Matcha to sproszkowana japońska zielona herbata, która w ostatnim czasie stała się bardzo modnym, a przy okazji zdrowym dodatkiem do deserów. Lody, kremy, koktajle, serniki z dodatkiem odrobiny matchy zyskują piękny zielony kolor i wyjątkowy smak. Opakowanie z matchą warto po otwarciu przechowywać w lodówce, szczelnie zamknięte, gdyż szybko łapie wilgoć i się starzeje. Składniki na formę do tarty(...)limonki 30 g cukru pudru 3 g herbaty matcha DEKORACJA herba matcha do posypania polewa czekoladowa z 30 g czekolady gorzkiej i 30 ml śmietany kremówki owoce, kwiaty, listki mięty Wykonanie CIASTO Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jaja, mąkę i kakao, wyrabiamy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na około 30 minut do lodówki. Rozwałkowujemy i napełniamy okrągłą
Tajemnice SmakuCiasto, do którego mam szczególny sentyment, bo zostało wyróżnione przez panią Ewę Wachowicz i miałam okazję wystąpić w Jej programie "Ewa gotuje":) Przepis na sernik
Z miłości do słodkościnimi zrobić...Była tarta, która zniewoliła wręcz nasze kubki smakowe. Połączenie jeżyn z chałwą okazało się strzałem w dziesiątkę. Tym razem postanowiłam upiec sernik - stwierdziłam, że połączenie białej masy serowej z niemal czarnymi owocami da co najmniej zadowalający efekt. Nie pomyliłam się.Miałam w lodówce trochę białek, wymyśliłam więc, że ciasto upiekę tylko na nich. Dzięki temu(...)idealnie biały kolor. Na spód dałam ciasteczek amaretti, a do masy dodałam ekstrakt migdałowy. Wierzch posypałam jeżynami i płatkami migdałów. Efekt przeszedł moje oczekiwania: sernik, jako, że został wykonany na polskim, prawdziwym twarogu, ma też prawdziwie polską konsystencję: jest ciężki i sycący, a jednocześnie rozpływa się w buzi. Chrupiące migdały, kwaskowate jeżyny i słodka, kremowa masa serowa tworzą wyjątkowo
Pożeraczka, czyli raz adobrzeLipiec to czas na jagody więc u mnie dziś jagodowy sernik. Spód sernika: 250 g herbatników kakaowych 100 g masła 20 g mlecznej czekolady
Kolorowa kuchnia ElkiSezon truskawkowy w pełni, więc to najlepszy czas na wykorzystanie tych owoców do koktajli oraz pysznych ciast. Jak tylko zobaczyłam ten przepis , długo się nie zastanawiałam, od razu postanowiłam przygotować taki sernik. Delikatny, rozpływający się w ustach biszkopt, pyszna owocowa pianka serowa...hmmm, czegóż chcieć więcej. Oczywiście zamiast pieczenia spodu można wykorzystać gotowe biszkopty, wybór pozostawiam
Smaczne Zdrowewypróbuj także: – najlepsze ciasto kruche ze śliwkami – szarlotka na kruchym cieście – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – sernik z porzeczkami – sernik z jagodami – biszkopt z jabłkami – prosta szarlotka tarta z budyniem i owocami PRZYGOTOWANIE: 50 minut + 30-40 minut chłodzenia ciasta SKŁADNIKI: – 190 g mąki pszennej
nietylkopasta.plsera i wszystkiego rodzaju twarogów. Nie tylko w formie serników , ciast, deserów czy też dodatku do naleśników , ale też jako składnik past na kanapki czy zapiekanek. Dziś mam dla Was przepis na najlepszą na świecie zapiekankę z sera białego. Ser biały połączony z kaszą jaglaną i i świeżymi, letnimi owocami jest idealnym pomysłem na leniwe drugie śniadanie, słodki obiad
Ostra na SłodkoOd dłuższego czasu miałam chęć na sernik na zimno. W końcu się zmobilizowałam i zrobiłam:) Co prawda nie jest to typowy sernik tylko lżejsza
Z miłości do słodkościnajlepsze jest ciastem, które bez większych trudności każdy łasuch może przygotować w kuchni. Wiele jest przepisów na pyszny sernik z brzoskwiniami, niemniej najbardziej popularną wersją jest sernik brzoskwiniowy. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na ciasta . Składniki: 125 dag. masła, 250 g mąki, 200 g cukru pudru, 4 jajka, 1 żółtko, 250 g miękkiego twarogu, 1 opakowanie cukru(...)podpieczony spód i piec kolejne 40 minut w temperaturze 160 stopni. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Odsączone owoce kroimy w plasterki i układamy na serniku i smarujemy galaretką. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Smacznego. Artykuł Sernik z brzoskwiniami pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne, przepisy na obiad - FoodMagazine.pl
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnezimno o smaku herbat: granatu,truskawki z owocem mango. Galaretki do ciasta zrobiłam z aromatycznych owocowych herbat Teekanne . Jest to bardzo fajna alternatywa do gotowej galaretki. Zaletą herbacianej jest to że, można regulować słodycz sernika. Do galaretki z herbaty o smaku granatu nie dodałam cukru, ponieważ zależało mi żeby sernik nie był przesłodzony. Jak widzicie herbaty Teekanne
wesoła kuchniakilka nazw bo chatka Puchatka, domek, buda psa, buda baby Jagi czy po prostu sernik na zimno a ja nazwałam ciasto budką bo mi przypomina budkę. Moją budkę zrobiłam z serka homogenizowanego i truskawek ale można dodać inne owoce i będzie super. Zachęcam do wypróbowania. "Budka" z serem i truskawkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieKilka dni temu moja serdeczna koleżanka poprosiła mnie o sprawdzony przepis na sernik na zimno. Wiosna i (już za chwilę) obfitość świeżych owoców skusi chyba każdego do przyrządzenia wszelkiej maści ciast i tych na zimno i tych pieczonych. :) Ewa poprosiła mnie również, aby sernik ten nie miał konsystencji "śmietankowej lub mlecznej galarety", tylko był bardziej sernikowy, znaczy
Garniec MagalieNo to zapachniało latem, jagodami, truskawkami to najlepsze co może się przydarzyć sernikowi na zimno. Dni coraz cipelejsze więc można chłodzić sie takim właśnie serniczkiem na
Moje Małe Czarowaniespód i ściany tortownicy, dociskając dokładnie, by utworzyć jednolitą całość. Teraz pora na karmelizowane gruszki. Owoce obrać ze skórki (wybierzcie raczej gatunki, które są twarde, aby podczas karmelizowania nie rozpadły się) i pokroić na kawałki - kroiłam dość duże, bo chciałam, by w serniku były wyraźnie odczuwalne. Na dużej patelni rozgrzać masło i ułożyć na niej kawałki owoców. Można(...)cukier całkowicie się rozpuści, a owoce zacznę leciuteńko się rumienić (nie chodzi o ich przypalenie, powinny stać się szkliste i przesiąknąć rozpuszczonym cukrem). Patelnię zdjąć z ognia, a gruszki przełożyć na pergamin i przestudzić. Ser utrzeć mikserem, dosypując w tym czasie cukier. Podałam orientacyjną ilość, nigdy nie ważę cukru przy pieczeniu serników, jedynie dodaję "na oko", czyli
KUCHARNIATeściowej i z którego dawno, dawno temu powstał pierwszy sernik na zimno mojej produkcji. Składniki (na dużą tortownicę): 2 żółtka 1/2 kostki masła 1/2 szklanki cukru pudru 3 duże serki waniliowe 3 łyżeczki żelatyny spożywczej Winiary 1/3 galaretki cytrynowej 1 galaretka owocowa ulubionego smaku (tu truskawkowa) ulubione owoce (tu truskawki) biszkopty (sztuk kilkanaście) Przygotowanie: Żółtka ucieramy z masłem(...)zaczął tężeć. W tym czasie tortownicę wykładamy biszkoptami. Kiedy masa zacznie tężeć przekładamy ją do tortownicy. Układamy na wierzch pokrojone owoce i zalewamy cienką warstwą wystudzonej galaretki. Wstawiamy do lodówki. Kiedy pierwsza warstwa galaretki stężeje - wlewamy resztę. Sernik po 3-4 godzinach w lodówce jest gotowy do spożycia. Jest to przepis źródłowy, z którego powstały i będą
Kuchnia po mojemu