spotkanie z przyjaciółmi. Ziemniaki te to moja alternatywa dla domowych frytek. Może komuś właśnie takie paluchy wpadną w gusty kulinarne. Szybkie i smaczne :) Paluchy ziemniaczano-serowe SKŁADNIKI: 250g ugotowanych ziemniaków 100 g serka śmietankowego typu almette 1 łyżeczka suszonej bazylii szczypta czosnku granulowanego PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki, z wczorajszego obiadu bądź świeżo ugotowane należy utłuc bądź rozgnieść widelcem. Następnie
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiefekt ciekawy. Do wypełnienia bagietek możemy użyć dowolnie skomponowanej pasty. Takie bagietki możemy podać jako imprezową przekąskę lub po prostu zamiast kanapek na kolację. Przekąska z bagietki z pastą serową SKŁADNIKI: 2 małe bagietki pęczek rzodkiewek 3 ogórki kiszone 1 papryka czerwona koperek pieprz 150 g serka śmietankowego o dowolnym smaku zielona cebulka Przygotowanie: Z bagietek odcinamy końcówki
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDzisiaj w dniu Dziadka chcemy poczęstować Was tradycyjnymi, serowymi oponkami w nieco odmienionym kształcie. Jednocześnie chciałyśmy życzyć wszystkim Dziadkom dużo zdrówka i zadowolenia z wnuków. Zapewne każdy Dziadek skusi się na taką małą słodkość ... Serduszkowe oponki dla Dziadzia SKŁADNIKI: 40 dag mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego kilka kropel aromatu
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiNaleśnikowe koła układamy jeden obok drugiego aby zachodziły na siebie, po 3 lub 4 szt w zależności od tego, jak duże róże chcemy otrzymać. Całość smarujemy przez środek masą serową i zwijamy w ruloniki, następnie przecinamy je pośrodku. Układamy przecięciem do dołu i formujemy różyczki. Z wierzchu posypujemy szczypta cynamonu
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisię do niego szybciutko przekonałam. I sama nie wiem czemu wcześniej nie wykorzystywałam go do dań. Wracając do dzisiejszego przepisu, roladki z bakłażana z łatwością wykona każdy. Połączenie farszu serowego z rukolą i bakłażanem sprawdziło się doskonale. Następnym razem do sera dodam jeszcze posiekane drobno orzechy włoskie, bo się świetnie komponują z resztą dania. Roladki z bakłażana Składniki: 1 bakłażan
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikolorowych papryk. Robię takie pasty bardzo często i dodaję do nich bądź odrobinę majonezu bądź w wersji light jogurt naturalny, który również świetnie współgra z całością. Wiosenna pasta serowa Składniki: 300 g serka śmietankowego 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1/2 papryki zielonej 2-3 korniszony 100 g szynki 1/2 pęczka szczypiorku 1 łyżeczka
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidomu jada się je na obiad, najczęściej polane roztopionym masłem z dodatkiem bułki tartej. Smakują domownikom również podane ze słodkimi dodatkami, owocami lub sosami jogurtowymi. Leniwe kluski serowe SKŁADNIKI: 250 g sera białego twarogowego 3/4 szklanki mąki 1 jajko szczypta soli PRZYGOTOWANIE: Ser biały przeciskam przez sito lub dokładnie rozgniatam. Oddzielam białko od żółtka. Żółtko dodaję od razu
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimąkę ziemniaczaną, miksujemy i dodajemy pojedynczo jajka na przemian z porcjami śmietany stale miksując. Na koniec dodajemy zimne masło, mieszamy. Z lodówki wyciągamy tortownicę, na ciasto wylewamy masę serową. Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczmy 25 minut, zmniejszamy grzanie do 150 stopni i pieczmy kolejne 45 minut. Teraz przygotowujemy polewę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiczasie rozwałkować każdą część na placuszek i posmarować go roztopionym masłem, posypać cukrem następnie posypać makiem. Możemy wykorzystać dowolne nadzienie, posmarować placuszki dżemem, masą serową czy dowolnym kremem. U mnie połowa bułeczek była z makiem, a druga połowa z kremem kasztanowym. Placuszek z nadzieniem zwijamy w rulonik. Rulonik naciąć wzdłuż przez środek, nie przecinając do końca
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkicukrem na puszystą masę i odstawić. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie ( 1/4 szklanki ). Masło utrzeć do białości,stopniowo dodając ser,ubite żółtka,śmietankę i cukier waniliowy. Gdy masa serowa będzie już jednolita,starannie wymieszać ją z przygotowanymi bakaliami i rozpuszczoną żelatyną. Następnie przełożyć masę szybko do tortownicy,wysmarowanej wcześniej masłem. Wstawić do lodówki ,aby stężała. po zastygnięciu obkroić brzegi tortownicy
Przepisy i porady kulinarnemasy dodawać po łyżce zmielony ser, ciągle mieszając. Teraz dodajemy kaszę mannę ,otartą skórkę z cytryny i budyń, dokładnie wszystko razem mieszamy. Z białek ubić pianę. Dodawać do masy serowej, po łyżce delikatnie mieszając. Gotową masę wylać na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 C około godziny, aż ser z góry się zarumieni. Po upieczeniu, zostawić ciasto
Przepisy i porady kulinarnesię nie dostała do środka tortownicy. Ja owinęłam moją tortownicę 4 kawałkami folii. Ser wymieszać robotem z cukrem. Dodawać po jednym jajku. Gotową mieszankę serową wylać tortownicy. Owiniętą folią tortownicę wstawić do drugiej, szerszej formy. Wlać wrzątek do szerszej formy tak, aby woda sięgała do połowy formy z sernikiem. Wstawić do piekarnika
Sto kolorów kuchniZimno (z Mascarpone) - Składniki: Biszkopt: 2 jajka 4 łyżki cukru 1/2 łyżki mąki tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia polowa cukru waniliowego łyżka kakao Masa serowa: 200 g gorzkiej czekolady 500 g mascarpone 250 ml śmietanki kremówki 30% 1/2 szklanki cukru pudru 2 fixy do ubijania śmietany Polewa czekoladowa: 60 g czekolady mlecznej 60 ml śmietanki
Słodka Stronarozpuścić czekoladę za pomocą kąpieli wodnej(ta metoda jest częściej polecana). Następnie do rondelka dodajemy herbatniki z orzechami i dokładnie mieszamy. Przekładamy do pucharków. Teraz musimy przygotować nasza serową masę. Mascarpone mieszamy z sokiem cytryny oraz cukrem pudrem. Przekładamy do naszych pucharków. Brzoskwinie miałam tylko w puszcze, dlatego wrzuciłam je wszystkie do blendera,dodałam sok z pomarańczy i zmiksowałam
Chocolate Stop Temptingstrony. Gotowe pieczarki przekładam do naczynia żaroodpornego i wstawiam do piekarnika aby utrzymać ich ciepło aż do momentu podania (choć zimne są również dobre). Podaję z sosem czosnkowym albo serowym. Tak przygotowane pieczarki mogą stanowić ciepłą przekąskę, ale mogą być również elementem wegetariańskiego obiadu. U mnie pojawiają się na obiad w towarzystwie kaszy bulgur i surówki. Smacznego
Magiczna kuchnia Darii