mojprzepisna.pl | Czekoladowe ciasto z kaszy gryczanej Dziś mam dla Was kolejną propozycję na słodkie wypieki. Tym razem na bazie kaszy gryczanej. Ciasto idealne sprawdzi się dla
moj przepis nanormalna truskaweczka jest wielkości małego orzecha włoskiego a te duże .. no cóż, wielkości filiżanki do espresso. 😱😂 Oczywiście do ciasta możecie użyć mrożone lub całkiem inne ulubione owoce. Moje ciasto wyszło dość ciemne, a to dlatego, że dodałam mąki pszennej, ale pełnoziarnistej, bo zwykłej białej nie używam. Czy wiedzieliście, że w zwykłej pszennej(...)wierzch wciskamy parę truskawek i pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Przepis możecie pobrać w formacie PDF i go wydrukować. Zapraszam również na inne przepisy z wykorzystaniem truskawek: SERNIK BANANOWY Z TRUSKAWKAMI CIASTO Z TRUSKAWKAMI. PIECZONA OWSIANKA Z BANANEM I TRUSKAWKAMI (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
zdrowo i aktywnienormalna truskaweczka jest wielkości małego orzecha włoskiego a te duże .. no cóż, wielkości filiżanki do espresso. 😱😂 Oczywiście do ciasta możecie użyć mrożone lub całkiem inne ulubione owoce. Moje ciasto wyszło dość ciemne, a to dlatego, że dodałam mąki pszennej, ale pełnoziarnistej, bo zwykłej białej nie używam. Czy wiedzieliście, że w zwykłej pszennej(...)wierzch wciskamy parę truskawek i pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Przepis możecie pobrać w formacie PDF i go wydrukować. Zapraszam również na inne przepisy z wykorzystaniem truskawek: SERNIK BANANOWY Z TRUSKAWKAMI CIASTO Z TRUSKAWKAMI. PIECZONA OWSIANKA Z BANANEM I TRUSKAWKAMI (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Zdrowie i pysznie na talerzukupować w sklepach gotowych przetworów, często wzbogaconych chemicznymi, zbędnymi dla naszego organizmu, "dodatkami" Domowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów z poniższego przepisu świetnie pasuje też do... sernika z makiem. Takie połączenie podpowiedział mi szef kuchni w Restauracji i Hotelu Mansor, Grzegorz Sebastian, którego porady możecie przeczytać w poście Jak przygotować wigilijną kolację Domowa konfitura z żurawiny(...)czasu (takie postępowanie pozwala lepiej wydobyć aromat przypraw). Dodać 4/5 umytej żurawiny. Gotować na małym ogniu około 25- 35 minut mieszając i delikatnie ugniatając żurawinę, po czym dodać pozostałe owoce i wiśniówkę i gotować kolejne 10-15 minut, aż sos zacznie gęstnieć. Gorącą konfiturę z żurawiny przełożyć do słoików i od razu odwrócić do góry dnem. Ewentualnie można dodatkowo
Cztery FajeryMalinowy Ombre Bez Pieczenia Składniki: Spód: 180g wafelków kokosowych w polewie z białej czekolady 2 łyżki wiórków kokosowych 40g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) Krem: 450g gotowego sera na sernik 300g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 4 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 przezroczysta galaretka + 200ml gorącej wody 2 łyżeczki żelatyny 250g malin + dwie garście(...)około 10 minut, wtedy radzę przygotować sok owocowy (ważne, aby galaretka i sok ostygły w tym samym czasie). Do rondelka przełożyć 250g malin, dodać cukier i podgrzewać mieszając, aż owoce puszczą sok i zaczną się gotować. Zdjąć z ognia i przetrzeć przez sito ( patrz FILM ). 5. Do gorącego soku z malin dodać napęczniałą żelatynę, mieszać, aż żelatyna się rozpuści
Mała Cukierenkakupować w sklepach gotowych przetworów, często wzbogaconych chemicznymi, zbędnymi dla naszego organizmu, "dodatkami" Domowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów z poniższego przepisu świetnie pasuje też do... sernika z makiem. Takie połączenie podpowiedział mi szef kuchni w Restauracji i Hotelu Mansor, Grzegorz Sebastian, którego porady możecie przeczytać w poście Jak przygotować wigilijną kolację Domowa konfitura z żurawiny(...)czasu (takie postępowanie pozwala lepiej wydobyć aromat przypraw). Dodać 4/5 umytej żurawiny. Gotować na małym ogniu około 25- 35 minut mieszając i delikatnie ugniatając żurawinę, po czym dodać pozostałe owoce i wiśniówkę i gotować kolejne 10-15 minut, aż sos zacznie gęstnieć. Gorącą konfiturę z żurawiny przełożyć do słoików i od razu odwrócić do góry dnem. Ewentualnie można dodatkowo
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamasłem. Ciasto lekkie, w smaku mocno owocowe i z małą ilością cukru. Pycha!!!. W zasadzie to przepis powstał na potrzeby uczczenia mojej pierwszej rocznicy ślubu. Poszukujecie prostego przepisu na sernik bez pieczenia??? To zapraszam do wypróbowania mojego przepisu. Składniki : Na spód: 180 g biszkoptów czekoladowych 60 g masła 3 łyżki likieru czekoladowego** można pominąć(...)wody (ok.1/4 szklanki) 4. Morele dzielimy na pół i wyjmujemy pestki. Umieszczamy je w rondlu i zasypujemy cukrem oraz dodajemy ekstrakt z wanilii. Gotujemy do momentu aż owoce się zaczną rozpadać i puszczą sok. Lekko studzimy a następnie blendujemy na gładkie pure. Ważna uwaga ja nie obieram moreli wcześniej ze skórek bo i tak nie wyczujecie ich w cieście
vaniliowoczekoladowamojprzepisna.pl | Babka na oleju z lukrem z kiwi Dziś mam dla Was przepis na Wielkanocny wypiek. Jest to wilgotna Babka ucierana na oleju. Babka jest o
moj przepis namojprzepisna.pl | Czekoladowe ciasto z kaszy gryczanej Dziś mam dla Was kolejną propozycję na słodkie wypieki. Tym razem na bazie kaszy gryczanej. Ciasto idealne sprawdzi się dla
moj przepis nanapisałam w poprzednim poście, chodził za mną ten nieszczęsny sernik, aż znalazłam przepis, a nawet dwa. Ten drugi był tak nietypowy i intrygujący, że po zrobieniu jednego ciasta chciałam spróbować drugie. I oczywiście wypróbowałam. Był tak nietypowy, że musiałam sprawdzić czy mi się uda.Sernik z żelatyną i do tego zwinięty w roladę:) Oczywiście, że się(...)pomocą pergaminu zwinąć w rulon, całość obtoczyć w reszcie pokruszonych herbatników i schładzać co najmniej 2 godz. Dodatkowo dodałam brzoskwinie, choć w podstawowym przepisie nie ma żadnych owoców
Ciasteczkowy PotwórPrzepyszny deser, idealny na Walentynkowy wieczór. Galaretki cytrynowe rozmieszać w 300 ml wrzącej wody. Dokładnie rozmieszać i odstawić do ostudzenia. Galaretkę agrestową rozmieszać w 400 ml
Kuchnia PokoleńSzybka pasta z awokado z całą pewnością może nam zastąpić masło na pieczywie. Awokado jest polecane przed dietetyków jako jeden ze składników każdej diety. Przygotowanie pasty
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Choć nie przepadam za sernikami na zimno, to zrobiłam taki, bo mój mąż je uwielbia. Pokusiłam się o spód z maślanych ciasteczek, bo te biszkoptowe już mi się znudziły. Z wczorajszych lodów zostało mi trochę składników więc wykorzystałam je do tego sernika. Żeby był bardziej orzeźwiający zalałam go nie zwykłą galaretką a taką zrobioną z soku jabłko-mięta(...)masy serowej rozpuścić we wrzątku. Do misy miksera wlać kremówkę i mleczko skondensowane. Ubić. Następnie dodać serek i zmiksować. Na końcu połączyć z wystudzoną żelatyną. Masę przełożyć do tortownicy. Owoce opłukać, winogrona pokroić na połówki i wyjąc pestki. Poukładać na wierzchu ciasta. Pozostałą żelatynę rozpuścić we wrzątku i wymieszać z sokiem. Kiedy zacznie tężeć zalać nią ciasto. Odstawić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawyobrażam sobie ciast bożonarodzeniowych bez skórki pomarańczowej. Zawsze dodaję je do ciast drożdżowych, piernika czy serników. Dlatego też dziś na blogu pojawia się skórka pomarańczowa w syropie. najlepiej zamknąć ja w małych słoiczkach. Natomiast jeśli nie zużyjecie wszystkiego do razu, podgrzejcie to co Wam zostało w słoiczku w mikrofali i zamknijcie na gorąco. Skórka pomarańczowa w syropie(...)wody. Gotujemy go do momentu kiedy cukier całkowicie się rozpuści. Do gorącego syropu wkładamy paseczki skórki pomarańczy i gotujemy na małym ogniu do momentu kiedy owoce staną się szkliste. Wyłączamy ogień i odstawiamy do ostygnięcia. Następnego dnia lub kiedy syrop już całkowicie wystygnie znowu
Kulinarne przygody Gatityefekt końcowy był zadowalający. Czasem jestem w stanie wyjąć wszystkie talerzyki, całą zastawę stołową z kredensu mojej mamy, aby uzyskać to, co zaplanowałam do mojego sernikowego projektu. Jeśli zaś sernik piekę wieczorem, do zdjęć zrywam się wcześnie rano. Przepisy piszę, gdy w domu panuje już nocna cisza. Wtedy to rozszyfrowuję z pokreślonych notatek wprowadzone zmiany i piszę już(...)końcówką z hakiem, ciasto ma być gładkie i elastyczne, misę przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce, aby podwoiło objętość. Gdy wyrośnie, przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyłożyć owoce. Wstawić do nagrzanego do 180C piekarnika. Piec do „suchego patyczka” ok. 45-50min. Artykuł Ciasto drożdżowe z owocami leśnymi i kilka słów o powstającej
Raj dla Podniebieniabyło jedno z moich ulubionych ciast, więc teraz szukam smaku, który by mi go zastąpił. Tofurnik daje radę Jeśli dobrze się go przygotuje, śmiało może konkurować z tradycyjnym sernikiem. Tofurnik z gruszkami Składniki na keksówkę o długości 16 cm: Spód: 200 g ciasteczek korzennych 2 łyżki oleju kokosowego łyżka masła orzechowego Masa: 2 opakowania (po 180 g) tofu naturalnego(...)upieczeniu zostaw go na 30 minut w piekarniku, a następnie na 2 – 3 godziny w chłodnym miejscu. Przed podaniem udekoruj ciasto np. solonym karmelem, polewą czekoladową lub świeżymi owocami. Smacznego Czytaj więce – tofurnik Artykuł Tofurnik z gruszkami pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni
365 dni dookoła kuchniZamroź małe porcje Przygotuj sobie małe porcje mrożonych potraw np. uszka, pierogi, gołąbki. Rozmrażaj tyle ile potrzebujesz. 5. Nie wyrzucaj dojrzałych owoców Często w koszu lądują zbyt dojrzałe owoce. Nie ma powodu aby je wyrzucać! Z bananów można zrobić np. pyszne ciasto bananowe, z jabłek, gruszek itp koktajl lub kompot. Z kolei cytrusy świetnie nadają się do suszenia(...)wyrzucaj! Możesz np. zrobić z nim pyszne kruche paszteciki ! 11. Zamrażamy ciasta świąteczne na Sylwestra Mało osób wie, że większość ciast idealnie nadaje się do mrożenia. A w szczególności serniki,ciasta drożdżowe, babki, torty, ciasta z kremami. Nie polecam mrozić bezy i ciast z galaretką. W Święta zawsze mamy nadmiar ciast, więc zamiast zmarnować i wyrzucić najlepiej zamrozić
Tradycyjna Kuchniamrożonych i dopiero potem zerknęłam na wpis, że nie są one polecane do tego ciasta (może powstać zakalec) . Cóż, za późno... Zaczęłam myśleć, kombinować i tak o to powstał przepyszny sernik. Żałuję, że taki mały. Spokojnie możecie podwoić proporcje. (Tortownica o średnicy 18 cm lub mała blacha) Ciasto ucierane: 60g masła/margaryny (użyłam margaryny) 75g cukru 1 jajko(...)dokładnie wymieszać. Przełożyć na ciasto. Ser równomiernie posypać wiórkami kokosowymi, obłożyć plasterkami banana i na końcu połówkami truskawek. Kruszonka. Wszystkie składniki rozetrzeć za pomocą palców i umieścić na owocach. Piec około 60 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem. (*) Używając truskawek mrożonych warto dodatkowo obtoczyć je w mące (wcześniej dokładnie je rozmrażając
Di gotujeSkładniki: (na tortownice o średnicy 18 cm) Masa serowa: 500 g serka homogenizowanego waniliowego, ja użyłam serka firmy President 35 g żelatyny- rozpuszczonej w 30 ml
KreatywnePinysumie) na rocznicę ślubu dziadków. Sernik robi się bardzo szybko i tak samo szybko znika. Połączenie brzoskwiń, czekoladowego spodu ciasta i przepysznej masy serowej tworzy idealną kompozycję. Sernik jest fajnie puszysty i delikatny. Spróbujcie bo naprawdę warto ;) Ciasto podałam na porcelanie firmy Bogucice - kolekcja Jesień Składniki: Masa serowa: 1,2 kg sera białego twarogowego(...)mieszać bo lubi się przypalać). W między czasie w osobnym naczyniu wymieszać mleko, budyń i mąkę ziemniaczaną. Gdy masa serowa się zagotuje należy należy do niej dodać mieszankę mleczną. Owoce dodać do masy, wymieszać i podgrzewać całość, aż masa delikatnie zgęstnieje. Ciepłą masę wyłożyć na ciasto i przykryć drugim blatem. Smacznego
Krakowskie smaki Anikolejny serniczek z książki siostry Anastazji "100 nowych ciast". Sernik dobry, wilgotny. Takie właśnie serniczki lubię najbardziej...:) Upiec cienki jasny biszkopt (najlepiej dzień wcześniej). Ja upiekłam taki: 4 jajka; 3/4 szklanki cukru kryształu; 1 cukier waniliowy; 1 szklanka mąki tortowej: 1 łyżeczka proszku do pieczenia; Wykonanie: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie dodać cukier kryształ(...)dodając po jednym żółtku. Następnie dodać ser, mąkę i budyń, dobrze wymieszać. Ubić białka na sztywną pianę i dodać do masy, delikatnie mieszając. Na końcu wmieszać pokrojone w kostkę owoce brzoskwini. Wierzch wcześniej upieczonego już biszkoptu przykryć masą serową. Piec w temperaturze 150-180 0 C przez około 1 godzinę (ja piekłam w temperaturze 175 0 C przez
In my kitchenPomału wszyscy zbierają się już do powrotu do domu na święta. Nasz też za niedługo czeka dłuższa podróż, na szczęście zapowiadają chwilowe roztopy więc myślę ( mam
ciastkarnia na kruchym spodziePyszny deser w wersji FIT? Mam na to mnóstwo pomysłów! Dzisiaj mam dla Ciebie propozycję na serniczki jagodowe. Spód z płatków owsianych i mąki kokosowej, góra
Mój pomysł na