Ciasto kruche: 300 gram mąki orkiszowej typ 2000 100 gram masła 1 żółtko szczypta soli 2-3 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego opcjonalnie łyżka
Mango PapajaPyszne, rozpływające się w ustach indyjskie ciasteczka z dodatkiem sezamu, kardamonu i orzechów nerkowca. Przepis znalazłam na stronie ' Kuchnia Azjatycka '. Zapraszam do pieczenia! Składniki na 24
Tajskie smakiDziś kolejny sernik, wczoraj upiekłam dwa :) a w sumie to trzy, bo dwa takie same. Musiałam spożytkować biały wiejski ser, ponieważ za późno było na jego
Kolorowy PrzepisownikNieskomplikowany, błyskawiczny deser. Składniki dobre więc i efekt jest smaczny. Można użyć malin świeżych, mrożone są zdecydowanie bardziej mokre niż świeże, ale akurat w tym przypadku
Stare GaryDzisiejsze ciasto to w zasadzie coś pomiędzy brownie a tradycyjnym wypiekiem. Dosyć gorzkie, przełamane kwaskowatym posmakiem malin. Jest też na tyle ciężkie, że spokojnie można
Powiedz dietom nieBabeczki o nucie migdałowej, kawałeczki marcepanu w sobie schowały i dzięki temu przepyszny smak uzyskały. Efekt smażenia podczas pieczenia daje ciekawe zakończenie bo babeczki smakują jak
Moniki SmakołykiJak co roku 17. maja to Światowy Dzień Pieczenia. W skrócie, chodzi o to, aby upiec coś dla konkretnej osoby. Ja postanowiłam upiec coś dla Was
Codzienna kuchnia niecodziennaCiasto Tres Leches to stosunkowo proste w wykonaniu, klasyczne, domowe ciasto. W szczególności popularne w Ameryce południowej i środkowej. „Tres Leches” w wolnym tłumaczeniu
Jem więc JestemCzasem dopada mnie chęć na coś słodkiego, czekolady, cukierków nie chcę, nie wiem dlaczego! Przecież to łatwy sposób na moje zachcianki, zjeść garść czekoladowej mieszanki. Tyle
Moniki SmakołykiPycha, pycha i jeszcze raz pycha! Te małe amerykańskie krążki przyćmiły dziś me podniebienie równo mocno jak księżyc słońce :) Przepis na ciasto inspirowany książką "Przepisy Mistrza
upichconaKolejna wariacja Chewy Cookies (czyli twardawej, ciągnącej się masy z typowo popękaną powierzchnią i mięciutkim środkiem), które jakiś czas temu powaliły mnie na kolana, są po
upichconaMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Bezy się kocha albo nie. Są dobre na każdą okazję. Pasują na co dzień, gdy potrzebujemy „odrobiny” cukru lub gdy …
My Blueberry CornerMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Ten przepis dostałam jakieś 15 lat temu od sąsiadki. To ona nazwała je „ciastem angielskim” (z Anglią ma tyle wspólnego …
My Blueberry CornerGotowe ciasto w lodowce sobie czekało i w co się zamieni nie wiedziało. Migdały, sezam ,słonecznik z pomocą przywędrowały i razem się zmieszały. Do siebie sos
Moniki SmakołykiW tym roku ten pyszny sernik pełnił zaszczytną rolę tortu urodzinowego. Cierpiąc na ciągły niedoczas zrezygnowałam z tradycyjnego tortu urodzinowego dla mojej córki na rzecz bardzo
Przysmaki Karolki