Składniki: 4 filety śledzia a'la matias 2 buraki kiszone (przepis na nie znajdziesz tutaj ) pół pęczka dymki 4 jajka 3 łyżki majonezu pieprz Sposób wykonania: Jajka gotujemy na twardo. Filety, buraki i jajka kroimy w drobną kostkę. Dymkę szatkujemy. Dodajemy majonez i pieprz. Wszystko razem ze sobą mieszamy
Qchnia po prostucebula pieprz papryka słodka sól (opcjonalnie) Jajka ugotować na twardo. Płaty śledziowe wymoczyć w zimnej wodzie, wyjąć i osuszyć. Pokroić w paseczki. Ugotowane jajka obrać i zblendować wraz ze śledziem i cebulą pokrojoną w kostkę na gładko. Doprawić pieprzem, słodką papryką, a w razie potrzeby solą. Ja nie soliłam. Wymieszać i gotowa. pasta śledziowa z jajkiem
O kuchni z uczuciemfiletów śledziowych solone a’la Matjas Seko 1 średniej wielkości burak, ugotowany lub pieczony średnia cebula 1 jabłko 3 ogórki kiszone pieprz 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu Śledzie moczymy przez co najmniej 2 godziny w wodzie, następnie drobno kroimy. Buraka obieramy i kroimy w kostkę, podobnie postępujemy z cebulą, jabłkiem i ogórkami. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą
Cynamonowe szczęścielaurowe 2 łyżki całych ziaren pieprzu 1 łyżka ziaren kolendry 2 łyżki ziaren gorczycy 10 goździków 400 ml białego octu winnego 15 ziaren ziela angielskiego Przygotowanie Śledzie zalałem zimną wodą, odstawiłem na 6 godzin. Zagotowałem składniki zalewy w rondlu, zmniejszyłem ogień, gotowałem przez 30 minut ( zalewa powinna lekko bulgotać ). Zdjąłem z ognia, ostudziłem. Odsączyłem filety, pokroiłem
R'n'G Kitchenugotować na twardo i zetrzeć osobno żółta i osobno białka. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na półmisku ułożyć starte ziemniaki, posmarować majonezem i posypać posiekanym szczypiorkiem. Wymoczonego w wodzie śledzia pokroić na paseczki i ułożyć na szczypiorku, a następnie posypać pokrojoną cebulką. Kolejna warstwa to marchewka, którą należy posmarować majonezem. Układamy starte buraczki i ponownie smarujemy majonezem. Na wierzchu sałatkę
O kuchni z uczuciempomocą foremek i wylepiamy nim, wysmarowane wcześniej masłem, foremki do tartaletek. Nakłuwany spód widelcem i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10-15 min. Studzimy. Sałatka śledziowa: Śledzie odsączamy z zalewy, dokładnie płukamy z nadmiaru soli i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Selera naciowego myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę. Mango myjemy, obieramy ze skórki
Kuchnia MagdaLenySałatka śledziowa z bakaliami to typowo świąteczna propozycja podania śledzia. Składniki (proporcje) : 2 płaty śledziowe łyżka majonezu łyżeczka jogurtu łyżeczka musztardy łyżka rodzynek łyżka łuskanych orzechów włoskich cebulka szalotka natka pietruszki Przygotowanie : Wymoczone płaty śledziowe pokrój skośnie w nieduże kawałki (takie na jeden kęs), przełóż je do misy i dodaj majonez, musztardę, jogurt, drobno pokrojoną szalotkę oraz moczone
Mechanik w kuchniostatnia moja propozycja przed świętami. I kolejny raz są to śledzie, których na naszym stole wigilijnym zabraknąć nie może. Co roku staram się by oprócz tradycyjnych czyli w śmietanie i oleju były jedne nowe. Tym razem zrobiłam w sosie z koperkiem. Można podać je pokrojone, a można w formie zwiniętych płatów. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikSzybka propozycja świąteczną sałatkę śledziowa. Właściwie jest to prawie to samo co śledzie w śmietanie, które robię do dawna ale tym razem składniki są pokrojone bardzo drobno a do sosu dodałam curry co podkreśliło smak całej sałatki. Zapraszam, może wykorzystacie w świątecznym menu. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikjajka ugotowane na twardo Składniki na sos: 3 łyżki gęstej śmietany 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz i cukier do smaku Przygotowanie: Dopraw posiekanego śledzia pieprzem i odstaw na godzinę. W większej misce ułóż warstwowo wszystkie składniki sałatki wraz z posiekanym białkiem z jajka (lub zwyczajnie wymieszaj) i skrop sokiem z cytryny. W miseczce wymieszaj składniki
karmelowyCebulę siekamy drobno i przysmażamy na oleju, dodajemy rozdrobnione pomidory (ewent koncentrat pomidorowy) mieszamy aż płyn odparuje doprawiamy solą pieprzem, majerankiem i oregano, studzimy i kładziemy na dno salaterki. Śledzie kroimy w kostkę, układamy na cebulce, następnie ogórki pokrojone w kostkę. Fasolę odcedzamy z wody, dodajemy majonez, śmietanę i posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i wykładamy
Gotowanie jest łatwemusztardą, doprawić. • Różyczki śledziowe ułożyć na talerzu, polać delikatnie sosem, aby nabrały koloru pomarańczowego. • Resztę sosu zmiksować z orzechami i pokrojoną papryczką chilli. • Podawać śledzie z sosem, udekorowane całymi orzechami i plasterkami papryczki
To co kochamDelikatna sałatka ze śledzi, pora, jajka i jabłka to propozycja na świąteczny stół.Jedna z moich ulubionych, doskonała na drugi dzień gdy smaki się połączą. Zachęcam do wypróbowania! Składniki: 5 filetów śledziowych w occie 2 jajka 1/2 pora 1 czerwone jabłko 2 kiszone ogórki pęczek świeżego koperku 1 łyżka majonezu 1 łyżka śmietany 18% sól do smaku pieprz do smaku
Wanilia i Kardamontylko🙂 Składniki 5-6 matiasów 4 cebule 200 g gęstej śmietany 2 łyżki majonezu sól, pieprz zalewa: 1/2 szklanki octu 2 szklanki wody 2 liście laurowe … Czytaj dalej Śledzie w śmietanie
czarrna od kuchni