zrobienie.Grzybki nadają jej głęboki smak i aromat , a kolor zniewala .Podajemy ją z uszkami ,kostką z kaszy manny lub tak jak ja z pierogiem z GRZYBKAMI i śledziem.Zapraszam. 3 dag.grzybów suszonych 20 dag.włoszczyzny 3 ziarna pieprzu czarnego liść laurowy 1 łyżka masła sól do smaku ************************************ Grzyby dokładnie myjemy i moczymy na kilka godzin lub na noc.Włoszczyznę
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiMogłabym jeść ryby codziennie. A śledzie to nawet dwa razy dziennie… Dorota Wellman Ryby są super! To nie tylko hasło, które przyświeca nam w codziennym życiu (właściwie to bardziej mi, Madzi trochę mniej). To także tytuł nowej książki wydanej przez Lidla. Bo właśnie już niedługo, za kilka dni, będziecie mogli stać się właścicielami książki poświęconej rybom, wydanej w ramach
Marder&Marder Manufactureżeby robić zdjęcia potrawom na Wigilię. Może to dlatego, że od lat na kolacji wigilijnej zawsze jest to samo. Barszczyk, uszka, pierogi z pieniążkiem, kapusta z grzybami, karp, śledzie i oczywiście kompot z suszu :) Ta niezmienność wcale nie jest nudna, mimo, że każdą z tych potraw spokojnie można zjeść w każdy inny dzień roku, to właśnie w ten jeden
Czerwona Porzeczkamarchewka i topinambur) przejmuje ich różowy kolor. Jeżeli chcielibyście zachować kolor poszczególnych składników, musielibyście ugotować buraki osobno i dopiero pod koniec dodać do gulaszu. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i OliwaTakie małe cebulki marynowane są doskonałym dodatkiem do różnych sałatek, śledzi i wielu innych dań. Do marynowania wykorzystuję cebulki ze swojej działki, mam ich duża ilość. Składniki: 1,5-2 kilogramy małej cebulki Zalewa: 4 szklanki wody 1 szklanka octu 0,5 szklanki cukru 3 łyżki soli 1 łyżka gorczycy Sposób przygotowania: Cebulkę obieramy, myjemy. Składniki zalewy umieszczamy większym garnku
Bajeczna KuchniaMaślaki marynowane są bardzo smacznym dodatkiem do wielu sałatek lub śledzi, możemy je również podać jako przystawkę. Składniki: 2 kilogramy maślaków Zalewa: 1 szklanka octu 4 szklanki wody 2 płaskie łyżeczki soli 3 duże łyżki cukru po 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu 3 listki laurowe kilka ziaren gorczycy Dodatkowo: kwasek cytrynowy Sposób przygotowania: Maślaki oczyszczamy, zdejmujemy wierzchnie skórki
Bajeczna Kuchniateż rzeczy wycieczkowe- tydzień, przed dramatycznymi wydarzeniami w Paryżu spędziliśmy w nim cudowny weekend. Przygotowania do niego pochłonęły czas i energię, stąd blogowa cisza do tej pory. Jeśli ktoś śledzi mirabelkowość na Instagramie lub Facebooku, to pewnie widział relację na bieżąco.Nie chcę robić o tej wizycie posta, bo w świetle piątkowych wydarzeń wydaje mi się niewykonalne znalezienie odpowiednich słów
les mirabellesnich pieczywo, ryż, mogą być też pieczone ziemniaki, a także makaron (uzyskamy wtedy coś w rodzaju wegańskiego makaronu z sosem pomidorowym i klopsikami). Smacznego! *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i OliwaMiałam wielką ochotę na sałatk ę rybną . Ta którą zrobiłam jest ze śledziem, jajkiem i marynowanymi podgrzybkami :) Składniki: 3 matiasy 4 ugotowane jajka na twardo 1 średnia cebulka ćwiartkowy słoik marynowanych podgrzybków pieprz i majonez do smaku. Sposób wykonania: 1. Matiasy przez godzinę moczyć w wodzie następnie odsączyć i pokroić w kostkę. 2. Marynowane podgrzybki opłukać pokroić
Darcia w kuchnicoś podobnego. Bardzo nam smakowało. W domu postanowiłam, że coś na wzór tego zrobię. No i wymyśliłam. Nic skomplikowanego a jakże smacznie. Koniecznie spróbujcie. Składniki: ½ kostki masła 1 płat śledzie solonego w oleju ( pojedynczy ) Kilka gałązek natki pietruszki Wykonanie: Płat śledziowy wstępnie kroimy na mniejsze kawałki. Kawałki umieszczamy w mikserku. Dodajemy posiekane masło. I razem miksujemy na gładką masę. Pietruszkę
Smaki Ewynogami, tak aby ciasto znalazło się na talerzu. Podawaj Tartę Tatin na ciepło, polaną odlanym sosem karmelowym, z lodami waniliowymi lub śmietaną. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i OliwaWspaniała sałatka z czerwonych buraczków na kolację. Robię taką sałatkę też ze śledziami, tylko bez pieczarek. Sałatka z buraków Składniki: buraki - 2 szt większe pieczarki marynowane - 1 słoik jajka - 4 szt szczypiorek - 0,5 pęczka groszek konserwowy - 1 puszka majonez sól i pieprz Sposób przygotowania: Buraki ugotować do miękkości , obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Jajka ugotować
Kuchnia Danusikanapkach z kozim serem), na wierzchu ułóż pieczarkę z roztopionym kozim serem. Przykryj wierzchem bułki. Powtórz z pozostałymi 3 burgerami. Podawaj od razu. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i Oliwaziemniaki, chrzan Witamina D Właściwości: potrzebna do prawidłowej budowy kości i zębów, reguluje poziom cukru, pozytywnie wpływa na słuch Dzienne zapotrzebowanie: 5-10 µg Źródło występowania: tuńczyk,łosoś,śledź, tran, oleje rybne, nabiał, wątroba Witamina E Właściwości: wzmacnia odporność, działa pozytywnie na system immunologiczny Dzienne zapotrzebowanie: 4-15 mg Źródło występowania: produkty zbożowe, pestki, kiełki, nasiona, oleje roślinne
Fit & Healthy LifePyszne śledzie -idealne na nadchodzącą kolację wigilijną! Składniki: ½ kg filetów śledziowych ½ kg cebuli ½ szklanka oleju 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (200 gram) 10 dag suszonej żurawiny 4 goździki ziele angielskie kilka ziaren pieprz ziarnisty – kilka ziaren sól do smaku cukier do smaku sok z cytryny do smaku Wykonanie: Cebulę obrać, pokroić i zeszklić na patelni w ½ szklance oleju. Dodać koncentrat
Tradycyjna Kuchnia