Roladki z piersi kurczaka na dwa sposoby.Taka mała odmiana dla zwykłego kotleta drobiowego w panierce.Jedne z suszoną śliwką, pachnące wędzonym boczkiem, słodkawe i kruche.Drugie, aromatyczne, chrupiące
bistro mamaTo ciasto jest trochę takie mało współczesne. Przy obecnej modzie na łączenie przeróżnych składników, przy wymyślaniu pięknych, złożonych i obcobrzmiących nazw dla potraw, ciasto odstaje mocno
bistro mamaZ leczem to jest tak, że nie ma na nie jednego przepisu. Każdy lubi dodać coś od siebie, doprawić czymś, bez czego sobie potrawy tej nie
bistro mamaJakiś czas temu przeczytałam u znajomej cytat autora, w którego książkach zaczytywałam się w liceum. A jak przypomniałam sobie o nim, to od razu przed oczami
bistro mamaOstatnio, pod wpływem kilku wydarzeń, myślałam nad swoim dalszym blogowaniem. Decyzję podjęłam, nieodwołalną i jedyną zgodną z własnym sumieniem. Teraz tylko odczekać jakiś czas, wywiązać się
bistro mamaSezon na śliwki już w pełni. Jakie ciasto na niedzielny deser? Pomyślałam, że pleśniak nadaje się idealnie! Tylko zamiast porzeczek będą śliwki. Czytaj więcej »
Ana Mari's worldPrzepis na sfotografowane bułeczki znajdziecie na blogu White Plate. Liska dodaje do nich kandyzowaną skórkę pomarańczową, której ja nie miałam pod ręką, więc zrobiłam
W kuchni wieczoremCo zrobić, kiedy z poprzednich wypieków zostały nam 3 śliwki? Dokupić 2 jabłka i zrobić tartaletki. Tarty na słono mam już jako tako opanowane. Teraz przyszedł
W kuchni wieczoremŚwięto Niepodległości za 2 dni, a my jesteśmy w środku długiego weekendu. Tym bardziej zachęcam Was do przyłączenia się do nowej, bo pięcioletniej kulinarnej tradycji, jedzenia
W kuchni wieczoremMakiełki to polski deser i potrawa wigilijna przygotowywana głównie w zachodniej Małopolsce. Makiełki to tradycyjne danie składające się z "klusek" lub makaronu w postaci kwadracików
Słodka StronaWitam wszystkich w nowym roku. Mam nadzieję że będzie dla Was pełen niespodzianek, dobrych wiadomości i pysznych doznań kulinarnych. A na blogu zaczynamy rok od czekoladowej
Bernika - moj kulinarny pamietnikskładniki* 4 jajka* 1 i 1/2 szklanki mąki* 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia* 3/4 szklanki cukru* 1/2 szklanki oleju* owoce (śliwki i jabłka posypane
Mix smakuskładniki* 3 szklanki mąki pszennej* 4 jajka* 1 szklanka cukru* 250 g margaryny* 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany* 1 łyżeczka proszku do pieczenia* 1 kisiel czerwony
Mix smakuskładniki* 5 jajek (dużych)* 2 szklanki mąki pszennej* 2 łyżeczki proszku do pieczenia* 1 szklanka cukru* 1 i 1/2 łyżki majonezu (daję kielecki)* 1 i 1/2
Mix smakuskładniki* 500-600 g mąki pszennej* 50 g świeżych drożdży* 250 ml ciepłego mleka* cukier wanilinowy* 4 łyżki cukru* 1/4 łyżeczki soli* 1/3 kostki margaryny* 1
Mix smaku