pudeł i schowałam je na dnie szafy, a tu już trzeba wyciągać zajączki i jajeczka. Jedyne, co nie bardzo się zmieniło, to pogoda - w Boże Narodzenie było szaro, zimno i pochmurno; wyglądając za okno w tej chwili, moim oczom ukazuje się widok niezwykle podobny. Ale - kto by się przejmował pogodą? Najważniejsze to, że mamy chwilę wolnego, gdzie można zwolnić(...)blogu przepisy pojawią się dopiero po Świętach (może komuś przydadzą się w przyszłym roku). Zresztą, na moim stole już od paru tygodni królują typowo wielkanocne wypieki - babki, mazurki, serniki. Tylko na paschę czasu zabrakło, niestety... Dzisiaj mam dla Was coś wyjątkowego, trochę innego, nietradycyjnego. Zaczęło się od tego, że C. z szerokim uśmiechem wyręczył mi dwa granaty
Pożeraczka, czyli raz adobrzezimno jak i na ciepło. Tutaj, mój sposób na sos jagodowy, który dodać można do ciasta, naleśników, deserów. W zależności od preferencji i tego, do czego ma zostać dodany, można go zrobić słodszym lub kwaśniejszym. Z podanego przepisu otrzymacie miseczkę sosu. Proporcje można dowolnie zwiększyć, aby zrobić go więcej. Jest to mój ulubiony dodatek do naleśników z serem, sernika
PastelFoodZima to czas kiedy wracając po całym dniu pracy do domu mamy ochotę zjeść coś ciepłego, co nas ogrzeje i da uczucie sytości. Taka właśnie jest
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zima to czas kiedy wracając po całym dniu pracy do domu mamy ochotę zjeść coś ciepłego, co nas ogrzeje i da uczucie sytości. Taka właśnie jest
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!A oto pierwszy z trzech przepisów zrobionych w ramach konkursu Gellwe . Obiecałam, ze wybrane przepisy zrobię i przedstawię na blogu,. Miał być to co prawda jeden
Bernika - moj kulinarny pamietnikW samych prostych przepisach najczęściej kryją się najlepsze smaki! Właśnie tak jest z tym przepisem, czyli pieczonym boczkiem, po prostu tradycyjny pieczony boczek, a smakiem
Kuchnia ŁukaszaW iedzieliście, że Oreo jest wegańskie? Przy mojej nietolerancji mleka jest to świetna wiadomość, chociaż szczerze mówiąc, nigdy za tymi ciasteczkami jakoś szczególnie nie
Pland based fillemieszanej z dodatkiem podgrzanego naturalnego miodu, tłuszczu, jajek, wody, korzeni i środka spulchniającego. Nazwa wywodzi się ze staropolskiego słowa "pierny" co oznaczało "pieprzny". Pierwszy cech piernikarzy powstał w Krakowie. Sernik - rodzaj ciasta, którego głównym składnikiem jest dobrze odciśnięty, tłusty twaróg, uszlachetniony jajkami, cukrem i masłem, aromatyzowany zazwyczaj skórką otartą z cytryny i wanilią, wzbogacany rodzynkami i migdałami, a niekiedy(...)śledziowatych, określana jako ś. oceaniczny. W handlu znajdują się ś. świeże (zielone) do natychmiastowej konsumpcji, solone, wędzone lub w konserwach. Ze ś. można przyrządzić wiele potraw na ciepło i zimno. Uszka - małe pierożki przyrządzane z wolnego ciasta cienko rozwałkowanego i pokrajanego na kwadratowe kawałki o bokach 2-3 cm, w które zawija się farsz. Uszka są chlubą polskiej kuchni
Tradycyjna KuchniaKońcówka rabarbaru… więc korzystajcie ile możecie! U mnie w postaci kruchego ciasta z kruszonką. Ciasto nie jest pracochłonne. Składniki są łatwo dostępne… nic tylko
moj przepis naKanapka z awokado i jajkiem sadzonym i grillowanym boczkiem to pyszna propozycja na pożywne śniadanie. Całość smaku podkreśli domowe pesto z bazylii. Taką kanapkę warto przygotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Puszyste, wilgotne, mocno czekoladowe, nadziewane twarogiem babeczki. Przygotowanie: 20 minut Koszt: Tanie Mamy piątek, baardzo słoneczny przynajmniej u mnie bo aż 27 stopni! Niebo bezchmurne
zdrowo i aktywniePuszyste, wilgotne, mocno czekoladowe, nadziewane twarogiem babeczki. Przygotowanie: 20 minut Koszt: Tanie Mamy piątek, baardzo słoneczny przynajmniej u mnie bo aż 27 stopni! Niebo bezchmurne
Zdrowie i pysznie na talerzuW ramach kolejnej współpracy z Lidl Polska dostałam do przetestowania blender. Już jest w sprzedaży, więc warto skorzystac z oferty bo cena przystępna a i kolorki
Ewa w kuchniSkładniki na 2 rolady: 800g schabu wieprzowego 200g ricotty 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka majeranku olej
Kuchnia Łukaszazmniejszamy temp. do 130 st.C i pieczemy dalsze 70-90 minut. Zostawiamy sernik w piekarniku do ostygnięcia. Następnie przenosimy do lodówki. Powinien się chłodzić min 4 godziny. Wierzch sernika możemy posypać cukrem pudrem, ja ozdobiłam go wiórkami czekolady i skórka cytrynową. Dwa tygodnie niemalże wyjęte z życiorysu a potem jeden dzień, który ładuje akumulatory do samego końca :) Po chorobach(...)inspirującą wielce książkę Donny Hay a także energetyczne miseczki od "mojej" Ewki prosto z Domu Mokoszy ... I od wczoraj świeci słońce dodając animuszu chyba już na dobre, po zimie :) Psiapsiółki, które wpadły na kawę dały mi pretekst do wykorzystania przepisów z nowej słodkościowej książki, ciasteczka wyszły pyszne co wprawiło mnie w jeszcze większą radość
Dzieje kuchennej Wiewióry