Moja wariacja na temat sałatki wielowarzywnej. Tradycyjne elementy sałatki warzywnej urozmaiciłam dodatkiem w postaci śledzia, odrobiny brązowego ryżu i chili. Sałatki nie trzeba mocno solić, bo śledź sam w sobie jest słony i możemy czasem przesadzić. Lepiej dodać więcej świeżo mielonego pieprzu. Bardzo lubię wszelkie sałatki śledziowe i ta też bardzo mi posmakowała. Jest delikatnie ostra, dzięki dodatkowi ogórka kiszonego(...)push({}); Filety śledziowe moczyć przez kilka godzin w zimnej wodzie, aż będą odpowiednio słone. Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę ugotować w mundurkach, jajka ugotować na twardo, a ryż do miękkości. Śledzie pokroić w kostkę, ziemniaki, marchewkę i pietruszkę odcedzić, ostudzić, obrać ze skórki i również pokroić w kostkę. Jajka obrać i pokroić w niewielkie kawałki (może być kostka). Cebulę pokroić drobno
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniesałatkę warstwową, wygląda bardziej efektownie, można ją wymieszać i przyznam się, że taka bardziej mi smakuje. Uwielbiam ten buraczkowy kolor, delikatne smaki warzyw, które świetnie dopełniają się ze słonym śledziem. Cebulę można sparzyć wrzątkiem wtedy będzie jeszcze delikatniejsza, ale przyznam się, że tego nie robiłam ;) 4 filety śledziowe (typu matjas) 2 średnie buraczki ćwikłowe 3 ogórki kiszone 3 jajka(...)słone jak lubimy. Buraczki ugotować lub upiec w piekarniku, nie obierając wcześniej. Ziemniaki ugotować w mundurkach, jajka na twardo. Jabłko i ogórki kiszone pokroić w kostkę, szczypiorek posiekać. Wymoczone śledzie pokroić w większą kostkę, buraczki obrać ze skórki i pokroić w kostkę nieco mniejszą niż śledzie. Ziemniaki i jajka również pokroić w kostkę. Gdy wszystkie składniki będą już pokrojone wystarczy
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieśledź składniki 4-5 szt filetów śledziowych 1 cebula 3-4 łyżki dobrego oleju 2 ogórki kiszone 1 papryka żółta ( lub czerwona) 1 łyżka koncentratu pomidorowego sok z ćwiartki cytryny garść oliwek zielonych szczypta cukru pieprz sposób przygotowania Pokrojoną w krążki cebulę przesmażany na rozgrzanym oleju, lekko ją szkląc(...)szczyptę cukru i sok z cytryny Teraz warzywa studzimy, w tym czasie odsączamy śledziowe filety z zalewy, płuczemy i kroimy je w paski. Śledzie wkładamy do misy, po czym dodajemy do nich pokrojone w paski kiszone ogórki, oraz przekrojone na pół oliwki. Następnie do misy dodajemy warzywa z patelni
Miód i pieprzRolmops - połówka oczyszczonego śledzia, na która nakłada się pokrojona cienko cebulę i kiszony ogórek pokrojony w słupki, zwinięta w rulonik i spięta wykałaczką. Zamarynowana w zalewie octowej z przyprawami. Zamiast ogórka proponuję musztardę. Marynata przygotowana z octu winnego. 4 piękne płaty śledziowe w zalewie, 60 g musztardy francuskiej, 60 g posiekanej cebuli, szklanka octu winnego (u mnie jabłkowy), szklanka wody(...)listek laurowy, 5 ziaren ziela angielskiego, 8 ziaren pieprzu czarnego, cukier Zagotować ocet z wodą i przyprawami. Doprawić do smaku cukrem. Odstawić do ostygnięcia. Śledzie wymoczyć w wodzie lub mleku. Osuszyć ręcznikiem papierowym. Musztardę wymieszać z cebulą. Płaty śledzi od wewnętrznej strony, posmarować mieszaniną musztardy i cebuli. Płaty zwinąć i spiąć wykałaczkami. Ułożyć w słoiku, resztę musztardy z cebulą
królestwo garówŚledzie solone lub marynowane ok 200 g 1 cebula 100 ml śmietany 18% 2-3 łyżki majonezu 3 łyżeczki chrzanu sól pieprz cukier pieprz ziołowy pół łyżeczki suszonych ogórków kiszonych papryczki marynowane z serem feta (kilka sztuk) Śledzie moczymy lub jeśli są marynowane, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, luźno wykładamy na dnie naczynia, posypujemy posiekaną drobno cebulą(...)suszonymi ogórkami. Majonez mieszamy ze śmietaną i chrzanem, dodajemy sól i pieprz do smaku oraz łyżeczkę cukru. Mieszamy i zalewamy śledzie z cebulką. Na wierzchu układamy papryczki przekrojone na pół i dekorujemy koperkiem
Gotowanie jest łatweNastępne śledzie, które proponuję zaserwować na wigilijnym stole, są lekko marynowane z dodatkiem marchewki, cebuli i rodzynek. Polecam, bo smaczne, łatwe do przygotowania i zaskakujące smakiem. Składniki: • 250 g filetów ze śledzi – u mnie 4 sztuki Lisnera w oleju • 2 marchewki • 2 cebule • 1/4 szklanki oleju • 1/2 szklanka rodzynek • 1 łyżka(...)tarce o dużych oczkach i delikatnie wymieszać z cebulą i rodzynkami. • Dodać ocet i zagotować całość. • Na koniec wymieszać ze śledziami pokrojonymi w paski i odstawić na kilka godzin
To co kochamJest to bardzo prosta rybna przekąska karnawałowa ze śledzi i marynowanych śliwek z odrobiną majonezu w postaci sałatki. Do tej sałatki można również dodać cebulkę, która doskonale zaostrzy danie. Mnie jednak bardzo smakowała taka prosta dwuskładnikowa czyli śledź i śliwki. Najlepsza następnego dnia. Składniki: • 4 filety śledziowych a’la matjas(...)pokroić na 2 cm kawałki i zalać na kilka godzin lub na noc zalewą octową ze śliwek. • Śliwki pokroić na ćwiartki. • Wymieszać osączone śledzie z zalewy ze śliwkami i majonezem
To co kochamtemu wiemy, co jemy. Wierzchnia warstwa, którą są białka jajka, przypomina śnieg. Sałatka jest doskonała na każdą okazję, bo świetnie się prezentuje i smakuje. Składniki: • 5 filetów śledzi w oleju • sok z 1/2 cytryny • 1 łyżeczka musztardy • 2 małe cebule • 5 ogórków konserwowych • 5 jajek ugotowanych • 150 g sera żółtego • 8 łyżek majonezu • sól(...)smaku Wykonanie: • Filety ze śledzia pokroić w kostkę 1,5 x 1,5 cm i wymieszać z sokiem z cytryny i musztardą. • Cebulę posiekać w drobną kostkę, zalać w miseczce wrzątkiem tak, aby była przykryta, a po 1 minucie odcedzić i przelać zimną wodą. Posolić. • Ogórki pokroić w kostkę
To co kochamTroszkę inna wersja śledzi po sułtańsku Składniki 500 g płatów śledziowych 1 duża czerwona cebula 2 duże białe cebule pół szklanki suszonych moreli pół szklanki rodzynek 4 suszone daktyle 1 szklanka passaty pomidorowej 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka soku z cytryny pół łyżeczki soli pół łyżeczki pieprzu 3 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie Śledzie włożyłem(...)daktyle. Wszystko razem dusiłem, dodałem koncentrat pomidorowy i passatę pomidorową, doprawiłem do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Gotowałem razem jeszcze 2 – 3 minuty, sos powinien być dosyć gęsty. Śledzie wyłożyłem do salaterki, przekładając gorącym sosem. Zostawiłem do wystygnięcia, po czym wstawiłem do lodówki
R'n'G Kitchenbyłam mała, jedyne śledzie, które mi smakowały, to te na słodko. Wcale się sobie nie dziwię, bo tak przygotowane są rewelacyjne w smaku. Lubicie takie? W każdym bądź razie - baaardzo je polecam! 1/2 kg filetów śledziowych (bez skóry) Zalewa: 1/2 szklanki octu 1 szklanka wody 5 ziarenek pieprzu 5 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżeczka gorczycy 1 liść laurowy 2 łyżki(...)łyżka cukru 4-6 łyżek oleju 1 garść żurawiny 1 garść rodzynek 3/4 szklanki wody sól, pieprz do smaku Dodatkowo: olej do smażenia Składniki na zalewę zagotować. Śledzie (wymoczone w wodzie lub mleku) włożyć do ostudzonej zalewy i pozostawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Cebulę pokroić w talarki i podsmażyć na oleju. Dodać rodzynki, żurawinę
Di gotujeWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Dziś mam dla Was przepis na śledzie po japońsku. Trochę zmieniłam formę ich podania, w wyglądzie przypominają przystawkę, która będzie wyglądać ciekawie i atrakcyjnie na stole. Do mojej przystawki użyłam śledzi od SEKO. Ich produkty są bardzo smaczne i dobrej jakości. Poniżej chciałabym zaprosić(...)konkursie wyrażacie zgodę na przetwarzanie danych osobowych związane z konkursem Wysyłka nagród tylko na terenie Polski. Zachęcam do udziału w konkursie! Post Śledzie po japońsku + konkurs z SEKO pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeRegionalnych Smaków, pojawia sie potrawa, która wyjatkowo pasująca na imprezę. HEKELE lub HEKERLE , tak nazywana jest na Śląsku popularna sałatka lub pasta z solonych śledzi. Ma ona różne odmiany, w przepisie podstawowym są solone śledzie, ugotowane na twardo jajka, kiszone ogórki, cebula i musztarda. Hekele może być sałatką (jak w moim przepisie) lub pastą(...)kiszone 2 łyżeczki musztardy francuskiej 2 łyżeczki musztardy miodowej 1 cienka dymka ze szczypiorkiem kilka gałązek koperku pieprz czarny mielony Przygotowanie: Płaty śledziowe lekko wymoczyć, następnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Śledzie, jajko i ogórki kiszone pokroić w niewielką kostkę. Szczypiorek i koperek drobno posiekać. Składniki sałatki wymieszać z musztardą i przyprawić do smaku pieprzem. Sałatkę wstawić na godzinę do lodówki
Codziennik KuchennyUwielbiam śledzie pod różnymi postaciami czy to w oliwie,czy w occie,smażone,czy w sosie koperkowym albo w curry.Od wyboru do koloru.Dziś zapraszam na śledzie w oliwie z majerankiem. 500g.filetów śledziowych 5 ząbków czosnku garść majeranku 3/4 szkl.oliwy ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Obieramy czosnek i przeciskamy przez praskę.Śledzie kroimy w kawałki,nacieramy czosnkiem.Układamy w słoiku , zalewając je oliwą
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki