pierniczkami, ale sposób przechowywania równie prosty. Zamrożenie łazanek do świąt to połowa sukcesu w wigilijny dzień.ŚledzieOsobiście za nimi nie przepadam, a wprost ich nie cierpię. Ale kolacja wigilijna nie jest tylko dla mnie, więc ten smakołyk przygotowuje dla Misia. Śledzie w occie spokojnie można przyrządzić 1-2 dni wcześniej.Ciasto na tartęCiasto to nie różni się od klasycznego ciasta
bastalenaSztuka kulinarna polega na poznawaniu tradycyjnych potraw i sposobów gotowania z różnych zakątków świata. Podążając logicznym tokiem myślenia, nazwa potrawy, poza składnikami z których została przygotowana, powinna mówić nam również nieco o swoim pochodzeniu. Ale w tym przypadku logika wielokrotnie nas zawiedzie, gdyż kuchnia, jak to sztuka rządzi się własnymi prawami, a nazwy które wskazują na pochodzenie potrawy(...)konkretnego państwa często z prawdą nie mają wiele wspólnego. I tak o śledziach po japońsku w kraju kwitnącej wiśni nikt pewnie nie słyszał, jak o fasolce po bretońsku w Bretanii, a pierogi ruskie w Rosji nazywane są "pierogami polskimi". A tradycyjne ruskie wzbogacone o szpinak czy dalej są ruskimi? Na to pytanie odpowiedzcie sobie sami. Smakują rewelacyjnie, a to najważniejsze
Smakowity Blog Kulinarnyczyli jak udekorować dom na Boże Narodzenie przy dwóch kotach (albo dzieciach) Postne półkruche paszteciki z kapustą, pieczarkami i suszonymi grzybami Domowa peklowana szynka wieprzowa na dwa sposoby – gotowana lub parzona Śledzie po kaszubsku de lux– czyli moje ulubione Zakwas ze świeżych buraków – na czerwony barszcz i do picia. Sałatka z kiszonych buraków Wódka żurawinowa. Żurawinowo-pomarańczowa z wanilią Elegancki(...)smaków na purée z ziemniaków i selera, ze śliwkowym sosem whisky i surówką z fenkułu Szynka pieczona w rękawie – szynka 2w1 ‘Magiczne ciasto’ – jedno ciasto, po upieczeniu – trzy różne warstwy! Pierniczki świąteczne 2w1 – z tego samego ciasta na choinkę i z nadzieniem Sugar Cookies – najlepsze kruche ciasteczka do dekorowania Kruche ciasteczka czekoladowo-orzechowe Szybki keks makowy – ciasto nie tylko
Karo in the KitchenŚledź - bardzo popularny w zastosowaniach kulinarnych od wielu wielu lat. Między innymi dlatego, że łatwo się przechowuje po zasoleniu. Jest wiele sposobów na śledzia - może być spożywany w stanie świeżym, wędzonym, po zamrożeniu, w postaci konserw i marynat. Nie od dziś króluje na naszych stołach w Święta Bożego Narodzenia. Przyrządzam je nie tylko(...)tradycyjnych dań królowały i królują nadal śledzie pod pierzyną, śledzie po żydowsku z marynowaną cebulką, papryką i tymiankiem. Ostatnio dodaliśmy do menu śledzie z zasmażanymi pieczarkami i chili. Palce lizać! Śledzia możemy połączyć z marynowanymi grzybami, zasmażanymi pieczarkami, z kiszonymi lub konserwowanymi warzywami, podawać je same z cebulką, w różnych sosach, np. śmietanowym, czosnkowym, musztardowym
Zasmakuj KuchniŚledzie w śmietanie ... obok jajek sadzonych, naleśników i pyrów w mundurkach z gzikiem (babcia. która rządziła w kuchni pochodziła z wielkopolski) były typowym "piątkowym" obiadem
Walijskie Pichceniezalewie octowej lub w różnych sosach, ewentualnie smażone. Moja propozycja to pieczony ze śledzi pasztet, z dodatkiem suszonych grzybów, ziemniaków, odrobiny suszonej żurawiny, wyszło niebanalnie i bardzo smacznie, polecam, jako przystawka na zimno, idealnie komponuje się z cebulką perłową. Na nadchodzące święta wręcz idealny! Składniki: Na dwie małe keksówki 40 dag surowego śledzia solonego 35 dag ugotowanych ziemniaków(...)błyskawicznej Sól morska do smaku Pieprz cytrynowy do smaku Szczypta gałki muszkatołowej Szczypta majeranku otartego Ponadto: Cebulka perłowa do podania Koperek świeży Oliwa i bułka tarta do foremek Sposób wykonania: Suszone grzyby zalewamy wodą, odstawiamy na dwie godziny, gotujemy do miękkości, odcedzamy, wyciskamy. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, szklimy na małej patelni na oleju. Śledzie zalewamy zimną wodą ewentualnie
Wanilia i Kardamonsię pod potrawami wędzonymi, peklowanymi, marynowanymi czy suszonymi.Śledzie dominowały pod różnymi postaciami. Nigdzie na świecie, nasz poczciwy śledź nie smakuje tak wybornie, jak w krajach nadbałtyckich .Szczególnie świeżo złowiony ,ze szczypiorkiem ,prosto z ręki jest atrakcją dla turystów. Proponuję prostą, smaczną przystawkę z marynowanego śledzia.Tę przystawkę należy przyrządzić tylko z bardzo świeżych rybek. Świeżość ryby poznajemy(...)wyfiletować.Przygotować marynatę-wszystkie w/w składniki zagotować i ostudzić.Śledzie zalać marynatą .Marynować przynajmniej 24 h.Wyjąć z zalewy ,pokroić wg potrzeby czy upodobania, ułożyć na talerzu i polać oliwką z limonką.Marynowane śledzie możemy przechowywać w zalewie kilka dni.W ten sam sposób możemy marynować łososia. Również polecam.. Szwedzkie matiasy. Na każdym, tradycyjnie zastawionym "szwedzkim
Kulinarny karnet Christopheraskładniki* 1 puszka dowolnej ryby w oleju* 100 g żółtego sera* 2 ogórki konserwowe* 1 średnia cebula* 3 łyżki masła roślinnego lub margaryny do smarowania pieczywa
Mix smakupewno zagości tradycyjna sałatka warzywna , szybka babka w łaty i... różne przekąski. Co w nich takiego szczególnego? Nie wymagają wielu godzin stania w kuchni, są właściwie na jeden kęs, dlatego idealnie nadają się na Sylwestra i inne tego typu okazje. Jeśli tak jak ja lubicie śledzie, taka chrupiąca sylwestrowa przekąska powinna Wam przypaść do gustu. Spróbujcie. Jednocześnie zapraszam Wszystkich(...)Wasze przekąski sylwestrowe :) Składniki: (na około 16 sztuk) 2 kajzerki 4-5 matiasów (śledzi) w oleju z cebulką około 1/3 łyżki masła 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki świeżo zmielony czarny pieprz Przygotowanie: Kajzerki kroimy na 4 części, a każdą z części na pół. Tworząc w ten sposób 16 małych kromeczek. Kromeczki opiekamy w tosterze. Lekko przestudzone kromeczki smarujemy cienko masłem
Słodkie okruszkilodowe z frytkownicy. Dobrym pomysłem, o wiele lepszym od straganu wiejskiego, czy też stołu wiejskiego, jest zamówienie fontanny czekoladowej . W Polsce jest to nowość, która zaczyna królować na różnych imprezach. W Stanach Zjednoczonych fontanna znana jest od dawna. Fontanna czekoladowa wygląda jak kilkupiętrowy tort. Gorąca czekolada spływa kolejno po kaskadach, a goście zanurzają w niej kawałki(...)dobrej cukierni, ładnie i nowocześnie udekorowany ( np. świeżymi kwiatami czy też z wzorkiem kwiatowym ręcznie malowanym) . Osobiście nie jestem zwolennikiem różnych kolorowych sztucznych pomad, zdjęć, figurek z masy cukrowej, różnych sztucznych groszków itd. ( oczywiście, to rzecz gustu ), decyzja zawsze należy do Was. Pierwsze kawałki tortu kroi Para Młoda. Najpierw kroi Pan Młody
Kulinarny karnet Christopheraogóle, tymczasem nie chodzi o to, by ryb nie jeść, ale by wybierać te, którym nie grozi wyginięcie. Często nie wiąże się to nawet z gatunkiem, lecz łowiskiem lub... sposobem połowu. Dla przykład: łosoś pacyficzny znajduje się w grupie gatunków nieprzełowionych, lecz łosoś bałtycki znajduje się już na liście zagrożonej. Uwielbiam halibuta, lubi go nawet M., który za rybami(...)tych zajęć wnioski. Spodziewajcie się więc, że nowe przepisy z zagrożonymi gatunkami już się na blogu nie pojawią :) A teraz zapraszam na kilka zdjęć! :) Wspomniany chłodnik. Mniam! Marynowane śledzie. Obłędny sposób podania. Marzę o takich talerzach. Moje danie - makrela, napoleonka z cukinii z chrzanowym twarożkiem i kawiorem z alg oraz sałatka z jabłka i marchewki z sojonezem. Całość wykończona dodatkowo
Życie zamknięte w smakujidisz "forszmak" znaczy przystawka i jest to śledź bardzo bardzo drobno pokrojony z cebulą, niby zupa ale nie zupa,taki trochę gulasz śledziowy. Widziałam, to na własne oczy podczas szabatu. Oczywiście w kuchni polskiej przeszedł ogromną ewolucję i w niczym nie przypomina oryginału. Przeglądałam różne przepisy i można go spotkać pod różną postacią oprócz śledziowej. Zazwyczaj mięso wołowe + warzywa(...)łyżki koncentratu pomidorowego ok.2 szklanki wody 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka śmietany (opcjonalnie) liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, słodka papryka, olej koperek Sposób przyrządzenia: Mięso pokroić w drobną kostkę, obsmażyć na rozgrzanym oleju, przełożyć do garnka. Na tej samej patelni zeszklić posiekaną cebulę i kiełbaskę, dodać do mięsa. Wszystkie składniki oprószyć mąką, chwilę
pieprzny smaczekjutrzejsze śniadanie. Miłego dnia! :) Ziołowy omlet z serem feta na podstawie przepisu z książki "Breakfast: Morning, Noon & Night" Fern Green Składniki (na 4 porcje): 100 g różnych świeżych ziół, np. natki pietruszki, koperku, bazylii, mięty, szczypiorku, kolendry, estragonu 5 jajek 100 ml wody 1 łyżka mąki sól i pieprz 100 g sera feta oliwa Przygotowanie: Zacznij(...)cieniutki, nie trzeba przewracać go na drugą stronę. Zdejmij omlet z patelni i posyp pokruszonym serem feta. W podobny sposób usmaż pozostałe omlety, do wyczerpania mieszanki jajecznej. Podawaj od razu ze świeżym pieczywem. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i Oliwanajpyszniejsza jest na 2 dzień to na marginesie, bo rzadko tego "drugiego dnia" doczeka. Sałatka wyszła genialnie, ale nie ma w tym nic dziwnego - jest śledź (a to już połowa sukcesu) i jest baza podchodząca delikatnie pod sos tatarski (a to już wróży miejsce na podium smaków). Co prawda nie użyłyśmy grzybków marynowanych, jak w przypadku naszego ukochanego sałatkowego(...)mamy swoje, bo jak na zakochane w kuchni (+ nietolerujące wielu produktów) przystało mamy swój niewielki ogródek zapełniony naturalnymi owocami matki ziemi. Każdego roku liczba słoiczków ogórkowych wykonanych na różne sposoby jest imponująca. I co z tego skoro kończą się one szybciej niż przewidujemy. Do ogórków "sklepowych" podchodzimy z dystansem. Wiele razy kupione smakołyki lądowały w koszu bo... jednak
Wypisz WymalujSprawdź inne wyszukiwania: