić do lekkiego przestudzenia i po ok. 10 minutach połączyć z suchymi składnikami. Dokładnie wymieszać. Do przygotowanej wcześniej małej keksówki (ok.10x20) przełożyć otrzymane ciasto, dokładnie ubić i wygładzić łyżką maczaną

Smaczne Zdrowe
Chleb wielozbożowy 165

zmieszać przesiane mąki, płatki owsiane, słonecznik, siemię lniane, sól i cukier. Drożdże rozpuścić w 1,5 szklanki letniej wody. Stale mieszając, powoli wlewać drożdże do suchych składników. Wyrabiać, aż składniki dobrze się połączą. Skropić octem jabłkowym i dobrze zagnieść. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na 30min w ciepłe miejsce. Następnie wyrabiać ciasto jeszcze przez 5 minut i ułożyć

Z miłości do słodkości
Kukurydziano - pszenne bułeczki z ziarnami 153

Domowe pieczywo to stałe menu naszej kuchni. Staram się je piec, gdy tylko mogę;) najczęściej są to bułeczki, jednak zawsze inne. Tym razem wykorzystałam resztki mąki

Z miłości do słodkości
makaron z pesto – danie ekspresowe 145

składniki: ok. 200 g makaronu penne 150 g pesto z czosnku niedźwiedziego 4 łyżki startego np. parmezanu, w moim przypadku żółty ser a la oscypek domowej

Domowy Smak Jedzenia
Ekspresowa sałatka 4026

Może się nazywać żółtą sałatką, bo kolor żółty tu dominuje, jest taka prosta, a tak wspaniale smakuje, że można ją gorąco polecać! Składniki: 1 puszka kukurydzy

kgwjanczewo

Proponowane wyszukiwania