się przytrafiła, a jaka piękna… Niedzielę kończymy spacerem w Parku Jordana przy krakowskich Błoniach. A dla Was oprócz porcji zdjęć przepis na delikatny sernik śmietankowy. Akurat na letni czas! Składniki 1 kg twarogu półtłustego 200 g serka ricotta 150 g śmietanki 36% 1 łyżeczka olejku śmietankowego 4 jajka 1 i 1/3 szklanki cukru pudru 1 – 2 łyżeczki(...)lodówce. Twaróg mielimy dwukrotnie. Przekładamy do misy miksera i ucieramy z cukrem pudrem. Wbijamy po jajku, cały czas miksując. Następnie dodajemy ricottę, śmietankę oraz olejek i sok z cytryny. Delikatnie miksujemy na wolnych obrotach. Masę serową przekładamy do tortownicy. Wygładzamy szpatułką wierzch masy. Tortownice wkładamy do rozgrzanego do 200 C piekarnika i pieczemy sernik przez
Raj dla Podniebieniawzględu na okazję, lub jej brak. Jednak, czy aby na pewno sernik to polskie ciasto? Mimo, iż bardzo w Polsce popularny, to jednak jego korzenie sięgają już starożytnej Grecji. W jednej z pierwszych książek kucharskich autorstwa greckiego filozofa Aegimusa można było znaleźć przepis na ciasto na bazie twarogu pieczone zwycięzcom igrzysk olimpijskich. W starożytnym Rzymie z kolei Marek Porcjusz(...)serca i podniebienia Polaków. Bez spodu, na kruchym spodzie, z kruszonką, lukrem, migdałami, czekoladą. Przepisów wiele. Ja zachęcam dzisiaj to spróbowania niezwykle smacznego sernika śmietankowego. Bardzo szybki w przygotowaniu i bardzo szybko jedzony Składniki: 1kg twarogu 6 jaj 1 szklanka cukru 500ml śmietanki kremówki 1 budyń waniliowy 1 cukier waniliowy garść rodzynek Przygotowanie: Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek wsypać
Jacob TastesUwielbiam serniki. Dam się za nie pokroić. Z racji wiecznych diet zwykle robię je z chudego twarogu, ale tym razem wykorzystałam serek wiaderkowy i nie żałuję! Nadał ciastu kremowy, wręcz pankowy charakter. Jednak do innych wypieków najbardziej pasują mi zwyczajne, oklepane twarogi w kostkach, których nie mielę w maszynce, a po prostu przeciskam przez praskę do ziemniaków(...)smaku i byłoby idealnie! Ale i w takiej wersji smakuje doskonale. Polecam serdecznie! Już niedługo więcej serników na moim blogu, całe mnóstwo! :) Składniki na spód: 100 g kakaowych herbatników 40 g masła, roztopionego Składniki na masę serową: 1000 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie, schłodzonego 600 ml śmietany kremówki 36% 400 g chałwy waniliowo - czekoladowej
Cakes By Kejtdżemem pomarańczowym ze skórką – całość idealnie wpisuje się w klimat świątecznych smaków i zapachów :) Do oryginalnego przepisu wprowadziłam kilka zmian: zamiast ricotty użyłam twarogu sernikowego, śmietankę 36% zastąpiłam 30%, a konfiturę – dżemem (tylko taki znalazłam). Choć sernik jest bardzo aromatyczny, smaczny i wilgotny, to jednak nie jest dla każdego. Gorzko-słodki smak dżemu pomarańczowego nie wszystkim przypadnie do gustu(...)czas przygotowania masy serowej. Masa serowa: Twaróg, jajka oraz cukier umieszczamy w misce i miksujemy do połączenia składników. Następnie dodajemy olejek pomarańczowy, kardamon i sok wyciśnięty z pomarańczy (razem z miąższem). Ponownie miksujemy. Na sam koniec wlewamy powoli śmietankę, cały czas miksując na wolnych obrotach. Masę rozprowadzamy na ciasteczkowym spodzie. Sernik pieczemy przez ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym
MyCookBook.plsernik. Ja początkowo też tak myślałam jednak po upieczeniu i spróbowaniu zmieniam zdanie. Do dzisiaj nie powiedziałam w domu prawdy, że ten sernik który im tak smakował nie jest z twarogu a z jogurtów. Kto jeszcze nie piekł niech jak najszybciej upiecze. Polewa nierównomiernie rozsmarowana to zamierzony efekt. Składniki: Kruche ciasto 1,5 szkl mąki pszennej(...)Masło rozpuścić w garnuszku, dodać cukier, kakao i na końcu jogurt. Podgrzewacz chwilkę do rozpuszczenia się wszystkich składników i połączenia w kremową masę. Lekko przestudzić i rozprowadzić na zimnym serniku. Przepis
Ala piecze i gotujejuż twaróg jest wymieszany na gładką masę dodać olejek migdałowy, proszek do pieczenia, budyń, kaszę manną i odsączone rodzynki. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy, wymieszać już bardzo delikatnie. Wyłożyć ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, boki również. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 C godzinę. Po upieczeniu otworzyć drzwiczki piekarnika i zostawić sernik
Kuchnia PokoleńSernik to obowiązkowe ciasto na święta. Tym razem proponuję za herbatnikach. Można dodać bakalie i zrobić polewę, jak kto lubi. Sernik jest wilgotny i bardzo smaczny. Polecam :) 1 kg mielonego twarogu np. taki KLIK 6 jajek 1 szklanka cukru 15 dag miękkiego masła 1 budyń waniliowy + 2 łyżki mąki pszennej+ łyżeczka proszku
Takie tam pichceniebrat by go nawet nie spróbował. Wiadomo, nie każdy jest fanem bakalii ;-).Jednak zawiera kruchutki spód. Jest on dość wysoki, ponieważ tak lubię i koniec ;-).Dlatego właśnie PRAWIE wiedeński.Sernik prawie Wiedeński - PrzepisKruchy spód:2 szklanki mąki tortowej (można mieszać z żytnią 2000)3/4 kostki masła1 jajko L (najlepiej z wolnego wybiegu)3 łyżki cukru pudru (można użyć mniej(...)najlepiej brązowego (Dla mojej wymagającej rodzinki dodaję czubatą szklankę, ale dla mnie zawsze to stanowczo za dużo)1/2 kostki masła, jeżeli używamy masy na sernik bez dodatku masłaOczywiście najlepszy byłby mielony kilkukrotnie domowy twaróg, wtedy mamy pewność, że to najzdrowsza wersja ;)Przygotowanie:Ukręć żółtka z cukrem na jasną, puszystą masę.Dodaj zmielony ser, przesianą mąkę ziemniaczaną, miękkie masło (jeżeli
Eat ShrimpsSerniki lubię bardzo i pewnie nie tylko ja! teraz sezon na truskawki więc powstał pyszny sernik właśnie z nimi. Koniecznie spróbujcie! Składniki; 75 dag twarogu półtłustego 3/4 szklanki cukru 1 budyń śmietankowy cukier waniliowy 3 jajka ok 20 dag truskawek Spód; 10 dag herbatników 10 dag krakersów 5 dag masła Przygotowanie; W malakserze kruszymy herbatniki(...)mieszamy. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem, na dno wykładamy pokruszone ciastka. Ugniatamy dobrze łyżką. Wkładamy do lodówki a w tym czasie przygotowujemy masę. Do miski przekładamy twaróg, blendujemy chwilę aż będzie gładki. Dodajemy cukier, jajka, budyń a także cukier waniliowy. Blendujemy do połączenia składników. Masę wykładamy na ciasteczkowy spód. Truskawki myjemy, odsączamy i kroimy na pół
Radość kipiąca uśmiechem.dziwić bo jego intensywny, klasyczny smak nie pozwala przejść obok niego obojętnie. Tajemnicą jego smaku jest użycie prawdziwego, u mnie swojskiego, twarogu. Jest trochę pracy przy mieleniu, lecz warto podjąć wyzwanie i przygotować ten sernik na Święta. Polecam! Składniki na sernik krakowski, czyli klasyczny sernik z kratką na formę o wymiarach 24x28 cm KRUCHE(...)mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g zimnego masła 100 g cukru pudru 2 żółtka 4 łyżki zimnego mleka, śmietany lub wody MASA SEROWA: 1 kg twarogu 4 jajka 125 g miękkiego masła 200 g cukru 2 łyżki domowego cukru waniliowego 200 g śmietany 30% rodzynki skórka pomarańczowa lub aromat pomarańczowy (na kg ciasta) LUKIER: 1 szklanka cukru pudru
Rozpustne gotowanieszalona - sernik nie osiągnie cudownej kremowej konsystencji. Za wysoka temperatura pieczenia spowoduje, że sernik popęka. Składniki na spód sernika : 6 sucharków pełnoziarnistych 50 g masła 3 łyżki wiórków kokosowych Składniki na masę serową : 500 g twarogu 3 x mielonego 200 g serka kremowego 20% tłuszczu 3 jajka 180-200 g ksylitolu lub cukru 3 dojrzałe bananay
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!spodzie z ciasteczek Oreo i przykrywający go delikatny i bardzo słodki mus z białej czekolady oprószony z wierzchu gorzkim kakao. Deser jest wprost idealny i jest najlepszym czekoladowym sernikiem jaki jadłam do tej pory: słodki smak musu równoważony jest przez bardziej wytrawną masę sernikową i posypkę z gorzkiego kakao. Ich połączenie sprawia, że mimo iż serniczek jest sycący to cały(...)prócz użycia śmietany o niższej zawartości tłuszczu). Składniki: Spód: 160 g ciastek czekoladowych Oreo (lub podobnych) 30 g masła Czekoladowa masa serowa: 500 g twarogu trzykrotnie mielonego lub takiego z wiaderka (przeznaczonego na serniki) 250 ml śmietany 30% (w temperaturze pokojowej) 2 duże jajka (w temperaturze pokojowej) 3/4 szklanki cukru 100 g czekolady gorzkiej, roztopionej i lekko przestudzonej
MyCookBook.plzapach, pod butami slychac bylo przyjemny szelest.Ciezko bylo wracac do domu.Choc wlasciwie powrot byl slodki, pod znakiem sernika z brzoskwiniami.Sernik z brzoskwiniamiskladniki na ciasto: 3 szklanki maki 1 kostka margaryny 3 lyzki cukru 5 zoltek maly proszek do pieczenia masa serowa: 1kg twarogu poltlustego 2 jajka 1 budyn smietankowy 0,5 szklanki cukru 0,5 kostki masla 1 cukier waniliowy
Przysmaki KarolkiSernik straciatella z malinami Dziś w dziale ciasto na niedzielę szybkie łatwe – serniczek. I to nie byle jaki, bo z kawałkami czekolady oraz malinami
RelaxtimeGrunt, że znalazłam!!! Receptura pochodzi z blog I Adore Cynamon i jest tradycyjnym wypiekiem rumuńskim. Delikatne ciasto drożdżowe i pyszny sernik po środku czyli połączenie idealne :) Chalka z twarogiem czyli Pasca ciasto: 550 g mąki pszennej luksusowej 3 jajka 30 g roztopionego masła 7 g drożdży instant 250 ml mleka 70 g cukru
Dzieje kuchennej WiewióryPyszny sernik gotowany z kajmakiem i orzechami na bazie twarogu z wiaderka, o kremowej i aksamitnej konsystencji to wyśmienita propozycja, której nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Ten smaczny i bardzo prosty w przygotowaniu smakołyk to prawdziwa rozkosz dla podniebienia i wspaniały deser na wyjątkowe okazje. składniki na tortownicę
Smakowite Danianiego też można, po prostu szybko zagnieć i podziel na dwie części, zawiń w folię spożywczą i do lodówy lub zamrażary na dwie godziny. Sernik : WSZYSTKO W TEMP. POKOJOWEJ - 2 kilo tłustego twarogu mielonego min. 2 razy - 10 jaj - 375 g masła - 2 szklanki cukru pudru - 2 cukry wanilinowe - 40 g budyniu śmietankowego Włącz piekarnik na 170 ° C. Masło
Pasje JolkiTarta z kremem dyniowym zawsze mnie zaskakuje. Konsystencja kremu bardzo przypomina sernik, chociaż w cieście nie ma ani grama twarogu. Niesamowite. Ta wersja tarty z pewnością będzie pojawiała się u mnie częściej. Intensywny rumowy smak lekko osłodzony dynią - mniam! TARTA Z RUMOWYM KREMEM DYNIOWYM Składniki na ciasto: - 300 gramów mąki - 200 gramów masła - 100 gramów cukru - 1 jajko
Życie zamknięte w smakujedną, za namowę sprzedawcy, rozpoznałem w owocu, nasz rodzimy, cierpko słodkawy smak. Bez dalszego zastanawiania, nabyłem kobiałkę truskawek i postanowiłem wykonać z nich, pożegnalny zimny sernik. Składniki Danie dla czterech osób 1 kg twarogu ( u mnie z wiaderka) 600 g truskawek + dodatkowe do dekoracji 100 g bis zkoptów 1 laska wanilii lub zamiennie łyżka cukru waniliowego 2/3 szklanki cukru
Miód i pieprzSmaczny, zdrowszy, szybki wykonaniu sernik- na bazie mąki kukurydzianej. Składniki: 1 kg twarogu, 3 jajka, 25 dag cukru, 1 cukier waniliowy, 1 aromat pomarańczowy, 10 dag mąki kukurydzianej, 5 dag kaszy manny, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 10 dag margaryny, 1 paczka herbatników, tłuszcz do formy. Wykonanie: Tortownicę posmarować tłuszczem i posypać pokruszonymi herbatnikami. Twaróg zmielić, jajka ubić
Tradycyjna Kuchniajest ogromna, że udało mi się przemycić na bloga coś słodkiego poza środą. Placuszki te robi się bardzo szybko , bardzo łatwo a smakują dosłownie jak sernik. Serniczki żurawinowe z patelni SKŁADNIKI: 200 g twarogu chudego 2 duże łyżki serka homogenizowanego naturalnego chudego 1 jajko 4 łyżki mąki 1 łyżka kaszy manny 2 łyżki cukru trzcinowego
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiZ okazji już 10.000 "wejść" na bloga przygotowałam przepis na "torcik", a raczej serniczek z malinami na zimno.Czytaj więcej »
Ana Mari's worldWcześniej gdzieś coś na ten temat słyszałam, ale nie zawracałam sobie tym specjalnie głowy. Dopiero po założeniu bloga przyjrzałam się tematowi uważniej.Pascha to rodzaj sernika na zimno, przygotowuje się ją na bazie twarogu. Można użyć takiego z kostki, albo zrobić samemu, co sprawia, że pascha będzie jeszcze bardziej tradycyjna.Zrobienie twarogu w domu to wbrew pozorom rzecz niezwykle prosta. Najdłużej
Pożeraczka, czyli raz adobrze