zabrakn ōńć przi świōntecznym fajrowaniu 3 . Za starego piyrwy we moji familiji niy bōło, jakby to dzisiaj pedzieć 4 , za kans 5 „tradycji kulinarnych”. We Wielki Piōntek sie zjedli śledzia, a na niydziela bōły kroszōnki, szinka i kołocz. Tera sie to trocha zmiynio i nawet w tych chałpach, kaj 6 piyrwy ło świyncōnce ani niy słyszeli, to tera we Wielkoł
Chop w kuchnigdyż kuchnia, jak to sztuka rządzi się własnymi prawami, a nazwy które wskazują na pochodzenie potrawy z konkretnego państwa często z prawdą nie mają wiele wspólnego. I tak o śledziach po japońsku w kraju kwitnącej wiśni nikt pewnie nie słyszał, jak o fasolce po bretońsku w Bretanii, a pierogi ruskie w Rosji nazywane są "pierogami polskimi". A tradycyjne ruskie wzbogacone
Smakowity Blog Kulinarnysolonych filet śledziowych 1 burak 1 jabłko kwaskowe 1 cebula 2 ogórki kiszone koperek sól,pieprz Sos: 2 łyżki oleju 1 łyżeczka musztardy sok z 1/2 cytryny Śledzie moczyć w zimnej wodzie.aż będą odpowiednio słone.Osuszyć,pokroić na małe kawałki. Buraka ugotować,obrać,pokroić w kostkę.Jabłko obrać,pokroić na ćwiartki,następnie na cienkie plasterki.Ogórki
Niespełnione zdolności kulinarnekolejny udowadniam, że moje szpinakowe fobie (kto śledzi bloga ten już o nich wie) odeszły już w zapomnienie. Przekonałam się do szpinaku już w 100%, więc dzisiaj dla odmiany napiszę Wam co takiego ma w sobie szpinak i dlaczego warto go jeść. Primo ;) - należy do tzw. good food, bo jest źródłem witamin i mikroelementów
Bon appetit mon amieskrei kilka lat temu. Skrei można kupić jedynie w lutym. Dorsza smażę panierowanego, polewam zrumienionym masłem i podaję z risotto lub ziemniakami. Bardzo często przyrządzam ryby na obiad . Łosoś , śledź czy dorsz to ryby, które najczęściej przyrządzam. Dorsz skrei Składniki: na 4 porcje 600 g filetów z dorsza 50 g zmielonych migdałów sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju
codojedzeniajest bardzo sypka ale jeśli odpowiednio "uklepiemy" ją i dobrze zrolujemy nori to na pewno sushi będzie wartkie. Zrobiłam na sposób polski z polskimi dodatkami. Możemy dodać także naszego śledzia. Ja zrezygnowałam z tego pomysłu gdyż nagranie do TV było o 7 rano ;) Składniki: Mata bambusowa do rolowania Nori – prasowane wodorosty (algi) 250 g komosy ryżowej ( u mnie trzy kolorowa
Bon Appetit Małgorzatykoniecznie z burakiem. Kojarzy mi się ze Świętami, bo tylko wtedy pojawiała się na naszym stole, choć moja wersja jest nieco inna. Przygotowuję ją kiedy mam ochotę i na śledzie i na sałatkę, to połączenie jednego z drugim. :-) Jest dość czasochłonna, ale zapewniam, że warto. 200g filetów śledziowych w oleju 3 ziemniaki 2 buraki 3 jajka 1/2 pęczka szczypiorku
Szefowa kuchnirozpuszczą. Wylej polentę na drewnianą deskę lub półmisek, a na wierzchu ułóż upieczone warzywa. Podawaj z sosem warzywno-winnym i kieliszkiem czerwonego wina. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i Oliwaniego się wraca na końcu. Lecimy prosto do pierwszych przepisów. A tam m.in. krem z groszku i szparagi z jajkiem sadzonym. Hello? Lekka konsternacja. Kartkujemy dalej. Sałatka grecka i śledzie w oleju. Milczące spojrzenia, jednemu drga brew, drugi już się nudzi. Jeszcze kartka. I jest. Uff. Mamy to, czego chcieliśmy. Ba, nawet to, co nie przyszło nam do głów
GRUBY WAŁEKdyskusji i podzielenia się Waszymi kuchennymi skarbami. Jak Wam się podoba pomysł na nowy cykl? Jesteście zainteresowani takim rodzajem wpisów? Jetem ciekawa Waszej opinii. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i Oliwasię 10 minut, a nitki do zupy zazwyczaj 5 minut). Zupę rozlej do misek i udekoruj posiekanym chilli oraz listkami wybranych ziół. Podawaj gorącą. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i Oliwawedzonym pstrągiem i pomarańczą autorka: Patrycja (mikimama) | blog: Czerwień i błękit Roladki z kurczaka z figami w sosie pomarańczowym autorka: Patrycja (mikimama) | blog: Czerwień i błękit Śledzie z egzotyczną nutą autorka: Patrycja (mikimama) | blog: Czerwień i błękit Zielony koktajl autorka: Łucja | blog: 777 przepisów mostownicy Łucji Sałatka z rukolą, kaszą jaglaną i burakami autorka: zdrowienawidelcu.pl | blog
Weekendy w domu i ogrodzie