okazję przygotowałam (znowu) sałatkę kartoflaną. Skoro ją już zrobiłam, to wrzucę i się pochwalę chociaż. Do tego skrzydełka BBQ. Palce lizane były. I co z tego jak (znowu) przyszło nam pałaszować wszystko w domowym zaciszu. Ale przynajmniej "Żelazną damę" sobie obejrzeliśmy. Ziemniaki ugotowane w mundurkach wystudziłam, obrałam, a następnie pokroiłam w półtalarki. Cebulę posiekałam w drobną kostkę. Pieczarki podsmażyłam(...)oliwy, wystudziłam. Kukurydzę odcedziłam. Wszystkie warzywa wymieszałam z 2-3 łyżkami majonezu, doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Sałatkę schłodziłam ok. 1h w lodówce. Ostatecznie serwowałam w łódeczkach z ciasta francuskiego oprószone koperkiem. Grill miał być po trosze ze względu na mój wylot. Od jutra może mnie być jakby mniej na blogu, ale szykuję się do pewnie najważniejszej, życiowej roli
bastalenarosołu sprawi, że zwykła zupa zmieni się w posiłek, którego smak zapamiętamy na bardzo długo. składniki dla sześciu osób 1 kg gorszych części drobiu (kacze skrzydełka, szyje indycze, lub inne kawałki dowolnego drobiu) 3 listki laurowe 8-10 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka lubczyku 1 cebula 2- 3 marchwie 1 korzeń pietruszki kawałek selera korzennego 2 łyżki(...)warzywa i kawałki drobiu. Na stolnice wysypujemy mąkę, robimy na środku wgłębienie do którego wbijamy jajka, dodajemy łyżkę oleju, oraz sól i najpierw nożem, a później dłońmi wyrabiamy ciasto ( około piętnastu minut). Wyrobione ciasto nakrywamy ściereczka i zostawimy na dziesięć minut. Na posypanej mąką stolnicy, wałkujemy ciasto na jak najcieńszy płat przesypując je kilka razy mąką, aby się
Miód i pieprzPyszny rosołek..na pewno posmakuje każdej mamie i nie tylko mamie.. skrzydełka , udka lub porcje rosołowe 2 marchewki 1 cebula (opalona w całości nad płomieniem kuchenki gazowej 1 por [biała część] sól, wegeta liście laurowe ziele angielskie koperek Marchewkę obrać, cebulę opalić ,kurczaka umyć.Wszystkie składniki umieścić w dużym garnku i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć(...)gotowania zbierać "szumowiny".Doprawić w razie potrzeby. Odstawić z ognia. 4 łyżki mąki 2 jajka sól lubczyk Jajka wbić do miseczki, dodać sól, mąkę i ucierać, aż na powierzchni ciasta ukażą się pęcherzyki powietrza.Wlewać ciasto cienkim strumieniem na gotującą się wodę, mleko lub bulion. Zamieszać kluski i gotować 2 minuty. Ja mam specjalny ''przydaś'' do klusek , ale można takie
Moje domowe kucharzeniesię z Wami moim przepisem na chrupiące pałki z kurczaka. Pyszna i do tego tania propozycja. Spróbujcie. W podobny sposób możecie przygotować inne części kurczaka, np. małe udka czy skrzydełka. Takie chrupkie pałki z kurczaka idealnie smakują w towarzystwie ulubionego ketchupu i domowego sosu czosnkowego . Uwaga: Ja na swoich pałkach ugotowałam wcześniej rosół. Jeśli chcecie użyć surowych warto je wcześniej(...)czubatymi łyżkami mąki pszennej. Wbijamy jajko, dodajemy przyprawy, a następnie zaczynamy powoli dolewać mleko mieszając ciągle naszą panierkę widelcem. Mleka ma być tyle, aby nasza panierka przypominała gęste ciasto naleśnikowe. Pałki z kurczaka wkładamy do naszej panierki, ciasto powinno dokładnie oblepić mięso. Następnie każdą pałkę obtaczamy w mieszance mąk (pszennej i kukurydzianej). W patelni rozgrzewamy olej (ilość oleju powinna przykryć
Słodkie okruszkiBuraki! to kolejne warzywo które kojarzy mi się z jesienią. Nie tylko idealne na ćwikłe ale także na różnego rodzaju zupy. Składniki; 2 skrzydełka kurze 1 marchewka mały kawałek selera 3 duże ziemniaki 3 buraki ok. 3litrów wody 2 zabki czosnku przyprawa uniwersalna, sól, pieprz, ostra papryka Kluseczki: 1 jajko 20 dag sera feta 20 dag serka(...)następnie zagnieść i wstawić do lodówki na około 10 minut. Nastepnie za pomocą dwóch łyzek formowac kluski i wrzucać je na lekko osolony wrzątek. Gotowac około 5 minut. Do ciasta już nie należy dodawać soli bo feta jest wystarczająco słona. Kluseczki podawac z kremem buraczanym. Na wierzchu posypujemy pokrojonymi orzechami i natką pietruszki. Można róniez udekorować smietana. Krem
Radość kipiąca uśmiechem.będzie coraz łatwiej. Najważniejsze nie bać się :) Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Ostrym nożem, przy szyi, odciąć mięso od szkieletu. Gdy dojdziemy do skrzydełek należy je wyłamać ze stawów i odciąć. Od strony kupra również, odcinać mięso od kości cały czas uważać, aby nie przeciąć skóry, delikatnie oddzielać mięso. Przyciąć więzadła przy stawach biodrowych(...)tłuszczu, wymieszać. Ułożyć jabłka wokół kaczki. Piec kolejne 1,5 godziny. Po tym czasie wyjąć jabłka, można przygotować z nich pierogi lub po prostu podać je z kaczką (przygotowałam ciasto na pierogi z żółtkami , do jednego pieroga wkładałam cząstkę jabłka), podnieść temperaturę w piekarniku do 180 stopni i piec 30 minut. Podałam kaczkę z pierogami z jabłkami i z galaretką
królestwo garówpapierem do pieczenia, na który łyżką nakładałam płaskie porcje ciasta w pewnej odległości od siebie. Łabędzie szyjki uformowałam przy pomocy szprycy - wyciskałam na oddzielną blaszkę cienkie "dwójki". Odstające końce ciasta można lekko spłaszczyć zwilżonym w zimnej wodzie palcem. 4. Szyjki wstawiłam na 10-15 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. 5. Ptysie piekłam 30 minut. Po tym czasie wyłączyłam(...)się studziły, ubiłam śmietanę dosładzając ją do smaku cukrem pudrem. 7. Wystudzone ptysie przekroiłam wzdłuż na pół, a górną część raz jeszcze przepołowiłam tak, aby jej połówki tworzyły zgrabne skrzydełka. 8. Na ptysiowe spody nałożyłam łyżką śmietanę, przykryłam skrzydełkami i ustawiłam szyjki. Całość udekorowałam cukrem pudrem. Przepis bierze udział w akcji
Kulinarny Pamiętnikniezastąpiony niedzielny rosół z makaronem własnoręcznie "ukręconym". A czy Wy robicie makaron, czy idziecie na łatwiznę jak i ja czasami i kupujecie gotowy? Składniki: Rosół: 4 udka 4 skrzydełka ok 30 dkg wołowiny z kością 3 marchewki 2 pietruszki 1 cebula 3 listki laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 3 liście lub mały kawałek korzenia selera do smaku: 1 łyżka(...)Nożem siekamy wszystko dokładnie. Jeżeli jest zbyt twarde dodajemy odrobinkę ciepłej wody (ok 1/5 szklanki), jeżeli miękkie, dodajemy mąkę. Ja zazwyczaj nie dodaję niczego. Jest twarde- ale czym twardsze ciasto tym makaron później bardziej mi smakuje. Wszystko razem zagniatamy. By łatwiej się wałkowało, dzielę ciasto na kilka części. Urywam po kawałku i podsypuję mąką by nie kleiło się do blatu
Kuchnia w czekoladzieprzyznać muszę, że bardzo lubię słuchać jak ludzie ze sobą rozmawiają w tej gwarze. Domowy makaron kojarzy się z rodziną, niedzielnym obiadem. Panie domu cienko rozwałkowywały płachty ciasta, a następnie suszyły je na czystych poszewkach od poduszek, rozłożonych na przykład na oparciu wersalki. Sama takie obrazki pamiętam z dzieciństwa. Kto wtedy używał maszynek do makaronu? Kto dzisiaj robi domowy(...)jednocześnie lokalny opolski biznes. Na zdjęciach poniżej - ugotowany makaron "nitka średnia" w pomidorowej na bazie domowych przecierów. Składniki: 500 ml przecieru pomidorowego (lub 2-3 łyżeczki koncentratu) 2 skrzydełka kury lub 2 udka 1,5 l wody 2 marchewki 2 małe pietruszki 1/2 średniego selera 1 cebula 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 18% sól, pieprz
bistro mamanasze smaki. Pomidorowa owszem, ale bez pomidorów! ;) Skła dniki: 1 włoszczyzna bez kapusty (kawałek pora, 1 marchew, 1 pietruszka, kawałek selera, 1 cebula) 2 -3 l zimnej wody 4 skrzydełka 150-200 g karkówki, żeberek lub okrojonej kości schabowej 5 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 2 liście laurowe 1 łyżka masła 4-5 pełnych łyżek koncentratu pomidorowego(...)soli 1 łyżeczka masła ciepła woda sól i 2 łyżki oleju do wody do gotowania makaronu Zagniatamy mąkę, sól, jajko, dolewając tyle ciepłej wody, aby powstało zwarte, ale elastyczne ciasto. Wykładamy na wysypany mąką blat, przykrywamy miską i zostawiamy na 30 minut ciasto do wypoczęcia. Następnie wałkujemy na bardzo cienki placek, kroimy na paski ok. 3cm x 10cm, posypujemy
Kuchnia PrezydentowejTwoim ciele. Rozbiegane palce czujesz na swoim ramieniu i brzuchu, leciutko muskają płatki uszu, smyrają po szyi, gładzą policzek. Po chwili czujesz na każdej powiece pocałunek, jak łaskotanie skrzydełek motyla. Otwierasz oczy, nad Tobą pochyla się ukochana twarz, ozdobiona porannym uśmiechem. Kiedy podciągasz się na rękach, żeby usiąść, tuż przed Tobą pojawia się nieduży stoliczek z ciemnego drewna(...)kosteczkę. Białka ubić z solą na sztywną pianę, dodać cukier i po chwili miksowania żółtka, na końcu wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać drewnianą łyżką. Kiedy ciasto będzie już w miarę gładkie, wrzucić bakalie, wlać zapach pomarańczowy i uformować z ciasta dwa wałeczki. Masa będzie dość gęsta i lepka, ale warto się z nim troszkę pomęczyć
Przepysznik - BLW i nie tylkootwór gębowy. Przy pomocy noża nacinamy go i wyłuskujemy taki niby „ząb”. Aby mięso było delikatniejsze można lekko zbić całą ośmiornicę tłuczkiem do mięsa lub przewałkować je wałkiem do ciasta. Trzeba to robić delikatnie, aby nie rozerwać macek. Ponownie dokładnie płuczemy pod bierzącą wodą. Tak oczyszczona ośmiornica jest gotowa do obróbki cieplnej. Ośmiornicę można gotować we wrzątku lub wrzucić(...)jest dość cienka, praktycznie sama skóra. Nacinamy punkty , w których głowa przywiera do korpusu i wyciągamy ją wraz z wnętrznościami. Ściągamy czarną skórę z korpusu, analogicznie postępujemy z bocznymi skrzydełkami. Naszym oczom powinno ukazać się bielutkie mięso. Od głowy odcinamy wnętrzności, uważamy, aby nie przeciąć gruczołu czernidłowego, może się przydać do risotto. Nożykiem wycinamy oczy i usuwamy „ząb”. Przy pomocy
Mia Cucina Sofietadomu pojawia się mięso na obiad, to jest to, często białe mięso, takie jak indyk lub kurczak. Jak wiecie jestem osobą dla, której mięso mogłoby nie istnieć, gorzej z ciastem hehehehe, ale przede wszystkim owocami i warzywami. Mięso pojawia się wtedy kiedy, w domu jest mój mąż, bądź mam gości. Co nie oznacza, że nie lubię kawałka dobrego mięsiwa, oczywiście(...)orkiszem czy perłową. Ja najbardziej lubię, jak na talerzu dostanę przypieczone jabłuszko, sporą ilość buraczków, a z całej tuszki dostane kawałek chrupiącej i bardzo soczystej piersi z kurczaka ze skrzydełkiem. Życzę smacznego
SMYKWKUCHNIprzed wyjazdem, ale cóż - nie zdążyłam. A akurat czternastego wypadał nasz powrót do domu, spędziliśmy więc tę wyjątkową sobotę szalenie romantycznie - dwunastogodzinna podróż autem z małą przerwą na pikantne skrzydełka w KFC. Ja wiem, że w dzisiejszych czasach nie wypada wręcz się przyznawać do jedzenia fast foodów, ale to jest taka nasza słabość. W Danii najbliższy znajduje się w Kopenhadze(...)cukru 30 g mielonych migdałów Najpierw przygotować kruszonkę. Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, migdałami i skórką z cytryny. Dodać masło, posiekać, zagnieść. Wstawić do lodówki na czas przygotowania ciasta. Masło rozpuścić, dodać posiekaną czekoladą, wymieszać aż do jej rozpuszczenia. Przestudzić. Do czekolady dodać migdały, cukier, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać. W misce ubić białka na sztywną pianę, partiami
Pożeraczka, czyli raz adobrze