tymiankiem i oczywiście sosem sojowy Kikkoman ugotowaliśmy pod okiem Sebastiana Gołębiewskiego, podczas warsztatów zorganizowanych przez zgrany duet: Kikkoman i Tabasco . Oprócz pierogów ugotowaliśmy również świąteczną zupę z orzechów włoskich śledzia w grzybach z ziołami i orzechowym wafelkiem karpia w maku i kokosie, gruszkę i jabłko z pęczakiem na domowym winie karmelizowane orzechy na kokosowym puddingu z imbirem Wszystkie dania
królestwo garówuboga, licha i nie do syta. Najadłyśmy się i to jak ! Na okoliczność spotkania, każda z dziewczyn przygotowała coś specjalnego od siebie. I tak na stole pojawiły się: sałatki, śledzie, pierożki i paszteciki, grzanki i ciasto. Wigilia nasza skończyła się szybko. Niestety, poza nami w tym samym pomieszczeniu odbywało się inne spotkanie. I wiecie - komfort rozmów przy stole, blogerskiego
kolorowotorcikowokuchni w stylu rustykalnym wybrałabym lodówkę w kolorze kremowym. Wpis powstał we współpracy z Gorenje Polska. Po więcej szczegółów zapraszam na stronę www.gorenje.pl . *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i OliwaCzas na rybkę. Jakoś ostatnio zaniedbałam tę kwestię, pewnie przez Święta. Na święta było sporo rybek: rybki w galarecie, po grecku, śledzie kaszubskie, sałatki z rybkami. Było smacznie. Czas zaproponować coś nowego. I tak na dzisiaj proponuję zapiekanego morszczuka. Składniki: 6 płatów ( filetów mrożonych ) morszczuka 250 gram pieczarek 1 cebula Sól Pieprz 2 łyżki śmietany 30% Olej Mąka do panierowania
Smaki Ewystać się posiadaczem "Ryby są super" wystarczy podać tutaj w komentarzu przepis wraz ze zdjęciem na swoje ulubione danie z ryb lub owoców morza, odpadają przepisy na śledzie solone. Taki przepis należy podać w komentarzu a zdjęcie do przepisu przesłać na adres mailowy dolores1264@o2.pl lub wkleić na fanpage MMCz na FB . Każdy uczestnik zabawy może podać 3 propozycje ale każdą
Moje Małe Czarowanienadrobić! A na koniec mam dla Was pytanie: czy są jakieś szczególne przepisy lub tematy, które chcielibyście zobaczyć na blogu? Piszcie w komentarzach :) *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i Oliwaobręcz Filety śledziowe odsączamy z zalewy i kroimy w drobną kostkę. Tak samo robimy z suszonymi pomidorami i oliwkami. Metalową obręcz ustawiamy na półmisku i po kolei nakładamy warstwy śledzia, pomidorów i oliwek. Każdą warstwę lekko ugniatamy aby szczelnie wypełniła foremkę. Na koniec zdejmujemy obręcz, a całość dekorujemy natką pietruszki. Sałatka jest dosyć kwaśna dlatego dobrze smakuje ze świeżym chlebem
Bon Appetit MałgorzatyForszmak jest to potrawa przygotowana z różnych składników, np. z ugotowanych ziemniaków, pieczonego lub gotowanego mięsa, śmietany i utartego sera, albo z cebuli, śledzi, zapiekana lub podawana na zimno jako przystawka lub danie główne. U mnie przygotowana z tego co zostało po świętach - stąd też ta nazwa. Składniki: 1 kg wędliny 1 cebula 1 czerstwa bułka 1 jabłko
Tradycyjna Kuchniaróżowo). Uwagi: Jeżeli nie masz czasu na pieczenie buraków, możesz poszukać w sklepie buraków gotowanych pakowanych próżniowo (mają je np. w Lidlu). *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i Oliwatemacie z teściami, ale to jest inne pokolenie i pewnych rzeczy się nie przeforsuje. Karp w galarecie musi być, choć je go tylko jedna osoba w naszej rodzinie. Podobnie śledzie. I choć na to nie mamy żadnego wpływu, bo wolimy spokój niż rodzinną awanturę przed świętami, to przynajmniej własne zakupy staramy się zaplanować z głową. W tym roku przygotowałam
bistro mamadrobno posiekany szczypiorek. Można go także sporządzić, dodając do majonezu roztarte żółtko jaj, szczypiorek, korniszony i drobno posiekane grzyby marynowane. Jest dodatkiem do wędlin, zimnych mięs, jaj na twardo, śledzi i ogólnie ryb na zimno. Sos tatarski należy do dań typowych dla kuchni polskiej. W Anglii i Australii jest on popularnym dodatkiem do fish and chips. Więcej ciekawostek na temat
Trzeci talerzJeśli jeszcze nie znudziły Wam się śledzie i ryby to możecie sobie zrobić rolmopsy. Będę fajną przystawką na Sylwestra, bo jak wiadomo "rybka lubi pływać" a przed nami szampańska zabawa. Składniki: płaty śledziowe marynowane w occie papryka marynowana ogórki konserwowe cebula musztarda Przygotowanie: Cebulę obrać, pokroić w piórka, zalać wrzątkiem na około 10-12 minut. Jeśli nie lubicie smaku surowej
Ala piecze i gotujeoliwki. Polej sosem i wymieszaj. Ułóż na półmisku. Na wierzchu dekoracyjnie rozłóż plasterki pomarańczy i udekoruj zielonymi końcówkami kopru włoskiego. Podawaj od razu. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i Oliwabłyskawiczne sałatki. Moja jest śledziowa, idealna na Sylwestra Składniki filety śledziowe w oleju czerwona cebula grzyby marynowane olej np.rzepakowy tłoczony na zimno Pokrój śledzia w paski, cebulkę posiekaj drobno, grzyby również. Wszystkie składniki włóż do salaterki, przemieszaj, dodaj oleju ,dosmacz solą i gotowe! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchniprzygotowaliśmy były oczywiście w klimacie zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia. W trakcie warsztatów mieliśmy przyjemność przygotować: Świąteczną zupę z orzechów włoskich Pierożki z kaszą, grzybami i orzechami laskowymi Śledzie w grzybach w ziołach i orzechowy wafelek Karpia w maku i kokosie, gruszkę i jabłko z pęczakiem na domowym winie Karmelizowane orzechy na kokosowym puddingu z imbirem Moja grupa
Kulinarne przygody Gatity