W ogrodzie jabłonka pięknie nam w tym roku obrodziła w przepyszne, niesamowicie soczyste jabłka. Pierwszym więc moim wypiekiem z ich udziałem jest Szarlotka Królewska, którą wymyśliłam
Słodko-Słony Świat IlonyMoja Córka nie dawała mi żyć od dłuższego czasu, każdego dnia prosząc o zrobienie sushi:) Do tego dobre dwa miesiące temu obiecałam moje przyjaciółce Ani, że
Słodko-Słony Świat IlonyDomowe pesto z bazyli i orzechów nerkowca. Z dodatkiem czosnku, oliwy z oliwek i tartego parmezanu. Czysta klasyka. Pesto ma uniwersalne zastosowanie. Idealnie pasuje jako sos
Słodko-Słony Świat IlonyCrumble - tradycyjny deser kuchni angielskiej, to nic innego jak zapiekane owoce pod chrupiącą kruszonką. Jeden z moich ulubionych deserów, który serwuję Rodzinie przez cały rok
Słodko-Słony Świat IlonyTotalna rozpusta dla zmysłów:-P Przepyszny krem prosto z gorącej Brazylii - na bazie śmietany kremówki, ubitych na puszystą masę żółtek, rozpuszczonej czekolady i piany z białek
Słodko-Słony Świat IlonyTen tort to moja ostatnia zachcianka, którą musiałam natychmiast spełnić (no dobra, nie ostatnia, a kolejna, niecierpiąca zwłoki zachcianka:)) Miałam potworną ochotę na coś mocno kokosowego
Słodko-Słony Świat IlonyZłociste, chrupiące cebulowe krążki w pikantnej panierce to szybka i prosta propozycja na pyszną przekąskę:) Krążki idealnie smakują podane z ulubionym dipem, naprzykład czosnkowym, ziołowym czy
Słodko-Słony Świat IlonyChiałabym Wam umilić początek tego tygodnia i zaproponować naprawdę przepyszny tort z Nutellą i kremem śmietankowym:) Miałam z nim nie lada przeboje i dał mi sie
Słodko-Słony Świat IlonyDziś na Blogu niezwykle proste, bardzo tanie i ekspresowe w wykonaniu ciasto czekoladowe według przepisu Sandry Mangas Hernández . Przygotować je możecie błyskawicznie ze składników
Słodko-Słony Świat IlonyW tym tygodniu króluje u mnie na stole cukinia, dlatego dziś podaję Wam prosty sposób na wyśmienite placuszki z cukinii z białą fasolą.:) Startą cukinię łączę
Słodko-Słony Świat IlonyPrzez długi czas kupowałam mleko kokosowe w puszce, ale nigdy nie odpowiadał mi do końca jego skład. Przeszukałam więc internet, poczytałam trochę i okazało się, że
Słodko-Słony Świat IlonyTak jak Wam pisałam w poprzednim poście, oto jeden z przykładów tego, w jaki sposób wykorzystuję pozostałości po produkcji domowego mleka kokosowego, czyli pulpę kokosową. Otóż
Słodko-Słony Świat IlonyPachnące cynamonem, aromatyczne, typowo jesienne ciasto dyniowo-kokosowe z ananasem i słonecznikiem. Ciasto, które w jesienne, chłodne dni doskonale smakuje z kubkiem gorącej herbaty:) Jest ciężkie
Słodko-Słony Świat IlonyJuż za chwilę Halloween, czas więc na odrażające przepisy:D Na pierwszy ogień poszły chrupiące ciasteczka orzechowe z paskudnymi pająkami na wierzchu:) Pomysł na nie znalazłam
Słodko-Słony Świat IlonyTo najobrzydliwsze babeczki jakie kiedykolwiek zrobiłam! Są tak obleśne, że najnormalniej w świecie zebrało mi się na wymioty, kiedy je fotografowałam :DDD Póki nie położyłam tych
Słodko-Słony Świat Ilony