jest obecne na świątecznym stole praktycznie co roku. Połączenie kruchych spodów ze słodką masą tworzy świetne tradycyjne ciasto, które wszystkim zasmakuje (jedynie osoby nie lubiące rodzynek mogą mieć zastrzeżenia ). Sernik gotowany na miodowych spodach (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Trzecią propozycją jet ciasto o dźwięcznej nazwie „ oczy carycy „. Ten przepis na pewno wpadnie Ci w oko Zaskakuje nie tylko(...)Ciasto oczy carycy idealnie sprawdzi się zarówno na świątecznym stole jak i na każdą inną okazję. Oczy carycy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Czwartą propozycją jest ciasto biszkoptowe z kremem i owocami . Jest to jedno z tych ciast, które zawsze się udają oraz wszystkim smakują. Do przełożenia ciasta został wykorzystany taki sam krem jaki stosujemy przy karpatce. Dzięki zastosowaniu biszkoptu ciasto
Blog kulinarny S9.PLPoprzez wybór dodatków za każdym razem możemy stworzyć zupełnie nową wersję. Tym razem wybór padł na pomarańcze. A inspiracją było popularne ciasto upside down, czyli odwrócone ciasto, w którym owoce przed upieczeniem układamy na dnie foremki, a po upieczeniu odwracamy ciasto do góry spodem. Ciasto bananowe upieczone jest na mąkach orkiszowej, kokosowej i kukurydzianej. Dobrze sprawdzi się także(...)cukru, za całą słodycz odpowiadają banany i pomarańcze :) Bez wyrzutów sumienia możecie je zjeść nawet w roli śniadania :D Na blogu znajdziecie także wersję ciasta bananowego z sernikiem oraz jogurtowe ciasto bananowe . ODWRÓCONE CIASTO BANANOWE Z POMARAŃCZAMI Czas przygotowania 60 minut Składniki na małą tortownicę 16 cm 250g jogurtu naturalnego 30g mąki kokosowej 60g mąki orkiszowej
HealthyCreationsSernik na zimno z borówką i porzeczkami Ten sernik w sezonie robię bardzo często, bo należy do najbardziej lubianych w naszej rodzinie. Składniki Mus borówkowo- porzeczkowy 300 g borówki amerykańskiej 100 g czarnej porzeczki 2 opak galaretki pomarańczowej 1 szkl gotowanej wody Masa serowa 1 kg serka naturalnego w wiaderku 3 opak galaretki wiśniowej 1,5 szkl gotowanej(...)wody Dodatkowo : 175 g herbatniki petit beurre Przygotowanie: Mus borówkowo- porzeczkowy Galaretki rozpuścić w gotowanej wodzie. Owoce przebrać, opłukać, zmiksować. Następnie dodać ciepłą galaretkę, zmiksować. Masa serowa: Galaretki wsypać do gotowanej wody, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia, odstawić do lekkiego stężenia. Serek zmiksować, dodawać po łyżce galaretki. Spód formy o wymiarach 26-28 cm, wyłożyć połową herbatników, wylać połowę masy
Kuchnia DanusiPyszny i dietetyczny sernik na zimno :) Przepis powstał spontanicznie, a okazał się kulinarnym osiągnięciem ! I Warstwa: 3 i 1/2 łyżeczki żelatyny 50 ml gorącej wody 250 g twarogu 1 opakowanie jogurtu greckiego o smaku borówkowym 1 łyżeczka cukru waniliowego 🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓 II Warstwa 3 i 1/2 łyżeczki żelatyny 40 ml wody 300 ml gęstego jogurtu ok. 150 g świeżych malin(...)truskawek 1 łyżka cukru (zależy od tego jak słodkie są owoce , ja dałam troszkę mniej) 🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓 Spód: Herbatniki pełnoziarniste lub zwykłe PRZYGOTOWANIE: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, a następnie studzimy. Ser miksujemy z jogurtem i cukrem. Następnie dodajemy porcjami żelatynę, stale mieszając. Formę ( ja użyłam małej tortownicy) wykładamy pokruszonymi herbatnikami. Na wierzch wylewamy I warstwę. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie
Marcepanowa kuchniaWiem, że sezon jagodowy minął, ale mam kilka przepisów sprzed dwóch lat, którymi chcę się z Wami podzielić. Ten serniczek (prosty a zarazem efektowny) można
Nie tylko w kuchniJako że nie mam ręki do serników wypiekanych, skazana jestem na te, przygotowane na zimno. Nie ma jednak tego złego co by na dobre nie wyszło. Sernik z borówką na spodzie z ciastek wyszedł pysznie. Spód 200 g ciastek kruchych typu petitki 150 g masła Masa borówkowa: 500 g borówek sok z 1/2 cytryny(...)waniliowego z wiaderka 1 łyżka cukru pudru 7 łyżeczek żelatyny Masa kremowa: 330 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 1 galaretka o smaku owoców leśnych Ciastka pokruszyć, najlepiej w malakserze, dodać rozpuszczone masło i dokładnie wymieszać, najlepiej ręką. Gotową masą wyłożyć formę o wymiarach około 25 cm na 29 cm. Borówki
Jadło i czytadłowiadomo jak to bedzie tym razem. Sa ciasta, ktorych za nic w swiecie nie upieke, bo wiem, ze z gory skazane sa na niepowodzenie, jednym z takich ciast jest sernik. Z innymi ciagle eksperymentuje i pewnie jeszcze dlugo tak bedzie, bo moj wymarzony remony kuchni i zakup nowych sprzetow oddalil sie na czas nieokreslony.Co sie zas tyczy dzisiejszego ciasta(...)roztopic i przestudzic.Jogurt ubic z jajkami i cukrem waniliowym. Ciagle miksujac dodac stopione maslo. Dolozyc cukier, proszek do pieczenia i ponownie ubic. Na koncu dodac makie i dokladnie wymieszac.Dorzucic owoce i delikatnie wymieszac.Ciasto przelozyc na trotownice wysmarowana maslem i posypana maka.Piec w temperaturze 180°C przez godzine. Po wystudzeniu posypac cukrem pudrem.Smacznego
Przysmaki Karolkimojprzepisna.pl | Torcik PavlovaPavlova, królowa wśród bez. Jeżeli nigdy nie jedliście tego deseru to koniecznie musicie spróbować. Smakuje jak słodka lekka pianka. Z zewnątrz jest chrupiąca skorupka
moj przepis namojprzepisna.pl | Torcik PavlovaPavlova, królowa wśród bez. Jeżeli nigdy nie jedliście tego deseru to koniecznie musicie spróbować. Smakuje jak słodka lekka pianka. Z zewnątrz jest chrupiąca skorupka
moj przepis naJeszcze muszę się nauczyć, jak robić szybko i skutecznie zdjęcia jedzenia, zanim je zjem... :D Ciężka sprawa. Trudno! Najważniejsza jest treść... ale ładne zdjęcia by się
fitolarun.blogspot.comciepłe. Są wtedy najpyszniejsze. Bardzo polecam! PAPANASI SEROWE PĄCZKI Z RUMUNII - PRZEPIS Składniki - wyszło mi 15 sztuk 250 g rozdrobnionego twarogu lub ricotty lub zmielonego twarogu jak na serniki - użyłam ricotty 1 jajko 1 żółtko 150 - 250 g mąki pszennej + do podsypywania (użyłam mąki orkiszowej, tortowej) skórka otarta z 1 cytryny (najlepiej niewoskowanej) 1 łyżka soku z cytryny(...)wypieków z wanilią ( użyłam ksylitolu) 1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu - to mój dodatek szczypta soli Do podania 300 ml śmietany kremówki 36%, ubitej z 1 łyżeczką cukru (dałam ksylitol) owoce w syropie lub frużelina wiśniowa ( u mnie wiśnie z nalewki + trochę nalewki wiśniowej) cukier puder do oprószenia ( u mnie ksylitol) Przygotowanie Do misy robota włożyć ser, jajko, żółtko
Stare GarySerniczki zrobicie wyjątkowo szybko gdyż całkowity czas ich przygotowania to zaledwie pół godziny. Z tego przepisu uzyskacie ok 16 serniczków. Zatem do dzieła! :) Serniczki: 500 g serka na serniki 1/2 szkl domowego cukru z wanilią 3 jajka 1 op. budyniu waniliowego 1/2 szkl jogurtu greckiego kilkanaście ciasteczek Oreo Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Wszystkie składniki na serniczki(...)muffinki ułożyć na blaszce. Do każdej wsypać pokruszone ciasteczko oreo. Zalać masą sernikową prawie do wysokości foremki. Serniczki pieczemy ok 20 minut do ścięcia wierzchu. Ostudzić. Podawać ze świeżymi owocami
Smakołyki Asijogurt, mieszamy do połączenia składników, wstawiamy do lodówki,jak zaczyna tężeć wylewamy na blat sernikowy ze spodem Oreo, wstawiamy do lodówki na ok godzinę aż zastygnie .Jeśli sernik delikatnie "się skurczył" warto wyłożyć folię aluminiową jak to widać na zdjęciu poniżej. Maliny miksujemy ,przecieramy przez sitko , galaretkę rozrabiamy w 120 ml wody ,studzimy, mieszamy z przetartymi malinami(...)wykładamy na zastygnięty mus jagodowy i wylewamy na wierzch tężejący mus malinowy,wstawiamy do lodówki na całą noc . Galaretkę malinową robimy z 350 ml wody ,jak zaczyna tężeć wrzucamy owoce ,mieszamy delikatnie i wykładamy na wierzch tortu , Ubijamy bitą śmietanę na sztywno, dodajemy cukier puder i wanilię ,dekorujemy tort, dla ozdoby przed podaniem układamy listki mięty. Smacznego
Wypieki ReneDodajemy startą skórkę z cytrusów i świeży, starty imbir. Solimy, wsypujemy cukier. Całość miksujemy. Na koniec wsypujemy obie przesiane mąki i mieszamy do połączenia. Ciasto będzie rzadkie, zalewamy nim owoce w formie. Pieczemy w nagrzanym do 190⁰C piekarniku, na środkowym poziomie, aż brzegi lekko się zarumienią a środek zetnie, około 45- 50 minut. Włóżcie po upływie tego czasu(...)wyjęciu będzie suchy. Jeśli nie, pieczemy dalsze 5-10 minut sprawdzając, czy to już. Dajemy ostygnąć i posypujemy lekko cukrem pudrem. W tej wersji clafoutis smakuje jak leciutki sernik z migdałami – kwaskowa w smaku maślanka użyta jest tutaj zamiast śmietany (Francuzi swoje clafoutis najczęściej robią na tłustej, 30% słodkiej śmietanie lub na tłustym mleku). Mąka migdałowa może być użyta
Karo in the Kitchen